Svájc egy félidő alatt elintézte a C. Ronaldót nélkülöző portugálokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.06. 20:35
null
A portugálok hálójában a labda, Embolo indul ünnepelni (Fotó: Reuters)
A 2018-as labdarúgó világbajnokság selejtezősorozatában Svájc Breel Embolo és Admir Mehmedi góljával 2–0-ra legyőzte az Eb-címvédő Portugáliát a csoportunkban.

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT

Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)
Feröer–MAGYARORSZÁG 0–0
Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya három változtatást eszközölt a kezdőcsapatán az Eb-döntőhöz képest: kimaradt a sérüléséből lábadozó Cristiano Ronaldo, valamint Renato Sanches és Joao Mário, helyüket a kontinensviadal fináléját a hosszabbításban eldöntő Éder, illetve Bernardo Silva és Joao Moutinho vette át.

A svájciaknál nem volt nagy jövés-menés a keretben és a kezdőben sem, Vladimir Petkovic mindössze egy helyen változtatott a lengyelek elleni, tizenegyespárbajban elbukott Eb-nyolcaddöntőn pályára küldött kezdőcsapatához képest.

A találkozót a portugálok kezdték aktívabban, az enyhe mezőnyfölény azonban nem járt együtt helyzetekkel, Yann Sommernek csak elvétve akadt feladata. Ennek ellenére némileg váratlanul szerezte meg a vezetést a hazai együttes: a 24. percben Ricardo Rodríguez életerős szabadrúgását Rui Patrício középre ütötte, a szemfüles Breel Embolo fejjel a hálóba helyezte a labdát (1–0).

A portugálok még fel sem ocsúdhattak, máris újra a kapujukba került a labda. A 30. percben a sokat bírált Haris Seferovic az alapvonalról gurított vissza, Admir Mehmedi két portugál között átvette a labdát, majd higgadtan a bal felsőbe tekert (2–0).

A portugálok a második félidőre kettőt is cseréltek (Joao Mário és André Silva szállt be a szünet után), majd húsz perccel a vége előtt Ricardo Quaresma is pályára lépett, ám a hazai kapu előtt csak az utolsó tíz percben tudták fokozni a nyomást. A gólhoz Nani járt a legközelebb, ám fejese után a labda a kapufáról kifelé pattant, így Svájc 2–0-ra legyőzte Portugáliát.

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a svájciak egyik legfontosabb játékosa, Granit Xhaka a 93. percben megkapta második sárga lapját, ezért villant a piros lap, ami azt jelenti, hogy az Arsenal középpályásának ki kell hagynia az október 7-i, budapesti mérkőzést.

Érdekesség, hogy Portugália a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatát is vereséggel kezdte – akkor Naniék hazai pályán 1–0-ra kikaptak Albániától –, igaz, a folytatásban mind hét mérkőzését megnyerte, így első helyen jutott ki Franciaországba. A portugálok otthon, Andorra ellen javíthatnak a 2. fordulóban.

A SVÁJC–PORTUGÁLIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Andorra–Lettország 0–1

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 1 1 2–0 +2 3
2. Lettország 1 1 1–0 +1 3
3. MAGYARORSZÁG 1 1 0–0 0 1
Feröer 1 1 0–0 0 1
5. Andorra 1 1 0–1 –1 0
6. Portugália 1 1 0–2 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik