Csalódást keltő magyar vereség, szólt a „Pintér, takarodj!” is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 16:29
null
Kyle Lafferty (jobbra) ünnepel, Vanczák Vilmos már nem tehet semmit: a lábáról bepattant a második (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen 2–1-es vereséget szenvedett Észak-Írországtól vasárnap este az Üllői úton.

EB-SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 1–2 (0–0)

Budapest, Üllői út, 20 672 néző. Vezette: Aytekin (német) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Magyarország:
Gulácsi – Vanczák, Juhász, Lipták – Gyurcsó (Lovrencsics, 58.), Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf (Kovács I., 70.), Nikolics (Priskin, a szünetben), Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Észak-Írország:
Carroll – McLaughlin, McAuley (Cathcart, 72.), A. Hughes, Brunt – C. Evans, S. Davis, Norwood (McKay, 79.), Baird – K. Lafferty, Ward (McGinn, 66.). Szövetségi kapitány: Michael O'Neill
Gólszerző: Priskin (75. – 1–0), McGinn (81. – 1–1), Vanczák (88. – öngól, 1–2)

A szövetségi kapitány nyilatkozata a mérkőzés után

A CSOPORT TOVÁBBI VASÁRNAPI MÉRKŐZÉSEI
Feröer–Finnország 1–3

Görögország–Románia 0–1

Pintér Attila a felkészülés finisében elmondta: a legjobbat reméli, de a legnehezebbre számít az Észak-Írország elleni mérkőzésen Nos, a magyar szövetségi kapitány valóban a legnehezebbet – és a lehető legrosszabbat kapta: a magyar csapat csak néhány percre, a csereként beálló Priskin Tamás gólja után tudott olyan légkört teremteni, hogy győztesnek látsszon, és tragikus végjátékban végül 2–1-re ki is kapott.

Bár a Gera Zoltánt sérülés miatt nélkülözni kényszerülő mieink jobbára enyhe mezőnyfölényben játszottak, nagy helyzeteket nem tudtak kialakítani – Roy Carrollnak egyetlen igazán nagyot kellett védenie –, eközben védelmünk többször is megingott. Az első játékrészben még kimaradt az északír ziccer, a hajrában azonban a vendégek kétszer is olyan helyzetet teremtettek az öt és felesünkön belül, hogy a labda nem mehetett máshová, csak a kapunkba..

A JOBB OLDALON KEZDTÜNK VESZÉLYESEBBEN, DE A HELYZETKIALAKÍTÁS NEM MENT

Érthetően egyik csapat sem vitte túlzásba a kockázatvállalást az első húsz percben, így aztán nagy helyzet sem itt, sem ott nem alakult ki. Az északírek bemelegítésképp két beíveléssel kísérleteztek (elhárítva), a magyar csapat a szélekről igyekezett veszélyhelyzetet teremteni.

Míg Dzsudzsák Balázs két elérhetetlen indítást kapott a bal oldalon, Gyurcsó Ádám két megjátszhatót a jobbon – az egyik bejátszásából Dzsudzsák a kapu mellé lőtt, a másikból szöglet lett, abból pedig egy érdemleges lövés nélkül lezajló tumultuózus jelenet.

Gyurcsó Ádám és Jamie Ward csatája, a háttérben Pintér Attila figyel (Fotó: Korponai Tamás)
Gyurcsó Ádám és Jamie Ward csatája, a háttérben Pintér Attila figyel (Fotó: Korponai Tamás)

A Gyurcsó-féle felpörgés akár alkalmat is kínálhatott volna arra, hogy a magyar csapat állandósítsa jelenlétét az ellenfél térfelén, de a labdakihozatalt nem túlbonyolító, a támadásvezetést félelem nélkül bevállaló északírek gyorsan egyértelművé tették: erről egyelőre nem lehet szó.

A játékrész közepén rövid időre egyértelmű mezőnyfölénybe került a magyar csapat. Továbbra is a jobb oldalon, nemegyszer Gyurcsó gyors megmozdulásai és az ide áthúzódó Dzsudzsák révén épültek a magyar támadások, de nagyobb helyzet egyikből sem alakult ki, mint ahogyan a szögletekből, beívelt szabadrúgásokból sem. Roy Carroll, a vendégek rutinos kapusa uralta a légteret.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ LEGNAGYOBB HELYZETÉT AZ ÉSZAKÍREK HAGYTÁK KI

Az első félidő végjátékában főképp az északírek lábán járt a labda, és bár Varga József szerelése és indítása után Nikolics ígéretes helyzetben lódulhatott meg, könnyedén utolérték. Ráadásul hiába járt a szerelésért szabadrúgás, az valójában minket büntetett – a meccs addigi legnagyobb helyzete alakult ki belőle.

Dzsudzsák lövését ugyanis könnyedén blokkolták, és a kipattanó labdát Tőzsér könnyelműen elveszítette Jamie Warddal szemben.

Az északírek 19-ese megiramodott a jobb oldalon, éles szögből leadott lövését a vetődő Gulácsi csak kiütni tudta, Corry Evans 14 méterről célba vehette az üres kaput, de rendkívül suta mozdulattal a kapu föl-mellé emelt.

A szünetre maradt a gól nélküli állás, füttyszó is kísérte a magyar csapatot az öltözőbe...

PINTÉR ÁTSZERVEZTE A TÁMADÓSORT, ÉS RÖVID IDŐRE ÚGY TŰNT, EZ BEJÖN

A második játékrészre Priskin Tamás beálltával átalakult a magyar támadószekció – Dzsudzsák visszajött a bal oldalra, Rudolf Gergely pedig középen, viszonylag szabadabban irányított –, de ez sem hozott áttörést, így hamarosan jött Lovrencsics Gergő is az elfáradó és egyre többet hibázgató Gyurcsó helyére a jobb oldalra.

A közönség türelmetlenebbik része nem látott perspektívát e húzásokban, ennek jeleként a hatvanadik perc táján rövid időre, de kellő hangerővel felhangzott a „Pintér, takarodj!" kórus, amit aztán egy jó magyar lehetőség csatazaja nyomott el – a frissen beálló Lovrencsics 18 méteres lövését Carroll nagy vetődéssel szögletre ütötte.

A második csere hatására felélénkült a magyar csapat játéka, Lovrencsics lapos lövéssel adott újabb (most nem olyan nehéz) munkát Carrollnak, Rudolf – nem sokkal a lecserélése előtt – 18 méterről csavart a kapu fölé, majd Dzsudzsák lőtt közéről, jó húsz méterről, labdája levágódott.

PRISKIN BEFEJELTE A VEZETŐ GÓLT, DE HÁTUL TÖRÉKENYNEK BIZONYULTUNK

A 75. percben aztán góllá érett a magyar csapat utóbbi percekben állandósuló fölénye: Dzsudzsák jobb oldali szöglete a kapu felé csavarodott, és a remek ütemben érkező Priskin Tamás két védő között, magasra felugorva a háló közepébe fejelt. 1–0

Priskin a 45. válogatott meccsén a 15. gólját szerezte. Az utóbbi három mérkőzésén rendre eredményes tudott lenni, a legutóbbi kilenc válogatottbeli fellépésén pedig már hetedszer talált be. De mit sem ért...

Csupán hat perc telt el ugyanis a magyar gól után (amelyben Priskin akár a másodikat is megszerezhette volna, de a 16-oson belül eltörte a labdát), és máris egyenlítettek az északírek: a 81. percben Kyle Lafferty játszi könnyedséggel hatolt át a magyar védelem jobb oldalán, balról középre tett labdájára a csereként beálló Niall McGinn őrizetlenül érkezett, és közvetlen közelről az üres kapuba helyezett. 1–1

ÖN SZERINT MI OKOZTA A KUDARCOT?
KATTINTSON, ÉS SZAVAZZON!

ÉS AZTÁN JÖTT A VÉGSŐ CSAPÁS IS – ELŐSZÖR KAPTUNK KI ÉSZAK-ÍRORSZÁGTÓL…

Nemcsak a kapott gól, Lipták Zoltán sérülése is megnehezítette a magyar válogatott dolgát a hajrában, és nem is úsztuk meg újabb gól nélkül: a 88. percben egy blokkolt lövés után McGinn jobbról a kapu elé lőtte a labdát, két támadó is érkezett, de végül nem a legközelebb helyezkedő Laffertyről, hanem a menteni igyekvő, földön fekvő, pörgő-forgó Vanczák Vilmos lábáról pattant a kapuba a labda – öngól. 1–2

A hátralévő idő nem volt elegendő ahhoz, hogy a megroggyant magyar válogatott megmentsen magának legalább egy pontot: Észak-Írország meglepetésre 2–1-re megnyerte a mérkőzést, a magyar csapat vereséggel kezdte a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjét.

A mérkőzés összefoglalója

Észak-Írország válogatottja két új fejezetet is nyitott történetében: egyrészt négy vereség után először tudta legyőzni Magyarországot, másrészt először nyert idegenben Eb- vagy vb-selejtezőt úgy, hogy a meccsen hátrányba került.

Juhász Roland mozdulata egyértelmű (Fotó: Szabó Miklós)
Juhász Roland mozdulata egyértelmű (Fotó: Szabó Miklós)

A MÉRKŐZÉS ELŐTTI KÉT ÓRA HÍREI

18.00: A csapatok a pályán, elhangzottak a himnuszok, a két csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs és Steven Davis hitet tett a sportszerű játék mellett – jöhet a mérkőzés!

17.51: Feszültségoldásként egy kis statisztika. A középhátvéd, Juhász Roland 81. alkalommal öltheti magára a címeres mezt, amivel utoléri Mátrai Sándort a szereplési örökrangsor hetedik helyén, a védelemben tőle jobbra helyezkedő Vanczák Vilmos pedig 78. válogatottbeli fellépése előtt áll, ezzel – Sipos Ferencet és Gera Zoltánt lehagyva – közvetlenül a Mátrai, Juhász duó mögé kerül.

17.46: Pintér Attila szövetségi kapitány a kezdés előtt nyilatkozott az M1-nek, ebből megtudhattuk, hogy elő vannak készítve azok a lépéseink, amiket akkor lesz szükség meglépni, ha a mérkőzés nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk.

17.43: Úgy értesültünk, hogy Futács Márkó egészséges, és meglepetéssel vette tudomásul, hogy még a cserék közé sem fért oda.

17.36: Ültek már „északír” metrópótló buszon? Nos, ilyen:

17.35: A kezdőben helyet kapó újonc Balogh Balázs szerepeltetésére még a meccs hivatalos műsorfüzetének készítői sem számítottak, az újpesti játékos ugyanis nem fért bele a stadionban osztogatott kiadványba (fotónkon).

A hivatalos műsorfüzet – KATT A NAGYÍTÁSÉRT
A hivatalos műsorfüzet – KATT A NAGYÍTÁSÉRT

17.20: Még egy picit vissza a magyar kezdőhöz. Ahhoz képest, hogy 4-2-3-1-re számítottunk, Pintér Attila a 3-4-3-ra szavazott – azt persze csak a kezdéskor tudjuk meg, hogy a leírt hadrend mit jelent a valóságban. A kapusposzton már jelzett változás (Gulácsi véd Bogdán helyett) mellett három helyen van eltérés a várt és a tényleges összeállítás között: miközben bekerült a kezdőbe Gyurcsó Ádám, Balogh Balázs és Nikolics Nemanja, csak a kispadon kapott helyet Korhut Mihály és Varga Roland. Az UEFA előzetese szerint Futács Márkó még a cserék közé sincs nevezve.

17.05: Itt az északírek kezdője is: Carroll – McLaughlin, McAuley, Baird, A. Hughes, C. Evans – S. Davis, Norwood, Brunt – K. Lafferty, Ward. Michael O'Neill északír kapitány nem gondoskodott nagy meglepetésről – a várt kezdőhöz képest csupán a jobbhátvéd Conor McLaughlin új ember.

17.00: Balogh Balázsról röviden: A 24 éves, ferencvárosi nevelésű középpályás jelenleg az Újpest labdarúgója. 107 NB I-es mérkőzésén 8 gólt szerzett, valamint 14 gólpasszt adott.

16.57: És itt a teljes magyar kezdőcsapat: Gulácsi – Vanczák, Juhász, Lipták – Gyurcsó, Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf, Nikolics, Dzsudzsák.

16.55: A meccsre tartó szurkolók még nem hallották az iménti szenzit, ők még Szalai Ádámot és Huszti Szabolcsot hiányolják a csapatból. BŐVEBBEN ITT!

16.53: Az újpesti Balogh Balázs a kezdőben!

16.45: Az első meglepetés: Gulácsi Péter védi a kaput, nem pedig a kezdőbe várt Bogdán Ádám. Utóbbi jelentős tapasztalatokkal gyűjtött a brit futballban, nyilván nyomós oka van annak, hogy nem ő véd. Gulácsi mögött sikeres esztendő áll, jól teljesített az osztrák bajnokságban, és persze számára sem ismeretlen a brit stílusban játszó ellenfél.

16.44: Északír fesztiválhangulat a budapesti Vörösmarty téren

16.40: Már biztos, hogy újoncot avat ma a válogatott. Tizenöt perc múlva kezdő – tweetelte az MLSZ. Vajon ki lesz az újonc? Litauszki Róbert vagy Balogh Balázs?

16.35: Miközben az északír játékosok érkeztek pályabejárására, az MLSZ Twitter-üzenetéből immár tutira tudjuk, hogy Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány.

Dzsudzsák Balázs szereléséhez már odakészítették a térfélválasztáskor átadandó zászlót (Fotó: MLSZ)
Dzsudzsák Balázs szereléséhez már odakészítették a térfélválasztáskor átadandó zászlót (Fotó: MLSZ)

16.10: Az északír szurkolók megszállták a Vörösmarty teret és környékét: mintegy 600 szurkoló gyülekezik ott, de a környéken még több vendégdrukker készül a 18 órakor kezdődő Eb-selejtezőre. Ha az északíreken múlik, jó hangulat lesz a találkozón az Üllői úton: a szurkolók már szinte minden fellelhető italt elfogyasztottak a Vörösmarty téren. A szobrokra zászlókat aggattak, és még északír mezbe öltöztetett guminőt is hoztak magukkal.

Söröző északírek a Vörösmarty téren (Fotók: Marosi Gergely)
Söröző északírek a Vörösmarty téren (Fotók: Marosi Gergely)

ÉRDEKESSÉGEK A MECCS ELŐTT

♦ Magyarország és Észak-Írország eddig négy mérkőzésen találkozott, a magyar csapat még százszázalékos, az egyetlen budapesti és mindhárom belfasti találkozót is megnyerte. Az 1990-es vb selejtezőin Magyarország az északírek ellen aratta mindkét győzelmét (otthon 1–0, idegenben 2–1), majd jött 2000-ben egy 1–0, 2008-ban pedig egy 2–0.

♦ A két csapat legutóbbi találkozóján a magyar válogatott Torghelle Sándor és Gera Zoltán góljával győzött Belfastban. A korábbi három meccs gólszerzőinek (Vincze István, Bognár György, Kovács Kálmán, Horváth Ferenc) kivétel nélkül van edzői papírjuk.

♦ A két csapat eddig egyetlen magyarországi mérkőzésén (1988. október 19., Magyarország–Észak-Írország 1–0, vb-selejtező) nemzeti csapatunk tiszta fehérben lépett pályára. Mivel az északírek azzal számoltak, hogy a magyar csapat a hagyományos zöld sportszárat használja, szintén fehéret csomagoltak – az „ütközés” miatt pedig végül a mieinktől kaptak zöld sportszárakat a meccsre.

♦ A jelenleg nyolcas nyeretlenségi szériában levő északír válogatott Michael O’Neill kapitánysága alatt csupán egy mérkőzést (Oroszország ellen 1–0) tudott megnyerni.

♦ Észak-Írország legutóbbi harmincegy mérkőzéséből mindössze hármon nyert 2010 októbere óta. Az északír válogatott legutóbbi tizenhét idegenbeli mérkőzésén nyeretlen, legutóbb 2010. szeptember harmadikán nyert vendégként – akkor Szlovéniában diadalmaskodott 1–0-ra.

♦ Az északírek legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésükön gólt sem tudtak szerezni. Egynél több gólt legutóbb vendégként 2013 szeptemberében szereztek, akkor meg kikaptak 3–2-re Luxemburgtól.

♦ Magyarország legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyet veszített el.

♦ A magyar válogatott a legutóbbi két selejtezősorozat során kizárólag Hollandiától kapott ki hazai pályán.

♦ Magyarország 2007 óta nem veszített selejtezőt a harmadik kalapnál alacsonyabban rangsorolt ellenféllel szemben.

A magyar csapat volt az egyik küzdő fél az Eb-történelem első selejtezőjén: 1958 őszén a moszkvai Lenin-stadion százezer nézője előtt a Szovjetunió 3:1-re legyőzte a mieinket, akik Göröcs János révén csak szépíteni tudtak. A legtöbb selejtezőmérkőzést eddig Oroszország (Szovjetunió) játszotta (110), utána Írország és Magyarország következik 109-109-cel.

Sajnos akad egy kategória, amelyben toronymagasan „vezet” a magyar együttes: a legutóbbi részvételünk (1972) óta tíz Eb-döntőt rendeztek meg nélkülünk. E magas szám csak részben a korai bekapcsolódásunk következménye, hiszen nemcsak a pillanatnyilag is élő hiányzási sorozatok listáját vezetjük (mögöttünk Skócia következik 4 kihagyott Eb-vel), hanem az abszolút listát is az egymás után 5-5 tornát kihagyó Írország (1992–2008), Görögország (1984–2000) és Franciaország (1964–1980) előtt…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik