Görögország ellen a mérleg, Románia ellen a sorozat negatív - az ellenfelek

Vágólapra másolva!
2014.02.23. 14:12
null
Az Eb-selejtező csoportjai. Franciaország az I-csoportba nyert besorolást, de versenyen kívül indul (Grafika: Nemzeti Sport)
Az UEFA Nizzában elkészítette a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. A magyar válogatottat a 2. kalapból húzták ki, csoportellenfeleink: Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer. Végignézünk a velünk összesorsolt riválisokon. Feröeren kívül az összes többivel találkozott már a magyar nemzeti csapat, Romániával egy csoportban volt a 2014-es vb selejtezőin, míg Finnország lesz az első idei ellenfele. Pintér Attila szövetségi kapitány tehát leendő Eb-vetélytárssal szemben mutatkozik be a válogatott kispadján.

A csoportbeosztás érdekessége, hogy Magyarország újabb válogatottat pipál ki az ellenféllistáján: Feröerrel még sosem találkozott nemzeti csapatunk, amely így az UEFA-tagállamok közül már csak Kazahsztánnal és a még náluk is újabb tagállam Gibraltárral nem mérkőzött meg.

MAGYARORSZÁG
Világranglista-helyezés: 44. (25. Európában)
2013-as mérlege: 3–4–2

AZ 1. KALAPOS ELLENFÉL: GÖRÖGORSZÁG
Világranglista-helyezés: 12. (8. Európában)
Magyarország elleni mérlege: 17 mérkőzés, 4 magyar győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség
Legutóbbi találkozó: 2008.05.24., Magyarország–Görögország 3–2 (felkészülési)
Sorozat ellene:
2013-as mérlege: 7–2–1

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os Eb selejtezőin?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az 1. kalap legkevésbé erősnek tartott csapata, Görögország a selejtezősorozatokban kiválóan kihasználja, hogy 2004-es Eb-győzelme óta igen jó a kiemelési pozíciója. Fernando Santos együttese az ultradefenzív Rehhagel-féle gárdánál bátrabb futballt játszik, de legnagyobb értéke így is a rendkívüli fegyelmezettség és kiválóan szervezett hátvédsor – no meg elöl a remek csatár, Kosztasz Mitroglu. A „galanolefki” (égszínkék-fehérek) a legtöbb hazai mérkőzését Pireuszban játsszák. Eb- és Eb-selejtezős mérlege: 118 mérkőzés, 56 győzelem, 23 döntetlen, 39 vereség. A jelenlegi kapitány, Fernando Santos rekordhosszúságú veretlenségi sorozatot hozott össze 2010–2011-ben (17 mérkőzés).

A legértékesebb csapat (a Transfermarkt szerint): Kapino (Panathinaikosz) – Toroszidisz (AS Roma), Manolasz (Olympiakosz), Papasztathopulosz (Dortmund), Holevasz (Olympiakosz) – Tahcidisz (Torino), Ninisz (PAOK), Maniatisz (Olympiakosz) – Kone (Bologna), Mitroglu (Fulham), Szamarasz (Celtic)

GÖRÖGORSZÁG ELLENI UTOLSÓ MÉRKŐZÉSÜNK

A 3. KALAPOS ELLENFÉL: ROMÁNIA
Világranglista-helyezés: 33. (21. Európában)
Magyarország elleni mérlege: 23 mérkőzés, 11 magyar győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség
Legutóbbi találkozó: 2013.09.06., Románia–Magyarország 3–0 (vb-selejtező)
Sorozat ellene: kilences nyeretlenségi (1981.05.13. óta tart)
2013-as mérlege: 5–3–3

A románokról már megírtunk szinte mindent legutóbb, így csak röviden: a magyar válogatottnak összességében pozitív a mérlege egyik legnagyobb riválisa ellen, ám 1981 óta nem tudta megverni. A legutóbbi hét mérkőzésből csupán egyen sikerült gólt szerezni, a zárt kapus budapesti vb-selejtezőn (2–2). Victor Piturca csapata a bukaresti Nemzeti Arénában játssza a hazai meccseit, Eb- és Eb-kvalifikációs mérlege 118 mérkőzés, 55 győzelem, 34 döntetlen, 29 vereség.

A legértékesebb csapat (a Transfermarkt szerint): Tatarusanu (Steaua) – Matel (Astra), Gardos (Steaua), Chiriches (Tottenham), Latovlevici (Steaua) – Grozav (Tyerek Groznij), Bourceanu (Trabzonspor), Lazar (PAOK), Maxim (Stuttgart) – Torje (Espanyol) – Stancu (Genclerbirligi)

ROMÁNIA ELLENI UTOLSÓ MÉRKŐZÉSÜNK

A 4. KALAPOS ELLENFÉL: FINNORSZÁG
Világranglista-helyezés: 65. (33. Európában)
Magyarország elleni mérlege: 13 mérkőzés, 9 magyar győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség
Legutóbbi találkozó: 2011.10.11., Magyarország–Finnország 0–0 (Eb-selejtező). Március 5-én a két csapat összecsap felkészülési mérkőzésen.
Sorozat ellene: hatos veretlenségi (1978.09.20. óta tart)
2013-as mérlege: 4–3–3

A finn válogatott ellen 1978 óta veretlen a magyar válogatott, amely a legutóbbi győzelmekor (2010 októbere) mélyponton kapta el az északi riválist. „Mixu” Paatelainen szövetségi kapitány csapata szokás szerint légiósokra épül, a norvég, német és holland légió is erős. A finnek hazai pályájukon, a helsinki Olimpiai Stadionban szenvedték el az egyik legnagyobb futballtraumájukat, amikor egy perc híján továbbjutottak a vb-selejtezőcsoportjukból – csak épp a magyar válogatott egy hihetetlen öngóllal egyenlíteni tudott az 1997-es mérkőzésen.

FINNORSZÁG ELLENI UTOLSÓ MÉRKŐZÉSÜNK

A legértékesebb csapat (a Transfermarkt szerint): Hradecky (Bröndby) – Toivio (Molde), Ojala (Tyerek Groznij), Moisander (Ajax), Raitala (Heerenveen) – Hetemaj (Chievo), Sparv (Fürth) – Ring (Kaiserslautern), R. Eremenko (Rubin Kazany), Hämäläinen (Lech Poznan) – Pukki (Celtic)

Jellegzetes falfestmény Észak-Írországban, rajta a helyi futball-legenda Pat Jennings (Fotó: Action Images)
Jellegzetes falfestmény Észak-Írországban, rajta a helyi futball-legenda Pat Jennings (Fotó: Action Images)

AZ 5. KALAPOS ELLENFÉL: ÉSZAK-ÍRORSZÁG
Világranglista-helyezés: 85. (39. Európában)
Magyarország elleni mérlege: 4 mérkőzés, 4 magyar győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség
Legutóbbi találkozó: 2008.11.19., Észak-Írország–Magyarország 0–2 (felkészülési)
Sorozat ellene: négyes győzelmi
2013-as mérlege: 1–2–5

Észak-Írország ellen hibátlan a magyar csapat, és az északírek nagyon messze vannak az 1980-as évekbeli csúcsválogatottjuk szintjétől. Az északírek ugyanúgy 1986 óta nem jutottak ki nagy tornára, pont mint a mieink. Hazai pályájuk a belfasti Windsor Park, a csapat még sosem kvalifikálta magát Európa-bajnokságra. A kispadon Michael O'Neill ül. Eb-selejtezős mérlegük: 100 mérkőzés, 34 győzelem, 22 döntetlen, 44 vereség.

A legértékesebb csapat (a Transfermarkt szerint): Carroll (Olympiakosz) – A. Hughes (QPR), Evans (Manchester United), McAuley (West Bromwich), S. Ferguson (Birmingham City) – McGinn (Aberdeen), S. Davis (Southampton), Norwood (Huddersfield), Brunt (West Bromwich) – Paterson (Huddersfield), Ward (Derby County)

ÉSZAK-ÍRORSZÁG ELLENI UTOLSÓ MÉRKŐZÉSÜNK

A 6. KALAPOS ELLENFÉL: FERÖER
Világranglista-helyezés: 172. (51. Európában)
Magyarország elleni mérlege: a két válogatott még nem játszott egymással
Legutóbbi találkozó:
2013-as mérlege: 0–1–8

Feröerrel még sosem találkozott a magyar válogatott. Az Északi-tengeri kis szigetország 1990-ben egy hatalmas sokkal nyitotta Eb-próbálkozásainak sorát: az Ausztria elleni 1–0 minden idők egyik legnagyobb selejtezős meglepetésének számít. A feröeriek hat európai kvalifikációs sorozatukból ötöt az utolsó helyen zártak, és 2011. június 7. óta nem nyertek válogatott mérkőzést. A válogatott 2004 nyara óta csak három győzelmet aratott, igaz, ebből kettőt selejtezőn. A kapitány Lars Olsen, a csapat hazai pályája a tórshavni Tórsvöllur. A selejtezős mérleg: 58 mérkőzés, 4 győzelem, 6 döntetlen, 48 vereség.

A legértékesebb csapat (a Transfermarkt szerint):G. Nielsen (Motherwell) – Naes (EB/Streymur), Nattestad (Midtjylland), Justinussen (EB/Streymur), Baldvinsson (Bryne) – Lakjuni (ÍF), Lökin (ÍF), H. Hansson (csapat nélküli), Udsen (Helsingör) – Mouritsen (HB), K. Olsen (NSÍ)

EURO 2016, AZ EB-SELEJTEZŐK BEOSZTÁSA
A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT E-CSOPORT
Hollandia Bosznia-Hercegovina Spanyolország Németország Anglia
Csehország
Belgium
Ukrajna
Írország
Svájc
Törökország Izrael Szlovákia Lengyelország Szlovénia
Lettország Wales Fehéroroszország Skócia Észtország
Izland Ciprus Macedónia Grúzia Litvánia
Kazahsztán Andorra Luxemburg Gibraltár San Marino
F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT I-CSOPORT
Görögország Oroszország Olaszország Portugália
MAGYARORSZÁG Svédország
Horvátország
Dánia
Románia
Ausztria
Norvégia
Szerbia
Finnország Montenegró Bulgária Örményország
Észak-Írország Moldova Azerbajdzsán Albánia
Feröer Liechtenstein Málta Franciaország*
*: versenyen kívül

24-ES EB-MEZŐNY = 1 rendező (Franciaország) + 9 csoportgyőztes + 9 csoportmásodik + 1 (a legjobb) csoportharmadik + a csoportharmadikok által vívott pótselejtező 4 győztese

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik