Légiósok: Addig játszom, amíg lábra tudok állni – Tajti

Vágólapra másolva!
2016.09.18. 13:04
null
Tajti Mátyás (balra) jól érzi magát Málagában (Forrás: <a href="https://www.facebook.com/tajtimatyi/?fref=ts" target="_blank">Facebook/Tajti Matyi</a>)
Tajti Mátyás a nyáron igazolt át az FC Barcelona akadémiájáról a spanyol negyedosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Atlético Malaguenóhoz, vagyis a Málaga második csapatához. A tizennyolc éves magyar légiós sérülése ellenére jól érzi magát a pályán, és sikerült beilleszkednie a felnőttek közé. Eddigi tapasztalatairól, új élményeiről beszélt a Nemzeti Sport Online-nak.

 

A Málaga második csapata három forduló után hibátlan teljesítménnyel, három győzelemmel és 8–1-es gólkülönbséggel vezeti a spanyol negyedosztály tabelláját. A magyar korosztályos válogatott futballista a 2. fordulóban, a Rincón elleni 3–0-s győztes mérkőzésen mutatkozott be új csapatában, a Maracena elleni találkozót végigjátszotta (4–1), és bevallása szerint jól ment neki a játék.

„Körülbelül két hónapja vagyok a csapatnál, és nagyon jól érzem magam. A beilleszkedés egyszerűen ment, a csapattársaim kezdettől fogva nyitottak voltak, hamar megtaláltuk a közös hangot. Az edzések minőségében és mennyiségében nincs nagy különbség a La Masián tapasztaltakhoz képest. A Málaga B-ben nagyon jó játékosok vannak, ahogy a Barca B-ben is. A spanyol stílus alapjaiban érződik, pörgős kis játékok a jellemzőek”– nyilatkozta az NSO-nak Tajti Mátyás, akit eredetileg a Málaga az U19-es korosztályába igazolt át, de a „kiváló ugródeszkaként” aposztrofált lehetőség szinte azonnal két lépcsőfok előrelépéssel örvendeztette meg a magyar labdarúgót.

„Az átigazolásomkor abban egyeztünk meg, hogy a felkészülést a B-csapattal csinálom végig, de utána visszamegyek az U19-be. Azonban olyan jól sikerült ez az időszak, beleértve az első felkészülési meccseimet, hogy náluk ragadtam. Spanyolországban néhány kivételtől eltekintve nem jellemző, hogy a fiatalok hamar felkerülnek a felnőttekhez. Jelenleg én vagyok a legfiatalabb a csapatban, sokat jelent számomra, hogy ki tudtam harcolni a helyemet.”

18 CSOPORTBAN VERSENGENEK A CSAPATOK
A spanyol negyedosztály (Tercera División) 18 csoportjában összesen 360 csapat szerepel, a Málaga II a 9. csoportban küzd a feljutásért.

A magyar légiós a sikeres érettségi vizsgákat követően többek között a fizikai erősödést tűzte ki célul, hogy minél előbb és minél többet léphessen pályára a felnőttek között. Utóbbira hétről hétre megvan a lehetősége, a kívánt külsőség viszont még várat magára.

„Amióta a klubnál vagyok, sikerült felszednem két-három kilogrammot, de amennyire előtte tartottam tőle, annyira nem szempont a gyakorlatban. Magyarországon ez fajsúlyosabb kérdés, de Málagában senkit sem érdekel, hány kiló vagy, az a lényeg, hogyan futballozol – zárta rövidre a kérdést a korosztályos válogatott. – Kettő felnőttbajnoki meccs alapján még nem tudok messzemenő következtetéseket levonni a bajnokság egészéről, ám az egyértelmű, hogy erősek a csapatok. Főleg ahhoz képest, hogy eddig csupán gyerekfocit játszottam. Fizikailag is nagyobbak, keményen odavernek, ha kell. Nagy az iram, sokszor arra sincs idő, hogy átvegyem a labdát, mert már hatszor agyonrúgnak. Keményebbnek kell lenni, más a test test elleni párharc is.”

Néhány hónapja sérüléssel bajlódott Tajti Mátyás, amiből műtét nélkül sikerült felépülnie, de még így sem teljesen egészséges, ám olyannyira elkötelezett a sport iránt, hogy a fájdalom sem tántorítja el a játéktól, természetesen az ésszerű kereteken belül.

„Úgy tűnik, hogy a bokasérülésem már a múlté, de a közelítőmmel még mindig küszködöm. Az első hónapban szinte semmit sem tudtam elvégezni a felkészülésből, injekciókkal próbálták gyorsítani a felépülést, aminek köszönhetően jobban voltam, három-négy meccs után azonban ismét problémáim lettek vele, így újra injekcióztak. Ezért is öröm, hogy bizalmat kaptam a felnőtteknél. Még mindig fájdalommal játszom, de örülök, hogy nem annyira súlyos a baj, hogy emiatt meccseket kelljen kihagynom. Addig játszom, amíg azt nem érzem, hogy már nem tudok lábra állni. Ha ez bekövetkezne, akkor más megoldást keresünk”– részletezte magabiztosan a korábbi Barcelona-akadémista.

A La Masíát maga mögött, a Tajti családot pedig Barcelonában hagyva, a középpályás egyedül próbál szerencsét Málagában. Egyelőre három társával együtt lakik a kikötőváros egyetemének egyik kollégiumában, amíg felnőtt csapattársaihoz hasonlóan nem utalnak ki neki egy közös albérletet.

Az Atlético Malagueno eddigi százszázalékos mérlegével remekül kezdte a szezont, így nem meglepő, hogy a spanyol klubnak az előző évhez hasonlóan a mostani idényben is a harmadosztályba jutás a célja.

„A szabályok lehetővé teszik, hogy a második csapat egy osztállyal feljebb szerepeljen, és mindent megteszünk azért, hogy ez sikerüljön. A múlt kiírásban a playoff utolsó mérkőzésén veszítettük el ezt a lehetőséget” – mondta új együttese céljairól a fiatal légiós.

A Málaga II legközelebb vasárnap 18.30 órától lép pályára a Motril vendégeként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik