A Fradié a Szuperkupa is – újra legyőzte a Vidit!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.05. 20:08
null
Varga Roland a Ferencváros második gólja után (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros 3–0-ra legyőzte a Videotont a magyar Szuperkupában. A székesfehérvári találkozó első félidejében a zöld-fehérek rövid idő alatt két gólt szereztek, Roland Lamah és Varga Roland is betalált, majd Michal Nalepa kiállítása miatt emberhátrányba kerültek még a szünet előtt, de a Vidi nem tudott élni a lehetőséggel, sőt a hajrában még Somália is betalált.

MAGYAR SZUPERKUPA
VIDEOTON–FERENCVÁROS 0–3 (0–2)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 3679 néző. Vezette: Andó-Szabó
VIDEOTON: Danilovics – Szolnoki, Juhász, Vinícius, Fejes (Koltai, 76.) – Simon Á. – Gyurcsó (Kovács I. 56.), Pátkai, Trebotic, F. Oliveira – Feczesin (Ivanovszki, 36.). Vezetőedző: Bernard Casoni
FERENCVÁROS:
Dibusz – Nagy Á., Nalepa, Leandro, Ramírez – Busai, Gyömbér – Varga R. (Somália, 60.), Ugrai (Nagy D., 66.), Lamah (Haraszti, 87.) – Böde. Vezetőedző: Thomas Doll
Gólszerző: Lamah (20.), Varga R. (26.), Somália (89.)
Kiállítva: Nalepa (36.)

A MÉRKŐZÉS

Eisemann László halálának emlékére egyperces gyászszünet, a lelátóról pedig egyöntetű vastaps előzte meg a kezdő sípszót.

A SZUPERKUPA EDDIGI GYŐZTESEI
1992: Újpest–Ferencváros 3–1
1993: Ferencváros–Kispest-Honvéd 2–1
1994: Ferencváros–Vác 2–1
1995: Ferencváros – meccs nélkül
2002: Újpest–Zalaegerszegi TE 3–1
2003: MTK Hungária–Ferencváros 2–0
2004: Ferencváros – meccs nélkül
2005: Debreceni VSC–Matáv-Sopron 2–4, 3–0
2006: Debreceni VSC–Fehérvár 1–0, 1–2
2007: Debreceni VSC–Budapest Honvéd 1–1, 3–0
2008: MTK Budapest–Debreceni VSC 0–0, 11-esekkel 3–2
2009: Debreceni VSC-TEVA–Budapest Honvéd 1–0
2010: Debreceni VSC-TEVA–Videoton 1–0
2011: Videoton–Kecskemét 1–0
2012: Videoton–Debreceni VSC-TEVA 1–1, 11-esekkel 5–3
2013: Győri ETO–DVSC-TEVA 3–0
2014: Újpest–Debreceni VSC-TEVA 0–0, 11-esekkel 5–4
2015: Ferencváros–Videoton 3–0
ÖSSZESEN
5: Debreceni VSC, Ferencváros
3: Újpest
2: MTK, Videoton
1: Győri ETO FC

Rögtön az első szöglet helyzetet hozott magával, a Gyurcsó Ádám beadása után Feczesin Róbert elé került a labda, a csatár a kapu fölé-mellé bombázott. Bernard Casoni csapata támadólag lépett fel a találkozó elején, Pátkai Máté lövésénél Dibusz Dénesnek kellett a helyén lennie.

Hiába azonban a kezdeményező fehérvári támadások, a Ferencváros az első igazán veszélyes támadásából gólt szerzett. A jobb oldalon Busai Attila tört előre a 20. percben, a labdaátvétellel becsapta Paulo Viníciust, és „átpasszírozta” a labdát a kimozduló Braniszlav Danilovicson, a kapu elé érkező Roland Lamah pedig egy méterről bepofozta a labdát. 0–1

Néhány perccel és egy sárga lapot érő Nalepa-belépővel később megduplázta előnyét a vendégcsapat. Lamah beadása után nem tudott felszabadítani a Vidi-védelem, Böde Dániel került lövőhelyzetbe, és ugyan a labda lepattant Viníciusról, az a kapuval szemben üresen álló Varga Rolandhoz került, aki kíméletlenül tüzelt a kapu bal oldalába. 0–2

A 36. percben Feczesint Mirko Ivanovszki váltotta, mert a válogatott csatár nem tudta folytatni a játékot. Michal Nalepa pedig egy perc alatt a macedón támadóról megkapta a második sárga lapját, a lerántást követően egyértelműen következett a fegyelmezés, teljesen jogos volt a két indokolatlan szabálytalanság után a piros lap Andó-Szabó Sándortól.

A kiállításig sem volt alacsony iramú a meccs, de a szünetig hátralévő néhány percben kifejezetten felpörgött. Előbb Ugrai Roland megindulása okozott riadalmat a hazai védelemben, ám a cselek végén Danilovics magabiztosan hárított, majd Cristian Ramírez lőtt szépen a bal felsőbe, ám Lamah passza már lesen találta a villámléptű védőt. A túloldalon az utolsó pillanatokban Filipe Oliveira előtt adódott gólszerzési lehetőség, lövése után nagyot védett Dibusz.

Böde: Jóval aktívabb Videotonra számítottunk

CASONI: LEGALÁBB LÁTJUK, HOGY A FERENCVÁROS ELŐTTÜNK JÁR

„Hatalmas gratuláció jár a csapatnak, nagyszerű volt, amit ma produkált – nyilatkozta Thomas Doll az MTVA-nak. – A kiállításig nagyon jól játszottunk, uraltuk a mérkőzést. A piros lap után csak az volt a feladatunk, hogy összegyűjtve minden erőnket jól védekezzünk.”

„Két védelmi hibából kaptunk két gólt, utána nehéz volt visszajönni – értékelte a Szuperkupa-mérkőzést Bernard Casoni. – Ahhoz, hogy egyenlíteni tudjunk, el kell találni a kaput. Abból a szempontból nem feltétlenül jött rosszul ez a vereség, hogy látjuk, hogy a Ferencváros jelenleg előttünk jár, van még munka, amit el kell végeznünk a felzárkózáshoz. Ellenfelünk megérdemelten nyert, már játszott egy nemzetközi kupameccset, felkészültebb volt.”

Sem Casoni, sem Doll nem cserélt a szünetben, így a Fradi védelmében továbbra is a kiállítás után visszahúzódó Gyömbér Gábor játszott Leandro mellett. A Videoton gyorsan nyílttá tehette volna a meccset, de Pátkai kiugratása után Ivanovszki 11 méterről centikkel eltévesztette a bal alsó sarkot.

Nyomott a Videoton, az ellenfél tizenhatosa előtt tartotta a labdát, záporoztak a beívelések és a lövések, de a Ferencváros védői állták a sarat, és olykor az eszközökben sem válogatva sikeresen vették el a meccs izgalmi élét.

A félidő közepén egy kontrával és Lamah lövésével veszélyeztetett Thomas Doll csapata, ám gyorsan visszaállt a világ rendje, és a fehérváriak birtokolták szinte folyamatosan a labdát. Filipe Oliveira a kapufát találta el, Koltai Tamás pedig alig lőtt fölé, aztán jött a feketeleves: a 89. percben Somália kápráztató sprinttel eldöntötte a Szuperkupa sorsát. A felezővonalon túlról induló brazil látványosan maga mögött hagyta Simont, majd a tizenhatoson belülre érve kilőtte a bal alsót. 0–3

A Fradi másfél hónapon belül harmadszor nullázta le a bajnok Videotont (Magyar Kupa-döntő: 4–0, NB I: 2–0, Szuperkupa: 3–0), és összességében ötödször hódította el a hazai Szuperkupát.

„Az MK fontosabb állomás volt, mint a Szuperkupa”

A Fradi-játékosok a klub történetének ötödik hazai Szuperkupáját ünneplik (Fotó: Szabó Miklós)
A Fradi-játékosok a klub történetének ötödik hazai Szuperkupáját ünneplik (Fotó: Szabó Miklós)

ELŐZMÉNYEK

Eddig mindkét csapat két alkalommal hagyta el vesztesen a pályát a Szuperkupában, de míg a bajnok fehérváriak eddig kétszer hódították el a trófeát, addig a kupagyőztes ferencvárosiaknak ez már négyszer is sikerült – igaz, ebből kétszer, 1995-ben és 2004-ben játék nélkül.

Ez utóbbi alkalom óta, vagyis 11 éve viszont várat magára az újabb zöld-fehér siker, a piros-kékek pedig 2012-ben ünnepelhettek legutóbb – akkor bajnoki ezüstérmesként, tizenegyesekkel múlták felül a duplázó debrecenieket.

A FERENCVÁROS NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 14.
TERVEZETT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 25., Debrecen: DVSC–Ferencváros 0–2 (Busai, Varga R.)
*Július 2., Emmen, El-selejtező, 1. forduló:Go Ahead Eagles (holland)–Ferencváros 1–1 (Gera)
*Július 5., Székesfehérvár, Szuperkupa: Videoton–Ferencváros 0–3 (Lamah, Varga R., Somália)
*Július 9., 20.30, El-selejtező, 1. forduló: Ferencváros–Go Ahead Eagles (holland)
A VIDEOTON NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 15.
Edzőtábor: Ausztria, június 21–30.
TERVEZETT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 24., Dietersdorf: Wolfsberger AC (osztrák)–Videoton 2–1 (Feczesin)
Június 27., Radenci (Szlovénia): Videoton–Astra Giurgiu (román) 3–0 (Feczesin, Oliveira, Kovács I.)
Június 30., Radenci (Szlovénia):Videoton–Zorja Luhanszk (ukrán) 2–1 (Ivanovszki, Kovács I.)
*Július 5., Szuperkupa: Videoton–Ferencváros 0–3
*Július 14/15., BL-selejtező, 2. forduló: The New Saints (walesi)/B36 Tórshavn (feröeri)–Videoton
*Július 21/22., BL-selejtező, 2. forduló: Videoton–The New Saints (walesi)/B36 Tórshavn (feröeri)
A tétmérkőzéseket *-gal jelöltük.
NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL

Érkezők: Haraszti Zsolt (Paks), Leandro de Almeida (Omonia – Ciprus, szabadon igazolhatóként), Cristian Ramírez (ecuadori, Fortuna Düsseldorf – Németország, kölcsön után végleg), Stanislav Sesták (szlovák, VfL Bochum – Németország, szabadon igazolhatóként)

Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Kunsági Roland (Mezőkövesd), Péter Antal (Soroksár, ?) Simita Gergő (Soroksár, ?)

Az utánpótlásból felkerültek: Lakatos István, Nyéki Márk, Varga Ádám (profi szerződést kaptak)

Kiszemeltek: Leandro Martínez (olasz-argentin, Haladás), Piotr Trochowski (német, szabadon igazolható, legutóbb Sevilla – Spanyolország)

Távozók: Bosnjak Predrag (szerb-magyar, nyíregyházi kölcsön után Haladás), Philipp Bönig (német, szabadon igazolható), Buzsáky Ákos (szabadon igazolható, érdeklődik iránta: RAFC), Vladan Csukics (szerb, szabadon igazolható), Tomislav Havojic (horvát, szabadon igazolható), Hidvégi Sándor (dunaújvárosi kölcsön után szabadon igazolható), Stjepan Kukuruzovic (horvát, FC Vaduz – Liechtenstein*), Benjamin Lauth (német, szabadon igazolható), Nagy Dániel (Würzburger Kicker – Németország), Tarczy Pál (szabadon igazolható), Jack Tuijp (holland, helmondi kölcsön után FC Volendam – Hollandia)
Kölcsönbe távozók: Csilus Tamás (pápai kölcsön után Kisvárda), Korozmán Kevin (Soroksár),

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – Németország)

Távozhatnak: Dibusz Dénes (érdeklődik iránta: Hertha – Németország), Ugrai Roland (érdeklődik iránta: Békéscsaba, Paks)
* Az FC Vaduz liechtensteini csapat, de a svájci élvonalban szerepel.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Koltai Tamás (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Lang Ádám (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Pátkai Máté (Győri ETO, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Braniszlav Danilovics (szerb, PAFC)

Kölcsönből visszatérők:Hudák Martin (PAFC, ?),Kleinheisler László (PAFC, ?), Papp Máté (Dunaújváros, ?), Szekeres Adrián (Dunaújváros), Tar Zsolt (PAFC, ?), Tóth Balázs (PAFC, ?)

Az utánpótlásból felkerültek: Gábor Péter

Kiszemeltek:Rydell Poepon (holland, Valenciennes – Franciaország), Rudolf Gergely (Győri ETO, szabadon igazolható), Alhassane Soumah (guineai, Juventus – Olaszország)

Távozók: Juan Calatayud (spanyol, Atlético de Kolkata – India),Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Szofian Sakla (marokkói, szabadon igazolható), Sándor György (szabadon igazolható, érdeklődnek iránt: PAFC), Stopira (zöld-foki-szigeteki, szabadon igazolható; érdeklődnek iránta: Hajduk Split – Horvátország)

Kölcsönbe távozók: Horváth Tamás (PAFC), Tomás Tujvel (szlovák, kecskeméti kölcsön után DAC – Dunaszerdahely, Szlovákia), Zsótér Donát (felcsúti kölcsön után ismét PAFC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Barcsay Márk (PAFC, ?)

Távozhatnak: Álvaro Brachi (spanyol), Tóth Balázs (PAFC-kölcsön után lejár a szerződése)

A 2014–2015-ös szezon téli átigazolásainak összegzését itt találja meg!

Megjegyzés: a kölcsönből visszatérők esetében, azoknál a játékosoknál, akiknél még nem dőlt el, hogy valóban visszatérnek-e anyaegyesületükhöz, kérdőjelet raktunk a név mellé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik