Csak magát okolhatja a Fradi, hogy nem döntötte el a továbbjutást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.02. 19:53
null
Gera Zoltán góljával már a 3. percben vezetett a Ferencváros (Fotók: VI Images)
A Ferencváros 1–1-es döntetlent játszott a holland másodosztályú deventeri Go Ahead Eagles ellen Emmenben az Európa-ligában. Gera Zoltán góljával már a harmadik percben vezetést szereztek a zöld-fehérek, ám elrontották ziccereiket, ez pedig megbosszulta magát.

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Go Ahead Eagles–Ferencváros 1–1 (Vriends 45+2., ill.
Gera 3..)

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

ELSŐ FÉLIDŐ

Thomas Doll nem először irányíthatta a Ferencvárost az Európa-ligában, egy évvel ezelőtt már járt a második számú európai kupasorozatban a német szakember a zöld-fehérekkel. Ám micsoda különbség! Amíg tavaly távoztak a kulcsjátékosok a Fraditól, most rögtön összeszokott csapat benyomását keltette az FTC.

Olyannyira, hogy a harmadik percben máris előnyhöz jutott a vendégcsapat. Roland Lamah indította a bal oldalon Böde Dánielt, Bart Vriends pedig megmutatta, miért sportszerűsége miatt kerülhetett be az El-be a Go Ahead Eagles, nagyon könnyedén elengedte a magyar centert, aki a szemből érkező Gera Zoltánhoz passzolt, a középpályás pedig hibátlanul lőtt a jobb alsó sarokba (0–1).

SZAVAZÁS

Továbbjut az FTC a Go Ahead Eagles ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Hamar javítottak volna a hazai (ám deventeriként Emmenben játszó) Sasok, újabb nagy helyzetig azonban a Fradi jutott el ismét. A 17. percben Bödével szemben szabálytalankodtak (a csatárnak még a sportszára is kiszakadt), a tizenhatos előteréből elvégzett szabadrúgásnál pedig Varga Roland csak centikkel tévedett.

A 23. percben Lamah cselezgetett, szólója végén azonban gyengén lőtt, csakúgy, mint nem sokkal korábban a balhátvédként (kényszerűségből, Emir Dilaver hiánya miatt) jobb-bekket játszó Cristian Ramírez. A Ferencvároson nem látszott, hogy voltak hiányzói, úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor duplázza meg előnyét.

A 32. percben megvolt erre a lehetősége, Gera adott kiváló labdát Vargának, aki a jobb oldalon elhúzott, majd nagyon okosan nem középre lőtt, hanem a második hullámban érkező Gerához passzolt. Az első gól szerzője azonban most nem volt olyan pontos, mint a harmadik percben, Erik Cummins védett nagyot.

Hiába fair play díjas a Go Ahead Eagles, olykor a durvaság jeleit mutatták a holland játékosok, már az első félidőben három sárga lapot kaptak. Eközben időnként hatalmas hibákat követtek el, ilyenkor nem csodálkoztunk azon, hogy a holland másodosztályban Jack Tuijp gólkirály lehetett…

A Fradinak voltak lehetőségei, azonban többször is pontatlan volt, így nem döntötte el az első félidőben a továbbjutás kérdését – megtehette volna, ez pedig megbosszulta magát. Az első félidő hosszabbításában egyenlített a Go Ahead Eagles, Jerry van Ewijk szögletét követően az első gólnál hibázó Vriends fejelt a bal alsó sarokba (1–1).

A Fradi részéről a jó kezdés után elmaradt a lehengerlő folytatás
A Fradi részéről a jó kezdés után elmaradt a lehengerlő folytatás

MÁSODIK FÉLIDŐ

A szünet előtti lendület benne maradt a hazaiakban, nagy elánnal vetették magukat küzdelembe a második játékrészben, idővel azonban visszavette az irányítást a Ferencváros. Az 56. percben Leandro (aki első meccsén régi-új csapatában még sokszor pontatlanul futballozott) ment el a bal oldalon, középre ívelt, Vargának kicsit magas volt a labda, fölé fejelt.

Három perccel később Böde jobb oldali beadása után Gera lövését blokkolták, így pedig Varga elé került a labda, a szélső azonban nem találta el jól. A Fradi-fölényből szürke mezőnyjáték lett, egyre kevésbé volt átütőerő a magyar csapatban, Doll ezért két cserével, Ugrai Rolanddal és Nagy Dominikkel igyekezett felrázni együttesét.

Ha nem lenne ennyi sérültje a Fradinak, Ugrai minden bizonnyal már nem is lenne a keret tagja, mivel a Paks és a Békéscsaba is ajánlatot tett érte, és úgy volt, hogy kölcsönbe megy. A támadó a 84. percben egy szép csel után kapura tekert, a labda azonban középre tartott, Cummins védett.

A gól hiányzott, de csak a 86. percben állt be Busai Attila, aki sérüléséből visszatérve a Debrecen kapuját bevette az előző héten. Két perccel később eldönthette volna a találkozót, de nem tette. Ramírez egy szép csel után Bödéhez passzolt, ő Busaihoz továbbított, aki lesen volt, de a játékvezető nem fújt, a középpályás azonban nagyon rosszul találta el a labdát.

Csak magát okolhatja a Ferencváros, hogy nem döntötte el a továbbjutást. Bizonyos időszakokban egyértelműen – máskor kevésbé, de – megmutatta, hogy jobb csapat holland ellenfelénél. A vezető gól után azonban nem volt kellően hatékony, így minden bizonnyal Thomas Doll sem lesz elégedett a látottakkal.

Az 1–1 idegenben azonban nem rossz eredmény, hazai pályán a zárt kapus meccs ellenére is kötelező lesz kiharcolnia a továbbjutást a Fradinak.

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NYILATKOZATOK
„Az ellenfelünk nem állt vissza, megpróbált minket letámadni – mondta Gyömbér Gábor az MTVA-nak. – Az első félidőben három olyan kontralehetőségünk is volt, amelyekből a második gólt megszerezve talán eldönthettük volna a mérkőzést. Sajnos nem sikerült, az első félidő végén aztán nagyon buta gólt kaptunk. A második játékrész kiegyenlített volt, kisebb-nagyobb helyzetekkel. A visszavágón hazai pályán jóval támadóbb felfogásban játszunk majd, nekünk kell fölényben lennünk. Most inkább kontrajátékot játszottunk, de nagyon bízom benne, hogy hazai pályán nyerni tudunk és továbbjutunk.”
„Hamar, már a harmadik perben megszereztük a vezetést, utána kellett volna még egy gólt szereznünk, sajnos ez nem sikerült. Nem nyertük meg a párharcokat, beszorultunk a tizenhatosunk elé, ráadásul a félidő végén a legrosszabbkor jött a kapott gól. Nagyszerű volt a közönség, sajnálom, hogy a jövő héten mi nézők nélkül játszunk. Nagyon meleg volt, ez mindkét csapatot kimerítette. A jövő héten minden más lehet, a párharc nyílt” – idézi az ulloi129 szurkolói blog Thomas Dollt, a Ferencváros német vezetőedzőjét.

„Különleges érzés – mondta Bart Vriends, a Go Ahead Eagles védője, mivel ő szerezte csapata első gólját a nemzetközi porondon –, ugyanakkor volt is mit jóvá tennem. Az első gól előtt hibáztam, hanyag voltam. Boldog voltam, hogy utána a gólnál pontosan a fejemre kaptam a labdát, utána kicsit jobban éreztem magam. A második félidőben szinte semmit sem engedtünk az ellenfelünknek. Mindenki, még a két szélső is rengeteg felelősséget vállalt magára. Az egész csapat klasszis teljesítményt nyújtott. Ha őszinte akarok lenni, az ellenfél nem tett rám különösebben jó benyomást. Hogy van-e esélyünk a továbbjutásra? Természetesen. Most élvezzük egy kicsit az eseményeket, a jövő héten viszont még mindig van esélyünk. Lássuk, mi vár ránk."

„Óriási munkát végeztünk, egyedül azért kár, ahogyan a gólt kaptuk –értékelt a hollandok vezetőedzője, Dennis Demmers. – Szép, hogy éppen Bart alakította 1–1-re az eredményt. Már a szünetben elismerésemet fejeztem ki a srácoknak. Az utolsó tíz percben mindkét csapat ina szakadtáig küzdött. Ilyenkor szép, ha meg tudjuk tartani az 1–1-et."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik