Rebrov megoldást talált egy problémára; változott a keret Fehérváron

Vágólapra másolva!
2020.05.22. 15:12
null
Haratin lett a Fradi új tizenegyesrúgója (Fotó:<a href="https://www.facebook.com/fradi.hu/photos/a.3198531143536802/3198532646869985"> fradi.hu</a>)
Itthon május 23-án két kupaelődöntővel – Mezőkövesd–Fehérvár, MTK–Bp. Honvéd – és az 1. fordulóból elmaradt FTC–DVSC bajnoki mérkőzéssel (valamennyi zárt kapuk mögött) folytatódik a futballidény. Felvezetőnkben összegyűjtöttük a szombaton pályára lépő csapatok felkészülési mérkőzéseit.

 

AZ FTC VÁLOGATOTT VÉDŐJE TOVÁBBRA IS HIÁNYZIK, HARATIN LEHET A MEGOLDÁS A TIZENEGYESEKNÉL

A kiscsoportos edzéseket itthon a Ferencváros kezdte a leghamarabb, a listavezető zöld-fehérek már április első napjaiban a pályán edzettek, amikor a többi klubnál még csak otthon készültek a játékosok, egyéni edzésterv alapján. Az első edzőmeccset is az FTC vívta: május 9-én az MTK ellen győzött 4–1-re. Azóta még két nap játszott meccseket a Ferencváros, május 13-án a Paks (0–0) és a ZTE (2–0) ellen, majd 17-én kétszer is a Mezőkövesd (0–1, 1–1) volt az ellenfél.

Szerhij Rebrov egyszer sem küldte a pályára ugyanazt a csapatot, amely az NB I-ben legutóbb 5–0-ra megverte a sereghajtó Kaposvárt. Igaz, a Mezőkövesd elleni 1–1-es meccsen már csak Otigba Kenneth hiányzott abból a csapatból, vagyis a kövesdiek elleni döntetlent már valódi főpróbának tekinthetjük a Debrecen elleni, szombati bajnokit megelőzően. Egyébként több fiatal is gyakran szóhoz jutott a felkészülés során, az U19-es kerethez tartozó szír Ammar Ramadan személyében olyan játékos is, aki tétmeccsen még nem szerepelt az első csapatban. A leginkább tartalékos összeállításban éppen a Mezőkövesd elleni, 1–0-ra elveszített edzőmeccsen játszott a Ferencváros, akkor a legutóbbi bajnokin látott csapatból csak Otigba kezdett.

Az FTC felkészülési mérkőzéseiből tanulságként leszűrhetjük, hogy a régóta sérült, grúz válogatott belső védő,Lasa Dvali továbbra sem bevethető, egyik felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára. Ellenben az Isael, Zubkov, Nguen, Boli négyes a folytatásban is meghatározhatja az FTC játékát, utóbbi kimondottan jó formában van – az elefántcsontparti csatár két gólt szerzett a felkészülési időszakban. Továbbá fontos tanulsága a májusi meccseknek, hogy a jelek szerint eldőlt, ki végzi el a tizenegyeseket a csapatból, azok után, hogy ebben az idényben Isael (háromszor is), Varga Roland és az azóta Zalaegerszegre kölcsönadott Bőle Lukács is hagyott ki büntetőt a zöld-fehéreknél. Az edzőmeccseken ugyanis Ihor Haratin kettőből kettőt is értékesített, így alighanem az ukrán középpályás jelentheti a végleges megoldást a tizenegyeseknél.

A Ferencváros szombati ellenfelének, a DVSC-nek jóval kevesebb lehetősége volt mérkőzés közben élesíteni a formát az újrakezdésre, ugyanis a Loki csak két edzőmeccset játszott, mind a kettőt múlt szombaton, a Kisvárda ellen. A két találkozóra ketté osztotta csapatát Vitelki Zoltán vezetőedző, így mindenki maximum egy edzőmeccsel a lábában léphet pályára a Ferencváros ellen a több mint két hónapos kényszerszünetet követően. Viszont az biztató lehet a stáb számára, hogy mind a két meccsen több nagy helyzetet kialakított a csapat, és bár az elsőn nem tudták megtartani a debreceniek az 1–0-s előnyüket, a második találkozót 0–1-ről megfordítva 2–1-re megnyerték.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Május 17.: Mol Fehérvár FC–Budafok 2–1 (Stopira, Kovács I., ill. Skribek)
Május 17.: FTC–Mezőkövesd 0–1 (Pekár)
Május 17.: FTC–Mezőkövesd 1–1 (Haratin – 11-esből, ill. Zivzivadze)
Május 16.: ZTE–Mol Fehérvár FC 0–1 (Nikolics)
Május 16.: Bp. Honvéd–DVTK 3–1 (George, Lanzafame, Tóth P., ill. Kiss T.)
Május 16.: Újpest FC–MTK Budapest 2–2 (Pauljevics, Obinna, ill. Schön, Prosser)
Május 16.: Kisvárda–DVSC 1–1 (Himics, ill. Szécsi)
Május 16.: Kisvárda–DVSC 1–2 (Szimovics, ill. Kundrák, Trujics)
Május 13.: FTC–ZTE FC 2–0
(Boli, Haratin – 11-esből)

Május 13.: Mezőkövesd–MTK Budapest 2–2 (Zivzivadze, Besirovic, ill. Bíró B., Prosser)
Május 13.: FTC–Paksi FC 0–0
Május 9.: FTC–MTK 4–1 (Lodico, Skvarka, Boli, Botka, ill. Baki)

Nikolics góljával nyert a Fehérvár Zalaegerszegen (Fotó: Székelyhidi Balázs/MOL Fehérvár FC)
Nikolics góljával nyert a Fehérvár Zalaegerszegen (Fotó: Székelyhidi Balázs/MOL Fehérvár FC)

 


KÖZÉPPÁLYÁST VÁSÁROLT A MEZŐKÖVESD, TÁVOZÓ FEHÉRVÁRON, EDZŐVÁLTÁS KISPESTEN

A Magyar Kupa-elődöntő első meccsén a Fehérvárt vendégül látó Mezőkövesd viszonylag korán elkezdte a kiscsoportos edzéseket, már április második hetében, míg a fehérváriak csak májusban tértek vissza a pályára. A kövesdiek három edzőmeccset játszottak, míg a Fehérvár kettőt.

Azt persze most még nem tudhatjuk, hogy ez jelenthet-e előnyt szombaton a hazaiak számára, az viszont látszik, hogy az idény meglepetéscsapatának számító Mezőköved a kényszerszünet után sincs rossz formában. A fent már említett, Ferencváros elleni meccsek (egy győzelem, egy döntetlen kövesdi szempontból) mellett az MTK-val játszott kétszer 60 perces mérkőzést Kuttor Attila együttese, melyen az első félidőben az NB I-ben eddig kevesebbet játszó „cserecsapat” 2–0-s hátrányba került, majd jöttek Dino Besirovicék, akik a második hatvan percet 2–0-ra „megnyerték”, így döntetlennel zárult a mérkőzés. A télen kölcsönbe érkező, de az NB I-ben már négy gólnál és négy gólpassznál járó bosnyák középpályást már csak azért is érdemes kiemelni, mert a klub végleg megvásárolta a játékjogát a horvát Hajduk Splittől, és az MTK ellen ő egyenlített. A kupameccs előtt érdemes még külön szólni Berecz Zsomborról, aki Fehérvárról került kölcsönbe Kövesdre, és annyira elégedettek vele, hogy klubjával már szintén megegyeztek a végleges átigazolásáról. A középpályással ugyan még tartanak az egyeztetések, de ettől függetlenül alighanem fűti a bizonyítási vágy a Fehérvár ellen (a két csapat februári bajnokiján gólt szerzett), a székesfehérvári csapatban ugyanis az előző idényben nem sok lehetőséget kapott a bizonyításra.

A Fehérvár az egyetlen olyan NB I-es csapat, amely legalább két felkészülési mérkőzést játszott májusban, és mind a kettőt meg is nyerte. A ZTE-t Nikolics Nemanja góljával 1–0-ra győzte le, míg az NB II-ből már biztosan feljutó Budafokot 0–1-ről fordítva 2–1-re verte meg. Fehérvári szempontból jó hír, hogy a sérülése után tavasszal visszatérőVinícius,Fiolakettős a felkészülési meccseken is szerepet kapott, ellenben Huszti Szabolcs még nem, egyelőre nem tudni, a 37 éves középpályás mikor játszhat újra az októberi keresztszalag-szakadása után. Annyi változás történt még a fehérváriak keretében, hogy a klub közös megegyezéssel szakított a bosnyák válogatott középpályással, Anel Hadziccsal.

A fehérváriak egyébként abban is bízhatnak a Mezőkövesd elleni, szombati kupameccs előtt, hogy a legutóbbi három találkozásuk egyikén sem szenvedtek vereséget Cseri Tamáséktól, kétszer győztek is (2–1 és 1–0), igaz, mind a kétszer hazai pályán.

A másik kupaelődöntőben az NB II-es, a másodosztály lefújása miatt már biztosan feljutó MTK fogadja a Honvédot. A kék-fehérek a Ferencváros elleni vereség után további két meccset játszottak, a Mezőkövesddel és az Újpesttel egyaránt 2–2-re végeztek. A Honvéd a szünet alatt megvált Giuseppe Sannino vezetőedzőtől, így megbízott edzőként az eddig a második csapatot dirigáló Pisont István vette át az együttes irányítását (a szakmai stábhoz csatlakozott Kisvárdáról Dajka László is). A kispestiek egy edzőmeccset játszottak májusban, 3–1-re megverték a DVTK-t.

 

 

A SZOMBATI PROGRAM
NB I

1. FORDULÓ
15.55:
Ferencváros–Debreceni VSC – az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
18.00:
Mezőkövesd Zsóry FC–MOL Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.05: MTK Budapest (NB II)–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

  FTC FEHÉRVÁR M.KÖVESD PAFC DVTK HONVÉD
  59 pont 50 45 39 37 34
26. PAFC (i) Paks (i) DVTK (i) FTC (o) Mezők. (o) DVSC (o)
27. DVTK (o) Kisvárda (o) Paks (o) ZTE (i) FTC (i) Újpest (i)
28. Paks (i) Honvéd (i) Kisvárda (i) Kaposv. (i) ZTE Fehérvár (o)
29. Kisvárda (o) Újpest (o) Honvéd (o) DVSC (o) Kaposv. (i) Mezők. (i)
30. Honv. (i) DVSC (o) Újpest (i) DVTK (i) PAFC (o) FTC (o)
31. Újp. (o) Mezők. (i) Fehérvár (o) Paks (o) DVSC (i) ZTE (i)
32. Fehérv. (i) FTC (o) DVSC (o) Kisvárda (i) Paks (i) Kapv. (o)
33. Mezők. (o) ZTE (i) FTC (i) Honvéd (o) Kisvárda (o) PAFC (i)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik