Nguen kijött a gödörből, a paksi rekorder közgazdásznak készül

Vágólapra másolva!
2021.02.09. 11:13
null
A forduló rangadóján a Ferencváros, Tokmac Nguen (balra) jó játékának is köszönhetően 2–0-ra győzött a Mol Fehérvár ellen (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 20. fordulóját követő visszapillantónkban ezúttal fókuszban a főszereplők: a nyolc bajnoki után újra eredményes, ferencvárosi Tokmac Nguen, a PAFC-ban, bajnokin hatodszor duplázó Josip Knezevic, a korrekordot döntő, paksi Szendrei Ákos, a forduló kapáslövését jegyző Vadnai Dániel és az egész idény egyik legszebb gólját elérő újpesti Simon Krisztián.

A FORDULÓ RANGADÓJA – FTC–MOL FEHÉRVÁR

Miután a Ferencváros magabiztosan 2–0-ra legyőzte a Mol Fehérvár FC-t, alighanem biztosra vehető, hogy az NB I-es idény végén melyik csapat emelheti magasra a bajnoki címért járó trófeát. A listavezető zöld-fehérek előnye tetemes, tizenhat pont az őket üldöző Puskás Akadémia és fehérváriak előtt.

UZUNI NAGY SOROZATA
A Ferencváros albán támadója, Myrto Uzuni a Fehérvár ellen sorozatban az ötödik bajnokiján talált, a legutóbbi öt meccsen, öt gólt szerzett. A klub történetében, a fradi.hu kimutatása szerint ötös sorozatot korábban Tóth Mihály (1999.12.04. és 2000.03.04. között öt meccsen hét gól) és Nyilasi Tibor (1982.03.03. és 03.27. között 5 meccs/6 gól) produkált. Sorozatban öt bajnoki mérkőzésnél hosszabb gólsorozata pedig Albert Flóriánnak (1964.03.25. és 05.10. között 6 meccs/9 gól), Wukovics Lászlónak (1992.05.08. és 06.20. között 6 meccs/7 gól) és az abszolút rekorder Böde Dánielnek volt (2015.07.26. és 09.19. között 8 meccs/ 11 gól).
P. K.

Szigorúan matematikailag még elképzelhető, hogy valamelyik vetélytársunk beérjen bennünket, de nagyon jók az esélyeink, s hiszek annyira a csapatban, hogy mi leszünk az aranyérmesek – nyilatkozta lapunknak a Mol Fehérvár ellen gólt szerző Tokmac Nguen, az FTC támadója. – Tudtuk, hogy a Fehérvár győzelemre tör, játékosaitól intenzív letámadást vártunk. Éppen ezért elvetettük a négy–kettő–három–egyes felállást, ezúttal három-három középpályással és támadóval léptünk fel, edzőnk taktikája pedig sikerre vezetett. Kemény meccs volt a Fehérvár elleni, ellenfelünk próbált rajtunk fogást találni, ám mindvégig a mi akaratunk érvényesült, kifejezetten jól járattuk a labdát. Megesik, hogy egy-egy győztes meccs után csalódott vagyok a mutatott játékunk miatt, de most boldog lehetek, minden remekül alakult, s megmutattuk, hogy a két bajnokaspiráns közül a miénk a jobb csapat. Az elsőtől az utolsó percig koncentráltan játszottunk, profin lehoztuk a meccset, amelyen a téli szünet óta talán a legjobb teljesítményt nyújtottuk. A második gól után éreztem, aligha engedjük ki a kezünk közül a három pontot.”

A 27 éves norvég támadó sokat tett a győzelemért: a megszokottnál többet cselezett, hatszor becsapta a védőit, akik alig tudták féken tartani, ötször is szabálytalanul állították meg. A lapunk által a mérkőzés legjobbjának választott labdarúgó teljesítményét góllal koronázta meg, a 61. percben higgadtan értékesítette a ziccerét. Tokmac Nguen az elmúlt időszakban visszafogottabban teljesített, a vasárnapit megelőző nyolc bajnokin nem talált be, ám úgy fest, amióta eldőlt, hogy nem igazol el, s ezt az idényt a Ferencvárosban tölti, megtáltosodott.

„Nem volt egyszerű az elmúlt időszak, ám pontosan tudtam, hogy a hullámvölgynek törvényszerűen be kell következnie – folytatta az idény során nyolcgólos támadó. – Emiatt egyáltalán nem voltam frusztrált, hiszen nem szerezhetek minden meccsen gólt. Igyekeztem elemezni a teljesítményemet, keményen edzettem, hogy kijöjjek a gödörből, úgyhogy mindvégig nyugodt voltam, bíztam benne, hogy előbb-utóbb úgyis betalálok.” B. O. L.

A FORDULÓ REKORDJA – SZENDREI ÁKOS

A paksi Szendrei Ákosnak a Budafok ellen három perc elég volt ahhoz, hogy megszerezze élete első NB I-es gólját, és ezzel – mint azt hétfői összeállításunkban jeleztük – az idény legfiatalabb, 18 esztendős és 15 napos gólszerzője lett, sőt ő lett a magyar élvonal történetének első 2003-as születésű gólszerzője. Január 27-én a három hónappal idősebb ferencvárosi Csontos Dominik volt a szezon legifjabb élvonalbeli gólszerzője, ő január 27-én, a Budafok ellen 3–0-ra megnyert meccsen volt eredményes. S hogy a számsor folytatódjék: Szendrei Ákosnál fiatalabb góllövője a 2018-2019-es évadban volt legutóbb az NB I-nek, Kiss Tamás 17 éves és nyolc hónapos volt, amikor gólt szerzett a PAFC színeiben a Debrecen ellen. Érdekesség, hogy az azt megelőző idényben is ugyanő volt a legifjabb gólszerző, 2017 októberében 16 évesen és tíz hónaposan lőtte első élvonalbeli gólját a Haladás színeiben a Honvédnak.

No de kanyarodjon vissza a történetünk Szendrei Ákoshoz, aki Bognár Györgytől eddig csak perceket kapott, ám tudja, a jövőben bőven bizonyíthat még.

„Vezetőedzőnk korábban elmondta, hogy a Budafok ellen lehetőséget ad nekem is – mondta lapunknak a 18 éves játékos – Azzal az utasítással küldött pályára, hogy foglaljam el a pozíciómat a centerposzton, majd a kontraakcióknál induljak be az üres területre. Szerencsére az egyik ellentámadás végén Bognár István nagyszerűen passzolt, nekem csak az üres kapuba kellett küldenem a labdát.”

A fiatal támadó érettségi előtt áll, így az edzések mellett a tanulásra is odafigyel.

„Az idén érettségizek, így a foci mellett a tanulásra is figyelnem kell. A jövőben szeretnék levelezőn, angol nyelvű közgazdasági egyetemre járni, fontosnak tartom az iskolát.”

A játékosnak az NB III-as csapatban is vannak céljai, ám azért edz mindennap, hogy rendszeresen lehetőséget kapjon az első osztályban.

„Az NB III-as csapatban ebben az idényben tizennyolc meccsen tizenkét gólt szereztem, gólkirály szeretnék lenni, ám akkor sem leszek szomorú, ha innentől csak az első csapatban számolnak velem. Minél többet szeretnék a pályán lenni, gólokat rúgni vagy fejelni, remélem, erre már a szerdai, Csákvár elleni kupameccsen lesz lehetőségem.”

Bevett szokás, ha egy fiatal játékos megszerzi az első gólját a nagyok között, valamit be kell dobnia a közösbe.

„Mivel először voltam eredményes az NB I-ben, lesz »gólbüfé« a csapattal, s az ételek árát természetesen én fizetem ki. Böde Dániel ráadásul duplán jól jár, hiszen vele még tavalyról van egy elveszített fogadásom, így amint kinyitnak az éttermek, vendégem lesz egy steakre.” J. Á.

A FORDULÓ LEGJOBBJA – JOSIP KNEZEVIC

Josip Knezevic kétszer talált be vasárnap Zalaegerszegen, így sokat tett azért, hogy a Puskás Akadémia 2–1-re legyőzze a ZTE FC-t, és fellépjen a listavezető Ferencváros mögé a második helyre a bajnokságban. Nem először bizonyította, hogy kiváló képességű futballista. Hatodszor lőtt két gólt egy mérkőzésen az élvonalban és abban bízik, a Puskás Akadémia az idény végén is a második helyen áll.

A horvát támadónak ez már a negyedik idénye a felcsúti klubban, és ha valakire, rá biztosan senki sem mondja, elveszi a helyet a magyar fiatalok elől. Minőségi légiós, szinte nincs olyan támadás, amely ne rajta keresztül futna, remek meglátásaival nemcsak helyzeteket teremt társainak, de gólerősen is futballozik. A 2017–2018-as bajnoki esztendőt tizenegy találattal zárta, egy évvel később tizenkét gólt szerzett, ami a góllövőlistán a harmadik helyre volt jó a tizenhat gólos Holender Filip és Davide Lanzafame mögött. Tavaly nyolc góllal segítette bronzéremhez a Puskás Akadémiát, vasárnapi duplájával pedig már öt gólja van: borítékolhatóan nem áll meg ennyinél.

„Ha jól emlékszem, az elmúlt évadban az Újpest ellen sikerült legutóbb két gólt szereznem, nagyon örülök, hogy most újra összejött – tekintett vissza a hétvégi győzelemre a klub honlapján Josip Knezevic.Megint jó meccset játszottunk, sok helyzetet alakítottunk ki, és fontos három pontot szereztünk. Az igazat megvallva meglepődtem, hogy a kipattanó elém került a büntetőnél. A tizenegyes elvégzésénél sajnos meggondoltam magam, és rosszul rúgtam, de szerencsére ismételhettem, és másodjára már nem hibáztam. A gólunk után tíz-tizenöt percig visszaálltunk, de a ZTE egyenlítő találatát követően ismét helyzeteket alakítottunk ki. Ebből lett a büntető is, újra megszereztük a vezetést, aztán az utolsó negyedórában három ziccerünk is volt: Alex Baluta előtt kétszer, Kiss Tomi előtt egyszer adódott nagy helyzet.”

A kimaradt lehetőségek nem bosszulták meg magukat – ne hallgassuk el, 1–1-es állásnál a ZTE is megszerezhette volna a vezetést –, így a Puskás Akadémia kilenc nap alatt az MTK Budapestet (1–0), a Diósgyőrt (2–0) és a ZTE-t is legyőzte, és a második pozícióig küzdötte fel magát. Ennél feljebb aligha kerülhet, hiszen az éllovas Ferencváros tizenhat ponttal vezet előtte, ugyanakkor Felcsúton jól tudják, szerénynek kell maradni, a jelenlegi helyezést is nagyon meg kell becsülni. Már csak azért is, mert amikor alig három hónappal ezelőtt, november 7-én, a 10. fordulóban a csapat megsemmisítő, 6–2-es vereséget (amely a hatodik volt az idényben) szenvedett Pakson, aligha számított bárki is arra, hogy a következő tíz bajnoki egyetlen vereséget hoz csak – hat győzelem és három döntetlen mellett. Hornyák Zsolt vezetőedző nem véletlenül jegyezte meg az utóbbi időben többször is, hogy remek a labdarúgók hozzáállása, és ez hozza magával az eredményt is.

A szakember a zalaegerszegi meccs után arról beszélt, játékosai nehéz helyzetbe hozták a Ferencváros elleni tavaszi szezonnyitó előtt. Mindenki be akart kerülni a kezdőbe, és aki megkapta a lehetőséget, azt játszotta, amit kell – ebben azóta sincs változás. Josip Knezevic egyébként második zalaegerszegi gólja után a kispadhoz futott, hogy megölelje a vezetőedzőt: a jelenet azt mutatta, a horvát futballista is belátta, nem elég, ha egyszer-egyszer villan, aztán hosszú időre eltűnik a mezőnyben. Alázatosnak kell lennie, nem utolsósorban azért is, mert példát kell mutatnia a fiataloknak.

„Nagyon örülök a csapat teljesítményének – folytatta Josip Knezevic. – Úgy érzem, most nagyon jók vagyunk, nagyszerű a csapatszellem, kitűnő a kommunikáció a játékosok és a stáb között. Ez szép jövőt vetíthet előre, ha ezen az úton megyünk tovább, megtartjuk a második helyet!”

ZOMBORI András

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ KAPÁSLÖVÉSE – VADNAI DÁNIEL

Hazai pályán ritkán látható gólt rúgott Vadnai Dániel, a Mezőkövesd Zsóry labdarúgója a Bp. Honvéd ellen 2–1-re megnyert bajnokin.

A Honvéd elleni mérkőzés 23. percében történt, hogy egy jobbról érkező ívelés után 14 méterről kapásból bombázta a labdát a vendégek kapujának jobb felső sarkába. Tehát nem guruló, nem szabadrúgáshoz letett labdát, hanem levegőben érkezőt vágott egyből a kapuba, és még értékesebbé tette a szépségdíjas gólt, hogy a ballábas futballista jobbal szerezte.

„Abszolút ballábasnak tartom magam, és mégis, a nagy gólokat jobbal szereztem, de legutóbb huszonhat hónapja voltam eredményes – mondta a Mezőkövesd 32 éves labdarúgója. – Akkor a Ferencváros kapujába találtam be az utolsó percben, s akkor is jobbal voltam eredményes. Emlékszem még a debreceni játékosként rúgott gólomra is, s azt is a »sutábbik« lábammal szereztem. Most, a Honvéd ellen az egész csapat jól teljesített, igaz, a vége kicsit izgalmasra sikerült, akkor ugyanis a kispestiek mindent egy lapra feltéve rohamoztak, s szépítettek. Ami még érdekesség, hogy a gólomat a jobbhátvéd Farkas Dániel készítette elő. Ugyanakkor a taktikánk egyik részlete, hogy a szélső védőknek is vannak támadó feladataik, ezért történik meg gyakran, hogy mindketten felbukkanunk az ellenfél kapujának közelében.”

A mezőkövesdiek erőssége beszélt a következő ellenfélről is, hiszen vasárnap a bajnok Ferencvárost fogadják.

„Bár úgy tűnik, harminc meccsenként szerzek gólt, azért nem bánnám, ha vasárnap megszakadna ez a sorozat, és azt sem, ha bombagól helyett csak átgurulna a labda a gólvonalon.” V. GY.

A FORDULÓ FORDÍTÁSA – MTK–ÚJPEST

Úgy tűnt, kiütés lehet a vége – az MTK Budapest gyorsan, már a negyedik percben vezetést szerzett az Újpest elleni bajnokin, végül azonban sima 3–1-es vereséget szenvedett.

„Az első húsz percben jól játszottunk, sokat birtokoltuk a labdát, s azt hittük, ha nem is simán, de magabiztosan nyerhetünk az Újpest ellen – mondta lapunknak Schön Szabolcs, az MTK Budapest húszesztendős támadója, aki a bajnoki idényben eddig öt gólnál jár. – Aztán meglepő módon változott a meccs képe, ellenfelünk nem engedte, hogy kihozzuk a labdát, ránk erőltette az akaratát. Döntőnek bizonyult, hogy hamar egyenlített, Simon Krisztián elképesztő gólt szerzett, ez lökést adott neki. Gyengén játszottunk, nem azt mutattuk, amit szoktunk, kaptunk is még két gólt, az Újpest kifejezetten jó napot fogott ki. A félidőben próbáltunk váltani, átálltunk a három–öt–kettes hadrendre, de ez sem változtatta meg érdemben a játékunkat. Így alakult, nincs más út előttünk, mint hogy előrenézzünk.”

Sok ideje nem jut a csapatnak kesergésre, hiszen szerdán 13 órakor már Kazincbarcikán játszik, a tét a legjobb tizenhat közé jutás a Magyar Kupában. A Barcika az idei két bajnokiján odahaza döntetlent játszott a Kaposvári Rákóczival (0–0), míg legutóbb vereséget szenvedett a Pécsi MFC-től (2–4) idegenben. A fővárosi együttes már kedden útra kel Kazincbarcikára.

„Az előző idényben az elődöntőig jutottunk a Magyar Kupában, a Honvéd ellen estünk ki, az idén nem lehet más célunk, mint hogy fináléba jussunk, s megnyerjük a kupát! Egyelőre azzal kell foglalkoznunk, hogy szerdán továbbjussunk – eszünk ágában sincs lenézni az ellenfelünket, miért is tennénk, hiszen bár a Kazincbarcika a kiesés ellen küzd az NB II-ben, odahaza veszélyes lehet. Kellő magabiztossággal lépünk majd pályára, bizonyítanunk kell, melyik a jobb csapat.”

Az MTK vasárnap a Mol Fehérvár FC vendége lesz az NB I-ben, s ha nyer, még dobogós álmokat is szövögethet.

„Az elsődleges célunk, hogy elérjük a negyvenöt pontot, akkor megnyugodhatunk, s már nem kell hátrafelé tekintgetnünk. Ha ezt kipipáltuk, akkor nézünk előre. Érdekes, annyira szoros a mezőny, hogy ha nem szerzünk pontot Fehérváron, a hátsó régióban lévő csapatok könnyen megközelíthetnek minket. Úgyhogy fontos hét áll előttünk, mindkét meccsen jól kell szerepelnünk.” CS. A.

A FORDULÓ GÓLJA MEGINDÍTJA FÖLFELÉ AZ ÚJPESTET?

A forduló, és alighanem az egész idény egyik legszebb gólját szerző, újpesti Simon Krisztián az M4 Sportnak értékelt az MTK elleni győzelem után.

„Nagyon fontos volt, hogy elinduljunk végre fölfelé. A korábbi meccseken nem volt szerencsénk sem – talán a szerencse is kellett ahhoz, hogy most fölfelé induljunk. Nagyon örültem a gólomnak és, hogy három pontos is tudtunk így szerezni. Remélem ez a gólom megindítja a csapatot és engem is. Három vereséggel kezdeni a tavaszi szezont nem jó, próbáljuk kizárni a külső hangokat, csak magunkra számíthatunk. Mi kerültünk ebbe a szituációban nekünk is kell kijönni valahogy. Jó érzés a győzelem, de ez csak egy győzelem volt, sok van még hátra” – fogalmazott a lilák csapatkapitánya.

NB I, 2020–2021, 20. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 6., SZOMBAT
DVTK–Kisvárda 2–0Miskolc, DVTK Stadion
Andó-Szabó Sándor
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 2–1
Mezőkövesd, Városi StadionKáprály Mihály
MTK–Újpest 1–3Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
FEBRUÁR 7., VASÁRNAP
Paks–Budafok 4–1Paks, Paksi FC StadionPillók Ádám
ZTE–Puskás Akadémia 1–2
Zalaegerszeg, ZTE Aréna Karakó Ferenc
Ferencváros–Mol Fehérvár 2–0Budapest, Groupama Aréna Berke Balázs
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20154142–10+3249
2. Puskás Akadémia20103726–26 0 33
3. Mol Fehérvár2096542–23+1933
4. Paksi FC2085740–37 +329
5. MTK Budapest2085729–27 +229
6. Mezőkövesd2084821–25 –428
7. Kisvárda2077620–24 –428
8. Zalaegerszegi TE20641036–39 –322
9. Újpest FC20641025–45–2022
10. Budapest Honvéd2057830–29 +122
11. Budafoki MTE20551024–37–1320
12. Diósgyőri VTK20521323–36–1317
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik