NB I: megdöntötték a fradista korrekordját – 2003-as gólszerző

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.02.08. 13:26
null
Szendrei Ákos a Budafok ellen szerezte meg az első NB I-es gólját (Fotó: paksifc.hu)
Nincs két hete, hogy a 18 éves, ferencvárosi Csontos Dominik lett a labdarúgó NB I-ben az idény legifjabb gólszerzője, és az ugyancsak a Budafok ellen eredményes Szendrei Ákos vasárnap már meg is döntötte a rekordot – a paksi csatár a magyar élvonal történetének első, 2003-as születésű gólszerzője! 

 

Az előző idényhez képest a meccseket és a játékperceket illetően is sokat léptek előre a labdarúgó NB I-ben az U21-es magyar fiatalok, akik közül egyre többen szereznek gólt is.

Az FTC védője, Csontos Dominik január 27-én, a Budafok elleni 3–0-s ferencvárosi győzelem alkalmával javította meg az idény korrekordját, a 2002 novemberében született játékos lett az évad legifjabb gólszerzője az NB I-ben. Csontos a 2002. áprilisi születésű MTK-középpályás, Kata Mihály elsőségét szárnyalta túl, aki decemberben a DVTK ellen szerzett győztest gólt. A harmadik 19 év alatti gólszerző a Puskás Akadémia szélsője, Komáromi György, aki 2002 januárjában született, ő már kétszer is betalált ebben az idényben. A fiatalok teljesítménye azért is érdemel külön említést, mert az előző kiírásban például egy 19 év alatti gólszerző sem akadt az NB I-ben. Igaz, az azt megelőző, 2018–2019-es bajnokságban többen is voltak (Kiss Tamás és Tamás Nándor – Puskás Akadémia, Korbély Kristóf – DVTK, Zsóri Dániel – DVSC).

Vasárnap a paksi Szendrei Ákos tovább javított az idénycsúcson: a 2003. január 23-án született támadó a Budafok ellen négy perccel azután állított be a 4–1-es végeredményt, hogy csereként pályára lépett. A mérkőzés abból a szempontból is kuriózumnak számított, hogy a két csapat kezdőjében egyetlen légiós sem szerepelt (a második félidőben a horvát születésű Danijel Romic beállásával ezt megtörték a budafokiak, de ő is horvát-magyar kettős állampolgár), s a 18. életévét januárban betöltő Szendrei az első 2003-as születésű gólszerző lett az NB I történetében. Az élvonalban az előző idényben mutatkozott be, a vasárnapi volt a hetedik NB I-es bajnokija és az első gólja tétmeccsen, az első csapatban.

A Szekszárdon született, és eddig csak Pakson futballozó csatár a hazai utánpótlás egyik nagy ígéretének számít, hiszen a Magyar Ladarúgó-szövetség versenyrendszerében 198 mérkőzésen (amire benevezték) 188 gólt szerzett. És ebben a felnőtt NB I mellett nem csak az utánpótlás-bajnokik vannak benne, mert ebben az idényben a paksiak NB III-as csapatában is rendszeresen játszott, 18 találkozón 12 gólt szerzett. Az U17-es válogatottban is szerepelt már, Németh Antal, a korosztályos válogatott akkori szakvezetője a jövő csatárígéretei között emlegette, és persze Pakson is nagy jövőt jósolnak neki.

„Szendrei Ákos tősgyökeres paksi gyerek, a saját utánpótlásunk neveltje, kiváló edzői voltak és ő folytathatja azt a paksi vonalat, melyen keresztül Böde Dániel, Fiola Attila, Heffler Tibor és Szabó János Paksról indulva válogatott labdarúgó lett – nyilatkozta róla még az előző idényben, az élvonalbeli bemutatkozása kapcsán Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője. – Más típusú, mint Böde Dániel, mert nem kimondott erőcsatár, de ő is bátran felvállalja az egy az egy elleni játékot, taktikailag is nagyon érett. Sokat számít, hogy édesapja is NB I-es labdarúgó volt (Szendrei József pályafutása nagyobb részét az NB II-ben töltötte, de 1991-ben hat meccsen szerepelt az élvonalbeli Tatabányában – a szerk.), sokat tud segíteni neki. Nem szeretnénk túl nagy terhet helyezni rá, fokról fokra kell előrelépnie. Az adottságai jók és kiemelendő a hozzáállása, gyakran marad kint edzés után is Böde Dánielékkel, akik szintén támogatják őt, minden adott a fejlődéséhez.”

A Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Szalai Attila sor után tehát egy újabb olyan, U-válogatottságig már eljutó tehetség, akinek az édesapja is profi labdarúgó volt. Szendrei Ákos azonban a Budafok elleni meccsen már túl is szárnyalta édesapját az NB I-es meccsszám és gólmutatóban is. Szendrei egy statisztikában a fent említett Böde Dánielt is megelőzte, hiszen Böde három évvel idősebb, 21 éves volt, amikor az első NB I-es gólját szerzete. Szendrei 18 évesen és 15 naposan köszönt be először az élvonalban. Ennél fiatalabb gólszerzője legutóbb a 2018–2019-es idényben volt az NB I-nek, ugyanis Kiss Tamás még 18 éves sem volt, amikor gólt szerzett a Puskás Akadémiában a DVSC ellen (17 évesen és nyolc hónaposan). Sőt, az azt megelőző idényben is Kiss volt a legifjabb gólszerző, hiszen amikor 2017. októberében az első NB I-es gólját lőtte a Haladásban, a Honvéd ellen, még 17 éves sem volt (16 évesen és tíz hónaposan talált be).

RENDKÍVÜLI ÖRÖM
„Rendkívül örültem, hogy végre gólt is lőttem – nyilatkozta a vasárnapi találata kapcsán a paksifc.hu-nak Szendrei Ákos. – Igazából nem volt nehéz dolgom, mivel mindent előkészítettek a csapattársaim, de számomra ez elképesztően sokat jelent. Amikor érkezett felém a labda, nagyon reméltem, hogy nem hibázok. Higgadt maradtam, nem volt nehéz mozdulat, megoldottam, boldog vagyok. A továbbiakban szeretnék még több mérkőzésen még több percet játszani akár a bajnokságban, akár a kupában, ezért dolgozok minden egyes nap.”

LABDARÚGÓ NB I
20. FORDULÓ

Paksi FC–Budafoki MTE4–1 (Jagodics 2. – öngól, Szabó J. 18., Hahn 54. – 11-esből, Szendrei Á. 90+2., ill. Takács R. 62.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik