NB I: Nem tudom, ezt hogyan lehetne gyakorolni – Szivics

T. N., Z. A., B. A., S. Zs.T. N., Z. A., B. A., S. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.09.29. 09:30
null
Bödének mozgalmas meccse volt, a Zalaegerszeg otthon tartotta a három pontot (Fotó: Umberto Pezzetta/Zalai Hírlap)
A labdarúgó NB I szombati játéknapján öt mérkőzést rendeztek: lássuk, hogyan értékeltek a vezetőedzők!

 

ZTE FC–PAKSI FC 3–1

– A mérkőzés elején letámadott a Paks. Meglepte a csapatát?
– Egyáltalán nem, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy a kezdőcsapatban helyet kapók nagy része új igazolás, aki a felkészülés végén csatlakozott a klubhoz, így még időre van szükségük, hogy teljességgel összeszokjanak a többiekkel – válaszolta Dobos Barna, a ZTE FC vezetőedzője.

– A hátrány ellenére mintha gyorsan összekapták volna magukat a játékosok.
– Valóban. Nem kezdtük jól a mérkőzést, de hátrányban sem ijedtek meg játékosaink, s ugyanazzal a taktikával és elszántsággal futballoztak, amit megbeszéltünk a mérkőzés előtt, s amit elvártunk a csapattól.

– A második félidőben Bolla Bendegúz helyén a Paks számtalan támadást vezetett. Miért hagytak ekkora üres területet az ellenfélnek?
– Mert az ellenfél játékrendszeréből adódik ez a fajta szélsőjáték, továbbá Bolla Bendegúz sem futballozott sokat az élvonalban, hogy megfelelő rutint szerezzen. Valóban, olykor nagyobb terület maradt a Paksnak a támadásra, de ezeket a hibákat a későbbiekben biztosan javítjuk.

 

– A vereség ellenére nem tűnik csalódottnak.
– Azért, mert a vereség ellenére jól játszottunk, többet birtokoltuk a labdát, csak éppen a gólok előtti három hiba az ellenfélnek kedvezett – értékelt Tomiszlav Szivics, a Paks vezetőedzője.

– Mindkét félidőben kezdeményezőbbek voltak, később azonban mintha visszavettek volna a lendületből. Miért?
– Rosszul látják, ugyanis mindkét félidőben létszámfölényt alakítottunk ki, csak az első játékrészben sikerült gólt szereznünk, a másodikban nem. Volt, hogy csak két méterre voltunk az ellenfél kapujától, mégsem sikerült betalálni, amit nem tudom, hogyan lehetne gyakorolni.

– A kiállítás befolyásolta-e a taktikát?
– Egyáltalán nem, mert emberhátrányban is a gólszerzésre törekedtünk, semmit sem változtattam. Mint az eredmény is mutatja, van még fejlődési lehetőségünk. Az akarattal és az erőnléttel nincs problémánk, a koncentrációval annál inkább. Ez utóbbiban mindenképpen javulnunk kell.

MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD 1–2

– Nehéz mérkőzésre számított, az is lett belőle...
– Kiegyenlített meccset játszottunk, két harcias csapat találkozott egymással – kezdte Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője. – Sajnos két lövés megpecsételte a sorsunkat. A futballunk működött, voltak lehetőségeink, igaz, a második félidőben már kevesebb.

– Mi az, ami ezúttal kevésbé működött a játékukban?
– Ahogy már említettem, nem volt különösebb gond vele, ugyanakkor hasonlóan a semmiből jöttek az ellenfél góljai, mint a legutóbbi hazai találkozónkon. Nekünk hiába voltak helyzeteink, nem tudtunk élni velük.

– Nehéz sorozat vár csapatára: minek kell történnie, hogy az Újpest, a Mol Fehérvár, a DVSC és a Ferencváros elleni találkozókból jól jöjjön ki együttese?
– Nem történt tragédia, a hiba a futball velejárója. A játékunkkal nincs különösebb probléma, inkább a minőségi befejezések hiányoznak ahhoz, hogy fel tudjuk tenni az i-re a pontot.

– Bravúrgyőzelmet arattak.
– Nagyon fontos volt ez a mérkőzés, korábban hiába játszottunk többször is jól, az eredmények nem jöttek – mondta Giuseppe Sannino, a Budapest Honvéd vezetőedzője. – Ezúttal igazi csapatjátékot mutattunk be. Megérdemeltük a sikert, a játékosok nagyon sokat tettek az eredményért. Mindig is bíztam bennük.

– Kettő nullás vezetésnél Amadou Moutari ziccert rontott. Gondolta volna ekkor, hogy izgulni kell a hajrában?
– Nem számítottam arra, hogy ennyire „feszített” lesz a mérkőzés egészen a lefújásig. Az említett helyzeten kívül is voltak lehetőségeink, ugyanakkor mérges vagyok a kapott gólért. Ilyet egyszerűen nem kaphatunk, erről beszélek majd a labdarúgókkal.

– A Honvéd részéről rengeteg pozitívuma volt a találkozónak. Ezek közül melyikre lehet a leginkább építeni?
– Főleg azt akarom elérni, hogy a játékosok bízzanak magukban, legyenek egyéniségek. Nagyon fontos, hogy nagyobb önbizalomra van szükség.

 

DEBRECEN–PUSKÁS AKADÉMIA 1–2

– Gondolom, nem így képzelte el a meccs elejét...
– Rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, a vendégek jobban és agresszívabban futballoztak, így hamar gólt kaptunk. Próbálkoztunk, de nem volt átütőerő a játékunkban, a védekezésünkkel is voltak gondok – bosszankodott Herczeg András, a DVSC vezetőedzője.

– Szünetben átszervezte a csapatát, és veszélyesebb is lett a DVSC támadójátéka.
– A második félidőben már jobban játszottunk, talán ha hamarabb betalálunk, lett volna esélyünk az egyenlítésre is.

– Haruna Garba és Nikola Trujics is kimaradt a kezdőcsapatból. Mi volt ennek az oka?
– Eddig mindketten sok lehetőséget kaptak, de egyikük sem dolgozta végig a felkészülést. Ráadásul Haruna Garba kisebb sérüléssel bajlódott.

 

– Újabb győztes meccs, immár négy bajnokin maradtak veretlenek. Okkal lehet elégedett.
– Nagyon fontos győzelmet arattunk egy jó ellenféllel szemben – felelte Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője. – Kicsit meg is lepődtünk, hogy könnyen kerültünk előnybe. A félidő közepén figyelmeztettem a játékosokat, hogy ne lankadjon a figyelem.

– Lehetett volna könnyebb is a győzelmük?
– Volt esélyünk a harmadik gólra, de kihagytuk a lehetőségeket, passzívan futballoztunk. Pedig mindig az a cél, hogy ha lehet, négy-öt góllal is nyerjünk.

– A hosszabbításban még az egyenlítésre is volt esélyük a hazaiaknak. Ezért volt egy kicsit bosszús?
– Magunknak tettük nehézzé a meccset, s ez nem örömteli. A győzelemnek azonban nagyon örülök.

 

KAPOSVÁR–DIÓSGYŐRI VTK 2–0

– Megvan az első hazai győzelem...
– Győztünk Debrecenben, és most először hazai pályán is, ennek önbizalmat kell adnia a folytatásra. Elhihetjük, hogy képesek vagyunk győzni, és ezúttal az első perctől az utolsóig uraltuk a meccset – mondta Disztl László, a Kaposvár vezetőedzője.

– Mi működött most, ami korábban nem?
– Sokkal kevesebb volt az egyéni hiba, és bár korábban is voltak lehetőségeink, most két szép gólt szereztünk. Mindenki küzdött, hatalmas szívvel játszottak a fiúk.

– A nézőket talán meglepte, hogy kettőt cseréltek a szünetben.
– Nagy János már a bemelegítésnél érezte, hogy nincs rendben, mégis vállalta a játékot az első félidőben, és ragyogóan teljesített – de nem bírta folytatni. Pogacsics Krisztián egy kirúgásnál érzett fájdalmat, zsibbadt a lába, hezitáltunk, de végül úgy döntöttünk, nincs értelme kockáztatni. Tudtuk, hogy Slakta Balázs jó kapus, a társak is bíznak benne, és nem is okozott csalódást. Így egy cserénk maradt a második félidőre, s ez okozhatott volna problémát, de ezúttal ezt is elbírtuk.

 

– Látszik az arcán, mennyire csalódott...
– Nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy az elvárható lenne – adott hangot csalódottságának Feczkó Tamás, a DVTK vezetőedzője. – A hazaiak vezető gólja után kezdtünk el futballozni, szünet után pedig hiába „borult fel” a pálya, nem tudtunk gólt szerezni.

– Valóban, ez eléggé nagy problémának tűnik.
– A második félidőben szerintem nem játszottunk rosszul, sok kapura lövési kísérletünk volt, az persze nagyon bosszantó, hogy a kaput nem találtuk el. Mégis, erre a játékra és a szünet után látott hozzáállásra azért lehet építeni.

– Első diósgyőri mérkőzése után kiemelte, fontos volt, hogy szabad- és szögletrúgásból nem tudott helyzetet kialakítani a Zalaegerszeg. Ehhez képest most Nagy Tamás teljesen egyedül fejelhetett.
– Nagy csalódás a gól, hiszen rengeteget készültünk az ilyen szituációk elhárítására. Ez a tipikus elkerülhető gól esete volt, amikor pedig öt támadójátékos két védőre viszi a labdát, abból gólt kell szerezni – de az a legkevesebb, hogy helyzetet kell kialakítani. Nekünk ezúttal még ez sem sikerült.

A Mol Fehérvár FC–Újpest FC (0–2) mérkőzésről itt tekintheti meg videós anyagunkat.

NB I, 2019–2020, 7. FORDULÓ
SZEPTEMBER 28., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–2
Mezőkövesd, Városi StadionBogár Gergő
2456
Kaposvár–Diósgyőri VTK 2–0
Kaposvár, Rákóczi StadionBerke Balázs
1200
ZTE FC–Paksi FC 3–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaErdős József
2945
Debrecen–Puskás Akadémia 1–2
Debrecen, Nagyerdei StadionBognár Tamás
3250
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0–2Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóPintér Csaba
5267
SZEPTEMBER 29., VASÁRNAP

16.00: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport)

Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 7 6 1 17– 5 +12 18
2. Mezőkövesd Zsóry FC 7 5 2 10– 6 +4 15
3. Puskás Akadémia FC 7 4 1 2 12– 7 +5 13
4. Ferencvárosi TC 5 4 1 9– 5 +4 12
5. Újpest FC 7 3 1 3 11–12 –1 10
6. Debreceni VSC 6 3 3 13–11 +2 9
7. Kisvárda 6 3 3 8–10 –2 9
8. Zalaegerszegi TE FC 7 2 1 4 11– 9 +2 7
9. Paksi FC 7 2 1 4 7–12 –5 7
10. Budapest Honvéd 7 2 5 10–15 –5 6
11. Kaposvári Rákóczi FC 7 2 5 6–13 –7 6
12. Diósgyőri VTK 7 2 5 5–14 –9 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik