NB I: Jaroslav Navrátil a Kisvárda csodacseréje; Vágó Levente elérte célját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.26. 10:58
null
Jaroslav Navrátilnak (20) járt a csapattársak gratulációja, három perccel beállása után győztes gólt szerzett a Debreceni VSC elleni fordulatos mérkőzésen (Fotó: Kovács Péter)
A labdarúgó NB I 12. fordulóját követő, szokásos visszapillantónkban fókuszban a Kisvárda debreceni fordítása, de szó lesz Nagy Zsolt visszatéréséről, a kecskeméti Vágó Levente és az angyalföldi Cipf Dominik góljáról is.

A FORDULÓ FORDULATA – JAROSLAV NAVRÁTIL GYŐZTES GÓLJA

Előzőleg háromszori vezetés után sem tudott nyerni a Kisvárda Kecskeméten (3–3), hétfőn viszont Debrecenben kétszer is hátrányból talpra állva győzött (3–2). Köszönhetően annak is, hogy három perccel a becserélése után győztes gólt szerzett Jaroslav Navrátil, aki a debreceni bajnoki előtt a múlt hét szerdai mosonmagyaróvári kupameccsen (3–0) is betalált. A Kisvárda cseh szélsőjének szembe kell néznie a ténnyel, hogy jobbára csereként jut lehetőséghez, de a hetvenedik NB I-es mérkőzésén így is már a 12. gólját szerezte meg. Már csak egy játékos, Claudiu Bumba előzi meg a klub NB I-es góllövőinek örökranglistáján, Gheorghe Grozavval és jelenlegi csapattársával, Driton Camajjal 12 góllal áll holtversenyben a második helyen. Jaroslav Navrátil ezt megelőzően Pakson volt eredményes augusztus 31-én, az azt követő nyilatkozatában mondott szavait megerősítette.

„Ahogy arról a legutóbb szerzett gólom után is beszéltem, mindig készen kell állnom rá, hogy pályára lépek, és adott esetben góllal vagy gólpasszal kell eldöntenem a mérkőzést – mondta megkeresésünkre a cseh légiós, aki a hétfői debreceni mérkőzésen a 64. percben állt be, és a 67. percben alakította ki a 3–2-es végeredményt. – Ha beállítanak, mindig a legjobbamat akarom nyújtani, most is az vezérelt, hogy próbáljam eldönteni a mérkőzést. Szerencsére sikerült. Igen, mondhatjuk, tökéletes két mérkőzést zártam a góljaimmal, akárcsak a csapat, hiszen mindkét alkalommal nyertünk, ez a legfontosabb. Gólt szerezni mindig jó, pláne győztest, úgyhogy hétfő este rendkívül boldog voltam.”

A kisvárdai szélső nem először választotta azt a megoldást ziccerben, hogy a labdának „alábökve” célozza meg a kaput. Az NB I-es mezőny kapusai közül tudna erről mesélni mások mellett a mezőkövesdi Riccardo Piscitelli, a ferencvárosi Bogdán Ádám vagy éppen a paksi Rácz Gergő. És hétfőtől a debreceni Gróf Dávid is.

A debrecenieknek sikerült megállítaniuk Jasmin Mesanovicot, de a Kisvárda így is betalált háromszor, a Lokinál pedig egy csapat sem kapott több gólt az élvonalban (Fotó: Kovács Péter)
A debrecenieknek sikerült megállítaniuk Jasmin Mesanovicot, de a Kisvárda így is betalált háromszor, a Lokinál pedig egy csapat sem kapott több gólt az élvonalban (Fotó: Kovács Péter)

„Ha már a kispadon ülve nézem a meccs elejét, kívülről látom, hol lehet a helyem a csapatban, ha beállok – folytatta. – Arra figyeltem, mit kell majd tennem, ha a Debrecen feltolja a védekezését. A gólom előtt pedig éppen ez történt, amikor Dominik Kovacic a saját térfelünkön labdát szerzett, elkezdtem futni előre, mert nagy tér volt előttem. Védőnk nagyszerűen tálalt elém, és mivel az engem üldöző debreceni futballista balról érkezett, kicsit jobbra vittem a labdát. A befejezés pedig adta magát. Sokat gyakorlom az ilyen helyzeteket, hogy ilyenkor keresztben, a kapus felett lövöm el a labdát.”

A korábban sorozatban elveszített három bajnoki (Honvéd 0–1, Ferencváros 0–3, Újpest 0–4) után a Kisvárda az utóbbi négy tétmérkőzésén (Vasas 2–0, Kecskemét 3–3, Mosonmagyaróvár 3–0, Debrecen 3–2) veretlen. A kupában ott van a nyolcaddöntőben (az NB III-as ESMTK vár rá), a bajnokságban pedig fellépett a dobogóra. Kijelenthető, hogy a gárda kikecmergett a hullámvölgyből?

„Remélem, túl vagyunk a mélyponton – fejtette ki álláspontját a cseh játékos. – Az utóbbi meccsek összességében jól sikerültek, de van még előttünk feladat a világbajnokság előtti szünetben, az addig hátralévő négy meccsből hármat is idegenben játszunk. Ha azokból a meccsekből jól jövünk ki, akkor mondhatjuk, hogy jó sorozatba kerültünk.”

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – NAGY ZSOLT

Elfáradt, ám ez az ő helyzetében teljesen érthető.

Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia 11-szeres válogatott futballistája szombaton végig a pályán volt a Ferencváros ellen 4–2-re elvesztett bajnokin – először a mostani idényben. A 29 esztendős labdarúgó július 28-án, a Vitória Guimaraes elleni 0–0-s Európa-konferencialiga-visszavágón szenvedett részleges belső oldalszalag-szakadást, így a bajnokság első körét (valamint a válogatott Németország és Olaszország elleni Nemzetek Ligája-meccsét) szinte teljes egészében ki kellett hagynia. Október 9-én a Paks (3–1) ellen tért vissza, akkor 16 perc jutott neki, egy héttel később a Budapest Honvéd (1–0) legyőzésekor már egy félidőt játszott, hogy aztán az előző hét már 180 percnyi futballt hozzon neki.

„Hornyák Zsolt is mondta, amióta ő a Puskás Akadémia edzője, az elmúlt hét volt a legnehezebb – kezdte Nagy Zsolt.A Honvéd ellen a második félidőben »balfutónak« szálltam be, ugyanakkor a Mol Fehérvár elleni Magyar Kupa-meccset és a Ferencváros elleni bajnokit már végigjátszottam. Elfáradtam, hiszen sokat hagytam ki, a meccsterhelést edzésekkel egyszerűen nem lehet pótolni! Három-négy héttel korábban tudtam visszatérni, mint arra számítani lehetett, a térdemmel nincs probléma, ugyanakkor csalódott vagyok, hiszen mégiscsak pont nélkül maradtunk a hétvégén. Hogy mindenki jó véleménnyel van a Fradi elleni rangadóról? Ebben az idényben már többször is csalódottan mentem haza, miután a csapat döntetlent játszott, nehezen tudtam aludni, mert úgy éreztem, több volt a párharcokban. Most viszont olyan érzésem van, úgy ki lehet kapni, ahogy kikaptunk a Ferencváros ellen, hiszen remek megoldások voltak mindkét oldalon, a két kapus, Tóth Balázs és Dibusz Dénes bravúrosan védett, és fordított eredmény is születhetett volna.”

Nagy Zsolt (25) gólt szerzett a Ferencváros ellen, ám a Puskás Akadémia pont nélkül maradt (Fotó: Árvai Károly)
Nagy Zsolt (25) gólt szerzett a Ferencváros ellen, ám a Puskás Akadémia pont nélkül maradt (Fotó: Árvai Károly)

Nagy Zsolt szombaton majdnem 14 hónap elteltével szerzett ismét gólt az NB I-ben (előtte 2021. augusztus 29-én a Gyirmót elleni 1–0-s találkozón volt eredményes) – a Fradi elleni fejese a tizedik találata volt az első osztályban.

„Sokszor kerülök helyzetbe – a Honvéd ellen például háromszor is –, szinte mindegyik mérkőzésen betalálhatnék, de legtöbbször passzolok, keresem a még jobb lehetőséget. Meglehet, egy kicsit önzőbbnek kellene lennem... Természetesen örültem a Ferencváros elleni gólomnak, ideje volt betalálni, de a lényeg az, hogy jöjjenek a győzelmek. Tizenkét nap alatt négy bajnoki vár ránk, játszunk az előttünk álló Kisvárdával és Kecskeméttel is, vagyis van lehetőségünk második helyen fordulni a tavaszra. Ha olyan iramot megyünk, mint mentünk a Fradi ellen, ennek lehet is realitása!”

Z. A.

A FORDULÓ ÁSZA – VÁGÓ LEVENTE

Kevesen büszkélkedhetnek olyan pályaívvel, mint Vágó Levente, aki 2021. május 30-án még az Iváncsa otthonában zárta a feljutást hozó harmadosztályú idényét a Kecskemét színeiben, s alig másfél évvel később ugyanebben a csapatban szerezte meg első gólját az NB I-ben.

Vágó Levente (Fotó: Földi Imre)
Vágó Levente (Fotó: Földi Imre)

„A tizenkettedik fordulóban, úgyhogy ideje volt... Nagyon jó érzés harmincévesen gólt szerezni a legmagasabb osztályban, rendkívül boldog vagyok. A Kecskemét előtt csak az NB II-ben futballoztam, de úgy tűnik, a harmadosztályba való visszalépés kellett ahhoz, hogy elérjem ezt a mérföldkövet is. Nagyon sokat dolgoztam érte és megmutattam, hogy kitartással és küzdeni akarással bármi elérhető.”

A KTE fantasztikus első félidőt zárt a szintén újonc Vasas ellen: Banó-Szabó Bence és Szuhodovszki Soma tanárian osztogatott a tanácstalan angyalföldi középpályával szemben, míg Nagy Krisztián és a mérkőzés emberének választott Zeke Márió minden labdaszerzés után szélvészgyorsan futott a szélen tátongó üres területekre, beadásaikkal pedig nyomás alatt tartották a hazai kaput, Jova Levente a kapufának is köszönhette, hogy a szünetig „csak” kétszer ünnepelhettek a vendégek. A félidőben megbeszéltek azonban gyorsan felborultak Cipf Dominik 47. percben lőtt bombagólja után.

„Az első játékrészben talán az idény legjobb teljesítményét nyújtottuk, nagyon sok gólhelyzetet alakítottunk ki. Biztos vagyok benne, hogy a második negyvenöt perc is hasonlóan alakult volna, azonban Cipf Dominik lövése előtt óriásit hibáztam, és a szépítő gól felspannolta a Vasast. Mentálisan nehéz helyzettel szembesültünk, talán a teljesítményünk is visszaesett, ám a csapatunk erejét mutatja, hogy kibírtuk. De... Mi nem kibírni akarjuk ezeket a meccseket, hanem végig úgy élvezni és játszani, mint az első félidőben.”

A kitartás és a küzdeni akarás nem csak Vágó Leventére igaz. A Kecskemét 2021 és 2022 májusában is a második helyen végzett, tavaly a harmadik, idén a második ligában, a mostani helyezés pedig azt sugallja, akár az NB I ezüstérmét is begyűjtheti a Kecskemét. Nagy bravúr lenne...

M. D.

A FORDULÓ LÖVÉSE – CIPF DOMINIK

Micsoda bomba volt! Egy perc épphogy eltelt a második félidőből a Vasas–Kecskemét mérkőzésen, amikor a szünetben csereként beálló Cipf Dominik a tizenhatos bal sarka elől, 23 méterről jobbal lövésre szánta el magát, és a labda védhetetlenül vágódott a kapu bal felső sarkába. Nem is rossz első NB I-es gólnak – mondhatnánk, hiszen ez volt a 21 éves, kispesti nevelésű, a Vasasba idény nyáron szerződő játékos első találata az élvonalban. Más kérdés, hogy a gól ugyan felrázta a Vasast a kiábrándító első félidő után, de pontot nem ért, mert a KTE végül megőrizte 2–1-es előnyét.

Cipf Dominik szép gólt rúgott, de az angyalföldiek továbbra is az utolsó helyen állnak a bajnokságban (Fotó: Vasas FC)
Cipf Dominik szép gólt rúgott, de az angyalföldiek továbbra is az utolsó helyen állnak a bajnokságban (Fotó: Vasas FC)

A gólomnak nagyon örülök, el is tettem emlékbe az ezen a meccsen viselt mezemet, de nem vagyok elégedett, mert kikaptunk, és nem ezért dolgoztunk keményen egész héten – mondta lapunknak Cipf Dominik. – Hét közben Nyíregyházán pályára léphettem a Magyar Kupában, és a győztes meccs után Kondás Elemér vezetőedző már felkészített rá, hogy lehetőséget ad neked, úgy készüljek, hogy vélhetően be kell majd állnom. A gól nagyon jót tett az önbizalmamnak, utána is nagy volt bennem a vállalkozókedv, úgy érzem, lendületet tudtam vinni a csapat játékába.”

A Vasas továbbra is utolsó helyen áll a bajnokságban.

A hangulat nem túl rózsás az öltözőben, sokkal jobb szereplést várunk magunktól – mondta az angyalföldi támadó. – De maximálisan bízunk a jobb folytatásban, keményed dolgozunk, igyekszünk csiszolni a taktikánkat, és mindent megteszünk azért, hogy már a Paks ellen javítani tudjunk.”

B. Z.

A FORDULÓ VISSZACSÚSZÁSA – ÚJPEST

Csak magát okolhatja az Újpest, hogy pont nélkül hagyta el Mezőkövesdet. A lilák rengeteg helyzetet puskáztak el legutóbbi vendégjátékuk alkalmával: hiába volt 23 kapura lövésük, amelyek közül tizenkettő kaput talált, nem szereztek gólt. Ez nagyban tulajdonítható a hazaiak olasz kapusa, a nyolcas osztályzatot kiérdemlő Riccardo Piscitelli teljesítményének, illetve az újpestiek dekoncentráltságának. A csapat hatékonysága kétségbeejtő: a bajnokság legtöbb lövési kísérlete és a második legtöbb tizenhatoson belüli labdaérintése is a nevéhez fűződik, mégis a harmadik legkevesebb gólt (13) szerezte. Hiába tehát a benyomás, hogy a mérkőzései többségén ellenfele fölé kerekedik, gólokban, ennélfogva pontszámban ez nem mutatkozik meg. Olyannyira nem, hogy a fordulót kieső helyen zárta.

Csongvai Áron (balra) (Fotó: Török Attila)
Csongvai Áron (balra) (Fotó: Török Attila)

Az Újpest ráadásul sokszor kap gólt egyéni megingás következtében – Mezőkövesden is ez okozta a vesztét, Csongvai Áronról fordult le könnyedén a győztes gólt jegyző Sztefan Drazsics. Nem ez volt a lilák csapatkapitányának első hibája, az idényben a DVSC, a KTE és a PAFC ellen is szárad gól a lelkén, és szembetűnő, mennyivel gyengébbek a védekezési mutatói, mint Abdoulaye Diabynak (egy példa: míg ő 56, a mali védő 76 százalékban nyeri meg párharcait az évadban). Alighanem Milos Kruscsics vezetőedző fejében is megfordult, érdemes lenne az eredeti posztján, egy sorral feljebb szerepeltetni a 4–2–3–1-es felállásban, csakhogy az együttesnek Abdoulaye Diabyn és a nem túl jó képességű Märten Kuuskon kívül nincs belső védője. A felelősség emiatt a klub vezérkarát terheli, amely ha nem akarja a következő idényben másodosztályban látni a csapatot, a télen hatékony középhátvéde(ke)t kell szerződtetnie.

B. L.

NB I, 2022–2023, 12. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2022. október 21., péntek
Vasas FC–Kecskeméti TE 1–2Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
Farkas Ádám2022
2022. október 22., szombat
ZTE FC–Budapest Honvéd 0–2
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Bognár Tamás2216
Mol Fehérvár–Paks 1–1
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
Karakó Ferenc1976
Puskás Akadémia–FTC 2–4Felcsút,Pancho Aréna
Erdős József3121
2022. október 24., hétfő
Mezőkövesd-Zsóry FC–Újpest FC 1–0Mezőkövesd,Városi Stadion
Zierkelbach Péter
1500
Debreceni VSC–Kisvárda Master Good 2–3
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
3707
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC108225–7+1824
2. Kecskeméti TE1265119–11+823
3. Kisvárda1263324–21+321
4. Puskás Akadémia1255216–12+420
5. Zalaegerszegi TE1143419–15+415
6. Paksi FC1143417–21–415
7. Debreceni VSC1234520–23–313
8. Budapest Honvéd1234514–19–513
9. Mol Fehérvár1233612–18–612
10. Mezőkövesd1233615–22–712
11. Újpest FC1233613–21–812
12. Vasas FC1216511–15–49

NB I, 2022–2023, 13. FORDULÓ
HELYSZÍN
2022. október 28., péntek
20.00: Mezőkövesd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
Október 29., szombat
14.15: Budapest Honvéd–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik Aréna
17.00: Kecskemét–DVSC (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
19.30: Paks–Vasas (Tv: M4 Sport)Paks,Fehérvári úti Stadion
Október 30., vasárnap
15.00: Újpest–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.30: Ferencváros–ZTE (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik