NB I: Fogalmam nincs, hogyan veszítettük el – Szabics Imre

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.02.06. 05:22
null
Szabics Imre nem érti, hogy kaphatott ki a csapata (Fotó: Török Attila)
Joan Carrillo győzelemmel tért vissza Székesfehérvárra, de immár ellenfélként. A hazai csapatot irányító Szabics Imre viszont nem először szembesült azzal, hogy a szurkolók a távozását követelik. Nem esik jól neki, de tisztában van vele, hogy ez az edzői szakmával jár. Szombati edzői reakciók az NB I-es mérkőzésekről.

 

KISVÁRDA–HONVÉD 3–2

RÉVÉSZ ATTILA, a Kisvárda sportigazgatója

– A sóhaj a megkönnyebbülésé volt?
– Nagy győzelem volt. Szerkezetben, labdabirtoklásban azt kaptuk a Honvédól, amit vártunk, de sokkal stabilabb volt az ellenfél, mint a korábbi időszakban. Az első félidőben is nekünk volt több helyzetünk, de egy-egy szögletet és kontraakciót követően hátrányba kerültünk. A második félidőben mindent egy lapra tettünk fel, főleg a hatvanadik perctől, és felőröltük az ellenfelet a folyamatos nyomással.

– Claudiu Bumba csaknem antihős lett a kihagyott helyzetei miatt, majd ő egyenlített. Mit mondott neki a gólja után?
– A játékával nem volt gond, akart, és már Debrecenben is főhős lehetett volna, ha jobb a koncentrációja. Emiatt az emberben akarva-akaratlanul is felvetődik, hogy ő bizony távozni szeretett volna a télen. A szünetben mondtam neki, máshol most lecserélnének, de ezért vagyunk más klub, mert inkább esélyt kap, és gólt szerez. Ez így lett, ezt köszönte meg a gólja után. Ezek után viszont felszabadultabb játékot várok tőle.

– Mit gondol arról, hogy kétszeri hátrányból szerezték meg idei első győzelmüket?
– Azt, hogy szenvedélyes a csapatunk, és van benne erő. Korábban nagyon nehezen tudtunk stabil védelem ellen játszani, de most már megvannak a kreatív, technikás játékosaink, ráadásul a labdaszerzés után gyorsan végigmegyünk a pályán.

NEBOJSA VIGNJEVICS, a Honvéd vezetőedzője

– Nagyon csalódott?
– Az eredmény miatt természetesen igen, de el kell ismernem, a Kisvárda megérdemelten nyert, mert több és nagyobb helyzetei voltak. Pedig az első félidőben koncentráltan és szervezetten futballoztunk, a másodikban nagyobb nyomás alá helyezett bennünket a hazai csapat, ráadásul túl nagy terület nyílt meg, a harmadik kisvárdai gólt pedig a mi szögletünk után kaptuk.

– Olyan volt a csapat futballja, mint amilyet elvárna?
– Három nap után azt tudom mondani, van olyan részlet, amely tetszik a játékban, de még rengeteget kell dolgoznunk. Fizikailag és taktikailag egyaránt, de van esély a fejlődésre, és ha ez megtörténik, jönnek majd az eredmények is.

– Zsótér Donát gólt szerzett és gólpasszt adott. Ezt várja tőle a jövőben is?
– Ha a kérdés esetleg a korábbi kapcsolatunkra vonatkozik, el kell mondanom, korrekt volt a viszonyunk, szerintem a legjobb időszakát élte a kezem alatt Újpesten. Azóta is tudtunk egymással beszélgetni, ha találkoztunk, még akkor is, ha volt némi konfliktus közöttünk Újpesten. Szó sincs arról, hogy kiraknám őt a csapatból, ahogy azt sokan várták, ha így játszik, helye lesz a kezdő tizenegyben. Ezek a törvényszerűségek természetesen a többiekre is vonatkoznak.

GYIRMÓT–ÚJPEST 1–0

CSERTŐI AURÉL, a Gyirmót vezetőedzője

– Újabb győzelem – elégedett?
– Rosszul játszottunk az első húsz percben, pontatlanok voltunk, ám alkalmazkodtunk a ritmushoz, s több lehetőséget is kidolgoztunk. A második félidőben egyértelműen jobban futballoztunk, mint az Újpest, pontosabban, koncentráltabban, ezért megérdemelten nyertünk. Mivel sok helyzetünk volt, hamarabb le kellett volna zárnunk a mérkőzést, de szerencsére így is győzni tudtunk.

– Egymást követő harmadik meccsén nem kapott gólt a csapat: a hatékony védekezés lehet a bennmaradás kulcsa?
– Gólt is kell rúgni... Minden mérkőzésen megvoltak a lehetőségeink. Szerencsés a VAR számunkra, mert egyik mérkőzésen sem kaptuk volna meg a tizenegyest, tehát ebből mi eddig profitáltunk. Ezt ne vegyék a játékvezetők kritikának, nem azért mondtam! Vagy igen?...

– Két bajnoki után miként látja, a téli érkezőkkel erősödött a csapat?
– Két hete vannak velünk, ezért nem tudom még pontosan megválaszolni a kérdést, ismerkedünk. Mindenesetre azért vannak Gyirmóton, mert biztató a teljesítményük.

MILOS KRUSCSICS, az Újpest vezetőedzője

– Hogyan értékeli a látottakat?
– Gratulálhatok a Gyirmótnak a megérdemelt győzelemhez! Az első harminc percben uraltuk a mérkőzést, jól tartottuk a labdát, de nem találtunk be ziccerből sem. Szervezetten védekezett az ellenfél, lezárta a területeket. Faramuci helyzet, hogy mi voltunk fölényben, mégis a Gyirmót alakított ki több lehetőséget. A tizenegyes jogosságát nem tudom megítélni, azonban ki kellett volna használnunk, hogy ellenfelünk hagyta, hogy támadó szellemben futballozzunk.

– Csapata ezúttal sem szerzett gólt: mi hiányzik az eredményes befejezéshez?
– Itt kellene az extra teljesítmény, a pontos, kis passzok utáni megfelelő cselezés, egyszóval az a képesség, amivel eredményesebbek lehetünk. Több felelősséget várok a játékosoktól, ez ugyanis hiányzott. A legfontosabb feladat, hogy gólt szerezzünk.

– Mennyire hiányzott Yohan Croizet?
– Nagyon! Ő az a típusú labdarúgó, aki ehhez a meccshez kellett volna, hiszen a zártan védekező csapatok ellen hatékonyan játszik, jó ütemben mozog be a kis területekre, nagyszerűen cselez és lő távolról, ráadásul sokat vállalkozik. De mit tehetünk, a Ferencváros ellen megsérült, nem is edzett a héten, úgyhogy csak abban bízhatunk, hogy a jövő héten már bevethető lesz.

FEHÉRVÁR–DEBRECEN 1–2

SZABICS IMRE, a Fehérvár vezetőedzője

– Mi a véleménye a mérkőzésről?
– Értetlenül állok a helyzet előbb. Fogalmam nincs, hogyan veszítettük el ezt a meccset.

– Képességbeli problémával áll szemben, vagy a koncentráció nem megfelelő?
– A Debrecent ki kellett volna „végeznünk” az első félidőben, annyi helyzetünk volt, de ez nem vigasztal minket, hiszen nem sikerült. Szomorú vagyok. Hogy mi a baj forrása? Csatár voltam, így ha valamiért nem ment a góllövés, két eszközhöz lehetett nyúlni: vagy állandóan gyakorolni kellett, vagy semmiképpen sem erősíteni azt az érzést a támadóban, hogy nincs jó formában. A kettő között lehet az igazság, meg kell találni az egyensúlyt.

– Miként éli meg, hogy a drukkerek kórusban követelték a távozását?
– Nincs ember, akinek ez jólesik. Aki erre a szakmára adja a fejét, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a drukkerek így fogalmazzák meg a véleményüket, ha nincs eredmény. Hiszek magamban, tudom, mit képviselek. Átalakuláson megy át a csapat, próbáljuk ezt minél zökkenőmentesebben véghez vinni, de az biztos, hogy a munkánkat eredményekkel kell alátámasztani.

JOAN CARRILLO, a DVSC vezetőedzője

– Hogyan értékeli az összecsapást?
– Kemény, nehéz meccset játszottunk, sokat dolgoztunk a sikerért. Büszke vagyok a csapatra, hittünk magunkban, ez eredményre vezetett. Meggyűlt a bajunk a hosszú, mélységi indításokkal, a szünetben erre fel is hívtuk a figyelmet. Azt is elmondtuk, hogy a döntetlen nem elég, nyernünk kell – sikerült. Ehhez sokan tettek hozzá jó teljesítményt, például Hrabina Alex a kapuban, Szécsi Márk pedig duplázott, de a cserejátékosokat is ide sorolnám.

– Mi játszódott le önben, amikor úgy kaptak gólt szöglet után, hogy az egyik játékosát – Charleston da Silvát – ápolták a pálya szélén?
– Természetesen ez benne van a pakliban, de kilencven percig tart egy meccs. Mi történt? Gólt kaptunk, azonban néhány perccel később már egyenlítettünk is. Ilyen a futball, hinni kell magadban, és akkor eredményes lehetsz.

– Milyen érzés volt korábbi klubja ellen a kispadon ülni?
– Különleges volt számomra, ez az otthonom, de már Debrecent is annak tartom.

NB I, 2021–2022, 19. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Február 4., péntek
MTK Budapest–ZTE FC 0–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKáprály Mihály
1671
Február 5., szombat
Kisvárda–Budapest Honvéd 3–2 Kisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
2100
Gyirmót–Újpest 1–0 Gyirmót,Alcufer StadionCsonka Bence
1420
Mol Fehérvár FC–DVSC 1–2
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBogár Gergő
2065
Február 6., vasárnap
14.15: Mezőkövesd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi StadionBerke Balázs
17.15: Ferencvárosi TC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Groupama ArénaAndó-Szabó Sándor
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 18 12 2 4 33–13 +20 38
2. Kisvárda 19 11 5 3 34–19 +15 38
3. Puskás Akadémia 18 11 4 3 27–18 +9 37
4. Mol Fehérvár 19 8 5 6 24–21 +3 29
5. Zalaegerszegi TE 19 7 5 7 29–36 –7 26
6. Paksi FC 18 7 3 8 45–38 +7 24
7. Mezőkövesd 18 6 5 7 20–28 –8 23
8. Debreceni VSC 19 5 7 7 32–30 +2 22
9. Budapest Honvéd 19 6 2 11 32–36 –4 20
10. Gyirmót FC Győr 19 5 5 9 19–28 –9 20
11. Újpest FC 19 4 5 10 24–32 –8 17
12. MTK Budapest19441114–34–2016
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik