NB I: Bognár István sajnálja, hogy nem adták meg a Fradi elleni gólját

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.12.18. 08:42
null
Ekkor még ünnepelt Bognár István (jobbra), ám kicsivel később rádöbbent, érvénytelen gólt szerzett (Fotó: Török Attila)
Feladta a leckét a Ferencvárosnak a remekül küzdő Paks (1–3), amelynek irányítója, Bognár István nem biztos benne, hogy csapattársa csakugyan megzavarta-e Dibusz Dénest, amikor a kapuba talált.

 

Micsoda gól! Lett volna… Így viszont: micsoda balszerencse!

Bognár István, a Paksi FC játékosa a hirtelen elé pattanó labdát azonnal, gondolkodás nélkül kapura lőtte. Dibusz Dénes hiába vetődött, nem érhette el a kapufa mellé vágódó labdát – ám a játékvezetők szerint a kapus látóterében, lesen helyezkedő Sajbán Máté zavarhatta a Fradi kapusát, így nem adták meg a gólt, amely a forduló gólja lehetett volna (érdekesség: a paksi középpályás vasárnap Mezőkövesden ugyancsak fantasztikus gólt lőtt, akkor a borsodi csapat 4–3-ra nyert, Bognár István jobb külsővel a jobb felső sarokba küldött labdájával alakult ki a végeredmény).

„Örülök, ha mindkettőt szépnek látta – köszönte meg udvariasan a dicséretet a Paksi FC 29 éves középpályása.  – Csak éppen nem sok haszna volt belőle csapatomnak, hiszen Mezőkövesden az a gól csak a szépítésre volt elegendő, a szerda estit meg nem adták meg. Pedig már indultunk a középkezdéshez, és bár tudom a szabályt, nem egyértelmű a szituáció. Messziről, álló helyből lőttem, Dibusz Dénesnek volt ideje reagálni, nem tudom, Sajbán Máté mennyire zavarta, valóban útban volt-e. Sajnálom, mert jól játszottunk, ki tudja, hogyan alakul a mérkőzés, ha megadják a gólt.”     

A futballista még a nyáron érkezett az MTK Budapesttől, amikor Osztermájer Gábor volt a tolnai együttes vezetőedzője. Ám a klub vezetősége a szezon közben a szakmai stáb megújítására szánta el magát, és az irányító édesapja, Bognár György lett a vezetőedző.

Furcsa helyzet – vajon milyen az édesapa-fiú, edző-játékos kapcsolat?

„Érdekes – mondta a felvetésre Bognár István.  – Ha lehet, próbálok még jobban beállni a sorba, hogy semmiféle támadási felületet ne adjak se az öltözőben, se máshol. Nekem ezt is lehet, azt is lehet, mert apu az edzőm – szó sem lehet ilyesmiről, ilyet nem akarok hallani. Hogy az elmúlt napokban látott lövésekben, a formámban milyen szerepe van az edzőváltásnak? Inkább azt érzem, ha el is rontok valamit, a vezetőedző tudja, mit akarhattam, mivel próbálkoztam, de ez nemcsak azért van, mert ő az édesapám és nagyon jól ismeri a játékomat, a gondolkodásomat, hanem mert ő is támadó középpályás volt.”     

FRIMPONG: A KORAI GÓL SOKAT SEGÍTETT
„Minden meccs döntő nekünk, mert az a célunk, hogy megvédjük bajnoki címünket – így Abraham Frimpong, az FTC ghánai hátvédje a fradi.hu-nak. Az összes mérkőzésre úgy készülünk, hogy a klub és szurkolóink miatt nyerni akarunk. Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz a Paks elleni, az is volt, de a korai gól sokat segített. A szögletek mindig esélyt adnak nekünk, védőknek is, hogy gólt szerezhessünk, és örülök, hogy a gólommal hozzájárulhattam a Ferencváros győzelméhez.”

Nagyon sokan dicsérik a Paks futballját az edzőváltás óta, így adva van a kérdés, mennyire volt épp Bognár Istvánnak meglepő, hogy arculatot váltott a zöld-fehér együttes, és hogy ennek ilyen eredménye lehet?

„Nyilván tudtam, apu milyen futballt szeret, sokszor láttam játszani a csapatait   – mondta Bognár István. – És bizakodtam, mert azt láttam, hogy az adott osztályhoz viszonyítva szerényebb költségvetéssel, kevésbé értékes kerettel is mindig a tabella első felében volt korábbi klubjaival. Nekem nem volt új a felfogás, támadóként kedvező nekünk, ha az ellenfél térfelén tudunk labdát szerezni, inkább a védőinktől kíván ez a stílus több futást, több sprintet. Ugyanakkor a Fradi ellen is látszott, hogy sok akciónk van, többször odakerülünk az ellenfél kapuja elé.”

Ha már a védők szóba kerültek: 275 NB I-es meccsén tizenhatodik, idei első gólját szerezte Szabó János, a Paks hatszoros válogatott védője.

 „Bosszantó a vereség, több volt a meccsben – mondta lapunknak a védő. – Még akkor is, ha nagyon erős ellenfél volt a vendégünk, de jól játszottunk, legalább a döntetlent megérdemeltük volna.”     

A kérdés ugyanaz volt: mennyire volt nehéz átállni a Bognár György által előnyben részesített letámadásos, intenzív futballra?

„Nagyon sokáig a biztonságra alapozó játékot erőltettük – mondta erre Szabó János.  – Fő a biztonság, álljunk hátul stabilan, és kontrázzunk: tudjuk, sok csapat játszotta ezt, vagy játszik manapság is így. Hosszú évek alatt megszoktuk a felfogást, és ha nagyon őszinte vagyok, azt kell mondanom, nem hittem benne teljes mértékben, hogy a mi csapatunk képes arra a futballra is, amelyet az új edző kér tőlünk. Nem azért, mert ne lennének jó játékosaink, inkább azért, mert ahogy mondtam, nagyon sokáig próbálkoztunk másképp eredményt elérni. De szeretünk így futballozni, a csatárok rengeteget futnak, csörtetnek elöl, zaklatják az ellenfelet, s ez hatalmas segítség nekünk, nincs nyugodt labdakihozatala a másik csapatnak, így könnyebb védekeznünk. Élvezzük ezt a fajta játékot.”     

NB I
15. FORDULÓ
Paks–FTC 1–3
(1–1)
Paks, Paksi FC Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Berke B.
Gólszerző:Szabó J. (44.), ill. A. Frimpong (3.), Haratin (50. – 11-esből), Isael (86.)

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC1311229– 6+2335
2. Mol Fehérvár1475232–17+1526
3. Puskás Akadémia1572620–23 –323
4. Kisvárda1465317–15 +223
5. MTK Budapest1564521–20 +122
6. Paksi FC1563628–27 +121
7. Zalaegerszegi TE1452723–24 –117
8. Mezőkövesd1552815–22 –717
9. Budafoki MTE1343615–22 –715
10. Budapest Honvéd1435621–20 +114
11. Újpest FC1434715–29–1413
12. Diósgyőri VTK14311017–28–1110
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik