FTC: Kubatov szinte mindenben egyetért Csányival, de egy dologban nem

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 16:49
null
Kubatov Gábor azt mondja, a legjobb magyar játékosok ára még a Ferencváros számára is megfizethetetlen (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor sajtóbeszélgetést tartott csütörtökön, amelyen több fontos, a magyar futballt érintő témáról is beszélt. Többek között szóvá tette, hogy az NB I-es klubokban még mindig túlságosan kevés magyar futballista szerepel. A Nemzeti Sport Online-nak reagált az utóbbi kritikára a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor.

 

„Nagyon sok mindenben, mondhatom, szinte mindenben egyetértek Csányi Sándorral, és azokkal az állításokkal, amelyeket ezen a sajtóbeszélgetésen megfogalmazott. Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, aminek többször is hangot adtam, hogy kiváló munkát végez az MLSZ elnökeként. Szinte az egyetlen dolog, amiben nem értek egyet vele, az a magyar játékosok ügye” – kezdte Kubatov Gábor.

Csányi Sándor a csütörtöki sajtóbeszélgetésen azt mondta, nagyon büszke a Ferencváros sikereire, és fontosnak tartja azokat a magyar futball szempontjából, mégsem mulasztotta el megjegyezni, hogy boldogsága még nagyobb lenne, ha az FTC-ben pályára lépő játékosoknak legalább fele magyar lenne. E felvetés kapcsán fejtette ki most az álláspontját Kubatov.

„Valóban nincs sok magyar egyszerre a pályán, azonban nézzünk a színfalak mögé. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata számára csupán három-négy olyan játékos van a magyar válogatottból, aki szinte százszázalékos biztonsággal azonnal nagy erősítést jelentene. Az ő áruk azonban olyan magas, hogy elérhetetlenek az FTC számára. Szintén ehhez a témához kapcsolódik, hogy a fiatal magyar labdarúgókért sokszor irreálisan nagy összegeket kérnek el a hazai egyesületeik, azaz hiába próbáljuk meg idecsábítani és fejleszteni őket, egyszerűen túlzó az az ár, amit megpróbálnak kapni értük. Ezzel együtt mi így is igyekszünk minél több magyar játékosnak lehetőséget adni, még a legmagasabb szinten is. A Juventus elleni hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésen például négy magyar is kezdőként lépett pályára, ők négyen – Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Botka Endre és Sigér Dávid – egy mérkőzéstől eltekintve az összes BL-összecsapáson lehetőséget kaptak, miközben a világ futballjában azt látjuk, hogy egy olyan kivételes sztárcsapat, mint a Juventus, ellenünk egyetlen olasz játékossal, Bernardeschivel állt fel hazai pályán, és csereként is csak egy olasz állt be, Chiesa, ráadásul éppen a honfitársa helyére. De a kivételes utánpótlásáról híres FC Barcelonában is csak három spanyol kezdett az ellenünk vívott mindkét BL-összecsapáson.”

Az FTC elnöke itt még nem fejezte be a példák sorolását. „Ha más csoportokat nézünk, akkor találunk ennél szélsőségesebb eseteket is, például amikor a Dortmund német játékos nélkül kezdett az FC Bruges ellen (pontosítás: a hazai meccsen egy, Mats Hummels, az idegenbelin kettő német futballista, Julian Brandt és Mahmoud Dahoud tagja volt a BVB kezdőjének a belgák ellen – a szerk.), de az akadémiájáról világszinten híres Red Bull Salzburg sem tudott négy osztráknál többel felállni az ellene két spanyolt bevető Atlético Madriddal szembeni csoportmeccsen, hazája bajnokságában pedig mindössze huszonkét százalék az osztrák a Salzburgban. De például a szlovák bajnok sem szerepeltet négy szlováknál többet átlagban. Félve kérdezem, vajon a Fradinak az a legfontosabb szerepe, hogy minden magyar labdarúgónak helyet biztosítson? Nekünk a nemzetközi porondon is helyt kell állnunk, hatalmasok az elvárások, nem biztos, hogy nekünk a Paks példáját kell követnünk.”

Kubatov Gábor ezzel együtt kiemelte, az FTC továbbra is próbál előrébb lépni ebben a tekintetben is, a Ferencvároson sosem fog múlni, mindig megadja a lehetőséget a fiataloknak.

„Utánpótlás-válogatottakat adunk kölcsön, hogy magas szinten fejlődhessenek tovább. Így került Szánthó Regő a ZTE-hez, Csonka András a Budafokhoz, de ezért szerepel már jó ideje fiatal kora ellenére a rendkívül sokra hivatott kapus, Varga Ádám a Soroksárban. Nem véletlen, hogy a mostani átigazolási időszakban két fiatal magyar játékos, Katona Máté és Gera Dániel is érkezett az MTK-tól. A spanyolországi edzőtáborba a felnőttekkel tarthatott például a tizenhat éves kapus, Mergl Szabolcs, a tizenhét éves Nagy Olivér és a szintén magyar Redzic Damir, a tizennyolc éves Katona Bálint, valamint az élvonalbeli együttes keretéhez tartozó, szintén tizennyolc esztendős Csontos Dominik is, közülük szinte mindannyian pályára is léptek már a felkészülési mérkőzéseken. Ezt a folyamatot segíti a nemrégiben újjáalakított NB III-as együttes is, amelynek az előbb említett fiatalok tagjai is. Mi mindent megteszünk a magyar futballért, de attól, hogy valaki magyar, még nem tud előnyt élvezni. A csapatba kerülést nem az íróasztal mellett, hanem az edzésen és a pályán kell kiharcolnia mindenkinek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik