A stadionépítés hátterében – jelentős beruházás készül Újpesten

Vágólapra másolva!
2016.11.03. 17:44
null
Jelentős beruházások készülnek
Miközben az újpesti stadionnal kapcsolatosan napról napra jelennek meg új információk, valamint az ezekre érkezett reakciók az illetékesektől, további érdekességek is vannak a IV. kerületben. Például az, hogy nemrég megállapodás született arról, hogy a stadion mellett még milyen sporttal kapcsolatos beruházások lesznek Újpesten. De vajon ki használhatja a készülőben lévő és az elkészült pályákat? Az UTE vagy az Újpest FC? Melyik csapatból tudja feltölteni keretét az NB I-ben szereplő csapat, ha esetleg sérüléshullám lesz? Ezeknek a kérdéseknek mentünk utána!

A Szilágyi utca, Tábor utca, Pálya utca által határolt újpesti sporttelep 2010-ben még a magyar állam tulajdonában volt, 2012-re pedig olyan rossz állapotba került, hogy a Nemzeti Sportközpontok bezárta ezt az épületet, így Berki Krisztián például nem tudott itt készülni az olimpiára. Az önkormányzat emiatt átvette az üzemeltetését, és már megvalósult egy jelentős beruházás, de az igazán nagy tervek szeptember 22-e után kezdődtek el.

Lebontják a Tungsram-lelátót (Fotó: magyarfutball.hu)
Lebontják a Tungsram-lelátót (Fotó: magyarfutball.hu)

Ekkor született ugyanis egy megállapodás arról, hogy a sporttelepen milyen újítások lesznek. A labdarúgás számára hat új futballpálya épül, három-három füves, illetve műfüves – utóbbiból az egyik már elkészült. A hat pályával az észak-pesti régióban egyedülálló, de budapesti szinten is kiemelkedő lehetőségei lesznek az újpesti labdarúgóknak.

Lebontják a (kis képen látható) romos Tungsram-lelátót, a helyén tovább bővül az akadémia, illetve épül egy multifunkcionális sportcsarnok is. Ennek célja, hogy a labdarúgók a téli időszakban tudják használni, de természetesen a többi szakosztály is használhatja, elsősorban a röplabda-, amely az NB I-ben szerepel.

Épül emellett egy lelátó nélküli kisebb csarnok is, amelyet szintén lehet edzésre használni, míg az atlétika-szakosztály számára meghosszabbítják a futófolyosót. A program már 2016-ban elindul, a tervek szerint másfél év alatt elkészülnek az új építmények. A nyáron már meglesznek a futballpályák, a multifunkcionális csarnok pedig valószínűleg 2018 tavaszára lesz kész.

A projekt második szakasza a jégkorong-szakosztályra vonatkozik, 2018-ban egy jég- és curlingcsarnok épül. Újpesten így három jégcsarnok is lesz.

Így néz majd ki a sporttelep
Így néz majd ki a sporttelep
Így néz majd ki a sporttelep
Így néz majd ki a sporttelep

MOST AKKOR ÚJPEST FC VAGY UTE?

De ki használhatja majd az új futballpályákat? Sokak számára talán átláthatatlan lehet, hogyan működik jelenleg a labdarúgás Újpesten. Hogy kérdéseinkre választ kapjunk, megkerestük Tahon Róbert jegyzőt, aki 2010 óta az önkormányzat által delegált elnökségi tag az UTE-nél.

Az Újpesti Torna Egylet (UTE), mint társadalmi szervezet 1885 óta létezik. A törvény 1998 óta kötelezi arra a sportegyesületeket, hogy külön ki legyen szervezve a felnőtt profi labdarúgás. Ennek a tulajdonosa 2011 óta Roderick Duchatelet.

Az új pályák elhelyezése
Az új pályák elhelyezése

Az Újpest FC Kft. 2014-ben azonban bajba került, miután számos hitelezője, beszállítója, munkavállalója pert indított, illetve felszámolást kezdeményezett ellene. Még az is felmerült, hogy az NB I-ben szereplő csapatot visszasorolják a BLSZ IV-be.

A sporttörvény módosítása, és annak következményében, hogy az UTE átvállalta az Újpest FC több száz millió forintos tartozását, megmenekült a csapat, pedig az UTE-ban nem volt könnyű meggyőzni a többi szakosztályt, hogy a labdarúgócsapat terheit átvegyék…

Az NB I-ben szereplő csapat 2014 óta Újpest 1885 Futball Kft. néven fut, és miután maradhatott az élvonalban, megállapodást kötött az UTE-val, melynek része volt az, hogy a továbbiakban is biztosítja a felnőttcsapat utánpótlását, valamint a stadionhasználati jogot.

Igen ám, de Tahon Róbert állítása szerint ezt a szerződést Duchatelet 2015-ben egyoldalúan felbontotta, és saját utánpótlás-labdarúgást indított. Az önkormányzat pedig ezt követően azt a döntést hozta, hogy a továbbiakban az UTE-t, mint több mint 130 éve Újpesten működő társadalmi szervezetet támogatjaaz óvodáiba, iskoláiba toborzásra, egy külföldi tulajdonú gazdasági társaságot pedig nem.

Az újonnan épülő pályákat, és a jelenlegieket (köztük a Megyeri úton lévő, stadion melletti műfüves pályát) is csak az UTE használhatja. Az Újpest FC az előző szezonban U17-es és U19-es csapatot indított, ebben az idényben pedig – mivel a versenykiírás kötelezi rá – minden korosztályban van együttese.

Itt edzenek most az Újpest FC utánpótlás-játékosai – közvetlenül az UTE sporttelepe mellett, csak egy kerítés választja el a kettőt egymástól
Itt edzenek most az Újpest FC utánpótlás-játékosai – közvetlenül az UTE sporttelepe mellett, csak egy kerítés választja el a kettőt egymástól

A probléma ezzel az, hogy az UTE korosztályai magasabb szinten szerepelnek, mint az Újpest FC-é, így ha például az NB I-es csapatnál (amely a FIFA döntése értelmében ráadásul nem is igazolhatott a nyáron) sérüléshullám van, nem tud felhozni a most másodosztályban szereplő U19-es UTE-ból játékost, csak a harmadosztályú Újpest FC-ből.

Tahon Róbert elmondása szerint bár az Újpest FC utánpótlás-csapatait nem támogatja az egyesület,

az NB I-es együttes felé továbbra is fenntartják azokat a jogokat, amelyekre korábban szerződés kötelezte őket.

Ez azt jelenti, hogy Balogh Balázsék a továbbiakban is használhatják a stadiont (már amikor elkészül) edzésre és mérkőzésekre is, vagy rossz idő esetén felmehetnek a Megyeri úti műfüves pályára.

STADIONHELYZET
AzÚjpest FC szerdán arról számolt be a honlapján, hogy az általa felkért szakértő számos kivitelezési hibát állapított meg a Szusza Ferenc Stadion felújításával kapcsolatban. ANemzeti Sportközpontok (NSK) az MTI-hez szerda este eljuttatott állásfoglalásában reagált erre, majd az Újpesti Torna Egylet (UTE) vállalhatatlannak nevezte az Újpest FC sajtóközleményét, amelytől elhatárolódik. Amíg az átépítés befejeződik, Kecskeméten játszanak a lila-fehérek. Bővebben a linkekre kattintva olvashat a témáról!

„Az Újpest FC érzékeli azt, hogy az UTE továbbra is úgy jár el, mintha szerződés lenne a két fél között – mondta Tahon Róbert a Nemzeti Sport Online-nak. – Ha a felnőttcsapatba játékost akar az Újpest FC, azt ugyanúgy ingyen adjuk át, mint ahogy korábban a szerződés szerint járt neki. Azt viszont nem szeretnénk, hogy egy U19-es játékost a saját U19-es együttesében szerepeltessen.”

„Nekünk nem érdekünk, hogy a tehetségeinket átadjuk egy gyengébb bajnokságba – véli Fórián Zsolt, az UTE szakmai igazgatója. – A szakmai munkáról mi semmit sem mondhatunk, azzal nem érvelhetünk, ami objektív, azzal viszont igen. Egy tizenkilenc éves játékosnak nem érdeke, hogy a harmadosztályban szerepeljen.”

A KÖVETKEZŐ RÉSZBEN BEMUTATJUK AZ UTE UTÁNPÓTLÁSÁT, MELYNEK VEZETŐJÉVEL, FÓRIÁN ZSOLTTAL BESZÉLGETTÜNK EGY KÖZELMÚLTBELI SZEMÉLYI VÁLTÁS KAPCSÁN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik