NB I: a Ferencváros játékosa üzent a csapattársaknak

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.13. 13:33
A labdarúgó NB I 8. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Ferencváros–Kisvárda rangadó, de szó lesz a Paks és az Újpest győzelméről is, valamint a mezőkövesdi edzővárásról.
Eldar Civic tizenegyest harcolt ki és két gólpasszt is adott a Kisvárda elleni győzelem során (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
Eldar Civic tizenegyest harcolt ki és két gólpasszt is adott a Kisvárda elleni győzelem során (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ LEGJOBBJA – ELDAR CIVIC

Egyértelmű egyeduralkodóvá válik a Ferencváros az NB I-ben, vasárnap a Kisvárdát győzte le 3–0-ra. Eldar Civicnek különösen fontos volt a vasárnapi mérkőzés.

Két gólpassza mellett a tizenegyest is ő harcolta ki – nem véletlenül lett a Kisvárda elleni (3–0) találkozón Eldar Civic a mérkőzés és egyúttal a forduló legjobbja is. A védelem bal oldaláról indulva, szélsőket megszégyenítően száguldozott fel-alá, előbb büntetőt érően szabálytalankodtak vele szemben, majd mindkét Mmaee testvérnek kiosztott egy gólpasszt. Ryan

Eldar Civic nem játszhat csütörtökön a Monaco ellen, de ettől
még bizakodva várja a folytatást (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Eldar Civic nem játszhat csütörtökön a Monaco ellen, de ettől még bizakodva várja a folytatást (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

Mmaee találata előtt mesterien számolta ki a labda ívét, kihagyhatatlan helyzetbe hozva társát, majd szögletből tekerte Samy Mmaee fejére a labdát.

Kiderült, a parádés teljesítménynek különös oka volt.

„Nagyon készültem a Kisvárda elleni mérkőzésre – felelte lapunknak Eldar Civic, a Ferencváros 26 esztendős bosnyák válogatott védője. – Az elmúlt napokban alig tudtam aludni, annyira bántott, hogy a Trabzonspor elleni meccsen kiállítottak.”

Eldar Civic nem tagadta, extra adag motivációval lépett pályára a kisvárdaiak ellen. Csapattársai mellett a szurkolókat is szerette volna kiengesztelni, hiszen jól tudta, azzal, hogy a Trabzonspor elleni győzelem során már a 16. percben leküldték, nagyon nehéz helyzetbe hozta együttesét. Ezért is várta annyira a vasárnapi bajnoki mérkőzést.

„Alig vártam, hogy újra pályán legyek, és egy kicsit feledtessem a butaságomat – folytatta a bosnyák játékos. – Sokat gondolkodtam azóta a kiállítás előtti szituáción... Miután eltaláltam ellenfelem lábát, nyomban tudtam, hogy sárga, rosszabb esetben piros lapot ért. Még akkor is, ha a mozdulatom nem volt szándékos, és amikor eltaláltam a lábát, már visszafogtam a mozdulatot, és nem teljes erőből rúgtam meg. A játékvezető nyomban odafutott hozzám, figyelmeztetett, ez volt az utolsó, néhány pillanatra meg is nyugodtam, ám a videobíró közbeavatkozott. Szerencsés esetben megúszom sárgával, de be kellett látnom, nem volt túlzás a piros sem... Nagy köszönettel tartozom a srácoknak, hogy kiharcolták helyettem is a győzelmet, és ezt a mérkőzés után az öltözőben is elmondtam nekik.”

KÉTMECCSES EL-BÉRLET IS KAPHATÓ

Már kaphatók a Ferencváros hátralévő két hazai Európa-liga-csoportkörös mérkőzésére a bérletek. A Crvena zvezda és a Monaco elleni találkozóra kétmeccses bérletet bocsátott áruba a klub, melynek ára jelentősen kedvezőbb az előző évihez képest, a legolcsóbb bérlet (a bajnoki bérleteseknek) 10 500 forintba kerül, mely a B2-, B3-, D3-, D4-szektorba szól.

Eldar Civic 2019 júliusában a cseh élvonalban szereplő Sparta Praha együttesétől érkezett a Ferencvároshoz, így az elmúlt években három bajnoki címnek, Magyar Kupa-győzelemnek és a nemzetközi porondon elért sikereknek is részese volt. A zöld-fehérek vasárnap azt is megengedhették maguknak, hogy a második (!) helyen álló Kisvárda ellen több alapembert (Tokmac Nguen, Adama Traoré, Kristoffer Zachariassen) is pihentessenek, jelzésértékű, hogy így is magabiztosan nyerték meg a mérkőzést.

Vajon a bosnyák játékos szerint ideérkezése óta a mostani a legerősebb Ferencváros?

„Nehéz kérdés... Igen, talán a mostani a legerősebb – gondolkodott el a játékos. – Sosem voltunk ennyire egységesek, és a jó rajt is azt mutatja, valami nagyon jól működik, hiszen a bajnokságban hatból hat mérkőzést megnyertünk, a nemzetközi porondon pedig ismét ott vagyunk az Európa-liga csoportkörében, amelyben ugye győzelemmel kezdtünk. Nem akármilyen teljesítmény ez! A második helyen álló Kisvárdát is három nullára vertük meg, egyetlen percig sem forgott veszélyben a győzelmünk, de a magam részéről úgy vagyok vele, sosem lehet tudni, mi lesz két-három hét vagy egy hónap múlva. A labdarúgásban minden megtörténhet, elképzelhető, hogy sérüléshullám söpör végig rajtunk, és nem jönnek majd az eredmények. Ezért is kell minél nagyobb előnyre szert tennünk, amíg megy a csapatnak. A mostani Fradi bivalyerős, s természetesen arra törekszünk, hogy minden mérkőzést megnyerjünk a bajnokságban.”

A légiós kiállítása miatt biztosan nem lehet ott a csütörtöki (18.45), AS Monaco elleni idegenbeli Európa-liga-csoportkörös mérkőzésen, de bizakodik a találkozót, illetve a csoport kimenetelét illetően is.

„Nem mi leszünk a Monaco elleni mérkőzés esélyesei, de a Trabzonspor ellen sem mi voltunk. Nincs vesztenivalónk, nincs mitől félnünk a Monaco otthonában sem, mindent ki kell adni magunkból, meglátjuk, mire lesz elég. Vagyunk annyira erősek, hogy elérjük a célunkat, és a tavasszal is talpon legyünk Európában.” BORBOLA BENCE

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ VÁRAKOZÁSA – MEZŐKÖVESD

Kis szerencsével, no meg nagyobb koncentrációval pontot szerezhetett volna a vezetőedzőjét elveszítő Mezőkövesd Zsóry szombaton a Mol Fehérvár elleni idegenbeli mérkőzésen. Mint ismert, Supka Attila múlt kedden közös megegyezéssel távozott a csapat kispadjáról, s bár sokan hitték, hogy napokon belül meglesz az utódja, jelen állás szerint egyelőre nincs új vezetőedző Mezőkövesden.

Mivel a stáb tagjaival kérésük ellenére sem bontottak szerződést, így Híres Gábor, Szántó Csaba másodedzők, Somodi László erőnléti edző és Tóth Iván kapusedző készítette fel a keretet a szombati bajnokira. Megbízott edzőként Híres Gábort jelölte meg a vezetőség, s ő is értékelt a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Egyébként a 2–1-re elveszített meccsen a játékosok betartották a gyakoroltakat és a taktikai utasításokat is, s jobb helyzetkihasználással, valamint figyelmesebb védekezéssel meglepetést szerezhettek volna. Szombat este a mérkőzés után a vezetőség arról tájékoztatta a stáb tagjait, hogy kedden várják őket egyeztetésre. Két eshetőséggel lehet számolni: ha megtalálták Supka Attila utódját, szerződést bontanak a stáb tagjaival, ha nem, még az is elképzelhető, hogy szombatig, a Szekszárdi UFC elleni Magyar Kupa-mérkőzésig maradnak, s majd csak a válogatott mérkőzések miatti szünetben nevezik ki az új vezetőedzőt. Idény közben edzőt váltani sosem ideális, de a szünetnek köszönhetően az új szakvezetőnek valamivel több ideje lenne megismerni a keretet. Mezőkövesdről származó információ szerint a vezetőség a Vasastól múlt héten távozó Kuttor Attila válaszára vár. V. GY

A FORDULÓ FEJESE – BALOGH BALÁZS

Majdnem egy év elteltével szerzett ismét gólt az NB I-ben Balogh Balázs: a 32 esztendős középpályás fejese ráadásul három pontot ért a Paksi FC-nek a DVSC elleni találkozón. A kétszeres válogatott labdarúgónak a szombati volt a 23. találata az első osztályban, az előző gólját még 2021. szeptember 24-én, a ZTE otthonában 5–2-re megnyert meccsen szerezte. Érdekesség, hogy az ellenfél kispadján a paksiak jelenlegi vezetőedzője, Waltner Róbert ült.

Nem tagadom, nagyon kapartam ezért a gólért... – mondta csapata hétfői gyakorlása előtt Balogh Balázs.A felkészülés alatt más taktikával, más formációval próbálkoztunk, többször kerültem oda az ellenfelek kapuja elé, és a Szeged elleni mérkőzésen fejeltem is egy gólt. Aztán változtattunk a felállásunkon, a védelem előtt játszva kicsit távolabb kerültem a kaputól, de célként fogalmaztam meg, hogy a korábbinál többet segítek a támadóharmadban – ezt el is várják tőlem. Nyilván örülök a gólomnak, de igazából az a fontos, hogy legyőztük a DVSC-t. Sajnos a jó bajnoki kezdés után nem megfelelő irányba indultunk el, de mindenki észbe kapott, és a Loki ellen ennek meglett az eredménye. Miután kikaptunk Kecskeméten, mindenki magába nézett, csúszott-mászott az edzéseken, és ennek köszönhető, hogy egy jól játszó Debrecen ellen otthon tartottuk a három pontot. Volt lehetőségem arra is, hogy hat év után duplázzak az élvonalban – akkor az Újpest játékosaként találtam be kétszer a Ferencváros elleni három hármas meccsen –, de a lécre ment a lövésem. Egyébként ennél a játékhelyzetnél a hosszú sarkot akartam eltalálni, ám a labda másként pattant, mint ahogy vártam, és ez lett belőle. Izgulhattunk, hiszen az ellenfelünk nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, ám az előnyünket sikerült megőrizni.”

Balogh Balázs játékintelligenciájáról, nagy munkabírásáról ismert, fejes gólokkal viszonylag ritkán jelentkezik: a Paks játékosaként a szombati volt az első találata, azt megelőzően 2016. április 9-én, az Újpest–Puskás Akadémia 2–2-es bajnokin fejelt gólt, még a lila-fehérek labdarúgójaként.

„Amikor kimaradt a helyzetem, bíztam benne, lesz majd másik, és bár nem így lett, a lényeg, hogy nyertünk – folytatta Balogh Balázs. – Meglehet, azért történt így, hogy még többet dolgozzak – rajtam nem múlik! Vasárnap Pécsen játszunk Magyar Kupa-meccset, harcos, kellemetlen ellenfél vár ránk. Nagyon észnél kell lennünk, de vannak céljaink, éppen ezért tovább akarunk jutni.” Z. A.

A FORDULÓ GYŐZELME – ÚJPEST

Kicsit levegőhöz jutott az újpest. Ezt Milos Kruscsics, a lilák vezetőedzője mondta a Vasas elleni mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, miután csapata 2–1-re legyőzte a továbbra is nyeretlen angyalföldieket. Ráfért a siker a hazaiakra, akik az első hat összecsapásukon egyszer sem tudtak győzni, ráadásul egy héttel korábban az ősi rivális Ferencvárostól kaptak ki 6–0-ra a Megyeri úton. Bár a játék továbbra is akadozott és messze volt a tökéletestől, ezúttal nem ez volt a legfontosabb, hanem az, hogy a lila-fehérek három pontot szereztek, és ezzel a válogatott mérkőzések miatti szünet előtt elmozdultak a kieső helyről.

Az újpestiek első gólját szerző Katona Mátyás az előző két mérkőzésen csere volt, ezúttal azonban visszakerült a kezdőcsapatba, és jó játékkal hálálta meg a bizalmat. A lapunk által a mérkőzés legjobbjának választott középpályás az FTC ellen csak a 81. percben állt be, de természetesen őt is nagyon megviselte az a kudarc. Ugyanakkor reméli, a Vasas elleni siker lendületet ad a csapatnak.

„A múlt heti vereség után nagyon akartuk ezt a sikert, ez sokat számított – mondta a Nemzeti Sportnak a 22 éves futballista. – Nem volt könnyű pályára lépni a Fradi elleni összecsapás után. Az a kudarc sokáig ott lesz még bennünk, de ilyen győzelmekkel szép lassan el tudjuk feledtetni, és tovább tudunk lépni. Egymásért küzdöttünk, ez látszott a pályán is. Emellett az is fontos volt, hogy támadásban kicsit bátrabbak voltunk, és többet vállalkoztunk, mint a Vasas. Jobban is kezdtünk, de nem használtuk ki a lehetőségeinket, aztán kaptunk egy szerencsétlen gólt, és kicsit magunkra húztuk az ellenfelet. A második fél­idő elég csúnyára sikerült, kevés volt a jó megoldás, és érződött, hogy mindkét gárdán nagy a teher, senki sem mert igazán játszani. Szerencsére mi egy szöglet után betaláltunk, és ezzel megszereztük a három pontot. Az első győzelem az előző idényben is nagy lökést adott a csapatnak, remélem, ezúttal is így lesz.”

Az Újpest szeptember 17-én a Mátészalkával játszik a Magyar Kupában, majd a válogatott mérkőzések után október 1-én a Kisvárdához utazik. S. Á.

NB I, 2022–2023, 8. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 10., szombat
Paks–Debrecen 1–0
Paks,Fehérvári úti StadionFarkas Ádám1691
Bp. Honvéd–Kecskemét 0–0
Budapest, Bozsik Aréna
Káprály Mihály3446
Mol Fehérvár–Mezőkövesd 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBogár Gergő2376
Szeptember 11., vasárnap
Zalaegerszegi TE–Puskás Akadémia 1–2Zalaegerszeg, ZTE ArénaPintér Csaba2351
Ferencvárosi TC–Kisvárda 3–0Budapest, Groupama ArénaBerke Balázs
9111
Újpest FC–Vasas FC 2–1 Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
2444
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC6618–1+1718
2. Kisvárda842216–12+414
3. Kecskeméti TE834110–6+413
4. Puskás Akadémia83419–6+313
5. Paksi FC732213–130 11
6. Zalaegerszegi TE731314–11+310
7. Mol Fehérvár7349–12–39
8. Budapest Honvéd82337–12–59
9. Debreceni VSC814310–14–47
10. Újpest FC71336–14–86
11. Mezőkövesd81259–17–85
12. Vasas FC8537–10–35
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik