A hajrában váltotta gólra fölényét a Soroksár az újonc ellen

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2020.08.02. 17:32
null
Pászka kései találata jelentette a különbséget a Soroksár és a DEAC között (Fotó: Micheller Szilvia)
Kilencven percen keresztül mezőnyfölényben játszott a Soroksár, s bár a DEAC a hajráig állta a sarat, Pászka Lóránd találatára nem volt válasza.

 

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

SOROKSÁR SC–DEBRECENI EAC 10
(00)
Budapest,
Szamosi Mihály Sporttelep, 500 néző. Vezette: Ducsai J.
Soroksár:
Varga Á. – Bene, Gengeliczki, Valencsik, Pászka – Gyömbér, Huszák – Orosz Márk (Gárdos, 78.), Korozmán (Magyari, 61.), Szerető – Erdélyi (Lovrencsics B., 61.). Vezetőedző: Lipcsei Péter
DEAC:
Szabados – Nagy Z., Szabó K., Belényesi, Orosz Marcell – Damásdi (Karikás, 64.), Spitzmüller, Takács P., Sigér Á., Székely D. (Sándor T., 88.) – Urbin (Burai, 84.). Vezetőedző: Balogh Pál
Gólszerző:
Pászka (86.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Három évvel ezelőtt még a megyei I. osztályban futballozott a Debreceni EAC, amely a tudatos építkezésnek köszönhetően hamar eljutott a második vonalig. A keret erősségét látva az egyetemisták célja a biztos bennmaradás lehet a vidéki fellegváraktól hemzsegő mezőnyben, ám Balogh Pál tanítványai többször is kiemelték, hogy már az első idényben stabil középcsapattá szeretnének válni, ehhez pedig az első lépést az elmúlt évek egyik legkiegyensúlyozottabb együttese, a Soroksár otthonában kellett megtenniük.

A fővárosi sárga-feketék sokat erősödtek a nyáron, többek között Gengeliczki Gergő és Lovrencsics Balázs is Soroksárra tette át szélhelyét, Lipcsei Péter pedig elsősorban a védelmet igyekezett megszilárdítani a felkészülés során, s a tavalyinál karakteresebb játékot várt tanítványaitól. A DEAC elleni nyitányon a házigazda nagy fölényben futballozott, s többet járatta a labdát, mint ellenfele, de a labdabirtoklási különbség sokáig helyzetekben nem mutatkozott meg, az első félidőben csupán Orosz Márk szabadrúgása, és Gengeliczki közeli fejese okozott riadalmat Szabados kapuja előtt.

A fordulás után már a vendégek is többet támadtak, de a középpályájukat továbbra is könnyedén átjátszották a fővárosiak, akik egyre nagyobb helyzeteket tudtak kialakítani: előbb Erdélyi csúsztatását hárította bravúrral Szabados, majd Pászka beadására Szerető érkezett remek ütemben, de kiszorított helyzetből az oldalhálóba fejelt. A házigazda kapuja elé szögezte ellenfelét, s a lehetőségek a hajrában góllá értek: Pászka Lórándszépségdíjas csel után közelről a rövid alsóba lőtt, ezzel eldöntve a három pont sorsát. Lipcsei Péter együttese küzdelmes mérkőzésen aratott fontos győzelmet az újonc ellen, de a hajdúságiaknak sincs okuk a szégyenkezésre, hiszen a nyitányon mutatott védekezéssel vélhetően nem lesznek kiesési gondjaik az új szezonban.

AZ ÁLLÁS
1. Szombathelyi Haladás115–1+43
2. Pécsi MFC114–0+43
3. Gyirmót FC Győr113–0+33
4. FC Ajka112–1+13
Békéscsaba 1912 Előre112–1+13
6. Szolnoki MÁV FC111–0+13
Soroksár SC111–0+13
Nyíregyháza Spartacus111–0+13
Debreceni VSC111–0+13
10. Vasas FC111–10 1
Kazincbarcika SC111–10 1
12. Szeged-Csanád Grosics Akadémia111–2–10
ETO FC Győr111–2–10
14. Szentlőrinc110–1–10
Kaposvári Rákóczi FC110–1–10
Debreceni EAC110–1–10
Budaörs110–1–10
18. FC Csákvár110–3–30
19. BFC Siófok111–5–40
20. Dorogi FC110–4–40

A FORDULÓ ÖSSZES EREDMÉNYE
Augusztus 1. (szombat)

Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus 0–1
Augusztus 2. (vasárnap)

Soroksár–Debreceni EAC 1–0
Debreceni VSC–Budaörs 1–0
Pécsi MFC–Dorogi FC 4–0
FC Ajka–ETO FC Győr 2–1
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre 1–2
Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár 3–0
Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc 1–0
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás 1–5
Vasas FC–Kazincbarcika SC 1–1

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Hármas sípszó hasított a Szamosi Mihály Sporttelep légterébe, a bajnoki nyitányon a Soroksár egygólos győzelmet aratott az újonc DEAC ellen. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Három perc a ráadás, mindent egy lapra feltéve támad a DEAC.

88. perc: Immár az utolsó változtatás a hajdúságiaknál, Székely helyén Sándor folytatja.

86. perc: GÓL, VEZET A SOROKSÁR! Szerető tálalt Pászka Lóránd elé, aki elfektette Szabót, majd hét méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 10!

83. perc: Urbin Péternek nem ment ma, Burai érkezett a helyére.

78. perc: Harmadik cserelehetőségét is kihasználta Lipcsei Péter, Orosz Márkot Gárdos váltotta.

Nagyon érik a hazai találat, kapuja elé szögezi ellenfelét a házigazda.

71. perc: ÚJABB SOROKSÁRI LEHETŐSÉG! Ismét Pászka adott középre, s ezúttal is jó ütemben érkezett Szerető, ám közeli fejese csupán az oldalhálót rezgette meg.

Elérkeztünk az újabb ivószünethez, huszonöt perc áll a csapatok rendelkezésére, hogy eldöntsék a három pont sorsát.

65. perc: A találkozó első sárga lapját Nagy Zoltánnak mutatta fel a játékvezető.

64. perc: Balogh Pál is változtatásra szánta el magát,Damásdi helyén Karikás folytatja.

61. perc: Kettős csere a hazaiaknál, Korozmán és Erdélyi helyére Magyari és LovrencsicsBalázs érkezett.

60. perc: HELYZET! Pászka tanárian tekert Erdélyi fejére, aki Orosz mellett kapura csúsztatott, Szabadoslátványos vetődéssel kitolta a labdát a jobb alsó elől.

56. perc: A vendégek mai legjobbja, Takács ismét veszélyes szabadrúgással jelentkezett, Varga Ádám csak öklözni tudta a labdát.

Feljebb tolta védekezését a DEAC, s egyelőre elégedett lehet Balogh Pál, a fordulás óta nem tudott veszélyeztetni a házigazda.

46. perc: Folytatódik a találkozó, egyik szakvezető sem változtatott a szünetben.

A szünetben emlékéremmel díjazták a Soroksár U19-es csapatát, amely a pandémia okán lerövidített idény félbeszakításakor vezette a bajnoki tabellát.

45. perc: Véget ért az első játékrész, gól nélküli döntetlennél vonulnak pihenőre a felek.

Egy percet hosszabbít Ducsai József az első félidő végén.

44. perc: Huszák távoli lövése pattant meg egy védőn, de Szabadosnak így sem okozott gondot.

39. perc: Korozmán és Szerető szemet gyönyörködtető összjátéka után utóbbi gurított középre, de a hajdúságiak védelme tisztázni tudott.

36. perc: Gengeliczki fejelt kiszorított helyzetből, Szabados lábbal zárta a rövid alsó sarkot.

Jó iramban zajlik a találkozó, Lipcsei Péter tanítványai többnyire a középpályán járatják a labdát, míg a DEAC az ellentámadásokra és a rögzített szituációkra épít.

31. perc: Takács jobb oldali szabadrúgását kifejelték a védők.

27. perc: Szerető adott be balról, Erdélyi jó ütemben érkezett középen, de Belényesi önfeláldozó mozdulattal szögletre tisztázott.

Tikkasztó a hőség Soroksáron, elkél a frissítő a játékosoknak.

23. perc: Bene ívelt középre tanárian, az érkező Korozmán két debreceni védő között fejelt a kapu fölé.

19. perc: Urbin kapott jó labdát a tizenhatos sarkánál, ám lapos lövését könnyedén hárította Varga Ádám.

Jobban kezdett a Soroksár, de az elmúlt percekben a vendégek aktívabbak.

11.perc: A mérkőzésen először jutott el az ellenfél kapujáig a DEAC, Gyömbér becsúszása után Takács szabadrúgása méterekkel elkerülte Varga portáját.

6. perc: Gyömbérrel szemben szabálytalankodtak 30 méterre a kaputól, Orosz Márk szabadrúgása nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

3. perc: Szerető indult meg a bal szélen, egy becsúszó védő lábáról épp Korozmán elé került a labda, aki hat méterről nem találta el a kaput.

A hazaiak tiszta fehérben, a hajdúságiak feketében futballoznak.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Örökmérlegről nem beszélhetünk, a felek ugyanis korábban soha nem találkoztak egymással bajnoki mérkőzésen.

A debreceni egyetemisták tündérmeséje egyébiránt három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gárda magabiztosan megnyerte a megyei I. osztályú bajnokságot, s a vezetőség megteremtette az osztályváltáshoz szükséges feltételeket. A tudatos építkezésnek és a stabil háttérnek köszönhetően a DEAC idővel a harmadik vonalban is bajnokaspiránssá vált, s mivel a legutóbbi idény félbeszakításakor vezette a tabellát, feljutott az egycsoportos másodosztályba.

Tisztában vagyunk a Soroksár eredménysorával, ám egy tétmérkőzés más, mint egy felkészülési – szögezte le a vendégek középpályása, Sigér Ákos a klubhonlapnak adott interjúban. – Az elmúlt napokban főleg a frissítésre helyeztük a hangsúlyt. Vetélytársunk stabil résztvevőnek számít a másodosztályban. Nem lesz könnyű dolgunk, de az a célunk, hogy ponttal vagy pontokkal térjünk haza, hiszen egy jó rajtból sok erőt meríthetnénk. Az elmúlt napokban sokat készültünk a soroksáriak játékából, s azt megígérhetem, hogy bátor futballal fogunk előrukkolni.”

Az újonc Debreceni EAC esetében nagy kérdés a másodosztályú tagság megtartása szempontjából az, hogy a csapat korábban a Lokiban szereplő rutinos tagjai (Spitzmüller István, Rezes László, Nagy Zoltán, Urbin Péter) képesek lesznek-e ismét felvenni a profi futball ritmusát. Ráadásul a feljutásban még aktív szerepet játszó Luis Ramos és Ibrahima Sidibe az NB II-ben már nem folytatja a futballt a DEAC-ban.

Elsősorban a védelmet szerettük volna stabilizálni, mert nagyon sok gólt kaptunk a tavalyi szezonban, olykor pedig a koncentráció is alábbhagyott, s a hajrában vesztettünk értékes pontokat – nyilatkozta a mérkőzés előtt Lipcsei Péter, a fővárosiak vezetőedzője. – Az edzőmérkőzésekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, örülök, hogy jól sikerült a felkészülésünk, de a valódi erőfelmérőt a DEAC elleni szezonnyitó jelenti majd. Nagyon nehéz, küzdelmes mérkőzésre számítunk, de becsületesen felkészültünk ellenfelünkből, s remélhetőleg viszontlátom az elmúlt hetekben begyakorolt játékelemeket.”

Kevés csapat nyújtott kiegyensúlyozottabb teljesítményt az elmúlt években, mint a Soroksár, amely 2014-es feljutása óta rendre a negyedik és a tizedik hely között zárta a másodosztályú bajnokságot. A szakértők idén is a tabella első felébe várják a fővárosi együttest, amely többek között Gengeliczki Gergővel, Lovrencsics Balázzsal, valamint Magyari Szilárddal erősödött a nyáron. Lipcsei Péter tanítványai a felkészülés során négy edzőmérkőzést játszottak: a Pécs elleni döntetlen mellett a Győrt, az ESMTK-t, valamint az NB I bronzérmesét, az Európa-liga selejtezőjére készülő Puskás Akadémiát is felülmúlták.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés! Megtudjuk, hogy mire megy az újonc Debreceni EAC a Soroksár otthonában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik