ZTE–FTC: „Az egyik játékvezető így értelmezi a szabályt, a másik úgy”

Vágólapra másolva!
2024.04.15. 09:51
Edgar Szevikjanék a 97. percben szerzett góllal gyűrték le a kékben játszó zalaiakat (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 28. fordulójában vasárnap három meccset rendeztek, lássuk a mérkőzéseket követő edzői értékeléseket!


 

ZTE–FERENCVÁROS 2–3 (Mance 74., 88., ill. A. Traoré 14., Kodro 25., Ben Romdan 90+7.)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 9068 néző. Vezette: Erdős

MÁRTON Gábor, a ZTE FC vezetőedzője
Mit lehet mondani egy ilyen őrült meccs után?
– Rossz kezdés, parádés játék, és még azt is, hogy minden dicséretet megérdemel a csapat, sajnálom a játékosokat, hogy nem szereztünk pontot. Az első kapott gól után megzavarodtunk, de jól reagáltunk. Hogy mit mondtam a srácoknak az öltözőben? Azt, hogy legyenek büszkék magukra.

– Antonio Mance első gólja után egy csapásra megváltozott a játék képe: min változtattak ebben a periódusban?
– Már az első félidő végén is voltak biztató jelek, a csereként pályára lépő játékosok pedig sokat segítettek, jól szálltak be. A Ferencváros a legjobb magyar csapat, de az összképet tekintve jobbak voltunk, még ha nem is jár ezért most pont. Azt nem mondom, hogy miért nem, mert akkor kikapok…

– Mire gondol?
Vannak dolgok, amelyeket nem értek, ha valami szabálytalan, az szabálytalan, ráadásul az egyértelmű tizenegyes is elmaradt. Egyértelműsíteni kell a szabályokat. Nincsenek könnyű helyzetben a játékvezetők, de az egyik így, a másik pedig úgy értelmezi a szabályt. Ezzel nem tudunk mit kezdeni.
 

 

LEANDRO de Almeida, a Ferencváros pályaedzője (Dejan Sztankovics vezetőedző családi okok miatt nem vett részt a mérkőzésen)
Úgy tűnt, kétgólos előnyt tékozolnak el, azonban csak megnyerték a mérkőzést.
– Izgalmas volt a hajrá. Jól kezdtük a meccset, nagyszerűen használtuk ki a helyzeteinket, vezettük is kettő nullára, igaz, ekkor is voltak eladott labdáink, amelyekből a ZTE ellentámadásokat vezetett. A szünetben megbeszéltük, mit kellene jobban csinálni, a második félidő első negyedórájával nem is volt probléma, de az utolsó harminc perc nem volt jó. Aztán megmutatta a csapat, milyen erős, megszerezte a győztes gólt.

– A cserék mintha megzavarták volna a csapatot, mert ezután jött fel és egyenlített a ZTE. Egyetért ezzel?
Általában lendületet szoktak hozni a cserék, most viszont nem így történt. Valóban volt egy-két zavar, ám Pászka Lóránd beállásával helyreállt a rend. A futballban előfordul, hogy nem száll be jól egy játékos a padról, a jövőben fejlődnünk kell. Kenan Kodro megszerezte első bajnoki gólját a Fradiban, nagyon kellett neki, feszült volt, hogy nem jött a találat.

– A Kisvárda ellen a Fradi-szurkolók előtt tehetik biztossá a bajnoki címet – úgy tűnik, az aranyérmet nem lehet elvenni a Ferencvárostól.
– Mindenképpen győzni akartunk Zalaegerszegen, így a következő fordulóban a szurkolóink előtt ünnepelhetünk. Azon leszünk, hogy a Kisvárda ellen meglegyen az újabb bajnoki cím.
 

MTK–DVTK 1–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 3739 néző. Vezette: Vad II
Gólszerző: Bognár I. (31.), ill. Pernambuco (86.) 

HORVÁTH Dávid, az MTK Budapest vezetőedzője
Alig néhány percen múlt a győzelem...
– Keresték a fogást a csapatok egymáson, hol az egyik, hol a másik volt fölényben. Az első félidőben mi tudtunk jobb futballt játszani, de a másodikban visszaszorultunk, nagy nyomást helyezett ránk a DVTK. Vezetésünk birtokában hiányzott, hogy többet birtokoljuk a labdát az ellenfél térfelén, felszabadításokkal levegőhöz jussunk. Kevésen múlt a győzelem, de ha az összképet nézem, igazságos eredmény született.

– A két ellentétes félidőnek mi lehet az oka?
– Kicsit passzívabbá vált a játékunk, nagyobb hangsúlyt helyeztünk a védekezésre, mint kellett volna, jobban agunkra húztuk az ellenfelet – ezen múlt sokszor, hogy nem jutottunk el a DVTK térfelére. Van bennem hiányérzet, mert az egyenlítő gól a hajrában esett, de a játékosok hozzáállása, teljesítménye megfelelő volt.

– Hogyan élte meg az utolsó húsz percben a csapatra nehezedő nyomást?
– A védőharmadot jól védtük, a betöréseket kontrolláltuk, de a beadások veszélyt teremtettek. Az ilyen, mindent egy lapra feltéve támadó ellenféllel szemben így kell védekezni, frissítettünk, váltottunk, de sajnálom, hogy néhány percen múlt itthon tartani a három pontot.


Vladimir RADENKOVICS, a DVTK vezetőedzője
– A hajrában összejött a pontszerzés – elégedett?
– Nem lehetünk azok, mert meg akartuk szakítani a nyeretlen sorozatunkat. A fordulás után jól játszottunk, de az a kérdés, miért nincs a támadóharmadban elegendő önbizalmunk ahhoz, hogy még egy passzt vállalva helyzetet teremtsünk.

– Az első félidőben nem tetszett a DVTK-nak az MTK letámadása...
– Ez így van, de Rudi Pozeg Vancasnak az ötödik percben volt egy ígéretes helyzete. Ezután fokozatosan elveszítettük az önbizalmukat, a játékosok nem tudták kihozni magukból a maximumot, ellenfelünk magabiztosabbnak tűnt. A cserék után aztán több élet volt a játékunkban, így vissza tudtunk kapaszkodni.

– Tudatos volt, hogy az első félidőben szinte csak a bal oldalon vezettek támadást, a másodikban pedig a jobbon?
Az volt a terv, hogy a bal oldalon próbáljunk érvényesülni, az MTK játékstílusára reagálva találtuk ki a taktikát. Azt gondoltam, Bitok Stephen képességei és játékkapcsolata Elton Acolatséval segíthet a védelem megbontásában, de ez csak kétszer sikerült...

MEZŐKÖVESD–PUSKÁS AKADÉMIA 0–4 (Levi 28., Puljic 41., 61., Ormonde-Ottewill 45+3.)
Mezőkövesd. 1654 néző. V.: Kárpály Mihály
 

Milan MILANOVICS, a Mezőkövesd vezetőedzője
– Eldőlt? Kiesett a csapat?
– Tizennégy pont a lemaradásunk, de mentálisan nagyobb a szakadék… Ha ilyen motivációval lépünk pályára, nem tudom, mit tudnánk elérni. Ez volt a harmadik mérkőzés, amelyen kiábrándító teljesítményt nyújtottunk. Az első gólig rendre jól nézett ki a játékunk, utána azonban hitünket veszítettük, és ez nagyon bánt.

Nem szokványos, hogy egy vezetőedző négyet is cseréljen a szünetben: dühös, vagy inkább csalódott volt?
– Nem voltam mérges. Három góllal vezetett az ellenfél, taktikai okai voltak a váltásnak. A védekezést szerettem volna rendezni, és néhány fiatalnak is lehetőséget adtam.

– Öt mérkőzés még hátra van a bajnokságból. Mit vár, mit várna el a labdarúgóitól?
– Amióta én vagyok a vezetőedző, egyedül a Fehérvár elleni mérkőzés előtti héten éreztem, hogy nem megfelelő az edzésen a hozzáállása a játékosoknak. Mentálisan egyszerűen nem tudunk olyan állapotba kerülni, hogy megnyerjünk egy mérkőzést.

 

    HORNYÁK Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője     
– Régen nyert ilyen könnyen mérkőzést a csapata – egyetért ezzel?
– Jól álltunk hozzá a mérkőzéshez. Tudtuk, az ellenfél az életéért küzd, nehéz meccsre számítottunk, de az első gól mentálisan megtörte az ellenfelet. A találkozó már az első félidőben eldőlt. Nem becsültük le a nehéz helyzetben lévő Mezőkövesdet, a győzelem pedig jót tett az önbizalmunknak.

– A dobogós helyezésre még lehet esélye a Puskás Akadémiának?
– Úgy készülünk. Ha szeretnénk odaérni, minden meccsen győzni kell, a döntetlen kevés. Tartanunk kell a tempót, és menni előre. Ha így játszunk, a következő fordulóban legyőzhetjük a Paksot is.

– Jonathan Levi fejsérülése nem nézett ki jól… Lehet tudni valamit az állapotáról?
– Orrcsonttörés, és a bőre is felszakadt. Helyre kellett tenni ezt a csúnya és fájdalmas sérülést, viccből azt mondtam neki, hogy végre férfias orra van, míg a lehető legkomolyabban azt kívántam neki, hogy mihamarabb épüljön fel, és térjen vissza a pályára.

NB I, 28. FORDULÓ
Április 13., szombat
Kisvárda–Újpest 4–1
Debreceni VSC–Kecskemét 1–0
Paks–Fehérvár 1–2
Április 14., vasárnap
MTK Budapest–Diósgyőri VTK 1–1
Zalaegerszegi TE–Ferencváros 2–3
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 0–4

   
AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

1. Ferencvárosi TC

28

20

4

4

71–26

+45

64

2. Paksi FC

28

15

5

8

46–34

+12

50

3. Fehérvár FC

28

15

4

9

50–37

+13

49

4. Puskás Akadémia

28

11

10

7

44–30

+14

43

5. Debreceni VSC

28

12

6

10

42–34

+8

42

6. MTK Budapest

28

11

7

10

38–51

–13

40

7. Diósgyőri VTK

28

10

7

11

43–46

–3

37

8. Zalaegerszegi TE

28

10

5

13

48–55

–7

35

9. Kecskeméti TE

28

10

4

14

38–43

–5

34

10. Újpest FC

28

10

4

14

37–59

–22

34

11. Kisvárda

28

7

3

18

32–46

–14

24

12. Mezőkövesd

28

5

5

18

24–52

–28

20

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik