NB I: megvillantak a Puskás Akadémia tehetségei – Kern a korrekorder!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 11:42
null
A Puskás Akadémia tehetségei: Kern Martin (balra) és Gruber Zsombor(Fotó: Koncz Márton/ NSO-montázs)<br />
A labdarúgó NB I 19. fordulója  után fókuszban a Puskás Akadémia fiataljai, a 16 éves Kern Martin és a 18 esztendős Gruber Zsombor, de szó lesz a forduló újpesti felfedezettjéről, Szabó II Bálintról, a Mezőkövesd Fehérvár elleni fordításáról és a paksi edzőváltásról is.

A FORDULÓ FIATALJAI – GRUBER ZSOMBOR ÉS KERN MARTIN

Ezt várják a Puskás Akadémia FC-től és fiataljaitól! A felcsúti akadémia két utánpótláskorú növendéke is remekül teljesített vasárnap a ZTE FC ellen 1–0-ra megnyert bajnokin: a 16 évesen első NB I-es mérkőzésén a kezdő tizenegybe jelölt Kern Martin a középpálya tengelyében kapott lehetőséget, míg a csereként 33 percet a pályán töltő, 18 éves Gruber Zsombor megszerezte első, győztes gólját az OTP Bank Ligában.

Ami Kern Martint illeti: a korosztályos válogatottat hatalmas tehetségnek tartja Hornyák Zsolt vezetőedző, januárban lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, a középpályásposzton a húsz legnagyobb ígéret egyike. Bár a tréner szerint fizikailag még fejlődnie kell, a ZTE ellen nemcsak a támadásépítésben és a szabadrúgások elvégzésénél volt hasznos, hanem a védekezésből is kivette a részét: hétszer szerzett labdát, három szerelése volt, védekező párharcainak 43 százalékát nyerte meg.

Kern Martin 16 éves, 10 hónapos és 23 napos volt a ZTE elleni mérkőzés napján, ezzel ebben az idényben ő a legfiatalabb pályára lépő az NB I-ben, őt a szintén a 19. fordulóban bemutatkozó Honvéd-játékos, Átrok István követi (17 év, két hónap, öt nap). A 2015–2016-os idénytől számolva, mióta 12 csapat szerepel az NB I-ben, Kern a 12. legfiatalabb bemutatkozó az NB I-ben. A listát egy másik Puskás Akadémia-játékos, Kiss Tamás vezeti, aki még a Haladásban debütált 2016-ban, 16 éves és 16 napos korában.

Kernnel ellentétben nem vasárnap láthattuk először az élvonalban Gruber Zsombort, a ZTE elleni volt a tizenkettedik mérkőzése a bajnokságban.

„Nagy reményt fűzök Gruber Zsomborhoz, és halkan mondom, nehogy elszálljon magától, de óriási tehetségnek tartom, akivel a jövőben első számú csatárként szeretnék számolni” – mondta róla Hornyák Zsolt nemrégiben, sőt ha a támadó jól játszik, kiszoríthatja a csapatból Sahab Zahedit, Jakov Puljicot és Lamin Colleyt – ezzel nemcsak a Puskás Akadémia, de a magyar labdarúgás is jól járna.

B. L./P.K.

A FORDULÓ FELFEDEZETTJE – SZABÓ II BÁLINT

Szomorúan kezdődő hetet zárt fontos győzelemmel az Újpest FC Angyalföldön. A lila-fehérek a Puskás Akadémiával szemben csütörtökön tizenegyesekkel búcsúztak el a Mol Magyar Kupa küzdelmeitől, néhány órával később pedig kiderült, két alapemberük, Katona Mátyás és a csapatkapitány Csongvai Áron is távozni készül a Megyeri útról – lapunk információi szerint a két labdarúgó hétfőn orvosi vizsgálaton vett részt Székesfehérváron, és legkésőbb kedden, a hazai átigazolási időszak utolsó napján csatlakozik az Újpest közvetlen riválisához, a Mol Fehérvár FC-hez. Milos Kruscsics Vasas elleni kezdőcsapatának átlagéletkora így sem érte el a 26 évet, a hasznosan futballozó fiatalok pedig hozzásegítették az Újpestet a három pont megszerzéséhez.

„Nagy erőfeszítéssel járt, hogy visszakerüljek a kezdőbe – mondta lapunknak a Vasas elleni találkozó előtt a tavasszal még egyetlen percet sem futballozó Szabó II Bálint. – Nem befolyásolt minket semmiféle zavaró tényező, és gyönyörű győzelmet arattunk a hajtós, férfias meccsen. Ugyanerre lesz szükség a következő találkozóinkon is.”

A húszesztendős középpályás vasárnap Petrus Boumal mellett védekező középpályásként játszott, párosuk az egész mérkőzésen meggátolta, hogy a Vasas a pálya tengelyében vezessen támadásokat, ám a játékos felkészült arra is, hogy Milos Kruscsics vezetőedző új szerepet ad neki: „Nem lepne meg, ha legközelebb jobb- vagy balhátvédként kapnék lehetőséget, ráadásul mindkét pozícióban szívesen játszom.” M. D.

A FORDULÓ CSATTANÓJA – MEZŐKÖVESD

Ha lenne tavaszi tabella, három forduló után az egyaránt hét pontot gyűjtő DVSC és Mezőkövesd állna az élén. A kövesdiek a Puskás Akadémia 1–0-s legyőzését követően Zalaegerszegen játszottak 0–0-s döntetlent, legutóbb a Mol Fehérvárt győzték le 2–1-re (Sztefan Drazsics 93. percben szerzett góljával), vagyis csupán egyetlen gólt kaptak a három meccsen.

„Jól sikerült a téli felkészülésünk, hasznosan telt az edzőtábor, de sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy minden csapatnak vannak hullámhegyei és hullámvölgyei – mondta lapunknak Cseri Tamás, a Mezőkövesd csapatkapitánya, akit arról kérdeztünk, minek tudható be a remek tavaszi kezdés. – Mi most felszálló ágban vagyunk, de nagyon kiegyenlített a bajnokság, és a célunk továbbra is elsősorban a bennmaradás, mert az ősszel sok pontot elhullajtottunk. A javulásunkban nagy szerepe van a vezetőedzőnek is, Kuttor Attilát mi, régóta itt játszók már jól ismertük, de az újak is hamar a magukévá tették azt a szemléletet és mentalitást, amit ő képvisel.”

A Mol Fehérvár elleni győzelem után Cseri Tamás hangsúlyozta: „Pontosan tudjuk, milyen erős játékoskeretük van a fehérváriaknak, de mindenkinek elmondtam az öltözőben, hinnünk kell magunkban, keresnünk kell és megnyernünk a párharcokat, akkor lehet sikerünk, illetve úgy érzem, mi akartuk jobban a győzelmet.” B. Z.

A FORDULÓ VÁLTÁSA – PAKSI FC

Véget ért egy fejezet: már nem Waltner Róbert a Paksi FC vezetőedzője! Hétfő délelőtt még az volt a hír a klub honlapján, hogy a hét végén a Mezőkövesd Zsóryt fogadja a csapat, és mennyire fontos lenne megszerezni a három pontot, kora délután pedig már közlemény tudatta, jelentős változás történt a szakmai stábban: „A szombati, DVSC elleni vereséget követően klubunk vezetősége felmentette Waltner Róbert vezetőedzőt és Ferenczi István erőnléti edzőt a további munkavégzés alól. A páros 2022. május 26. óta huszonkét tétmérkőzésen irányította NB I-es csapatunkat, mely idő alatt kilencszer nyertünk. Ezúton is mindkettőjüknek köszönjük a Paksi FC-ért végzett munkájukat, további pályafutásukhoz pedig sok sikert kívánunk! Az új vezetőedző személyéről a későbbiekben születik döntés, melyről szurkolóinkat és a sajtót hivatalos honlapunkon tájékoztatjuk majd.”

Hogy az élvonalbeli klubok közül 2023-ban miért épp az váltott elsőként, amelynek ügyvezetője, Haraszti Zsolt nem arról ismert, hogy idény közben köszöni meg az aktuális vezetőedző munkáját, és sohasem első felindulásból dönt?

Tagadhatatlan, a Paks tavasza eddig nem úgy sikerült, ahogy a klubnál szerették volna, az együttes az első négy bajnokiján a megszerezhető tizenkét pontból csak kettőt gyűjtött be. Szárnyalásról, jó kezdésről nyilván nem lehet beszélni, ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Windecker Józsefék az akkor még harmadik helyen álló Kisvárda vendégeként kezdtek, aztán elhalasztott bajnokin fogadták a listavezető Ferencvárost, amit három nappal később a második Kecskeméti TE elleni találkozó követett.

A kisvárdai 2–2-es döntetlen jó eredménynek számított, főleg úgy, ha hozzátesszük, a Paks még sohasem győzött riválisa otthonában. A Fraditól elszenvedett 3–1-es vereség vállalható kategória, hiszen a címvédő magasan kiemelkedik a mezőnyből, arról nem is beszélve, hogy kapusa, Dibusz Dénes remekül védett – a 82. percben még döntetlen volt az állás, így akár a pontszerzés is meglehetett volna. Tény, az igazán jó formában lévő Paks pályaválasztóként legyőzhette volna a KTE-t, de nem szabad elfelejteni, az újonc a tizenkilenc meccséből csak kettőt veszített el, és úgy lett 0–0 a végeredmény (amúgy futballra alkalmatlan, viharos időben…), hogy a Paks állt közelebb a győzelemhez. Szombaton ilyen előzmények után lépett pályára Debrecenben Waltner Róbert irányításával, és bár mindenki arról beszélt, a tavaszi szezont jól kezdő Loki a párharc esélyese, egyértelműen a Paks játszotta a jobb futballt, és Varga Barnabás góljával még a kilencven perc leteltekor is vezetett 1–0-ra. A játékvezető négy perc hosszabbítást jelzett, és drámai fordulat következett be: a DVSC a 92. percben szöglet után egyenlített, a 95. percben pedig a győztes gólt is megszerezte – aki látta a meccset, megerősítheti, megnyert mérkőzést bukott el a Paks.

Persze a futballban sincs értelme a ha-val kezdődő mondatoknak, ettől még tény: ha nyert volna a Paks, csak három pontra lenne a harmadik helyen lévő Puskás Akadémiától, ám hiába játszott jobban az ellenfelénél, pont nélkül maradt, és a vereség az edző állásába került!

Még nem telt el olyan sok idő azóta, hogy május 26-án Pakson bejelentették, az MTK Budapesthez távozó Bognár György helyét Waltner Róbert veszi át a kispadon, a 45 esztendős szakember székfoglaló gyanánt a következőket mondta: „Izgatott vagyok, és nagyon várom a kezdést, szeretnék már találkozni a csapattal. Boldog vagyok, hogy itt folytathatom a munkát. A Paks mindig is szimpatikus klub volt nekem. Haraszti Zsolt személye pedig döntő volt, a tárgyalások során végig éreztem rajta, nemcsak egy edzőt, hanem engem szeretne.”

Akkor biztosan nem fordult meg a fejében, hogy a paksi szerepvállalása idő előtt, már február közepén véget ér – márpedig így történt. A Paksi FC hétfőn még nem jelentette be az új vezetőedzőt, ám kedden már hivatalossá vált, hogy Bognár György veszi át a szakmai munka irányítását. A korábbi 50-szeres válogatott labdarúgó a 2020–2021-es idényben, a 4. forduló után lett a Paks vezetőedzője, irányításával negyedikként zárt a csapat, a következő bajnoki évben pedig 6. lett (mindkétszer a legtöbb gólt szerezte a mezőnyben), ráadásul Magyar Kupa-döntőt játszott a Ferencvárossal. Bognár György szombaton a tavasszal remekül rajtoló Mezőkövesd Zsóry ellen ülhet le ismét a paksi kispadra: azon a meccsen viszont már nem számíthat Szabó Bálintra, aki kölcsönben Törökországban, az Antalyaspornál folytathatja pályafutását – úgy tudjuk, a török élvonalban 13. helyezett klubnak a nyáron opciója lesz a megvásárlására. ZOMBORI ANDRÁS

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2022–2023, 19. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
2023. február 10., péntek
Mezőkövesd–Mol Fehérvár 2–1 Mezőkövesd, Városi Stadion Berke Balázs
500
2023. február 11., szombat
Kecskemét–Budapest Honvéd 2–2 Kecskemét, Széktói Stadion Káprály Mihály 2527
Kisvárda–Ferencváros 0–0 Kisvárda, Várkerti Stadion Farkas Ádám
3150
DVSC–Paks 2–1 Debrecen, Nagyerdei Stadion Karakó Ferenc 2041
2023. február 12., vasárnap
Puskás Akadémia–ZTE 1–0 Felcsút, Pancho Aréna Pillók Ádám
1018
Vasas–Újpest 0–1
Budapest, Illovszky Rudolf
Pintér Csaba2980
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 14 3 2 42–15 +27 45
2. Kecskeméti TE 19 7 10 2 27–19 +8 31
3. Puskás Akadémia 19 7 8 4 24–20 +4 29
4. Kisvárda 19 7 7 5 30–32 –2 28
5. Debreceni VSC 19 7 6 6 33–29 +4 27
6. Zalaegerszegi TE 19 6 5 8 25–23 +2 23
7. Paksi FC 19 6 5 8 31–33 –2 23
8. Mezőkövesd 19 6 5 8 21–27 –6 23
9. Újpest FC 19 6 4 9 23–33 –10 22
10. Mol Fehérvár 19 5 5 9 23–28 –5 20
11. Budapest Honvéd 19 4 6 9 20–32 –12 18
12. Vasas FC 19 3 8 8 14–22 –8 17
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik