NB I: fogatlan oroszlán lesz-e a Paks az Üllői úton a 16 gólpasszos Bognár nélkül?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.02.04. 15:11
null
Bognár István 6 gólt és 16 gólpasszt jegyzett a Paksnál ebben a bajnokságban, a góllövőlistát vezető Ádám Martin 9 gólt eredményező átadást kapott tőle (Fotó: Török Attila)
Mire lesz képes a Paks a majdnem minden második góljában tevékeny részt vállaló játékmestere, a külföldre szerződő Bognár István nélkül a listavezető Ferencváros otthonában? Ez az egyik legnagyobb kérdése a labdarúgó NB I háromnapos 22. fordulójának, amely péntek este 20 órától az MTK–Zalaegerszeg találkozóval kezdődik. Szombaton Kisvárdán arra is választ kapunk, hoz-e javulást a Bp. Honvédnál, hogy Horváth Ferenc helyett már Nebojsa Vignjevics a vezetőedző, megszerzi-e első tavaszi pontját az Újpest Gyirmóton a télen érkező új mesterrel, Milos Kruscsiccsal, no és milyen eredményt ér el a Debrecen Joan Carrillóval a tréner korábbi csapata, a Fehérvár otthonában. 

LABDARÚGÓ NB I
19. FORDULÓ

MTK BUDAPEST–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz a 75. mérkőzésük az élvonalban, az örökmérleget tekintve a fővárosiak 5 győzelemmel állnak jobban: 32-szer született MTK-diadal, 27 a zalaegerszegi sikerek, 15 a döntetlenek száma.

♦ Az NB I-es találkozóik gólkülönbsége 106–98 a budapestiek javára, tehát ha a ZTE most legalább kétszer betalál, akkor az MTK elleni 100. élvonalbeli bajnoki gólját ünnepelheti.

♦ A legutóbbi hét NB I-es találkozójukból hatot a zalai csapat nyert meg, és csupán egyet az MTK, igaz, a fővárosiak tavaly márciusi 3–0-s sikere edzőbuktató volt, mert utána menesztették a ZTE akkori trénerét, Boér Gábort.

♦ Egyedülálló sorozatban van egymás ellen a két csapat: az előző 29 első osztályú találkozójukból ugyanis egy sem végződött döntetlennel, azóta a Zalaegerszeg 15, az MTK 14 győzelmet tud felmutatni.

♦ Az NB I-ben több mint 21 éve, 2000. augusztus 27-én remiztek legutóbb (0–0-ra végeztek a Hungária körúton). Azóta még egy tétmeccsükön ikszeltek: 2011 márciusában a Magyar Kupa negyeddöntőjében, az első meccs szintén 0–0 lett a fővárosban, majd a visszavágót 2–1-re az egerszegiek nyerték meg.

♦ Az MTK az egyetlen a mezőnyben, amely a legutóbbi 11 bajnokijából csupán egyet nyert meg: az Újpestet verte meg 2–1-re. Ezen kívül 3-szor ikszelt és 7-szer kikapott.

♦ A Zalaegerszeg ötmeccses veretlenségi sorozata szakadt meg az előző fordulóban Pakson, ahol 3–2-re maradt alul.

♦ Három aktuális negatív rekordot tart jelenleg a fővárosi kék-fehér együttes, a legkevesebb gólt szerezte, 14-et, a legrosszabb a gólkülönbsége (–18) és a legkevesebb ponttal (16) utolsó a táblázaton.

♦ Az MTK pontjainak több mint 60 százalékát otthon gyűjtötte be, 16-ból 10-et, 3–1–5-ös mutatójával csak a Gyirmótot előzi meg a hazai tabellán.

♦ A ZTE vendégként legutóbb október közepén a Ferencváros otthonában tudott győzni, azóta idegenben 2 iksz és 3 kudarc a mérlege.

♦ Márton Gábor, az MTK vezetőedzője 2020 tavaszán a jelenlegi ellenfelet, a Zetét irányította, de trénerként akkor nem került szembe a fővárosiakkal, akik abban a szezonban az NB II-ben szerepeltek. Korábban a Kozármisleny, a Kaposvár, majd a Fehérvár edzőjeként négyszer meccselt a zalaiak ellen, és 1–1–2 a mutatója.

♦ A Zalaegerszeg a legutóbbi négy bajnokiján rendre két gólt ért el.

♦ A teljes NB I-es mezőnyből az MTK került a legtöbbször hátrányba, szám szerint 14-szer. Ezekből a szituációkból a második legtöbb pontot gyűjtötte (8): 2-szer fordított, 2-szer ikszre mentette a meccset, a többi 10 alkalommal alulmaradt.

KISVÁRDA MASTER GOOD–BP. HONVÉD

♦ Eddig 10-szer találkoztak az élvonalban, az örökmérleg a kisvárdaiak felé billen: 5-ször győztek a rétköziek, 2 döntetlen és 3 kispesti siker mellett.

♦ Az első két összecsapásukon nagy különbséggel maradt alul a Várda (0–4 és 0–3): a 2018. július 29-én, a régi Bozsik Stadionban elszenvedett négygólos fiaskó holtversenyben máig a szabolcsi csapat egyik legsúlyosabb veresége az NB I-ben. (Ugyancsak 4–0-s csapást még 2018 nyarán idegenben a Videoton, majd tavaly ősszel otthon az FTC mért a kelet-magyarországi együttesre).

♦ A Várda a legutóbbi nyolc mérkőzésükből csak egyet vesztett el a XIX. kerületiekkel szemben, éppen a legutóbbit, amelyet egy hosszabbításban lőtt szabadrúgásgóllal, hátrányból 2–1-re nyertek meg a kispestiek.

♦ Kisvárdán négyszer meccseltek, ott kiegyenlített a párharc, 2 döntetlen mellett mindkét csapat 1–1 győzelmet aratott. Legutóbb, 2020 decemberében 0–0-ra végeztek a keleti kisvárosban.

♦ Az előző hat fordulóban – Erős Gábor vezetőedzői kinevezése óta – a Kisvárda szerepelt a legeredményesebben az NB I-ben: 12 pontot zsebelt be (3 diadal, 3 iksz), hasonlóra csak a Puskás Akadémia volt képes ebben az időszakban, igaz, a felcsútiaknak rosszabb a gólkülönbsége.

♦ Az edzőváltáson áteső Honvéd rossz szériában van, az előző öt fordulóban csupán egyszer győzött, Pakson, a legutóbbi háromban nyeretlen (1 iksz, 2 kudarc), utóbbi két bajnokiján még gólt sem szerzett.

♦ A várdaiak eddig elég meggyőzőek hazai pályán: 6 diadal, 2 remi, 1 vereség. A Várkerti Stadionban az Újpesttel és a Puskás Akadémiával ikszeltek, és csupán a bajnok FTC-ről kaptak ki. Vendéglátóként a második legtöbb gólt szerezték (19) és a második legkevesebbet kapták (8), a gólkülönbségük (+11) viszont a legjobb az élmezőnyben.

♦ A Honvéd idegenben ugyanannyi pontot szerzett, mint otthon, a mérlege 3–1–5. Újpesten ért el 1–1-et, azóta vendégként 3-szor nyert, 4-szer vesztett.

♦ Nebojsa Vignjevics, a Honvéd frissen érkező szerb trénere ott folytatja, ahol a magyar bajnokságban legutóbb abbahagyta: 2020 májusának végén éppen egy Kisvárdán elszenvedett 1–0-s vereség után mondott búcsút az Újpestnek, és a kispestiekkel elsőre most éppen a rétközi városba utazik. A lila-fehéreknél 2013 októberében egy MTK ellen idegenbeli 1–0-s sikerrel mutatkozott be. Összesen 258 meccsen ült a IV. kerületi együttes kispadján, ebből 207 bajnokin, amelyeken 50 százalékosnál kicsit jobb a mérlege, 73 diadal, 68 döntetlen, 66 vereség.

♦ Legfeljebb 2 gól esett a Kisvárda előző három bajnokiján.

Nebojsa Vignjevics a Kisvárda ellen debütál a Honvéd kispadján (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Nebojsa Vignjevics a Kisvárda ellen debütál a Honvéd kispadján (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 8.Debrecen
Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
2021. november 10.KisvárdaJoao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 12.MTKTeodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
2021. december 13.FTC
Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként), december 20-tól pedig Sztanyiszlav Csercseszov
2021. december 31.Újpest
Michael Oenning helyett ideiglenesen Víg Péter
2022. január 13.ÚjpestVíg Péter helyett Milos Kruscsics
2022. január 30.
Budapest Honvéd
Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics

 

GYIRMÓT FC GYŐR–ÚJPEST

♦ Négyszer mérkőztek meg az NB I-ben, de egyszer sem fordult elő, hogy valamelyik csapat ne tudott volna eredményes lenni. A mérleg 1 gyirmóti diadal, 1 iksz, 2 újpesti siker.

♦ Gyirmóton csupán egyszer játszottak, 2016 novemberében a lila-fehérek úgy nyertek 2–1-re, hogy a 83. percben még vesztésre álltak és a győztes gólt a ráadásban érték el.

♦ 2015 tavaszán a Magyar Kupában is összekerültek, a gyirmóti 0–0 után a fővárosi visszavágón 4–0-ra nyertek az újpestiek.

♦ Ötfordulós nyeretlenségét szakította meg az újonc Gyirmót a legutóbbi fordulóban Kispesten aratott 1–0-s győzelmével, és ezzel három kör után elkerült az utolsó pozícióból.

♦ Az előző négy bajnokijából hármat elvesztett az Újpest, a legutóbbi kettőn még gólt sem szerzett, előtte a Paksot tudta legyőzni (4–3).

♦ Edzői karrierje kereken 150. élvonalbeli diadalát ünnepelhette a múlt héten a Bozsik Arénában Csertői Aurél, a győri csapat mesterének ehhez 2003 óta összesen 383 NB I-es meccsre volt szüksége.

♦ A Gyirmótnak csupán egy diadal jött össze ebben a szezonban az Alcufer Stadionban, a Paks ellen. A kisalföldi együttes ezzel a 12 csapat közül a legrosszabb a hazai tabellán (1–4–4).

♦ Látogatóként mindössze hat pontot kapart össze az Újpest, amelynek a házon kívül mérlege 1 siker, 3 iksz, 5 vereség. A lila-fehérek a legutóbbi 14 házon kívüli fellépésük közül egyedül Kispestről tértek haza 3 ponttal.

♦ A gyirmótiaknak sorsdöntő lehet, ki szerzi az első gólt. Ha ugyanis Csertői Aurél csapata kapta az első találatot, eddig még sosem tudott nyerni, 2-szer harcolt ki döntetlent, 9-szer pedig veszített. Amikor viszont a győriek jutottak vezetéshez, 5-ből 4-szer nyertek, 1 ízben pedig ikszeltek.

♦ Három gólnál mindig kevesebb esett a Gyirmót legutóbbi négy hazai bajnokiján.

MOL FEHÉRVÁR FC–DEBRECENI VSC

♦ Az aktuális élvonalbeli együttesek közül a két legtöbb NB I-es találkozóval rendelkező vidéki gárda mérkőzik meg ebben a párosításban. Eddig 81-szer meccseltek, és az utóbbi bő fél évtized fehérvári dominanciája dacára az örökmérleg csak enyhe hazai fölényt jelez: 34-szer nyertek a fehérváriak, 30-szor a debreceniek, 17-szer pedig ikszre végeztek.

♦ A Loki bajnokin több mint hét éve, 2014 októbere óta nem tudta legyűrni a Vidit. Akkor a születésnapos Kulcsár Tamás duplájával a Sóstói Stadionban nyert 2–1-re, a fehérváriak egyenlítő gólját Kovács István lőtte. Érdekesség, hogy a piros-kékeket akkor Joan Carrillo irányította, aki most a DVSC mestere. A debreceniek akkori győztes csapatából Varga József a múlt héten is kezdő, Bódi Ádám pedig csere volt, időközben mindketten a Vidiben is megfordultak. A máig utolsó debreceni siker óta 17 meccset vívtak egymással az NB I-ben, ezekből három – köztük a legutóbbi – zárult döntetlennel, 14-szer pedig a Vidi győzött.

♦ Összesen 42 olyan bajnokit rendeztek, amikor a Fehérvár volt a pályaválasztó. ezekből 26 hozott Vidi-győzelmet, a döntetlenek és a Loki-sikerek száma 8–8. A Debrecen vendégként a legutóbbi tíz NB I-es találkozójukon csak egyszer tudott pontot szerezni, 2018 augusztusában, amikor Felcsúton 1–1-re végeztek. Varga Kevin találatával korán vezetéshez jutott a Loki, amit Tamás Krisztián csak a hosszabbításban tudott egalizálni.

♦ Egy teljes kör, azaz 11 forduló óta nem játszott döntetlent a Fehérvár. Még október 2-án, éppen a Nagyerdei Stadionban ért el 1–1-et, azóta 6 diadal és 5 kudarc az egyenlege.

♦ Az előző három fordulóban nem kapott gólt a Debrecen: legutóbb, december 4-én a zalaegerszegi Meshack Ubochioma talált be neki, ezzel már 290 perce érintetlen a hálója, ami aktuális rekord a magyar élvonalban.

♦ Hazai mutatója alapján a Fehérvár a legjobb a mezőnyben, 7-szer nyert, a Puskás Akadémia ellen ikszelt, és csak a Fraditól kapott ki a saját pályáján. Emellett otthon a legkevesebb gólt kapta, mindössze hetet.

♦ A Vidi vendéglátóként ötös győzelmi és hatos veretlenségi sorozatban van. Más csapat jelenleg nem tud felmutatni hasonlót vagy ennél jobbat az NB I-ben.
♦ Az újonc Loki vendégként egy fölényes kispesti diadallal nyitott, azóta azonban nyeretlen házon kívül: csak háromszor – Pakson, az MTK-nál és legutóbb Gyirmóton – szerzett egy pontot, a többi öt alkalommal kikapott.

A Mol Fehérvár a Debrecen ellen javítana (Fotó: Meder István)
A Mol Fehérvár a Debrecen ellen javítana (Fotó: Meder István)


MEZŐKÖVESD ZSÓRY–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Tizenötször csaptak össze mostanáig az NB I-ben, az örökmérleg a vendégek felé billen: 5 mezőkövesdi siker, 3 döntetlen, 7 Puskás Akadémia-diadal.

♦ Ez nem egy találatokban gazdag párharc, hiszen a gólátlag csak 1.7. Az előző 13 találkozójukból csak egyen született kettőnél több gól, 2018 májusában, amikor a Pancho Arénában 2–1-re nyert a Kövesd.

♦ A felcsútiak román játékosának, Alexandru Balutának a két csapat legutóbbi négy találkozóján mindig volt egy emlékezetes mozzanata: a három felcsúti mérkőzésen rendre betalált, Mezőkövesden pedig már az első félidő hajrájában piros lapot kapott.

♦ A borsodi városban hatszor találkoztak és a Puskás Akadémia ott még nyeretlen. Négyszer diadalmaskodott a Kövesd, kétszer pedig 0–0-ra végeztek. A felcsúti csapat csupán az első kövesdi találkozójukon, 2013 augusztusában tudott egy gólt szerezni, azóta öt meccsen nem volt eredményes.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi hat bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, amikor Gyirmóton győzött 1–0-ra. Az előző három fordulóban csak egy pontot szerzett (1 iksz, 2 vereség).

♦ A Puskás Akadémia egymás után két rangadót nyert meg 1–0-ra – az FTC, majd a Fehérvár ellen –, és már 6 forduló óta veretlen (3 győzelem, 3 iksz), ez a Kisvárdáéval együtt ez a leghosszabb ilyen sorozat most az NB I-ben.

♦ A matyóföldi együttes a pontjai alig több mint a felét – 23-ból 13-at – gyűjtötte be otthon, a hazai mérlege 3–4–2, csak az FTC-től és a Kisvárdától kapott ki.

♦ Hornyák Zsolt együttese látogatóként a Ferencváros mögött a második legeredményesebb a mezőnyben, a mutatója 5–3–1. Az első hat idegenbeli fellépéséből ötöt megnyert, a legutóbbi hármon azonban győzelem nélkül maradt: Pakson kikapott, majd 1–1-et játszott az FTC-nél és Kisvárdán.

♦ Az előző három fordulóban mindkét csapat meccsein három gólnál kevesebb született.

FERENCVÁROS–PAKSI FC


♦ Ez lesz a 32. összecsapásuk, az örökmérleg az FTC szempontjából 17 diadal, 10 remi, 4 vereség.

♦ A Paks lassan öt esztendeje, 2017. április 12-én tudta legutóbb legyőzni az FTC-t (3–1), azóta 13 bajnokin nyeretlen ellene (4 döntetlen, 9 vereség). Az előző kilenc találkozójukból nyolcat nyertek meg a fővárosiak, az egyetlen kivétel 2020 júniusában volt, amikor a tolnai városban 0–2-ről a ráadásban egyenlítettek az akkor a kiesés ellen harcoló Szabó Jánosék.

♦ A Paks eddig 16-szor látogatott a Ferencváros otthonába (vagy az ideiglenes otthonául szolgált Puskás Ferenc Stadionba), és bár csak egyszer győzött (2016 őszén), a mérkőzések felén, 8 találkozón pontot szerzett.

♦ Az előző négy alkalommal minimum háromgólos Fradi-siker született a Groupama Arénában, sőt, a legutóbbi két vendégszereplésén egy ötöst kapott Bognár György együttese.

♦ A Ferencváros 1–0-s sorozatban van, a legutóbbi három bajnokijából kettőt megnyert – a Honvéd, majd az Újpest ellen –, egyet pedig Felcsúton elvesztett ilyen szám szerinti eredménnyel.

♦ Továbbra is a Paks termeli a legtöbb gólt az NB I-ben, 45-öt, vagyis 12-vel többet az éllovas FTC-nél. A kapott gólokat tekintve szintén az élen áll 38-cal, miközben a bajnokcsapat hálója csak 13-szor rezzent. Ebben a párosításban a NB I legeredményesebb csatársora és a legjobban záró védelme csap össze.

♦ A Fradi eddigi 9 otthoni találkozójának majdnem a felén vesztett pontot: 2-szer ikszelt, 2-szer kikapott, így most még a dobogóra sem fér fel a hazai tabellán.

♦ A Paks ötmeccses idegenbeli nyeretlenségét szakította meg az utolsó tavalyi fordulóban, amikor 4–1-re nyert az MTK otthonában. Összességében 3–1–5-ös mérlegével a mezőny első harmadában van a vendégtáblázaton. Az egyetlen döntetlenjét Debrecenben játszotta.

♦ Bognár István Ciprusra szerződésével egy olyan játékos távozott a paksiaktól, aki eddig 6 gólt szerzett és 16 gólpasszt adott, tehát a csapat majdnem minden második találatában – 45-ből 22-ben – tevékeny része volt, és jelenleg vezeti az NB I kanadai táblázatát. Hogy mennyire meghatározója volt eddig a tolnaiak támadójátékának, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a mögötte holtversenyben következő csapattársak – Ádám Martin, Nagy Richárd, Sajbán Máté és Szélpál Norbert – mindössze 3-3 gólt érő átadással állnak. Nem mellesleg a góllövőlistát vezető Ádám is 9 gólpasszt Bognártól kapott.

♦ Miközben a Paks legutóbbi 21 meccsén egy kivétellel mindig legalább három gól esett, a Fradi előző öt bajnokiján egyszer sem volt több két találatnál.

NB I, 2021–2022, 19. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Február 4., péntek
20.00: MTK Budapest–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKáprály Mihály
Február 5., szombat
14.45: Kisvárda–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti Stadion
17.00: Gyirmót FC Győr–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Gyirmót,Alcufer Stadion
19.30: Mol Fehérvár FC–DVSC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
Február 6., vasárnap
14.15: Mezőkövesd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi Stadion
17.15: Ferencvárosi TC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 18 12 2 4 33–13 +20 38
2. Puskás Akadémia 18 11 4 3 27–18 +9 37
3. Kisvárda 18 10 5 3 31–17 +14 35
4. Mol Fehérvár 18 8 5 5 23–19 +4 29
5. Paksi FC 18 7 3 8 45–38 +7 24
6. Mezőkövesd 18 6 5 7 20–28 –8 23
7. Zalaegerszegi TE 18 6 5 7 27–36 –9 23
8. Budapest Honvéd 18 6 2 10 30–33 –3 20
9. Debreceni VSC 18 4 7 7 30–29 +1 19
10. Újpest FC 18 4 5 9 24–31 –7 17
11. Gyirmót FC Győr 18 4 5 9 18–28 –10 17
12. MTK Budapest18441014–32–1816

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik