Fehérvár: kevés gól ellen osztrák és ukrán segítség

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.01.26. 11:24
null
Sallói István fehérvári sportigazgató második téli igazolása: Bohdan Ljednyev (jobbra) (Fotó: molfehervarfc.hu)
A Nemzeti Sport Online-on az NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunkat a 4., az 5. és a 6. helyen álló csapatokkal folytatjuk. Az ősszel csak 23 gólt szerző Mol Fehérvár FC  ukrán és osztrák válogatott játékost is szerződtetett a hatékonyabb támadójáték érdekében. A ZTE-ben több, a magyar élvonalban még rutintalannak számító labdarúgó is lehetőséget kaphat a tavasszal, míg a Mezőkövesd öt új védővel tenné még stabilabbá a védekezését.

 

FEHÉRVÁR: KEVÉS A GÓL – UKRÁN ÉS OSZTRÁK KÖZÉPPÁLYÁS SEGÍTHET

A 4. helyen telelő Mol Fehérvár FC-nél fokozatosan alakítja át a keretet a nyáron érkezett sportigazgató, Sallói István. A kulcsemberek közül nyáron érkezett az NB I szintjén kiemelkedőnek számító, ukrán válogatott szűrő, Jevhenyij Makarenko és az őszi szezonban 11 bajnokin kilenc gólt szerző, bosnyák válogatott csatár, Kenan Kodro. A fehérváriak támadójátéka azonban így is hagyott maga után kívánnivalót, hiszen a tabella első öt helyezett csapata közül a Fehérvár szerezte a legkevesebb gólt az ősszel (23-at), a három dobogós mellett az 5. ZTE is többet lőtt, sőt a teljes mezőnyt nézve csak a Mezőkövesd, valamint a kieső helyen álló MTK, Gyirmót duó ért el kevesebb találatot. Így nem meglepő, hogy a támadószekcióban, a támadó középpályás posztján próbált erősíteni a télen a csapat.

A Dinamo Kijevtől kölcsönvett, 23 éves ukrán Bohdan Ljednyevet nagy tehetségnek tartották hazájában, végigjárta a korosztályos válogatottakat is, a Zorja Luhanszk kölcsönjátékosaként 35 élvonalbeli bajnokin 12 gólt szerzett, ám a Dinamóban nem tudott alapemberré válni (öt BL és egy El-csoportmeccs azért jutott neki, 2020-ban a Ferencváros elleni hazai BL-találkozón is becserélték a 86. percben).Rajta kívül a 11-szeres osztrák válogatott Peter Zuljjal is bővültek a szakmai stáb variációs lehetőségei. A 28 éves középpályás az előző idényben 16 meccsen négy gólt szerzett a török élvonalbeli Göztepében. Most az Istanbul Basaksehirtől érkezett Fehérvárra, de játszott korábban az Anderlechtben és a Sturm Grazban is, melynél Szabics Imre is dolgozott pályaedzőként.

A téli átigazolási időszakban a védelemben még lehet változás, ugyanis az alapemberek közül az északmacedón válogatott Viszar Muszliu a német másodosztályban szereplő FC Ingolstadthoz szerződött. A felkészülést továbbá nehezíthette, hogy a zöld-foki-szigeteki Stopira és a gambiai Lamin Jallow sem volt végig a csapattal, mind a ketten szerepeltek az Afrikai Nemzetek Kupáján, sőt, Gambia még versenyben van, készülhet a szombati negyeddöntőre, Kamerun ellen.

A koronavírus-járvány miatt több csapathoz hasonlóan a Fehérvár is lemondta a téli, spanyolországi edzőtáborát, és még az itthon tervezett edzőmeccsek közül is elmaradt a Gyirmót elleni, melyet a gyirmótiak nem tudtak vállalni. Így csak két mérkőzéssel hangolt a tavaszi szezonra a Fehérvár: a ZTE-től 1–0-ra kikapott, az osztrák Bundesligában 2. helyen álló Sturmot 2–0-ra megverte.

A Fehérvár rögtön rangadóval, a 3. helyen álló Puskás Akadémia elleni idegenbeli meccsel indítja a tavaszi szezont, majd a Debreceni VSC-t fogadja, aztán a Honvédhoz látogat.

A MOL FEHÉRVÁR FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
a koronavírus miatt lemondták a marbellai edzőtábort.
Felkészülési mérkőzések
Január 12.: Mol Fehérvár–ZTE FC 0–1
Január 15.: Sturm Graz (osztrák)–Mol Fehérvár0–2 (Heister, Kodro)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők: Bohdan Ljednyev (ukrán, Dinamo Kijev – Ukrajna), Peter Zulj (osztrák, Istanbul Basaksehir – Törökország)
Kölcsönből visszatérők:
Evandro (brazil, Proleter – Szerbia), Géresi Krisztián (Puskás Akadémia)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Horváth Barnabás
Kiszemeltek: Geor­gij Citaisvili
(FK Csornomorec Odessza – Ukrajna),Przemyslaw Wisniewski (Górnik Zabrze – Lengyelország)
Távozók: Viszar Muszliu (északmacedón, FC Ingolstadt – Németország)
Kölcsönbe távozók: Halmai Ádám (budaörsi kölcsön után ZTE FC), Nyári Patrik (III. Kerületi TVE), Emil Rockov (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Zsóri Dániel (ZTE FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A Puskás-díjas Zsóri Dániel a keresztszalag-szakadása után Zalaegerszegen lendülhet ismét formába (Fotó: ztefc.hu)
A Puskás-díjas Zsóri Dániel a keresztszalag-szakadása után Zalaegerszegen lendülhet ismét formába (Fotó: ztefc.hu)

 

ZTE FC: RUTINTALAN ÉRKEZŐK, SKRIBEK HIÁNYOZNI FOG

A Kisvárda mellett a ZTE FC-t nevezhetjük az ősz meglepetéscsapatának, hiszen azok után, hogy a zalaiak a 7. fordulóban, hazai pályán 5–2-re kikaptak a Pakstól és szóba került a klubnál Waltner Róbert vezetőedző leváltása is, végül az 5. helyen telelhetett a csapat.

Nagy kérdés, hogy tavasszal melyik arcát mutatja az elmúlt években is meglehetősen hullámzóan teljesítő egerszegi csapat. Az ősszel problémát jelentett, hogy a Paks után a ZTE kapta a legtöbb gólt az NB I-ben, 33-at. A védelem megerősítése érdekében érkezett az NB II-es Haladástól a 21 éves, U-válogatott Mocsi Attila, de neki az élvonalban még nincs rutinja, egy meccset játszott korábban, ezért most még nehéz megjósolni, mennyit tud segíteni a csapatnak.

Hasonló a helyzet a többi új szerzeménnyel is. A Fehérvártól kölcsönkapott középpályás, Halmai Ádám még egyáltalán nem játszott az NB I-ben, a Puskás Akadémiától érkezett Posztobányi Patrik egy meccsen szerepelt az élvonalban, míg a csatár Zsóri Dániel hosszú sérülés után érkezett Fehérvárról, tavaly március óta nem lépett pályára az első osztályban csak az NB III-ban szerepelt három mérkőzésen. A horvát védő, Mihael Rebernika szlovén másodosztályból jött. De idevehetjük a Tiszakécskéről visszatérő, ősszel az NB II-ben 14 meccsen kétszer eredményes 19 éves csatárt, a téli felkészülés során két gólt szerző Szalay Szabolcsot is, aki korábban négyszer játszott az NB I-ben. A rutint a kedden bejelentett, 27 éves horvát szélső, az Eszékről érkezett Sime Grzan képviselheti az új szerzemények közül, aki már 17 esztendősen debütált a horvát élvonalban. Ami ugyanakkor még biztosra vehető, hogy a Puskás Akadémiához visszatérő, ősszel 17 bajnokin két gólt szerző és öt gólpasszt adóSkribek Alen hiányozni fog a tavasszal.

A ZTE külföldi edzőtábort nem is tervezett, viszont így is több edzőmeccset le kellett mondani a járványhelyzet miatt. A zalaiak három találkozóval melegítettek be a tavaszi szezonra: az NB II-es III. Kerülettől 4–2-re kikaptak, a Honvéddal ikszeltek, illetve megverték az NB I-es tabellán egy hellyel előttük álló Fehérvárt

A ZTE szombaton rögtön az NB I leggólerősebb csapata, a Paks ellen mérheti le, mennyit fejlődött a védekezése a fent említett, 5–2-es vereség óta, majd szintén idegenben, a télen jelentősen megerősödött MTK, aztán otthon, a Ferencváros ellen lép pályára.

A ZTE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülési mérkőzések:
Január 8.: ZTE–III. Kerületi TVE (II. o.) 2–4 (Zimonyi, Szalay Sz.)
Január 12.: Mol Fehérvár–ZTE 0–1 (Szalay Sz.)
Január 15.: Bp. Honvéd–ZTE 0–0

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS ZALAEGERSZEGEN
Érkezők: Mocsi Attila
(Szombathelyi Haladás)
Kölcsönbe érkezők: Zsóri Dániel (Mol Fehérvár), Halmai Ádám (Mol Fehérvár), Sime Grzan (horvát, NK Osijek – Horvátország), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Mihael Rebernik (horvát, NK Nafta Lendava – Szlovénia)
Kölcsönből visszatérők:
Szalay Szabolcs (Tiszakécske)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Fehér Barnabás
Kiszemeltek: Todor Todoroszki (északmacedón, Radnicski Nis – Szerbia), Gjoko Zajkov (északmacedón, Levszki Szófia – Bulgária)
Távozók: Babati Benjámin (Mezőkövesd), Beke Péter (Budafoki MTE),Bakary Nimaga (mali, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Skribek Alen (Puskás Akadémia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A koronavírus miatt a mezőkövesdieknek is le kellett mondaniuk a törökországi edzőtábort, így itthon készültek a tavaszi rajtra (Fotó: mezokovesdzsory.hu)
A koronavírus miatt a mezőkövesdieknek is le kellett mondaniuk a törökországi edzőtábort, így itthon készültek a tavaszi rajtra (Fotó: mezokovesdzsory.hu)

 

MEZŐKÖVESD: HAT JÁTÉKOS ÉRKEZETT, KÖZTÜK ÖT VÉDŐ

A ZTE-hez hasonlóan a Mezőkövesd sem kezdte igazán jól az őszi szezont, és ott a nyolc forduló alatt megszerzett nyolc pontot követően váltásra szánta el magát a vezetőség. Pintér Attila helyett érkezett Supka Attila a vezetőedzői posztra, majd a következő öt mérkőzésen szerzett 11 ponttal meg is szilárdította a helyét a csapat a középmezőnyben, így a 6. helyen várhatja a folytatást.

Más kérdés, hogy az előző négy bajnoki meccséből csak egyet nyert meg a Mezőkövesd, hármat elveszített. Így kulcskérdés lesz, hogy a hat új érkező – köztük öt légiós – milyen gyorsan tud beilleszkedni a csapatba. Babati Benjámin Zalaegerszegről jött, ahol már nem számított alapembernek az ősszel, a nigériai – de már magyar állampolgársággal is rendelkező –Patrick Ikenne-Kingaz MTK-ból és a Honvédból lehet ismerős (utóbbival 2017-ben bajnokságot is nyert), de az elmúlt fél évben nem volt csapata. A másik négy téli igazolás még nem szerepelt hazánkban.

A hat új játékosból öten védők, ami azért mutatja, hogy a jövőben is a stabil védekezés lehet a legfontosabb célja Supka Attilának és csapatának, melytől a belső védő Szépe János és a szlovák szélső, Jakub Vojtus távozott a télen.

A Mezőkövesd tervezett téli, törökországi edzőtábora elmaradt, a csapat az idei egyetlen edzőmeccsén 4–0-ra győzött az NB II-es Szentlőrinc ellen, a mérkőzésen megszerezte első mezőkövesdi találatát a ZTE-től szerződtetett Babati.

A klub nehézségeiről a kedden kiadott közlemény sokat elárul: „Nagyon nehéz heteken van túl csapatunk, a koronavírus-járvány miatt teljesen felborult a felkészülés menetrendje. Elmaradt a tíznapos törökországi edzőtábor, a csapat egy felkészülési találkozót tudott lejátszani január elején, két hétig mindössze öt-hat játékos vett részt az edzéseken, a szakmai stáb tagjai közül is többen elkapták a betegséget, azaz labdarúgóink nem tudtak érdemi munkát végezni az elmúlt időszakban. Egy héttel a nyitó forduló előtt még 16 játékos koronavírus-tesztje volt pozitív. Az említett nehézségek miatt halasztási kérelemmel fordultunk az MTK Budapest együtteséhez, azonban a fővárosi klub nem járult hozzá a bajnoki találkozó elhalasztásához. Ez azt jelenti, hogy január 30-án, vasárnap 15.15-kor pályára lépünk az OTP Bank Liga 18. fordulójában.”

A Mezőkövesd ennek megfelelően tehát két hazai mérkőzéssel, az MTK és a Puskás Akadémia ellen kezdi a tavaszi szezont, majd Debrecenbe utazik.

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
több játékos koronavírusos lett, így lemondták a Törökországba tervezett edzőtábort.
Felkészülési mérkőzések
Január 8.: Mezőkövesd–Szentlőrinc (II. o.) 4–0 (Cseri, Jurina, Madarász, Babati)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS MEZŐKÖVESDEN
Érkezők:
Babati Benjámin (ZTE FC), Patrick Ikenne-King (nigériai-magyar, szabadon igazolhatóként, legutóbb MTK Budapest), Kamer Qaka (albán, Shkëndija – Észak-Macedónia, szabadon igazolhatóként), Andrej Lukic (horvát, NK Hrvatski dragovoljac – Horvátország), Amir Bilali (albán, Academica Clinceni – Románia)
Kölcsönbe érkezők: Denis Granecny (cseh, Baník Ostrava – Csehország)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Szépe János (MTK Budapest), Jakub Vojtus (szlovák, Rapid Bucuresti – Románia)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI FOLYTATÁSA
A 4. FORDULÓBÓL ELMARADT MÉRKŐZÉS
Január 27., csütörtök
18.30:
Puskás Akadémia–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 29., szombat
14.30:
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00:
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 16 11 2 3 32–12 +20 35
2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
3. Puskás Akadémia 16 9 4 3 25–18 +7 31
4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18 +5 29
5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33 –8 23
6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27 –8 22
7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36 +6 21
8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32 –2 20
9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29 +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30 –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik