Újpest: az edző új, lehet új tulajdonos is, de a csapat a régi

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 16:32
null
Milos Kruscsics (balra) az Újpest FC új vezetőedzője, míg Bojan Trkulja (jobbra) az új másodedző, az ügyvezető, Berta Csaba (középen) a régi (Fotó: <a href="https://ujpestfc.hu/article?id=19671" target="_blank">ujpestfc.hu</a>)
Az NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunk utolsó részében a 10., a 11. és a 12. helyen álló csapatok kerülnek terítékre. Így az Újpest, amely Milos Kruscsics személyében új vezetőedzővel, felkészülési meccs nélkül készült a rajtra, melyen rögtön az FTC elleni derbi vár a csapatra. Az MTK nyolc új játékossal várja a Mezőkövesd elleni, idegenbeli mérkőzést, azután, hogy a négy törökországi edzőmeccséből hármat megnyert. A 12. helyen álló Gyirmótnál a koronavírusos megbetegedések miatt a télre tervezett munkának csak a tíz százalékát tudták elvégezni a szakvezető, Csertői Aurél bevallása szerint, viszont négy külföldi futballistát is igazolt a klub, köztük az NB I történetének első curacaói légiósát, Gino van Kesselt.

ÚJPEST: ÚJ EDZŐ VAN, DE ÚJ TULAJDONOS ÉS MEGÚJULT CSAPAT NINCS

Az Újpest FC kapcsán sokan gondolhatták azt, hogy az új évvel egy új korszak is kezdetét veszi a Megyeri úton. Új tulajdonossal, új edzővel, új csapattal, a visszaállított régi címerrel. Nos, a felsoroltak közül kettőt valószínűleg már ki lehet pipálni, de még a tulajdonosváltás is összejöhet.

Kezdjük a téli történéseket azzal, hogy már decemberben jeleztük, a hajrához értek a tárgyalások az Újpest FC eladásáról, rövidesen megegyezés születhet az új befektetők és a klubot 2011 óta irányító belga Roderick Duchatelet között. Januárban a Nemzeti Sportnak Németh János és Cseke István, a Németh és Cseke Kft. tulajdonosai meg is erősítették vételi szándékukat, de a nagy bejelentés a tulajdonosváltásról továbbra is váratott magára. A Magyar Nemzet azonban ma azt írta, hogy információi szerint hamarosan bejelenthetik a tulajdonosváltást.

Időközben elkezdődik a tavaszi szezon, melynek nyitányán rögtön egy derbi vár a lila-fehérekre a Ferencváros ellen…

A csapat a januári felkészülést kinevezett vezetőedző hiányában kezdte meg, miután Michael Oenningtől az óév végén elköszönt a klub. Az első edzéseket Víg Péter pályaedző tartotta. Az új szakvezető, a hazáján kívül korábban Kazahsztánban és Bulgáriában dolgozó, 45 éves szerb Milos Kruscsics úgy tíz nappal a felkészülés kezdete után állt munkába. Tehát éppen két hete volt együtt dolgozni a játékosokkal.

Hogy pontosan kikkel, azt nehéz megmondani, ugyanis a klub már az új tréner érkezése előtt azt közölte, hogy a játékosok és a stáb tagjai között is egyre több a vírushordozó, ezért nemcsak a téli edzőtábort, hanem a januárra tervezett összes edzőmeccset is lemondták. Aztán a játékoskeret nemhogy nem bővült, még csökkent is a létszáma, hiszen az NB I-ben másfél év alatt, 30 meccsen nyolc gólt szerző csatár, Junior Tallo Törökországba, a védő Máté Zsolt Tiszakécskére került kölcsönbe, Stieber Zoltán pedig az MTK-hoz szerződött. Új igazolás csak egy érkezett (azokat a fiatalokat nem számolva, akikkel a télen kötöttek profi szerződést), a 17-szeres észt válogatott védő, Märten Kuusk, aki ősszel az Európa-konferencialiga csoportkörében is szerepelt a Flora Tallinn-nal, de csak három napja edz a kerettel, így alighanem időre van még szüksége, hogy beépüljön a csapatba.

Hogy ezek után mire számíthat az Újpest a csütörtökön az új évet vereséggel kezdő, így vasárnap még inkább bizonyítani akaró Ferencváros ellen? Hát túl sok jóra nem (és az FTC után rögtön a bennmaradásért folyó harc szempontjából létfontosságú meccs vár a csapatra a Gyirmót FC Győr ellen). És ezen a tényen mit sem változtat, hogy az UTE a héten bejelentette, a Kúria legújabb döntése értelmében az Újpest FC-nek vissza kell állítania a régi címerét, amit Roderick Duchatelet változtatott meg.

AZ ÚJPEST FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
a koronavírus-járvány miatt lemondták a törökországi edzőtábort.
Edzőmérkőzésen nem léptek pályára az újpestiek.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Märten Kuusk (észt, Flora Tallinn – Észtország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Eckl Patrik,
Radosevics Ognjen, Varga György Balázs
Kiszemeltek:
Távozók: Stieber Zoltán (MTK Budapest)
Kölcsönbe távozók: Máté Zsolt
(Tiszakécske), Junior Tallo (elefántcsontparti, Samsunspor – Törökország)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:

Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Az MTK törökországi edzőtáborban készült a tavaszi rajtra (Fotó: mtkbudapest.hu)
Az MTK törökországi edzőtáborban készült a tavaszi rajtra (Fotó: mtkbudapest.hu)

 

MTK: NYOLC ÚJ JÁTÉKOS, HÁROM GYŐZTES EDZŐMECCS

A teljes NB I-es mezőnyből az MTK igazolta a legtöbb játékost a télen, nyolcat (igaz, összesen kilencen távoztak is, öten végleg, négyen kölcsönbe kerültek). Ez nem is meglepő, hiszen ősszel a csapat három edző irányításával – Giovanni Costantino, Teodoru Vaszilisz, Márton Gábor – csupán 15 pontot szerzett, és az utolsó előtti helyen áll a bajnokságban úgy, hogy a legkevesebb gólt szerezte és a legrosszabb a gólkülönbsége, mert a 13 találat 31 kapott góllal társult.

A vezetőség mindent megtett a csapat megerősítése érdekében, tapasztalt, máshol már bizonyító magyar és külföldi játékosok érkeztek minden egyes csapatrészbe. Sokat számíthat az is, hogy az érkezők közül a csatár Futács Márkó, a szélső Stieber Zoltán és a védő Szépe János is dolgozott már együtt korábban Márton Gábor vezetőedzővel, az edző ismeri a játékosokat, tudja, hogy mire számíthat tőlük. Ráadásul az érkezők nagy része már a felkészülés legelején csatlakozott a csapathoz.

Futács góljaira különösen nagy szüksége van az MTK-nak, és a csatár el is kezdte a gólgyártást, hiszen a felkészülési időszakban négyszer is eredményes volt, ő szerezte a legtöbb gólt a csapatból. Az MTK Törökországban készült, négy edzőmeccsel, kivétel nélkül külföldi csapatokkal játszott, melyek közül a Sahtar 3–0-s legyőzése még azzal együtt is figyelemre méltó tett, hogy az ukrán sztárcsapat nem a legjobbjaival állt fel. Egyébként a négyből három meccset megnyert az MTK, csak a lengyel Termalica Niecieczától szenvedett vereséget. Viszont az azért intő jel lehet Márton Gábornak, hogy csapata négy meccsen hét gólt kapott – igaz, 12-t szerzett is.

Az MTK Mezőkövesden kezdi a tavaszi szezont az NB I-ben (a kék-fehérek nem járultak hozzá a koronavírusos megbetegedések miatt halasztást kérő kövesdiek kérelméhez – a szerk.), és ha nyer, az Újpest pedig kikap vasárnap a Ferencvárostól, akkor máris ellép a kieső helyről. Jövő héten Márton Gábor korábbi csapatát, a ZTE-t fogadják a fővárosi kék-fehérek.

AZ MTK BUDAPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
Törökország, január 15–22.
Felkészülési mérkőzések

Január 17.: MTK–Borec Velesz (északmacedón) 5–1 (Miovszki, Grozav, Kadlec, Futács – 11-esből), Herrera)
Január 19.: MTK–Termalica Nieciecza (lengyel) 14 (Futács)
Január 21.: MTK–Radomiak Radom (lengyel) 32 (Futács 2, Kovács M.)
Január 21.: MTK–Sahtar Doneck (ukrán) 3–0 (Miovszki 2, Miknyóczki)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Andrej Kadlec
(szlovák, SKF Sered – Szlovákia), Futács Márkó (Olimpija Ljubljana – Szlovénia), Stieber Zoltán (Újpest), Szakály Dénes (BFC Siófok), Szépe János (Mezőkövesd), Sztefan Szpirovszki (északmacedón, FK Mariupol – Ukrajna), Szlobodan Rajkovics (szerb, Topolyai SC – Szerbia)
Kölcsönbe érkezők: Branislav Sluka
(szlovák, MSK Zilina – Szlovákia)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Balázs Benjámin (Tiszakécske), Tiago Ferreira (portugál, szabadon igazolható), Szrdjan Dimitrov (szerb), Nikolai Alho (finn, Volosz – Görögország)
Kölcsönbe távozók: Kaka Amedome Godwords (ghánai, Nyíregyháza Spartacus), Nagy Barnabás (Szentlőrinc), Andrija Drljo (bosnyák, Szentlőrinc), Kosznovszky Márk (Tiszakécske)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Haraszti Zsolt (Paksi FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Vancsa Zalán (Manchester City – Anglia)

A sárgában játszó Gyirmót egyetlen téli edzőmeccsén kikapott a Dorogtól (Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor)
A sárgában játszó Gyirmót egyetlen téli edzőmeccsén kikapott a Dorogtól (Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor)

 

GYIRMÓT: A TERVEZETT MUNKA 10 SZÁZALÉKÁT VÉGEZTÉK EL

Az utolsó helyen álló Gyirmót téli felkészüléséről mindent elmond Csertői Aurél összegzése, ami a csapat szezonnyitó sajtótájékoztatóján hangzott el.

„A felkészülésen belül a tervezett munka tíz százalékát tudtuk maradéktalanul teljesíteni. A koronavírus-járvány nagyon hátráltatott minket, hiszen nyolc-tíz fővel tudtunk edzéseket tartani. Most, a bajnoki mérkőzésünk előtt két nappal volt lehetőségünk, hogy megfelelő módon gyakoroljuk a nagypályás taktikai elemeket. Mindez nem panaszkodás, csak a tények ismertetése. Az új játékosaink sem tudtak igazán bekapcsolódni az edzésmunkába, őket is hátráltatta a betegség” – fogalmazott a vezetőedző.

Csertői Aurél korábban a Nemzeti Sportnak azt is elmondta, akik két-három hetet kihagytak, azoknak a felkészülése mehet a kukába, nos a fentiek alapján ezzel sokan lehetnek így…

Ezért is kérdéses, hogy a télen érkező Denis Ventúra, Vlagyiszlav Klimovics, Matej Cvetanoszki, Gino van Kessel négyes (az első két játékos belső középpályás, a másik kettő szélső) mennyire tud majd a csapat segítségére lenni. Mindenesetre utóbbi az NB I első curacaói (válogatott) játékosa.

A Gyirmót egyetlen téli edzőmeccs után (melyen 2–0-ra kikapott az NB II-es Dorogtól) a Honvéd ellen kezdi meg szombaton a tavaszi szezont, majd jövő héten jön az Újpest elleni, létfontosságú mérkőzés, amit ha nem tud megnyerni Csertő Aurél együttese, hamar le is szakadhat a tabellán előtte álló csapatoktól.

A GYIRMÓT FC GYŐR TÉLI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülési mérkőzések
Január 8.: Gyirmót FC Győr–Dorogi FC (II. o.) 0–2

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS GYIRMÓTON
Érkezők:
Denis Ventúra (szlovák, Academica Clienci – Románia, szabadon igazolhatóként), Gino van Kessel (curacaói, Dalkurd – Svédország, szabadon igazolhatóként), Vlagyiszlav Klimovics(fehérorosz, Dinamo Minszk – Fehéroroszország), Matej Cvetanoszki (északmacedón, FK Skupi – Észak-Macedónia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Lencse László (Szombathelyi Haladás)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI FOLYTATÁSA
A 4. FORDULÓBÓL ELMARADT MÉRKŐZÉS
Január 27., csütörtök
Puskás Akadémia–Ferencváros 1–0

18. FORDULÓ
Január 29., szombat
14.30:
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00:
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 17 11 2 4 32–13 +19 35
2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
3. Puskás Akadémia 17 10 4 3 26–18 +8 34
4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18 +5 29
5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33 –8 23
6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27 –8 22
7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36 +6 21
8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32 –2 20
9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29 +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30 –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik