LIPICZKY ÁGNES 2019.08.21 19:11 Frissítve: 2019.08.21 20:16

Kajak-kenu vb: a híres tongai olimpikon hat napja kezdett kajakozni, de így is elindult Szegeden

Sokan megcsodálták Pita Nikolas Taufatofua szépen kidolgozott testét a 2016-os riói és a 2018-as pjongcsangi olimpián is. A hölgyek nagy örömére tongai népviseletben ő vitte országa zászlaját a megnyitóünnepségeken – Rióban tekvandóban, Dél-Koreában sífutásban állt rajthoz. Most, a szegedi Maty-éren a férfi K–1 200 méter ötödik futamában tűnt fel.

 

Pita Taufatofua csupán hat napja kezdett el kajakozni (Fotó: Tumbász Hédi)

Taufatofua rendesen „elmolyolt” már azzal is, hogy beálljon a rajtba, hogy aztán majd' 1 perces idővel, jócskán lemaradva a többiektől a célba érkezzen. A stégen elnézést is kért a futam részvevőitől, hogy ilyen sokáig kellett kivárniuk, de a „bizonytalankodása” érthető.

Hogy miért is?

– Árulja el, hogyan került a sportág közelébe? – faggatta a Nemzeti Sport a tongai versenyzőt.
– Nagyon szeretem a kajakozást, úgy nőttem fel, hogy gyerekkoromban sokszor kenuból halásztunk, de ha a versenysportra kíváncsi, mindössze hat napja kezdtem el foglalkozni a kajakozással.

– Hat napja?!
– Igen, részt vettem a nemzetközi szövetség, az ICF talent programjában, gyakorlatilag itt, a Maty-éren tanultam meg az első fogásokat.

– És mi a célja? A tokiói kvalifikáció?
– A célom? Minden, ami ennél a produkciónál jobb. De komolyra fordítva a szót, azt szeretném, hogy egyszerre három sportágban, tékvandóban, sífutásban és ebben is magas színvonalon tudjak teljesíteni. A síelésnél is nagyon nehezen kezdtem, ám a végére belejöttem, mert hittem benne, hogy képes vagyok rá.

– A hazájában milyen háttere van ennek a sportágnak?
– Igazából semmi. Én vagyok az első tongai sportoló, aki valaha célba ért kajak-kenu világbajnokságon.

A Talent, vagyis TIP program keretében Szabó András foglalkozott a versenyzővel, és az edző megerősítette, hogy valóban hat napja készül Taufatofua a világbajnokságra.

„Augusztus 14-én szállt le a gépük, azóta itt edzenek Magyarországon, s bár az első napok borulással teltek, végül eljutott oda, hogy rajthoz tudott állni a versenyen. Amelyen egyébként még 200 és 500 méter párosban is indul egyik csapattársával, Malakai Ahokavával. Pita üde színfoltja a Talent programnak, remek motivációt jelent a többiek számára, de szinte biztosra vehető, hogy olimpiai kvótát nem szerez, hiszen Új-Zéland és Ausztrália legjobbjai mellett nehéz lenne labdába rúgnia. A lényeg, hogy jó arca lett az ICF programjának, abban a térségben már sikerült elérnünk többek között a Cook-szigeteket, Palaut és Guamot is a törekvéseinkkel.”

EMLÉKEZTETŐ

Pita Taufatofua így vitte hazája zászlaját a 2016-os riói nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségén.

(Fotó: AFP)

És így a 2018-as pjongcsangi téli olimpián.

(Fotó: AFP)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Tumbász Hédi (fotó).

 

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.