BOROS MIKLÓS
2022.05.11 09:27 Frissítve: 2022.05.11 13:19

Jégkorong-vb: hazaárulás? Szándékos vereség? – durvul a romániai botrány

Két nap után sem csitulnak a kedélyek Románia jégkorong-válogatottja körül, a vasárnapi magyar–román mérkőzés után a székely himnuszt éneklő szurkolókat hallgató játékosokat immár hazaárulással is megvádolták. Alexandru Nistor, a Román Jégkorongszövetség (FRHG) főtitkára szerint a ljubljanai divízió 1/A-világbajnokságon mind a négy mérkőzését elvesztő, nagy többségben székelyföldi játékosokból álló csapat szándékosan vesztett Magyarország ellen.

 

Egyre súlyosabb Romániában a Magyarország elleni meccset követően kitört botrány (Fotó: Dömötör Csaba)


 
Botrány lett Romániában a közösen énekelt székely himnusz miatt
Románia sportminisztere is megszólalt a közösen énekelt székely himnusz ügyében

„Megengedhetetlen, ami történt. A magyar nemzetiségű játékosok gyakorlatilag nem akartak játszani, üresbe korcsolyáztak, az ellenfelek mellé ütöttek a bottal. Feljuthattunk volna a legerősebb divízióba, de ők az ország ellen fordultak, amelyet képviselnek (igaz, a két válogatott egymás elleni mérkőzésének már nem volt valós tétje, mert addigra a mieink feljutása és a románok kiesése is biztossá vált – a szerk.). A szívükkel nem Romániáért, hanem Magyarországért játszottak! Tudom, hogy ezek súlyos vádak, de így látszott. Romániában születtek, Románia nevelte fel őket és ők elárulták” – nyilatkozta a Prosport portálnak Alexandru Nistor, aki kemény büntetést ígért a játékosoknak.

A főtitkár a mérkőzésen jelen levő – és a bukaresti sajtó szerint a magyaroknak szurkoló – Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is támadta, aki korábban a román szakszövetség elnöke volt. „Nem véletlen, ami történt. Tánczos Barna volt FRHG-elnök bátorította ezt a hozzáállást. Akkor is főtitkár voltam, amikor ő volt az elnök, és azért mondtam fel 2009-ben, mert nem tudtam elviselni az akkori viszonyokat. A szövetségben csupán hárman voltunk románok, mindenki csak magyarul beszélt. El sem akarom mondani, hogy beszélt ő Romániáról. Egy magyar nacionalista, mondhatni szélsőséges, aki mindig a Magyarország-párti és Románia-ellenes viselkedést támogatta” – állítja Nistor.

A ljubljanai világbajnokságra akkreditált egyetlen román újságíró, a bukaresti közszolgálati televíziónál dolgozó Emil Hossu-Longin viszont védelmébe vette a hokisokat. „Én nem láttam, hogy énekelték volna a székely himnuszt. Csak ott álltak a közönség előtt, mikor elhangzott, ez az ő hagyományuk, nincs benne semmi provokatív” – mondta a jégkorong-világbajnokságokon három évtizede rendszeresen részt vevő riporter. 

A szövetség vezetése csütörtökön tárgyalja meg az ügyet, Alexandru Halauca elnök szerint akár egyéves eltiltást is kaphatnak az érintett játékosok. Az FRHG 13 tagú vezetésének csupán egyetlen magyar nemzetiségű tagja van, Hódos László, a Sportclub Csíkszereda elnöke.

Az érintett játékosok többsége közösen nyilatkozott a Székelyhon hírportálnak.

„A magyar csapat feléjük fordult, mi is a közönség felé fordultunk. Ott maradt a mi csapatunkból a román, az ukrán, az orosz és a szlovák csapattársunk is, a magyaroktól pedig a kanadai és a finn is. Tiszteletből. Ez nem volt provokáció. Egyébként mind a négy meccsünk után a szurkolók elénekelték a székely himnuszt. A mostani hisztéria csak azért történt, hogy keltsenek feszültséget, eltereljék a figyelmet a sportág valós problémáiról. Arról nem írtak, hogy milyen eredményeket értünk el, hogy mi történik Ljubljanában, arról, hogy sok év után újból a második vonalban szerepelhettünk. Egy román tévé sem közvetítette a meccseket, a legfontosabb információ erről a vébéről a román sajtónak az volt, hogy mi végighallgattuk a székely himnuszt. De ez az információjuk is téves, mert nem a meccs előtt, hanem a meccs után hangzott el a székely himnusz” – mondták el a játékosok.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.

2022.11.25 10:39:08

Jégkorong nemzetisport.hu

A kanadai születésű hátvéd négy jelentős tornán erősítette a magyar jégkorong-válogatottat.

2022.11.12 20:52:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Mit hallgatott kilenc évesen Nagy Gergő, ami ilyen hatással volt rá? Melyek a kedvenc kazettái?

2022.11.07 13:07:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke adomázott a szövetség legendás vezetőjére emlékezve.

2022.10.23 10:41:48

Jégkorong nemzetisport.hu

A szlovák Extraligában szereplő Érsekújvárnál értékelik a magyar szakember munkáját.