Jégkorong: Románia sportminisztere is megszólalt a közösen énekelt székely himnusz ügyében

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.05.10. 19:06
null
Novák Eduárd is megszólalt az ügyben (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Románia sportminisztere, Novák Eduárd Facebook-oldalán osztotta meg véleményét a bukaresti sportsajtót bejáró ügyben. Mint beszámoltunk róla, a ljubljanai divízió 1/A-jégkorong-világbajnokságon a román válogatott játékosainak többsége a magyar csapattal és szurkolóival együtt énekelte a székely himnuszt.

You can read the interview in English here!

„Szeretnék gratulálni a hokiválogatottnak, hogy kijutott a ljubljanai világbajnokságra!” – kezdte bejegyzését a kerékpározásban paralimpiai bajnok Novák Eduárd, majd így folytatta:

„Mindenki számára tisztáznunk kell egy dolgot: a hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon.

A szabályzat nagyon világosan előírja, hogy ilyen fajta eseményeken a győztes országnak a himnuszát éneklik el, ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát.

Amint tudják, sajnos, a román válogatott elveszítette ezt a meccset, úgyhogy hivatalosan, a szabályzat szerint, nem énekelték el a román himnuszt.

Vagyis: a meccs után a szurkolók elkezdték énekelni a székely himnuszt, ehhez csatlakoztak a válogatott magyar játékosai. A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen.

Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól” – zárta Románia sportminisztere.

Románia keretét szokás szerint döntő többségben az Erste Liga erdélyi klubjaiban szereplő székely hokisok alkották, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. A divízió 1/B-ből három éve meglepetésre feljutó csapat mind a négy mérkőzését elvesztette Szlovéniában, és kiesett az 1/A-csoportból, ám a mérkőzésekről nem is tudósító román lapok most a játékosokat állítják pellengérre a székely himnusz éneklése miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik