BOROS MIKLÓS 2022.05.10 10:31 Frissítve: 2022.05.10 20:36

Jégkorong: botrány lett Romániában a közösen énekelt székely himnusz miatt

Nem a román válogatott kiesése háborította fel a bukaresti sportsajtót a ljubljanai divízió 1/A-jégkorong-világbajnokság után, hanem az, hogy a csapat játékosainak többsége a magyar válogatottal és szurkolóival együtt énekelte a székely himnuszt a két csapat vasárnapi mérkőzése után. Az ügyben a román szövetség eljárást indított.

Botrány lett a közös himnuszéneklésből Romániában (Fotó: Dömötör Csaba)

Románia keretét szokás szerint döntő többségben az Erste Liga erdélyi klubjaiban szereplő székely hokisok alkották, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. A divízió 1/B-ből három éve meglepetésre feljutó csapat mind a négy mérkőzését elvesztette Szlovéniában, és kiesett az 1/A-csoportból, ám a mérkőzésekről nem is tudósító román lapok most a játékosokat állítják pellengérre a székely himnusz éneklése miatt.

Az esetet kirobbantó Prosport portál Marius Diaconescu történészt idézi, aki szerint „jelenleg nem létezik Székelyföld, csupán néhány romániai megye, amelyben magyarok is élnek”. A Gazeta Sporturilor sportlap pedig szokás szerint az „úgynevezett Székelyföld” kifejezést használja, és kiemeli, hogy három (meg nem nevezett) hokis nem vett részt a himnuszéneklésben.

Az ügy gyorsan politikai síkra terelődött, miután a magyarellenes feljelentéseiről hírhedt Dan Tanasa képviselő kiszúrta a nézők között Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, a román hokiszövetség korábbi elnökét, akit azzal vádol, hogy a magyar táborból szurkolta végig a mérkőzést. Tánczos a Gazeta Sporturilornak nyilatkozva elmondta, hogy a csíkszeredai, gyergyói és brassói hokisoknak szurkolt a világbajnokságon, „akik mindent megtettek, hogy Románia benn maradjon a divízió 1/A-ban”.

Az ügy kapcsán Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes sürgős intézkedést követel a Román Jégkorongszövetségtől és az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, amelyet szintén egy székely, Novák Károly Eduárd vezet. (A Giro magyarországi szakaszain részt vevő Novák véleményét itt olvashatják.)

„Sértés és szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben. Remélem, hogy az eset nem marad büntetlenül. Arra kérem a Román Jégkorongszövetséget, az Ifjúsági- és Sportminisztériumot és minden más felelőst, hogy a legszigorúbban szankcionálják ezt a minősíthetetlen gesztust. Aki nem tiszteli Romániát, annak nincs mit keresnie piros-sárga-kékben!”írta Grindeanu, aki külön gratulált annak a három hokisnak, aki nem vett részt a közös éneklésben.

Alexandru Halauca, a Román Jégkorongszövetség elnöke bejelentette, sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg a himnuszéneklésről készült felvételeket. Az Agerpres román hírügyökség szerint csütörtökön lesz az ülés a hokiszövetségben, az elnök elmondta, hogy Novák sportminiszter álláspontját is kikérik az ügyben.

FRISSÍTÉS, 12.55: Halauca úgy nyilatkozott a Gazeta Sporturilornak, hogy a himnuszéneklésben részt vevő játékosokat akár egy évre is eltilthatják a válogatott és a klubjaik mérkőzéseiről. Szerinte az „akció” mögött a székelyföldiek destabilizálási szándéka áll, ők az augusztusban esedékes közgyűlésen új vezetőséget szeretnének a szövetség élére állítani. Halauca szerint a székely klubok elnökjelöltje Marius Gliga egykori válogatott hokis – aki a magyar szövetség alkalmazásában áll mentoredzőként – lenne.

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.