Jégkorong: most hol is van pontosan a hoki-vb? – galéria

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 07:36
A magyar férfi jégkorong-válogatott 8.30-kor kezdi meg szereplését az idei divízió 1/A-világbajnokságon, de pontosan hol is? Kazahsztán fővárosa ugyanis márciusban nevet változtatott, Asztana helyett immár Nur-Szultannak hívják, és megannyi érdekességgel szolgál a jégcsarnokba menet is...
Egyelőre nyomokban Asztanát is tartalmaz Nur-Szultan (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Egyelőre nyomokban Asztanát is tartalmaz Nur-Szultan (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Ahogy mindig szokta, a Nemzetközi Jégkorongszövetség, az IIHF tavaly májusban eldöntötte, hol rendezik az idei korosztályos és divíziós világbajnokságokat, így azt is, amelyen a héten a férfi felnőttválogatottunk szerepel.

Ennek a divízió 1/A-világbajnokságnak Kazahsztán fővárosa ad otthont, amelyet a kijelöléskor még Asztanának hívtak – ami egyébként kapásból fővárost jelent –, de aztán 2019. március 19-én átkeresztelték Nur-Szultanra a hirtelen leköszönt államfő, Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Ám azért az átnevezés időigényes folyamat – már a gyakorlatban, hiszen a parlament pikk-pakk megszavazta a dolgot, csak hát a hétköznapok összes táblájának és feliratának átpingálása időbe telik. Így például az első sorok és jelvények, amit az ide érkezők látnak, a Nurszultan Nazarbajev Nemzetközi Repülőtéren sorakozó Air Astana-gépek, ahogy pedig közelítünk a hoki vb helyszíne felé, a kék-sárga plakátokon is ez a név szerepel az IIHF logója alatt. Viszont ez a közelítés nemcsak földrajzi, hanem időutazás is, mert a reptérről befelé jövet, majd a csarnok felé kanyarodva meglátszik, hogy ezt a várost – nevezzék akárhogyan – egyszer megálmodta valaki, és azóta készítik, csak még nem fejezték be.

Ahol még nem csak a gödröt ásták ki, ott a végeláthatatlan sztyeppe oldalában daruk forognak mindenütt, egyre-másra nőnek ki a földből a lakóparkok, irodaházak és sportlétesítmények. Jégkorongozóink például a világ második legjobb bajnokságában, az orosz központú KHL-ben szereplő Barisz Asztana (és még nem Nur-Szultan) elképesztő csarnokában játszanak – de van a szomszédban másik jeges központ, kerékpárosoknak velodrom is, plusz az FK Asztana stadionja, az Asztana Aréna – még egyik sem Nur-Szultan… A jeges központ három sarkát kúp alakú épülettoldalék egészíti ki, ami szállodát rejt, a velodrom olyan, mint egy UFO, a labdarúgó-stadion teteje egészen befedhető – ám ezek között és mellett elsétálva visszanézhetünk a múltba is, mert a hipermodern focipályától ötven méterre nyomortanya-maradványon éldegél néhány család, a kerti kútból pumpálják a vizet és kóbor kutya szaladgál a viskók oldalában. Pedig innen is látható például a közeli, mégis távoli jégcsarnok: a hatsávos főút túloldalán magasodó aranyszínű Barisz Arena elülső üvegfalába építettek egy isten tudja, mekkora high tech-kivetítőt, amelyen még éjjel is mentek a filmecskék.

Van egy hatalmas kivetítő a futballstadion mögötti „fan zone”-ban is, amelyet egy ingatagra ácsolt felüljáró köt össze a jégcsarnokkal, viszont emeltek benne műanyag jurtát, a Stockholmban található ikonikus csarnokra, a Globe-ra emlékeztető fehér félgömböt, színpadot és megannyi étel-italpultot, hogy a meccsek előtt, alatt és után itt is lehessen szórakozni, ha úgy tartja a kedve bárkinek. Márpedig a világ legjobb szurkolótáborának, a magyarnak általában szokott kedve lenni ilyesmihez, sőt, olykor még a válogatott is kinéz a színpadra, hogy köszöntse az érte a világ végére is elzarándokoló drukkereket – szóval, erről a területről alighanem szólunk még…

Addig viszont irány a csarnok, fotel a tévé előtt, vagy bármilyen eszköz, ami internetre van kötve, mert hazai idő szerint 8.30-kor elkezdődik a világbajnokság a Dél-Korea elleni meccsünkkel, amit az NSO-n élő, szöveges közvetítéssel tudósítunk, aztán jönnek majd a meccsbeszámolók is nyilatkozatokkal és fényképekkel.

Lesz mit nézni!

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ I/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
1. FORDULÓ
8.30: MAGYARORSZÁG–Dél-Korea (Tv: Sport1)– élőben az NSO-n!
12.00:Litvánia–Fehéroroszország
16.00:Szlovénia–Kazahsztán (Tv:Sport1)

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK: Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)
CSATÁROK: Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)
VÉSZKAPUS: Rajna Miklós (MAC Újbuda)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Április 5.
–Svédország 3–4
Április 10.
–Lengyelország 2–1 – sz.
Április 12.
–Lengyelország 4–2
Április 17.
–Szlovénia 7–4
Április 20.
–Olaszország 6–1
Április 21.
–Nagy-Britannia 1–3

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
Április 29.,
Dél-Korea, 8.30
Április 30.,
Fehéroroszország, 15.30
Május 2.,
Litvánia, 8.30
Május 3.,
Szlovénia, 15.30
Május 5.,
Kazahsztán, 15.30
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik