Jégkorong-vb: „Ha eleget lövünk kapura, meglesz a siker” – hétfői rajt Dél-Korea ellen

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.28. 12:27
Megtartotta utolsó rendes edzését a divízió 1/A-világbajnokság előtt a magyar férfi jégkorong-válogatott, amely hétfő reggel Dél-Korea ellen kezd majd. A felkészülés elvégezve, a hangulat remek, jöhet az első meccs!
Megtartotta a vb-rajt előtti utolsó edzését a magyar válogatott (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETI MEG!
Megtartotta a vb-rajt előtti utolsó edzését a magyar válogatott (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETI MEG!

 

 

A jót könnyű megszokni
„Nem pörgettük túl, összehívtak minket az edzők, elmondták, kiket választottak, ennyi. Jól érzem magam: minden rendben van, a brigád, a hangulat, az összhang. A felkészülés nem volt hosszú, de lehetett volna kicsivel rövidebb – ha a klubcsapatunkkal tovább jutunk a rájátszásban… Mérkőzésben lenni jobb, azt az Olaszország elleni tesztmeccsen éreztem, hogy rég védtem végig – de amúgy jól felépítették a programunkat. Nagyon jó például, hogy négy-öt nap alatt szokhattunk hozzá a helyszínhez, a másik időzónához, nem kellett sietnünk. A jót pedig könnyű megszokni: szép, tiszta a pálya, jó a jég, jók a fények, csak a plexi más, mert néha elnyeli a korongot, néha pedig visszalövi, ezzel jó lesz okosan bánni” – nyilatkozta Bálizs Bence, a magyar válogatott kapusa.

Amennyire csak tehette, felkészült a divízió 1/A-világbajnokságra a magyar férfiválogatott. Küldöttségünk már szerda óta Nur-Szultanban él, dacol a szélviharral és a fagytól langymelegig ugráló időjárással, ugyanakkor nagyon élvezi, hogy a világ második legjobb jégkorong-bajnokságában, a KHL-ben szereplő Barisz Asztana tizenegy-tizenkétezer férőhelyes, tip-top arénájában dolgozhat, mert itt aztán nem lyukad ki a jég, mint a Tüskecsarnokban novemberben, csillog-villog a pálya, a fények tökéletesek – játékosoknak, fényképezőgépeknek és tévékameráknak mind –, a többgyűrűs, meredeken emelt lelátó pedig lenyűgöző, egyúttal tekintélyt parancsoló.

A mieinknek vasárnap 12.45-re volt kiírva a jeges edzés, amit ki is használtak természetesen, mindenki jégre ment, hiszen mindenki egészséges és várja a rajtot, ami nekünk hétfő déli 12.30-kor jön el helyi idő szerint, ez otthon reggel 8.30-at jelent, azaz a kései reggeli mellé elfogyasztható egy jó kis hokimeccs is. Előttünk természetesen az első riválisunk, Dél-Korea gyakorolt a maga szélvészgyors stílusában, ám ebből ugyanúgy nehéz okoskodni, mint például abból, hogy az előző idényben a távol-keletiek olimpiai meg elit-vb-szereplők voltak, mostanra viszont megfeleződött a légióskontingensük…

 

Ennél sokkal fontosabb, hogy a saját csapatunk miként fest, és erre mondhatjuk, hogy nagyon jól: a soraink összeálltak, a kapusaink megvannak. Egyetlen ember hiányzik, de ő fog is: Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány ugyanis a kórházban gyógyulgat, ezért nem tud itt lenni a helyszínen, helyette a megbízott szövetségi kapitánnyá előléptetett Majoross Gergely és a többi bejáratott stábtag viszi az ügyeket, úgyhogy e tekintetben sem lesz gond.

Az utolsó tréningen menetrend szerint pörögtek a gyakorlatok, a játékosok megizzadtak, amennyire most kellett, az edzők csapategységekkel, játékosokkal átvettek még ezt-azt utolsó simításként. Ezek után már csak egy hétfő reggeli átmozgatás szerepel a jégkiosztásban, de ez alighanem elmarad, mert 7.15-től 7.45-ig tartana, akkor pedig talán jobb aludni még a nagy start előtt: a Dél-Korea elleni nyitómeccsünk tehát 8.30-kor kezdődik, és élő szöveges közvetítéssel végigizgulható lesz itt, az NSO-n!



AZ ELSŐ ELLENFÉL: DÉL-KOREA

Régi, de nem jó ismerősünk Dél-Korea, amelyhez egyetlen fogható csapat akad a nemzetközi jégkorongban: a japán. Csak amíg sokáig a „fekete sereg”, napjainkban Korea a jobb, nem függetlenül attól, hogy a játékosként kétszeres Stanley-kupa-győztes, amerikai és kanadai útlevéllel is bíró Jim Paek a szövetségi kapitánya. …na meg attól sem, hogy a 2018-as téli olimpia programja okán hat-hét észak-amerikait importáltak, és velük a történelem során először feljutottak az elitbe is. Na de aztán minden idők legrosszabb teljesítményével zuhantak vissza, a légiósokból három maradt, úgyhogy feltehetőleg közelebb lesznek az újabb kieséshez, mint a visszajutáshoz az elitbe… Ettől persze még nagyon veszélyesek, de ha mi a feljutásban gondolkodunk – márpedig így van –, akkor nyernünk kell.

„Dél-Koreának két edzőmeccsét láttuk, a Japán és Kazahsztán ellenit – tájékoztatott Kiss Dávid, a magyar férfiválogatott videoelemzője. – A fizikai hátrányuk megmutatkozik, ezért a gyors játékra hagyatkoznak: bedobják a korongot, majd igyekeznek letámadni a hátvédeinket és megakadályozni őket abban, hogy kihozzák a korongot. Egyelőre nem tűntek gólveszélyesnek, ugyanakkor minden meccs más, és az ilyenek is tartogatnak veszélyeket. Egyenlő létszámnál és előnyben-hátrányban is agresszívan kell játszanunk. Biztos vagyok benne, hogy ha eleget lövünk kapura, meglesz a siker.”

ÖSSZEHASONLÍTÁS
DÉL-KOREA
MAGYARORSZÁG
Világranglista-helyezés16.20.
Összes játékos
3052
5889
Férfi
269
652
Junior
2418 4513
Női
365
724
Játékvezetők59150
Fedett pályák
3041
Nyitott pályák
018

IZGALOM VAN, IDEGESSÉG NINCS

– Sokféle bemutatkozása volt már világbajnokságokon: játékosként, videoelemzőként, másodedzőként, most jön a (megbízott) szövetségi kapitányi. Mennyire izgatott és/vagy ideges?
– Izgatott mindenképp vagyok, idegesnek nem érzem magam, és remélem, nem is leszek. Azt persze hozzátenném: már játékoskoromban megfogadtam, ha nem lesz bennem meccsdrukk, akkor be is fejezem. A mostani pozíciómra is áll, hogy ha nem érzek majd izgatottságot, akkor eljött a vég – de még csak most kezdem… – nyilatkozta Majoross Gergely, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya.

– A kórházban gyógyuló szövetési kapitány, Jarmo Tolvanen kiválásával mennyire és miként rendeződtek át a feladatkörök a stábban?
– A háttérben végzett feladatok leosztása nem változott, ugyanúgy fogunk működni, ahogy eddig tettük: Szilassy Zoli inkább a támadójátékért és az emberelőnyökért, én a hátvédekért és az emberhátrányokért felelek. Természetesen a kapusokkal Farkas Tamás foglalkozik, Kiss Dávid pedig az ellenfelek és a saját játékunk elemzésével. A nagyobb változás a mérkőzésen lesz a kispadnál, hiszen Jarmo vitte a csatárokat, én pedig a hátvédeket, ez most úgy módosul, hogy én figyelek majd a csatárokra és Zoli a hátvédekre. Ezen túl nem lesz felfordulás, ugyanakkor nyilván van döntési mechanizmus, amely tetején a szövetségi kapitánynak van egy döntési jogköre, ami megbízottként ezúttal nálam lesz.

 

– Mennyire alakultak ki a soraink, feltételezzük, teljesen, hiszen holnap start…
– Persze. Mióta itt vagyunk, ugyanazokkal a sorokkal edzettünk, és így akarunk kezdeni hétfő délben is.

– És miként dőlt el a kapuskérdés, hogy Bálizs Bence, Rajna Miklós és Vay Ádám közül Bálizs és Vay a két benevezett?
– Egyik döntés sem könnyű: a kapusaink közül bárkit állíthatnánk a vonalra Dél-Korea ellen, abszolút bíznánk benne.

– Meccsről meccsre terveznek, azaz most csak az első számít, vagy kisakkozták mind az ötöt, hogy melyiken ki védjen majd?
– Természetesen azért megnéztük, hogyan követik egymást a mérkőzések, de nem agyaltuk túl, például nem találtuk ki, hogy ki véd majd a negyedik fordulóban, ennek nincs is jelentősége egyelőre.

– Mire számíthatunk Dél-Koreától, amely régi ismerősünk, ugyanakkor tavaly megjárta az elitet?
– Láttuk a korábbi, Japán elleni mérkőzésüket, illetve a helyszínen megnéztük a Kazahsztán elleni tesztmeccsüket is, amit utólag videón is szétszedtünk. Nagy meglepetés nincs: gyorsan játszó csapat, nagyon sokat dolgoznak a játékosai, méghozzá elképesztő kitartással. Abban biztosak lehetünk, hogy a komfortzónánkból kikergetnek minket, ebből adódik egy-két mélyebb szakmai dolog is, amire figyelünk majd.

MEGTISZTELVE, VIDÁMAN

– Ezen a világbajnokságon egy szép C betű feszül majd a mellkasán!
– Igen. Óriási megtiszteltetés ér, engem választottak csapatkapitánynak. Volt egy értekezletünk, amire Hári Jancsival ketten voltunk hivatalosak: ezen Jarmo közölte, hogy én leszek a csapatkapitány, Hári Jancsi az egyik, Vas Jankó pedig a másik helyettesem, mert hangos kölyök vagyok és szeretnék, ha ez a hangsáv megjelenne az öltözőben – mondta Magosi Bálint, a magyar válogatott csapatkapitánya.

– Nemcsak hangos kölyök, hanem optimista és a legvidámabb is!
– Igyekszem! Ez a legjobb sport a világon, örülhetünk, hogy ezt űzhetjük, főleg a válogatottban, amellyel az országot képviseljük. Ez hatalmas megtiszteltetés, egy újabb adalék, hogy még pozitívabb és vidámabb legyen az ember.

– Klubjában, a DVTK-ban másfél éve kapitány, mit kellett megtanulnia, hogy vezetni tudja a többieket?
– Nekem a kevesebb kiállítást! Szerencsére az utóbbi években azért drasztikusan csökken a mennyiség… Először valóban Miskolcon kaptam meg a C betűt: az előző évad elején Hajós Roli volt a kapitány, de aztán megsérült, és helyette ideiglenesen én lettem, aztán az maradtam. Muszáj a jégen megvalósítani, amit az edzők kérnek, ezt pedig egész jól csináltam, ezért szavazhattak rám. Ugyanakkor ebben a keretben sokan lehetnének kapitányok.

 

– És hol lesz a helye a jégen, hiszen idénre a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga szintjén is pontszerző csatárrá vált?
– Ahol számolnak velem – nem igazán érdekel, csak az fontos, hogy amikor a jégen leszek, a maximumot nyújtsam. Amúgy a jól megszokott Benk András, Nagy Krisztián, Magosi Bálint hármas jöhet össze a negyedik sorban, amihez csatlakozhat Terbócs István, hiszen tizenhárom csatárral jöttünk: valószínűleg, akinek jó napja van, az többet játszik, akinek kevésbé, az többet ül.

– Hogyan fest a csapatunk általánosságban?
– Nagyon összeállt ez a brigád, ezt a jégen elvégzett munka és a hangulat is bizonyítja. Most is kell a jó kezdés, és utána is kemény meccsek jönnek. Nüanszokon fog múlni, de benne van a csapatunkban a potenciál.

– Az örök igazság, hogy az első mérkőzés nehéz, az ellenféltől függetlenül.
– Ez azért van, mert sokszor viszonylag nagy idő telik el az utolsó edző- és az első vébémeccs között, és gyakorolhatsz akármennyit, a mérkőzés különbözik: meg kell szokni a csarnokot, a jeget, a levegőt is, ami nem kifogás, de általában a harmadik harmadra jön el a felszabadultság – most igyekszünk ezt a legelejére prezentálni.

– Mondjuk, a körülményekre a KHL-es Barisz Asztana csarnokában aligha panaszkodhatnak.
– Nem is tesszük! Talán még nem is jártam ilyen létesítményben, pedig a BS is szép. Na de ez más szint…

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK: Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)
CSATÁROK: Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)
VÉSZKAPUS: Rajna Miklós (MAC Újbuda)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Április 5.
–Svédország 3–4
Április 10.
–Lengyelország 2–1 – sz.
Április 12.
–Lengyelország 4–2
Április 17.
–Szlovénia 7–4
Április 20.
–Olaszország 6–1
Április 21.
–Nagy-Britannia 1–3

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
Április 29.,
Dél-Korea, 8.30
Április 30.,
Fehéroroszország, 15.30
Május 2.,
Litvánia, 8.30
Május 3.,
Szlovénia, 15.30
Május 5.,
Kazahsztán, 15.30
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik