Eb-hírfolyam

Köszönjük a figyelmet!

Az Európa-bajnokság véget ért ezzel együtt lezárjuk élő hírfolyamunkat. A kontinenstorna nyitó napjától kezdve végigkövettük az Eb-hez kapcsolódó legfontosabb történéseket és fejleményeket. Köszönjük az olvasóink kitartó figyelmét!

NYOLCADDÖNTŐ
JÚNIUS 29. – SZOMBAT
Berlin: Svájc–Olaszország 2–0 (38. mérkőzés)
Dortmund: Németország–Dánia 2–0 (37. mérkőzés)
JÚNIUS 30. – VASÁRNAP
Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2–1, h. u.  (40. mérkőzés)
Köln: Spanyolország–Grúzia 4–1 (39. mérkőzés)
JÚLIUS 1. – HÉTFŐ
Düsseldorf: Franciaország–Belgium 1–0 (42. mérkőzés)
Frankfurt am Main: Portugália–Szlovénia 0–0, 11-esekkel 3–0 (41. mérkőzés)
JÚLIUS 2. – KEDD
München: Románia–Hollandia 0–3 (43. mérkőzés)
Lipcse: Ausztria–Törökország 1–2 (44. mérkőzés)

NEGYEDDÖNTŐ
JÚLIUS 5. – PÉNTEK
Stuttgart: Spanyolország–Németország 2–1, h. u. (45. mérkőzés)
Hamburg: Portugália–Franciaország 0–0, 11-esekkel 3–5 (46. mérkőzés)
JÚLIUS 6. – SZOMBAT
Düsseldorf: Anglia–Svájc 1–1, 11-esekkel 5–3 (48. mérkőzés)
Berlin: Hollandia–Törökország 2–1 (47. mérkőzés)

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
München: Spanyolország–Franciaország 2–1 (49. mérkőzés)
JÚLIUS 10. – SZERDA
Dortmund: Hollandia–Anglia 1–2 (50. mérkőzés)

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
Berlin: Spanyolország–Anglia 2–1

 

A spanyol játékosok a királyi családtól is begyűjtik a gratulációt

 

Az ESPN is összerakta saját álomcsapatát

Harry Kane ezúttal sem járt sikerrel

Harry Kane már több mint 600 mérkőzést játszott felnőtt karrierje során. Hét csapattal is próbált trófeát nyerni, 78-szor próbálkozott és hatszor is döntőbe jutott, de a győzelem továbbra is elkerüli az angol támadót.

Van, aki Baszkföld elárulásának tartja Oyarzabal és Merino győztes gólját a spanyol válogatottban

Mikel Merino a németek elleni negyeddöntőben, Mikel Oyarzabal a vasárnapi Európa-bajnoki döntőben szerzett győztes gólt a spanyol labdarúgó-válogatottban, a szurkolók hősként ünnepelték őket, ám szűkebb hazájukban, Baszkföldön nem mindenki örül a tetteiknek, sőt – derül ki a Marca spanyol sportnapilap hétfői beszámolójából.

„Nemet mondunk a spanyol válogatottra. A mi válogatottunk a baszk” – olvasható Baszkföldön, Elorrio városában a Basilica de la Purísima Concepción épületére kifeszített molinón, alá az egyértelműség kedvéért Mikel Oyarzabal és Mikel Merino nevét is felfestették a templom falára, továbbá az „árulók” kifejezést.

Merino Pamplonában született, Oyarzabal Eibarban látta meg a napvilágot, mindketten a baszkföldi Real Sociedad futballistái. Oyarzabal édesanyja elorriói, az ismeretlen plakátolók ezért érezhették illetékesnek magukat a véleménynyilvánításban.

A Spanyolország autonóm közösségeinek egyikeként létező Baszkföld függetlenségének kiharcolását a zászlajára tűző ETA merényleteiben rengeteg ártatlan ember lelte halálát az elmúlt század második felében. Bár az erőszak nem bizonyult célravezetőnek, és a terrorszervezet 2010-ben fegyverszünetet hirdetett, 2018-ban feloszlott, a politikai szárny aktív marad.

Ennek jegyében hétfőn a Baszkföldi Egységpárt (EH Bildu) vezetője is egyértelművé tette: sohasem fog spanyol sikert ünnepelni.

„Nem az én csapatom, nem az én királyom, nem az én himnuszom – idézi a Marca spanyol sportlap Arnaldo Otegit, aki hozzátette: – Sokan úgy vélik, ez spanyolellenesség, én azonban inkább abból a szemszögből közelítek, hogy a baszk futballistáknak nincs lehetőségük a spanyollal egyenrangú baszk válogatottban szerepelni, mert a spanyol állam nem ismeri el a jogunkat erre.”

 

„Én ideges vagyok, ők meg táncolgatnak” – Unai Simón a fiatal spanyolokról

A spanyolok kapusa, Unai Simón egy mondatban tökéletesen összefoglalta, hogyan viselkedik Lamine Yamal és Nico Williams: „Az Eb-döntőben fogok pályára lépni, és idegeskedem, ők meg táncolnak.”

Már Madridban a spanyolok

Hétfőn délután Madridban leszállt a friss Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottat szállító repülőgép. Késő délután királyi fogadás, majd miniszterelnöki látogatás vár a csapatra, mielőtt beindulna a közös bulizás a szukolókkal.

 

Gareth Southgate mérlege az angolok élén

Gareth Southgate 102 meccsen át vezette az angol válogatottat. Ezeken 64-szer ünnepelhetett győzelmet, továbbá 20 döntetlent és 18 vereséget könyvelhetett el.

 

 

A torna csapata a WhoScored és az Opta szerint

A kapusposzton mindkét oldalnál Zsorzs Mamardasvili került be, a védelem jobb oldalán Joshua Kimmich helye is biztos. Mindkét csapatban szerepel Fábian Ruiz, Dani Olmo, Nico Williams, Dani Olmo és Cody Gakpo is.

A Metallica is a spanyolokat éltette a koncert közben

 

A spanyolok csapatkapitánya Olaszországba igazol

A nemzetközi sportsajtó napok óta pedzegeti Álvaro Morata Milanba igazolását – nos, hétfői lapinformációk szerint úgy tűnik, az Európa-bajnok spanyol labdarúgó már szerdán aláírhatja szerződését.

 

Mikel Oyarzabal négy fináléban vett részt, mindegyikben gólt szerzett

Mikel Oyarzabal 37 felnőttválogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. A 27 éves játékos felnőttpályafutása során négy döntőt játszott, és mind a négyben betalált. A 2021-es olimpián a brazilok kapuját vette be, 2021-ben a Spanyol Kupában az Athletic Bilbao elleni góljával trófeához segítette a Real Sociedadot. Szintén 2021-ben a Nemzetek Ligája döntőjében is betalált Franciaország ellen, és a vasárnap esti fináléban is gólt szerzett.

 

Harry Kane közösségi oldalán mondott köszönetet

„Összetört a szívünk, hogy nem tudtuk elérni azt, amiért olyan keményen dolgoztunk. Hosszú, kemény verseny volt, és nagyon büszke vagyok a fiúkra és a stábra, hogy bejutottunk a döntőbe. A célunkat nem értük el, ezzel együtt kell élnünk, de ahogy mindig, most is összeszedjük magunkat, leporoljuk magunkat, s készen állunk arra, hogy újra harcba szálljunk az angol mezben. Köszönjük a szurkolóknak, akik hittek bennünk, a végsőkig támogatva minket” – írta Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya az X-oldalán.

 

A spanyolok a repülőgépen is folytatták az ünneplést

 

Túlzás lenne azt mondani, hogy tolongtak a reptéren az angolokat váró szurkolók