nemzetisport.hu 2014.06.17 23:53 Frissítve: 2015.03.01 01:25

Kerzsakov tompított az óriási Akinfejev-potyán

Utolsóként az orosz és a dél-koreai válogatott mutatkozott be a brazíliai futball-vb-n, mégpedig 1–1-es döntetlennel. A távol-keletiek Igor Akinfejev óriási potyája után, Li Kun Ho találatával szereztek vezetést, amire a csereként beálló Alekszandr Kerzsakov válaszolt. Oroszország a hajrában többet tett a győzelemért, de hiányzott belőle az átütőerő.

Akinfejev egyenlő volt a bizonytalansági faktorral Dél-Korea ellen (Fotó: Action Images)

 

VB 2014
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Oroszország–Dél-Korea 1–1 (0–0)
Cuiabá, Arena Pantanal, 37 603 néző. Vezette: Pitana (argentin)
OROSZORSZÁG:
Akinfejev – Jescsenko, V. Berezuckij, Ignasevics, Kombarov – Fajzulin, Glusakov (Gyenyiszov, 72.), Satov (Dzagojev, 59.) – Szamedov, Kokorin, Zsirkov (Kerzsakov, 71.). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
DÉL-KOREA: Dzsung Szung Rjong – Li Jong,  Hong Dzsong Ho (Hvang Szok Ho, 73.), Jun Szuk Jung, Kim Jung Hvon – Ki Szung Jong, Han Kuk Jung – Ku Dzsa Csol, Li Csung Jong, Szon Hung Min (Kim Bo Kjung, 84.) – Pak Csu Jung (Li Kun Ho, 56.). Szövetségi kapitány: Hong Mjung Bo
Gólszerzők: Kerzsakov (74.), ill. Li Kun Ho (68.)

A találkozó összefoglalóját ide kattintva nézheti meg! 

A dél-koreai keretben hét játékos is ott van a 2009-es U20-as világbajnokságról (tudják, amelyiken Komanék bronzérmet nyertek), ez több, mint bármelyik más válogatott esetében. Meglepő-e, hogy annak az U20-as gárdának ugyanaz a Hong Mjung Bo volt az irányítója, aki jelenleg már a felnőttek kapitánya? A hétből négyen kezdtek (Hong Dzsong Ho, Jun Szuk Jung, Kim Jung Hvon, Ku Dzsa Csol), de az összhangra a túloldalon sem lehetett panasz, hiszen az oroszoké az egyetlen válogatott, amelynek minden tagja a hazai bajnokságból utazott a vb-re.

VB-HÁTTÉR
Vb-menetrend
Csapatok, játékosok
Hazaadás – exkluzív anyagok
Vb-csoportbemutatók
Vb-történelem
Letölthető szurkolói szoftver
Az összes vb-mez

Az összecsapás magas fordulatszámon kezdődött, de a felek nagyon figyeltek a zárt védekezésre, a kapuk nem nagyon forogtak veszélyben: az első negyedórában két megmozdulást, egy fölé szálló lövést és egy sárga lapot hozó szabálytalanságot volt érdemes feljegyezni.

Az oroszok annyiban mindenképp elmaradtak a várakozástól, hogy nagyon ritkán tudtak a védelem mögé kerülni, és távolról is kevés veszélyes lövőhelyzetet alakítottak ki. Ezek közé tartozott Szergej Ignasevics lövése, aki fél óra elteltével 32 méterről lőtt szabadrúgást, ám Dzsung Szung Rjong kiütötte a labdát. Nem sokkal később Jurij Zsirkov kapott labdát a bal oldalon, de a helyzethez képest jócskán mellé trafált.

 
Capello nem beszélt Akinfejevvel a lefújás után

Az első félidő hajrája ugyanakkor inkább a dél-koreaiaké volt: Ku Dzsa Csol Ignasevicsen megpattanó lövése alighanem lehetetlen helyzetbe sodorta volna Igor Akinfejevet, de a labda végül mellé ment. Nem talált kaput a labda Szon Hung Min lövésénél sem, pedig a támadó a lövőhelyzetet szépen kialakította, veszélyt azonban legfeljebb a kivetítő kandelábereire jelentett. Szünetre 0–0-val vonultak a felek.

A második félidő Viktor Fajzulin ígéretes lövésével kezdődött, ám a folytatásban Akinfejev került középpontba, akinek páncélmellényéről kétszer látványosan kipattant a labda. Harmadszorra azonban „összehozta” a dél-koreai gólt. A csereként beálló Li Kun Ho vitte rá lendületből az orosz falra a labdát a 68. percben, lövése nem volt épp eget rengető, az orosz kapus azonban óriásit hibázott, és a két keze között becsúszott a labda. 0–1

Kerzsakov gyorsan megtalálta az utat a kapuba

Capello gyorsan váltott, perceken belül beküldte Alekszandr Kerzsakovot és Igor Gyenyiszovot, a koreaiak pedig nem sokáig húzták: a 74. percben Dzagojev éles szögből lőtt, Dzsung Szung Rjong bravúrral védett, de a kipattanó Jescsenkóról Kerzsakovhoz került, aki üggyel-bajjal a kapuba pofozta a labdát. 1–1

Oroszország jobban akarta a győzelmet, de nem volt elég pontos a kapu előtt, így nem tudta kicsikarni a győzelmet: a csoport második meccse döntetlent hozott. 

A mérkőzés legjobb játékosa Szon Hung Min lett.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Belgium 1 1 2–1 +1  3  
  2. Oroszország 1 1 1–1 0 1  
  2. Dél-Korea 1 1 1–1 0 1  
  4. Algéria 1 1 1–2 –1  0  

 

A KERETEK

Oroszország
Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), 12 Jurij Lodigin (Zenit), 16 Szergej Rizsikov (Rubin Kazany)
Védők: 14 Vaszilij Berezuckij, (CSZKA Moszkva) 4 Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 3 Georgij Scsennyikov (CSZKA Moszkva), 13 Vlagyimir Granat (Dinamo Moszkva), 2 Alekszej Kozlov (Dinamo Moszkva), 22 Andrej Jescsenko (Anzsi Mahacskala), 23 Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), 5 Andrej Szemjonov (Tyerek Groznij)
Középpályások: Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), 18 Jurij Zsirkov (Dinamo Moszkva), 21 Alekszej Ionov (Dinamo Moszkva), 10 Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), 15 Roman Sirokov (FK Krasznodar), 8 Gyenyisz Glusakov (Szpartak Moszkva), 20 Viktor Fajzulin (Zenit), 17 Oleg Satov (Zenit), 19 Alekszandr Szamedov (Lokomotiv Moszkva)
Támadók: 11 Alekszandr Kerzsakov (Zenit), 9 Alekszandr Kokorin (Dinamo Moszkva), 6 Makszim Kanunnyikov (Amkar Perm)
Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Dél-Korea
Kapusok:Dzsung Szung Rjong (Szuvon Bluewings), 21 Kim Szung Gju (Ulszan Hyundai), 23 Li Bum Jung (Puszan IPark)
Védők: Kim Jung Gvon (Kuangcsou Evergrande – kínai), 3 Jun Szuk Jung (QPR – angol), 6 Hvang Szok Ho (Hirosima Sanfrecce – japán), 20 Hong Dzsong Ho (Augsburg – német), 4 Kvak Te Hvi (al-Hilal – szaúdi), 12 Li Jong (Ulszan Hyundai), 2 Kim Csang Szu (Kasiva Reysol – japán), 22 Pak Dzsu Ho (Mainz – német)
Középpályások: 16 Ki Szung Jung (Sunderland – angol), 8 Ha De Szung (Peking Kuoan – kínai), 14 Han Kuk Jung (Kasiva Reysol – japán), 15 Pak Dzsong Vu (Kuangcsou R&F – kínai), 7 Kim Bo Kjung (Cardiff City – walesi, PL), 17 Li Csung Jong (Bolton – angol), 19 Dzsi Dong Von (Augsburg – német), 9 Szon Hung Min (Leverkusen – német)
Támadók: 13 Ku Dzsa Csol (Mainz – német), 11 Li Kun Ho (Szangdzsu Szangmu), 10 Pak Csu Jung (Watford – angol), 18 Kim Sin Vuk (Ulszan Hyundai)
Szövetségi kapitány: Hong Mjung Bo