nemzetisport.hu 2016.07.11 13:53 Frissítve: 2016.07.11 14:53

Eb 2016: két magyar is bekerült a „kultuszhősök” válogatottjába

Sok sztárfutballista remekelt vagy éppen leszerepelt, de eddig kevésbé ismert játékosok is váltak nemzetük hőseivé az Európa-bajnokságon. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyan még nem jelentette be a portugálok sikerével záruló kontinenstorna álomcsapatát, több helyen már összeállítottak különböző tizenegyeket. Az egyik legérdekesebb a squawka.com által készített, az Eb hipstereiből, azaz „kultuszhőseiből” álló csapat.

Kapus – Király Gábor (Magyarország)

A Haladás kapusa védett mind a négy Eb-meccsünkön. 40 évesen ő lett minden idők legidősebb játékosa, aki Európa-bajnokságon szerepelt. A szürke mackónadrágja valóságos szimbólum lett Magyarországon, de a világ különböző részein is nagyon megkedvelték. Rengeteg magyar ment így munkába egy mozgalom keretén belül, de külföldi műsorvezetők is beöltöztek Király Gábornak.

Hipster-osztályzat: 10/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Jobbhátvéd – Vedran Corluka (Horvátország)

A Tottenham védője Londonban és a Manchester Citynél is kultikus figura lett, főként azért, mert nagyon hasonlít a Vészhelyzet című amerikai kórházsorozatban szereplő honfitársára, Goran Visnjicre. Az Eb-n viszont az „úszósapkája” keltett nagy érdeklődést. A spanyolok elleni csoportmeccsen már ebben a speciális védősapkában játszott, miután a csehek ellen összefejelt egyik ellenfelével.

Hipster-osztályzat: 9/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Középhátvéd – Michal Pazdan (Lengyelország)

A Legia Warszawa védője a tornán mutatott teljesítményével nevet szerzett magának. Nikolics Nemanja csapattársa ötvenkilenc szereléssel a negyedik leghatékonyabb védő lett az Eb-n. Valóságos harcos, nem lenne meglepetés, ha a szezont már egy erősebb csapatban kezdené.

Hipster-osztályzat: 7/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Balhátvéd – Domagoj Vida (Horvátország)

Corlukához hasonlóan őt is a fején lévő érdekesség miatt választották be a csapatba a szerkesztők. Ő volt az egyetlen játékos, aki lófarokban és mohikánstílusban hordta a haját. A válogatottban a szövetségi kapitánnyal összevesző Dejan Lovren helyére került, kemény védő, nem ismer elveszett labdákat. Nemcsak a pályán, sötét sikátorban sem szívesen találkoznánk vele.

Hipster-osztályzat: 8/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Védekező középpályás – Birkir Bjarnason (Izland)

A portugálok és a franciák ellen gólt szerző Thor becenevű középpályás az egyik legjobb megjelenésű futballista volt az Eb-n. Nem csoda, hogy az izlandiak nemzeti hősét a brit ruházati márka, az ASOS megkereste, hogy legyen a modelljük az Európa-bajnokság után. Ehhez persze klubjának, a svájci Baselnek is lesz egy-két szava.

Hipster-osztályzat: 9/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Védekező középpályás – Gera Zoltán (Magyarország)

A Portugália elleni csoportmérkőzésen betaláló játékos lett az Európa-bajnokság legidősebb gólszerzője 37 évesen és 62 naposan. Ez a találat lett a csoportkör legszebb gólja is! A Ferencváros labdarúgóját sokan már leírták korábbi súlyos sérülései miatt, de visszatért, és a magyar válogatott egyik kulcsembere volt a tornán.

Hipster-osztályzat: 8/10


(Fotók: Action Images, Reuters)


Jobb oldali középpályás – Wes Hoolahan (Írország)

A 168 centis játékos magassága és játékstílusa miatt kapta az „ír Messi” becenevet. A svédek elleni csoportmeccsen pontot mentő, az olaszok ellen pedig gólpasszt adó 34 éves játékos abszolút nyerőembere volt a legjobb 16 közé bejutó, de ott búcsúzó íreknek.

Hipster-osztályzat: 8/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Belső középpályás – Joe Allen (Wales)

A Liverpool rutinos labdarúgója büszkélkedhet a legtöbb hivatalos elismeréssel a tornán. A walesi Xavinak és Pirlónak titulált középpályása kihagyhatatlan volt az elődöntőig jutó újonc alakulatból, rengeteget futott, és még a haja, illetve a szakálla is jól állt.

Hipszter-osztályzat: 10/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Bal oldali középpályás – Ricardo Quaresma (Portugália)

Az Európa-bajnok játékosnak volt a legtöbb (2) tetoválás az arcán az összes játékos közül. Kiváló teljesítményt nyújtott, kétszer is – Horvátország ellen a 117. percben szerzett gólt, míg Lengyelország ellen az ő tizenegyese döntött – ő bizonyult a portugálok nyerőemberének. Harminckét évesen újjászületett. És van egy menő frizurája, amely a portugál címert díszítő olajfa egyik levelét ábrázolja.

Hipszter-osztályzat: 9/10

(Fotók: Action Images, Reuters)


Támadó – Hal Robson-Kanu (Wales)

A walesiek csatára a legtöbbször hajtotta végre a Johan Cruyffról elnevezett Cruyff-fordulást. A szezon végén az angol másodosztályú Readingtől távozó, így az Eb-n klub nélküli játékosként szereplő 27 éves labdarúgó Belgium ellen lőtt gólját még a legszebb negyeddöntős találatnak is megválasztották.

Hipster-osztályzat: 9/10(Fotók: Action Images, Reuters)


Támadó – Will Grigg (Észak-Írország)

Igazából elég lenne, ha csak annyit írnánk ide, hogy „Will Grigg's on fire”, és mindenki tudná, kiről is van szó. Az északírek támadója egyetlen meccsen sem játszott ugyan a tornán, de a Wigan-szurkolók által Griggre átköltött GALA-szám, a „Freed from desire” akkora siker volt a szurkolók körében, hogy mindenki azt énekelte a stadionban és azon kívül is. A Hamburg szurkolói még petíciót is írtak a klubvezetőknek, hogy szerezzék meg a csatárt.

Hipster-osztályzat: 10/10


A játékos hőtérképe az Eb-n

 (Fotók: Action Images, Reuters)

(Forrás: squawka.com)
2016.11.09 17:01:36

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Fizessen elő a Nemzeti Sportra negyedévre, és ajándékba megkapja az Eb-kötetet!

2016.07.15 19:46:45

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

Leesett az állunk néhányszor, miközben végigpörgettük olvasóink nyitómeccs előtti megérzéseit.

2016.07.12 18:07:47

Foci Eb 2016 Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sérült sportolót kevésbé érdeklik a mindennapos dolgok, csökken az önszabályozás és az érzelmi kontroll.

2016.07.11 13:26:18

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

A portugálok legjobbja a kapus volt a fináléban • A francia csatárok kevésszer voltak megjátszhatóak.

2016.07.11 09:30:30

Foci Eb 2016 nemzetisport.hu

CÍMLAPOK. „Túl kegyetlen” • „Ez nem a mi napunk volt” • CR nélkül is megkapta a „glóriát” Portugália.