Vb 2022: Elhittük magunkról, hogy bármire képesek vagyunk – Szpirovszki

Vágólapra másolva!
2022.03.26. 08:28
null
Sztefan Szpirovszki élete legemlékezetesebb mérkőzésén van túl (Fotó: Getty Images)
Felejthetetlen estén van túl Sztefan Szpirovszki, a Ferencváros korábbi, az MTK jelenlegi macedón középpályása, aki az Európa-bajnok Olaszország elleni vb-pótselejtezős sikerről nagypapaként is büszkén mesélhet.

 

– Hogyan telt az éjszakája?
– Valójában még most sem tértünk magunkhoz... – válaszolta lapunk érdeklődésére péntek délelőtt a 31 esztendős, 49-szeres válogatott Sztefan Szpirovszki, a Ferencváros korábbi, az MTK Budapest jelenlegi középpályása, aki Észak-Macedóniával óriási sikert elérve kiejtette az Európa-bajnok Olaszországot az idei katari világbajnokság pótselejtezőjében. – Hazai pályáján, Palermóban ütöttük el a világbajnokságra jutás lehetőségétől az olasz csapatot, utólag mondhatom, nem sokan bíztunk ilyen estében a keretből.

– A pályán volt, amikor a kilencvenkettedik percben Alekszandar Trajkovszki kilőtte a jobb alsó sarkot. Mire emlékszik azokból a pillanatokból?
– Nem sokra. Egyszerűen nem hittem a szememnek. Amikor láttam, hogy a labda az olasz kapuban köt ki, egy-két másodpercig nem tudtuk, mi történik. Aztán szaladtunk, ugráltunk egymás nyakába, olyan későn jött a gól, hogy tudtuk, az olaszoknak innen már nincs visszaút. Igazából csak az öltözőben fogtam fel, mit értünk el.

Szpirovszkiékra Portugália vár, a győztes kijut 
a vb-re (Fotó: Getty Images)
Szpirovszkiékra Portugália vár, a győztes kijut a vb-re (Fotó: Getty Images)

– El tudom képzelni, milyen volt ott a hangulat.
– Volt egy kis ünneplés, aztán szép csöndben mindenki letusolt és átöltözött... A viccet félretéve: táncoltunk, ugráltunk, énekeltünk, az este minden pillanatát élveztük, ilyen sikert ritkán ér el az ember pályafutása során. Különösen akkor, ha olyan kis ország válogatottját képviseli, mint mi. Észak-­Macedónia most megmutatta, számolni kell vele.

– A szállodában meddig ünnepeltek még?
– Hajnali két óra volt, mire ágyba kerültünk. Úgy voltunk vele, élvezni kell az estét. Ilyenkor egyébként is nehéz elaludni, nehezen jön az álom, most pedig volt is miért ébren maradni. A szálloda halljában közösen ünnepeltünk, aztán mindenki kidőlt, mégiscsak kőkemény mérkőzést játszottunk. Az olasz válogatottat senkinek sem kell bemutatni, csütörtök este is óriási fölényben futballozott, több mint harmincszor próbálkozott kapura lövéssel, fejessel. Más kérdés, hogy egyszer sem jött össze neki a gól. Nem úgy, mint nekünk!

– Hány üzenetet, telefonhívást kapott a továbbjutás óta?
– Túl sokat... Sajnos még nem is tudtam mindegyikre válaszolni.

– Felesége és kisfia a budapesti lakásukban nézte a meccset?
– Igen. Az imént beszéltem velük, még most is a hatása alatt vannak. A kisfiam alig tudott elaludni, úgy fel volt dobódva az élménytől. Egy biztos, ha Mateo nagyobb lesz, felvételről ismét megmutatom neki a mérkőzést.

– Mondhatjuk, hogy a csütörtöki volt pályafutása legemlékezetesebb mérkőzése?
– Igen. Szerencsére volt néhány jó meccsem, a válogatott tagjaként Európa számos élcsapata ellen pályára léphettem, a spanyolok, a horvátok vagy éppen a belgák elleni összecsapás is felejthetetlen, de a mostani mindent visz. Nyugodtan mondhatom, ez volt az az este, amelyet sohasem felejtek el, és nagypapaként is emlegetni fogom.

– A portugálok elleni keddi csata estéje is ilyen lehet?
– Bárcsak úgy lenne! A péntek nagy részét még Olaszországban töltöttük, csak este utaztunk haza, hétfőn pedig Portugália felé vesszük az irányt. Az olaszok elleni győzelmet kiélveztük, de nehogy azt higgye bárki is, hogy Portugáliában feltartott kézzel lépünk pályára. Most elhittük magunkról, hogy bármire képesek vagyunk.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–Észak-Macedónia 0–1 (0–0)
Palermo, Renzo Barbera Stadion, 33 000 néző. Vezette: Turpin (francia)
OLASZORSZÁG:G. Donnarumma – Florenzi, G. Mancini (Chiellini, 90.), Bastoni, Emerson – Barella (Tonali, 77.), Jorginho, Verratti – Berardi (Joao Pedro, 89.), Immobile (Lo. Pellegrini, 77.), Insigne (Raspadori, 64.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
ÉSZAK-MACEDÓNIA: Dimitrievszki – Sz. Risztovszki, Velkovszki (Risztevszki, 86.), Muszliu, Alioszki – Csurlinov, Ademi (Askovszki, 59.), Bardi, Nikolov (Szpirovszki, 59.) – Trajkovszki, M. Risztovszki (Miovszki, 72.). Szövetségi kapitány: Blagoja Milevszki
Gólszerző: Trajkovszki (90+2.)

DÖNTŐ
Március 29., kedd

20.45: Portugália–Észak-Macedónia – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik