Lewandowski: Bízom benne, hogy a Magyarország elleni meccsnek már nem lesz tétje

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 17:04
null
Robert Lewandowski saját magához méri magát, nem másokhoz (Fotó: Getty Images)
Kedden Münchenben ünnepélyes ceremónia keretében adták át az Aranycipőt Robert Lewandowskinak, a Bayern München lengyel támadójának, aki az előző idényben szerzett 41 góljával végzett az élen az európai gólkirályok versengésében. A 33 esztendős labdarúgót többek között Herbert Hainer, a bajor klub elnöke, Hans-Dieter Flick, a német válogatott szövetségi kapitánya, valamint Jürgen Klopp, a Liverpool jelenlegi, a csatár korábbi vezetőedzője is méltatta. A ceremónia után a BL-győztes futballista videokonferencia keretében válaszolt az Európa vezető sportlapjait tömörítő, az Aranycipőt a legjobb góllövőnek odaítélő European Sports Media (ESM) meghívott képviselőinek, köztük a Nemzeti Sport munkatársának kérdéseire.

– A világbajnoki selejtezősorozatban Lengyelország Magyarországgal zárja a csoportmeccseket, az első mérkőzés három hármas döntetlenre végződött Budapesten. Mi a véleménye Marco Rossi együtteséről, és mire számít a novemberi összecsapáson?
– A magyar válogatott a nyári Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy számolni kell vele, a legnehezebb csoportban, a legerősebb ellenfelekkel szemben is jól teljesített – felelte a Nemzeti Sportnak Robert Lewandowski.Az együttes megmutatta, milyen szervezett futballra képes, nem véletlen, hogy több tagja is meghatározó szerepet játszik a Bundesligában. A világbajnoki selejtezőcsoportban ugyanakkor Albánia is ott van Anglia mellett, és mivel kiélezett a verseny, nem szeretnénk az utolsó találkozóra hagyni a döntést. Bízom benne, hogy a Magyarország elleni utolsó csoportmeccs előtt már biztosítjuk a helyünket a csoport első két helyének valamelyikén.

– A következő esztendők kapcsán egyre többet beszélnek arról, hogy Kylian Mbappé és Erling Haaland lehetnek a jövő csillagai. Mennyire érzi személyes küldetésnek, hogy harmincon túl is állja a versenyt a húszas éveik elején járó támadókkal?
– Valóban, szeretném jelezni, hogy még én is itt vagyok – felelte lapunk újabb felvetésére a támadó. – Tudom, hogy az új generáció csillagai már dörömbölnek az ajtón, én azonban a jövőben is trófeákat akarok nyerni, és a lehető legtovább tartani a szintet. Tudom, milyen sokat ér a tapasztalat, tudom, mire vagyok képes, és azt is, mit kell tennem ahhoz, hogy a jövőben is álljam a versenyt a fiatalokkal.

– Olyan, mint a jó vörösbor? Idővel egyre jobb lesz?
– Tetszik ez az összehasonlítás. Az életkor csak egy szám, a mentalitás sokkal többet számít. Jól érzem magam a bőrömben, a futóteszteken most produkálom a legjobb eredményeket, és az adataimat elnézve még hosszú évekig teljesíthetek a legmagasabb nívón. Bízom benne, hogy ezt a hasonlatot a következő években is elmondhatják rólam.

– Hol látja saját magát Cristiano Ronaldóhoz és Lionel Messihez képest?
– A számokkal és az adatokkal nem vagyok tisztában, nem tudom, hogy ők korábban milyen gól per játékperc mutatóval végeztek az élen, de azt igen, hogy vélhetően még hosszú évekig nem látunk olyan labdarúgót, aki képes lesz a közelébe érni az ő teljesítményüknek. Éppen ezért nem hozzájuk, hanem saját magamhoz mérem magam. Nem számít, honnan jössz, hogy milyen nehéz az út, és meddig tart, amíg eljutsz a csúcsra, a lényeg, hogy keményen dolgozz az álmaidért.


– Most, hogy felért a csúcsra, mi motiválja még?
– Arra koncentrálok, hogy mi az, amit még nem nyertem meg, illetve szeretnék megfelelni az elvárásoknak. Amikor ilyen magas szintre jutunk, mindenki a legjobbat várja tőlünk, és minden percben készen kell állni, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Mindezt persze a fair play szellemében, ennek fontosságát nem győzöm hangsúlyozni. Motivációból egyébként sincs hiány akkor, amikor a nézők visszatérhetnek a stadionokba, az elmúlt másfél évben megtapasztaltuk, mennyire lehangoló üres lelátók előtt futballozni.

– Gyerekként mi jelentette a legnagyobb inspirációt?
– Thierry Henry játékát nagyon szerettem, de mégsem őt, hanem a szüleimet említeném. Nagyon sok áldozatot hoztak azért, hogy futballozhassak, gyerekként nagyjából harminc kilométerre laktam az egyesületem edzőközpontjától, ők pedig a napi munka után segítettek abban, hogy eljussak edzésre. Nem azért, hogy egy nap profi labdarúgó legyek, hanem azért, hogy boldog gyerekük legyen, aki azt csinálhatja, amit mindennél jobban szeret a világon. Csak azért, hogy egy gyerek focizhasson. Tudom, mennyire nehéz volt nekik akkoriban, ezért a mai napig ők jelentik a legnagyobb inspirációt. Később persze álmodoztam arról, milyen lehet Európa legnagyobb klubjaiban szerepelni, de persze nem tudhattam, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

– Sosem gondolkozott azon, hogy valamelyik másik topbajnokságban is kipróbálja magát?
– Évről évre felvetődik ez a kérdés, ám ez sosem volt több spekulációnál. A Bajnokok Ligájában minden évben találkozunk La Liga- és Premier League-klubokkal, ott lemérhetjük, mire vagyunk képesek más ligák legjobbjai ellen. Jól érzem magam Münchenben, nem gondolkozom a váltáson, csak arra koncentrálok, hogy minél több trófeát nyerjünk a csapattal. A pletykák vélhetően a jövőben sem szűnnek meg, ám ezeknek nincs valóságalapjuk.

Robert  Lewandowski nem szeretné, ha a lengyeleknek izgulniuk kellene a  magyarok elleni novemberi vb-selejtező előtt (Fotó: Török Attila)
Robert Lewandowski nem szeretné, ha a lengyeleknek izgulniuk kellene a magyarok elleni novemberi vb-selejtező előtt (Fotó: Török Attila)

– Pedig úgy hírlik, Florentino Pérez korábban személyesen kereste fel, hogy Madridba csábítsa. Ez igaz?
– Az elnök úrral váltottunk néhány szót korábban a két klub egymás elleni meccsei után, de ennél többet nem mondhatok.

– A Bajnokok Ligájában a múlt héten lehengerlő fölénnyel nyertek a Barcelona otthonában. A katalánok formáját látva elképzelhető, hogy a Benfica lesz a legerősebb vetélytárs a csoportban?
– A korábbi években többször találkoztunk a Benficával, tapasztalatból tudom, hogy nem számíthatunk könnyű meccsre, különösen Lisszabonban. Ugyanakkor az idegenbeli találkozó különleges lesz, elvégre legutóbb akkor játszottunk Portugáliában, amikor megnyertük a Bajnokok Ligáját. Az az este felejthetetlen, biztosan feltörnek majd az emlékek a csoportmeccs előtt. Ám ha a Barcelona, a Benfica és a Dinamo Kijev az ellenfél, akkor nem lehet súlyozni a vetélytársak között, minden mérkőzésre ugyanúgy kell készülni.

AZ ARANYCIPŐS LEWANDOWSKI BUNDESLIGA-GÓLJAI A 2020–2021-ES IDÉNYBEN

VB 2022, SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
I-CSOPORT, A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK

7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 6 5 1 18–2 +16 16
2. Albánia 6 4 2 10–6 +4 12
3. Lengyelország 6 3 2 1 19–8 +11 11
4. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 12–10 +2 10
5. Andorra 6 1 5 4–14 –10 3
6. San Marino6 61–24–230
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik