BACSKAI JÁNOS
2022.12.01 17:45 Frissítve: 2022.12.01 17:45

A „brazilok Aranycsapata”, amely máig élő traumát okozott

Minisorozatunkban sorra vesszük a labdarúgó-vb-k legjobb csapatai közül azokat, amelyek nem nyerték, nem nyerhették meg a világbajnokságot. Nagyon sok remek együttes sült fel a nagy tornákon, ahány szurkoló és szakértő, annyiféle nyolcast lehetne összeválogatni belőlük. Az utolsó, nyolcadik helyet nem nehéz kitalálni, hogy melyik válogatottnak tartjuk fent, míg a hetedikről szerkesztőségi szavazást tartottunk. A győztes vesztes (...) a brazilok 1950-es gárdája lett, amely nagyon sokban rokonságot mutat a mi Aranycsapatunkkal.

Schiaffino betalál (Fotó: AFP)

 

MIÉRT? „A mi Hirosimánk az Uruguaytól elszenvedett ezerkilencszázötvenes vereség” – vélekedett anno a brazil újságíró, Nelson Rodrigues. Bizony, nem mindennap veszít 200 ezernél is több néző előtt hazai pályán előnyből egy csapat világbajnoki „döntőt”. A mérkőzés után több brazil szurkoló elkeseredésében öngyilkos lett, írták akkor a lapok, mások tettleg vonták felelősségre a játékosokat. Nem akármilyen csapat az, amelyik ilyen hullámokat kelt!

AJÁNLÓ
 Maracanazo: egy óriási bukás, amelynek nevet is adtak
Brazil bánat – a visszatérő Uruguay diadala

AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG MELLETT. „Az utolsó mérkőzésig százszázalékos volt, ő adta a torna gólkirályát (Ademir) is; Zizinho a korszak egyik legnagyobb labdarúgója volt, Pelé példaképe, gyakran emlegetik őt a Pelé előtti korszak legjobb futballistájának. Nem mellesleg a selecao 1949-ben Copa-győztes volt” – érvel mellettük a jeles szakíró, Hegyi Tamás.

Fotó: Twitter

 

AZ A BIZONYOS… Abszolút esélyesként vágtak neki a hazai tornának Flávio da Costa kapitány legényei (egy évvel korábban a Copa América döntőjében például 7:0-ra söpörték le Paraguayt), a védelemben a később Eusébiót felfedező Bauerrel és a zseniális Nílton Santosszal, a fent említett Zizinho volt a karmester. A brazil Dicsőség Csarnokába bekerült Nílton Santos, Zizinho és Ademir mellé a legjobb 30 brazil labdarúgó közé a csatársorból Chico és a védekező középpályás Danilo Alvim is. Ízlelgessük csak: a világsztárokban bővelkedő, ötszörös világbajnok brazil futball harminc legjobbja közé „a nagy vesztes” öt játékost delegált! Ennek ellenére sem parádéztak a csoportküzdelmek során, de a második csoportkörben (amelynek első helyezettje lett a világbajnok) már nem tréfáltak: 7:1-re verték meg a svédeket, 6:1-re a spanyolokat. Az egy győzelemmel és egy döntetlennel álló Uruguay elleni rangadóra (tehát nem klasszikus vb-döntőre!) a Maracana természetesen zsúfolásig (még azon is túl, hiszen a középső karéjban állóhelyek voltak) megtelt. A brazil újságok biztosra vették a Barbosa – Augusto, Juvenal – Bauer, Danilo Alvim, Bigode – Friaca, Zizinho, Ademir, Jair, Chico tizenegy győzelmét, néhány közülük előre legyártotta az aranyat ünneplő címlapot!

Sokáig úgy tűnt, nem is hiába dolgoztak, hiszen a csapat talán legkevésbé ismert játékosa, Friaca a fordulás után megszerezte a vezetést a selecaónak. Ám ezután begörcsöltek Ademirék, a célestét pedig vállaira vette a Juan Schiaffino, Alcides Ghiggia páros, amely kétszer megzörgette Barbosa hálóját. Fordított Uruguay, és bebizonyosodott: 200 ezer ember is tud néma csöndben lenni hosszú percekig. 

Született egy kifejezés is, a Maracanazo (nagyjából „maracanai csapás”), amely ma is emlékeztet mindenkit a futball törvényeire.

MIÉRT NEM? Nem tudjuk, mennyire zavarta meg a brazil játékosokat az, hogy kész tényként kezelték odahaza az aranyérmet, de az egészen biztos, hogy a nyomás sokukat valósággal megbénította. Az uru csapatkapitány, Obdulio Varela levizelte az öltözőben a hazaiak dicsőségét zengő újságokat, ez feldobta az övéit, és arra biztatta a társait, hogy hányjanak fittyet a Juan López szövetségi kapitány által megparancsolt óvatos, védekező taktikára, mert ezt szerinte csak vereséghez vezethet. Nyugodtan játszhattak, mert odahaza senki nem várt tőlük győzelmet, nem mellékesen a vb előtt háromszor is pályára léptek Brazíliában, így tudták, mi vár rájuk.

Igen, az övé (Fotó: AFP)

 

Az aranyat érő gólt szerző Ghiggia a célestében jegyzett valamennyi (4) találatát ezen a vb-n érte el, írja remek cikkében Hegyi Tamás – a finálé után akkora volt a zűrzavar Rióban, hogy az újdonsült vb-címvédő játékosai két napig nem merték elhagyni a szállodájukat. Már a mérkőzés félidejében 200 nézőt kellett kórházba vinni sérülések és szívrohamok matt a Maracanából, sejtjük, mi lehetett ott a lefújást követő órákban... És azt se feledjük, remek válogatottja volt akkor Uruguaynak – azonban a következő vb-n öldöklő csatában őket is megverte a mi Aranycsapatunk...

A győztes gól szerzője (Fotó: AFP)

 

HOGYAN TOVÁBB? Mint említettük, rokon vonások vannak eme gárda és az Aranycsapat között, kettejük csatáját az 1954-es vb-n a mienk nyerték. Legalábbis a lefújáskor, mert utána a dühös dél-amerikaiak a pályán, a folyosón és az öltözőkben revansot vettek, törtek-zúztak (a pályán a Czibort üldöző Djalma Santos köpködött is), majd csatlakoztak a dühödt brazil fotósok és szurkolók... Az igazsághoz tartozik, hogy a Zezé Moreira által vezetett válogatottban már csak mutatóba maradt néhány ezüstérmes, ugyanakkor a fenti említett legjobb harmincba odafért ebből a csapatból Djalma Santos, Julinho és Didi is.

Szegény Barbosát pedig még 1993-ban sem engedték be a vb-re készülő brazil válogatott edzőtáborába, mondván, balszerencsét hoz...

Ma sem feledik (Fotó: AFP)
A LEGJOBB NEM GYŐZTES VB-CSAPATOK
Csúcsra járatták a jogo bonitót – és nem nyertek semmit 
Lányok, szurkolók és szakértők kedvencei voltak, aztán jött Caniggia
 Cherchez la femme? Ennyin múlott Platiniék vb-aranyérme?
 Mechanikus narancs, el-elrepülő kapitánnyal, ez volt a legjobb holland válogatott?
Maradona különös gólörömén úszott el a vb-arany?
Owen, Rooney, Beckham, Gerrard, Lampard, Ferdinand: csak együtt nem ment 
 A „brazilok Aranycsapata”, amely máig élő traumát okozott

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.