Hiába a fohász és a Szalah-gól, simán nyertek az oroszok

ILKU MIKLÓS (Szentpétervár)ILKU MIKLÓS (Szentpétervár)
Vágólapra másolva!
2018.06.19. 19:45
null
Az oroszok a második meccsüket is simán megnyerték – <a href="http://www.nemzetisport.hu/foci-vb-2018/vb-2018-giga-james-sem-segitett-szomoru-lengyel-szepseg-2642377" target="_blank"><strong>GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! </strong></a>(Fotó: AFP)
Istenhez fohászkodtak az egyiptomiak az Oroszország elleni csoportmeccs előtt, úgy hitték, égi segítséggel bármire képesek lehetnek. Imáik talán meghallgattattak, de a védelmi hibákért nagy árat fizettek, a házigazda gólokkal büntetett és győzelmével nagyon közel került a továbbjutáshoz.

 

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

OROSZORSZÁG–EGYIPTOM 3–1 (0–0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 64 468 néző. Vezette: Cáceres (paraguayi)
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov (Kudrjasov, 86.) – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Golovin, Cserisev (Kuzjajev, 74.) – Dzjuba (Szmolov, 79.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
EGYIPTOM: el-Senavi – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Elneni (Varda, 64.), Hamed – Szalah, Szaid, Trézéguet (Szobhi, 68.) – Mohszen (Kahraba, 82). Szövetségi kapitány: Héctor Cúper
Gólszerző: Fati (47. – öngól), Cserisev (59.), Dzjuba (62.), ill. Szalah (73. – 11-esből)
Sárga lap: Szmolov (84.), ill. Trézéguet (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 8–1 +7 6
2. Uruguay 1 1 1–0 +1 3
3. Egyiptom 2 2 1–4 –3 0
4. Szaúd-Arábia 1 1 0–5 –5 0


Bő fél órával a mérkőzés kezdete előtt szokás szerint bemutatták a kezdőcsapatokat. Ránézésre valamivel több orosz szurkoló volt a szentpétervári stadionban, mégis az egyiptomi névsorolvasásnál akadt ki a képzeletbeli decibelmérő – különösen amikor a kezdőcsapatba visszatérő tízes, Mohamed Szalah fotója jelent meg a kivetítőn. A helyi műsorközlő megpróbált rákontrázni, és a híres „Kalinka-Malinka” népdallal felrázni a hazai szurkolótábort, számottevő sikert azonban nem ért el.

A pályán melegítő szbornaját viszont felrázta, a hazaiak már a második percben megszerezhették volna a vezetést. Mohamed Abdel-Safi a saját térfelén adta el a labdát, de az orosz kontrából még csak lövés sem lett, mert Artyom Dzjubát annyira meglepte Roman Zobnyin indítása, hogy elsuhant a lába alatt a labda.

Az orosz válogatott 4–2–3–1-es felállásban vágott neki a találkozónak, Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány pedig már az elején minden labdaszerzésnél és bedobásnál hevesen hadonászott, előre tessékelve tanítványait. Megilletődötten kezdtek az egyiptomiak, többször is meggyűlt a bajuk a labdakihozatallal már a saját térfelükön, az agresszíven letámadó oroszok rendre megzavarták őket.

Az afrikaiak a széleket szándékosan üresebben hagyták, inkább középre koncentrálódtak, hogy lezárják a belső passzsávokat és az átlövéseket blokkolni tudják. Beadásokra kényszerítették az oroszokat, ami nem is csoda, hiszen két, 190 cm-nél is magasabb belső védőjükön nehezen jut túl a labda, még a termetes Dzjubának is meggyűlt a baja a párharcokkal.

Hiába nyomták meg a meccs nyitó részét az oroszok, a befejezések és utolsó passzok rendre nem sikerültek (a kaput is csak egyszer találták el az első félidőben), a szünetig az élénk egyiptomi és a gyakran hullámzásba kezdő hazai drukkerek sem ünnepelhettek gólt.

Szinte még ki sem vette a bíró a sípot a szájából a második játékrész elindítása után, máris megszerezte a vezetést Oroszország: az egyiptomi csapatkapitány, Ahmed Fati balszerencsés mozdulattal a saját kapujába pörgette a labdát. Ez volt a 2018-as vb ötödik öngólja – nem kizárt, hogy megdől majd az 1998-as rekord (6).

Alig tíz perccel később a stadion egyik fele szinte teljesen elcsendesedett, az orosz válogatott ugyanis két gólt is berámolt három perc leforgása alatt, és a korábban rendkívül lelkes egyiptomi szurkolók hitetlenül, fejüket fogva bámultak maguk elé. A sokat kritizált videobíró aztán közbeavatkozott, szabadrúgás helyett büntetőt kapott a csapatuk. Mohamed Szalah rendkívül magabiztosan bombázott a bal felsőbe, ezzel felcsillant a remény az afrikaiak szemében – a drukkerek önfeledt ünneplésbe kezdtek, pedig kétgólos hátrányban voltak még így is. Viszont ha úgy nézzük: megszerezték első góljukat ezen a vb-n.

Többre viszont már nem futotta az erejükből, így ha Uruguay legalább egy pontot szerez Szaúd-Arábia ellen, akkor a „fáraók” számára véget is ér a világbajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik