Francia győzelem a VAR és a gólvonal-technológia segítségével

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 13:54
null
Munkában a VAR-egység (Fotó: AFP)
Győzelemmel rajtolt Franciaország a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon, mivel a C-csoport első mérkőzésén 2–1-re legyőzte Ausztráliát. A franciák első találatát egy videoasszisztensi segítséggel megítélt tizenegyes előzte meg, a másodiknál pedig a gólvonal-technológia jelezte, hogy Paul Pogba lövése átjutott a gólvonalon. A FIFA utólag nem Pogbának, hanem az ausztrál Aziz Behich öngóljának adta a találatot.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
C-CSOPORT
FRANCIAORSZÁG–AUSZTRÁLIA 2–1 (0–0)
Kazany, Kazany Aréna, 41 300 néző. Vezette: Cunha (uruguayi)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Tolisso (Matuidi, 78.), Kanté – Griezmann (Giroud, 70.), Mbappé, O. Dembélé (Fekir, 70.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Ausztrália: Ryan – Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich – Mooy, Jedinak – Kruse (Arzani, 84.), Rogic (Irvine, 72.), Leckie – Nabbout (Juric, 64.). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Gólszerző: Griezmann (58. – 11-esből), Behich (81. – öngól), ill. Jedinak (62. – 11-esből)
Sárga lap: Tolisso (76.), ill. Leckie (13.), Risdon (57.), Behich (87.)
ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A FIFA 2014-ben és 2018-ban bevezetett világbajnoki újdonságai főszerepet kaptak a Franciaország–Ausztrália csoportmérkőzésen: az első gól előtti tizenegyeshez a videoasszisztens segítsége, a sorsdöntő második francia találat megadásához pedig a gólvonal-technológia kellett – Didier Deschamps csapata szenvedve és elég gyenge játékkal győzött.

VIHAROS FRANCIA KEZDÉS UTÁN ERŐS VISSZAESÉS

Az Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé támadótrióval felálló franciák lendületesen nekiestek az ausztrál gárdának: Mathew Ryan kapusnak 8 percen belül négyszer kellett védenie, Mbappé kimondottan nagy helyzetet hibázott el. Az ausztrálok kicsit megilletődötten kezdtek, és az első percekben a kapusuk tartotta őket meccsben.

A tízperces rohamot követően a franciáknak már sokkal kevesebb lehetőségük volt – következő helyzetüket a 32. percben Lucas Hernández rontotta el –, a kék mezesek nem tudtak mit kezdeni a stabilizálódó, erős és nagyon fegyelmezett ausztrál védelemmel. Az ausziknak a támadásépítéssel gyűlt meg a bajuk, és mivel felmérték, hogy akcióból nem nagyon jutnak dűlőre, megpróbáltak minél több rögzített szituációt kiharcolni. Aaron Mooynak voltak is veszélyes beívelései, sőt, az egyik után majdnem megszerezte a vezetést Ausztrália: a balról beküldött labdához Corentin Tolisso ért hozzá, Hugo Lloris bravúros, gyors vetődéssel mentette meg az öngóltól a francia válogatottat.

Az első félidőt mindenesetre azzal a tudattal zárhatta Ausztrália, hogy 45 perc alatt jobbára az történt a pályán, amit Bert van Marwijk el akart érni.

A franciáknak igen nehéz dolguk volt az ausztrál csapattal (Fotó: AFP)
A franciáknak igen nehéz dolguk volt az ausztrál csapattal (Fotó: AFP)

AKCIÓBA LÉP A VAR

A második félidő elején nem változott sok minden: a franciáknak nem volt látható tervük az ausztrál fal áttörésére. Terület nem jutott a gyors csatártriónak, átlövések nem jöttek, beívelésekkel meg hiába is próbálkoztak volna – nem csoda, hogy elment melegíteni Olivier Giroud. Aztán a semmiből jött a videobíró.

Az 57. percben Antoine Griezmann lépett ki egy labdával, és átesett az elécsúszó Joshua Risdon lábán. A játékvezető konzultált a VAR-ral, és a videoelemzők javaslatára büntetőt ítélt – először kapott döntő szerepet a videoasszisztens-rendszer világbajnokságon! Az ausztrálok háborogtak, Antoine Griezmann viszont erőből, félmagasan belőtte a tizenegyest(1–0).

Azt, hogy mi várhat az ausztrálokra, jól mutatta, hogy a gól utáni első európai akció is kis híján góllal végződött, mert a franciák átrohantak a sárga mezesek védelmén. Mielőtt viszont nagyon kényelmes helyzetbe került volna Franciaország, Samuel Umtiti kézzel ért bele egy beadásba – ez is büntető, most VAR-segítség nélkül! A sorsdöntő tizenegyesgóljaival Ausztráliát a vb-re segítő Mile Jedinak most is higgadt volt, laposan, Llorist elküldve értékesítette a lehetőséget a 62. percben (1–1).

Mile Jedinak értékesíti a tizenegyesét (Fotó: AFP)
Mile Jedinak értékesíti a tizenegyesét (Fotó: AFP)

POGBA ELDÖNTI

A cserék sorát az ausztrálok nyitották meg, bejött a láthatatlan ék, Andrew Nabbout helyére Tomi Juric. Hetven perc elteltével a másik szakvezető Didier Deschamps kettőt cserélt, lehozta Griezmannt és Dembélét, beküldte Giroud-t és Nabil Fekirt, az ausztrálok pedig Jackson Irvine-t dobták be a középpályára. A franciáknak végre volt klasszikus centerük a pályán, ám ettől még szenvedtek, és ahogy telt az idő, ellenfelük egyre inkább reménykedhetett a kék mezesek idegességében és a megnyíló lehetőségekben.

Tolisso egy kontra „vérbe fojtásáért” kapott sárga lapot, Deschamps le is cserélte a labdaszerzőjét. A francia tanácstalanságot látva kicsit meglepően hatott, hogy milyen villámakció jött a 81. percben – hol volt ez eddig?! –, a remek adogatás után Paul Pogba került helyzetbe, lövése pedig némi szerencsével a lécről a gólvonal mögé pattant. A gólvonal-technológia jelzett, a játékvezető középre mutatott! (2–1). [A FIFA utólag, egy nappal később elvette Pogbától a gólt, és Aziz Behich öngóljának ítélte azt – a szerk.].

Az ausztrálok még bedobták a vb legfiatalabb játékosát, Daniel Arzanit, ám ez sem segített: Franciaország ugyan egyáltalán nem nyújtott meggyőző játékot, de 2–1-re győzött.

FRANCIAORSZÁG
KAPUSOK: 23
Alphonse Areola (PSG), 1 Hugo Lloris (Tottenham – Anglia), 16 Steve Mandanda (Marseille)
VÉDŐK: 21 Lucas Hernández (Atlético Madrid – Spanyolország), 3 Presnel Kimpembe (PSG), 22 Benjamin Mendy (Manchester City – Anglia), 2 Benjamin Pavard (VfB Stuttgart – Németország), 17 Adil Rami (Marseille), 19 Djibril Sidibé (Monaco), 4 Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), 5 Samuel Umtiti (FC Barcelona – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), 14 Blaise Matuidi (Juventus – Olaszország), 15 Steven Nzonzi (Sevilla – Spanyolország), 6 Paul Pogba (Manchester United – Anglia), 12 Corentin Tolisso (Bayern München – Németország)
TÁMADÓK: 11 Ousmane Dembélé (FC Barcelona – Spanyolország), 18 Nabil Fekir (Lyon), 9 Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), 7 Antoine Griezmann (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Thomas Lemar (Monaco), 10 Kylian Mbappé (PSG), 20 Florian Thauvin (Marseille)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

AUSZTRÁLIA
KAPUSOK:
12 Brad Jones (Feyenoord – Hollandia), 1 Mathew Ryan (Brighton – Anglia), 18 Danny Vukovic (Genk – Belgium)
VÉDŐK: 16 Aziz Behich (Bursaspor – Törökország), 2 Milos Degenek (Jokohama F. Marinos – Japán), 6 Matthew Jurman (Szuvon Bluewings – Dél-Korea), 3 James Meredith (Millwall – Anglia), 19 Josh Risdon (Western Sydney), 20 Trent Sainsbury (Grasshoppers – Svájc)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 22 Jackson Irvine (Hull City – Anglia), 15 Mile Jedinak (Aston Villa – Anglia), 10 Robbie Kruse (Bochum – Németország), 8 Massimo Luongo (Queens Park Rangers – Anglia), 5 Mark Milligan (al-Ahli – Szaúd-Arábia), 13 Aaron Mooy (Huddersfield Town – Anglia), 23 Tom Rogic (Celtic – Skócia)
TÁMADÓK: 17 Daniel Arzani (Melbourne City), 4 Tim Cahill (Millwall – Anglia), 9 Tomi Juric (FC Luzern – Svájc), 7 Mathew Leckie (Hertha BSC – Németország), 14 Jamie Maclaren (Darmstadt – Németország), 11 Andrew Nabbout (Urava Red Diamonds – Japán), 21 Dimitri Petratos (Newcastle Jets)
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk (holland)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik