Későn ébredt Brazília, Belgium kiejtette az ötszörös győztest!

Vágólapra másolva!
2018.07.06. 22:01
null
A belgák fél óra alatt kétszer találtak be Alissonnak – jobban mondva egyszer a belgák, egyszer a brazilok (Fotó: AFP)
Brazília nem jutott be a legjobb négy közé a labdarúgó-világbajnokságon! Neymarék már az első félidőben kétgólos hátrányba kerültek, és bár a hajrá kezdetén a csereként beálló Renato Augusto szépített, Belgium 2–1-re megnyerte a két válogatott péntek esti kazanyi negyeddöntőjét. A belgák a franciákkal találkoznak a jövő keddi, szentpétervári elődöntőben.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
BRAZÍLIA–BELGIUM 1–2 (0–2)
Kazany, Kazany Aréna, 42 873 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 73.), Fernandinho – Willian (Roberto Firmino, a szünetben), Philippe Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus (Douglas Costa, 58.). Szövetségi kapitány: Tite
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (Vermaelen, 83.) – R. Lukaku (Tielemans, 87.), De Bruyne, E. Hazard. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Gólszerző: Renato Augusto (76.), ill. Fernandinho (13. – öngól), De Bruyne (31.)
Sárga lap: Fernandinho (85.), Fagner (90.), ill. Alderweireld (47.), Meunier (71.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a negyeddöntő slágermeccsére került sor Kazanyban péntek este, a 23 mérkőzés óta veretlen Belgium a 15-ös sorozattal bíró Brazíliával mérkőzött meg a legjobb négy közé jutásért. A dél-amerikaiaknál visszatért a Mexikó elleni összecsapást sérülés miatt kihagyó Marcelo, fontos hiányzó azonban így is akadt, Danilo tornája már korábban véget ért, míg a középpálya egyik alappillére, Casemiro eltiltás miatt nem állhatott Tite rendelkezésére.

Roberto Martínez nem kényszerűségből, de kettőt változtatott a nyolcaddöntőhöz képest, a Japánnak betaláló Chadli Carrascót váltotta a kezdőben, a szintén gólt szerző Fellaini a stabilitás végett került be a csapatba, igaz, így be kellett áldozni Mertenst, aki csak a kispadon kapott helyet.

A csere potenciális nyertese az egy sorral feljebb kerülő Kevin De Bruyne volt, lövésével ő adta meg az alaphangot a nagyszerű iramban kezdődő mérkőzésen. Az első brazil lehetőségre a 8. percig kellett várni, az viszont majdnem gólt ért: Thiago Silva térdéről a kapufára pattant a labda, a védők szabadítottak fel.

Nem sokkal később újabb kavarodást jegyezhettünk fel Courtois kapuja előtt, ilyen kezdés után sokként hatott a braziloknak, hogy Belgium szerezte meg a vezetést: Chadli középre ívelt szögletét elvétette Gabriel Jesus, az ötösnél felugró Fernandinhót ez olyannyira meglepte, hogy felkarjáról a kapuba vágódott a labda (0–1).

Brazília először került hátrányba a tornán, de a következő percekben úgy tűnt, hogy ez nem fogja meg nagyon a csapatot, amely eggyel magasabb fokozatba kapcsolt, és feljebb tolta sorait, teret engedve az életveszélyes belga kontráknak. Eden Hazard kedvére ficánkolt a védők között, Lukakut nem lehetett elnyomni, De Bruyne pedig alaposan kiélvezte szabadabb szerepkörét, és bődületes nagy góllal megduplázta a az előnyt: a Manchester City középpályása 16 méterről irgalmatlanul kilőtte a jobb sarkot, Alissonnak esélye sem volt a hárításra (0–2). Kétgólos hátrányból legutóbb 1938-ban, a svédek ellen fordított Brazília vb-meccsen (4:2), és ezúttal is pokolian nehéz feladatnak ígérkezett ez.

Meunier gyakorlatilag leszedte a pályáról Neymart, Casemiro hiányában súlytalan volt a középpálya, Willian meg sem tudta közelíteni a Chelsea-ben nyújtott teljesítményét – le is cserélték a szünetben, Roberto Firmino érkezett a második félidőre.

A folytatásban Gabriel Jesus húzódott ki a jobb szélre rövid időre, ezalatt majdnem kiharcolt egy tizenegyest – a VAR használata is kellett a végső ítélethez –, majd ő is lement, Douglas Costa érkezett a helyére. Meg vele együtt némi lendület, Courtois viszont a helyén volt. A túloldalt Hazard majdnem eldöntötte a továbbjutás kérdését, lövése centikkel kerülte el a kaput.

Az áttörést a harmadik csere, Renato Augusto hozta meg, Philippe Coutinho mesteri középre ívelését csúsztatta a bal alsóba (1–2). A Barcelona brazilja a harmadik gólpasszát jegyezte a tornán, jelenleg ő a legeredményesebb kiszolgáló az oroszországi viadalon.

Nem sokkal később ismét Renato Augusto találhatott volna be, az addig tökéletesen záró belga védelem rosszul tolódott, a középpályás így teljesen szabadon lőhetett a tizenhatosról, ám a labda, ha nem is sokkal, de elkerülte a jobb sarkot. Coutinho rajta is túltett, Neymar először (!) tudott elhúzni a bal szélen, visszagurítását viszont rosszul találta el csapattársa, óriási lehetőség volt az egyenlítésre.

A hajrában mindent egy lapra téve támadott Brazília, amely némileg rátalált saját játéka ritmusára, erre azonban későn került sor. Neymar lövése és Courtois bravúrja a meccs érdemi végét jelentette, a belgák az utolsó két percben már nem engedték helyzetbe kerülni ellenfelüket, a fegyelmezett játék a nemzet – holtversenyben – legjobb vb-szereplését eredményezve elődöntőt ért, amelyben Franciaország ellen kellene kiharcolni a fináléba kerülést. Brazília sorozatban negyedszer búcsúzott a világbajnokságtól európai ellenféllel szemben, s ezzel az is eldőlt, hogy az öreg kontinens adja a 21. vb végső győztesét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik