18 év után is kísérti az osztrákokat a bojtos sapkás feröeri kapus

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.10.09. 15:56
Ha nem is feltétlenül minden idők legnagyobb meglepetése, de mindenképpen minden idők egyik legfurcsább eredménye: 1990. szeptember 12-én az első nemzetközi tétmérkőzését játszó Feröer-szigetek a svédországi Landskronában 1–0-ra legyőzte a Mondial ’90-en részt vett Ausztriát. Polsterék arca azóta is ég, a feröeriek meg történelmük legdicsőbb pillanatát emlegetik: valós mese a landskronai csodáról, a bojtos sapkás kapusról, és egy elképesztő mérkőzésről. Szombaton jöhet a „visszavágó”.
Tornászbajnok, kézilabdázó, targoncás, az osztrákok rémálma: Jens Martin Knudsen, a bojtos sapkás kapus
Fotó: Imago
Tornászbajnok, kézilabdázó, targoncás, az osztrákok rémálma: Jens Martin Knudsen, a bojtos sapkás kapus
Tornászbajnok, kézilabdázó, targoncás, az osztrákok rémálma: Jens Martin Knudsen, a bojtos sapkás kapus
Fotó: Imago
Tornászbajnok, kézilabdázó, targoncás, az osztrákok rémálma: Jens Martin Knudsen, a bojtos sapkás kapus

A FERÖERI HŐSÖK

  • Jens Martin Knudsen a sziget történetének legjobb kapusa, még a skót ligában (bár nem az élvonalban) is megfordult. 40 évesen vonult vissza, 65-szörös válogatott. „Trademark” bojtos sapkáját egy gyerekkori baleset miatt viselte mindig. Igen sokoldalú sportoló volt: a Feröer-szigetek tornászbajnoka, ráadásul kézilabdakapusként is gyarapította válogatottságai számát!
  • A gólszerző Torkil Nielsen 18-szoros válogatottként vonult vissza, az osztrákok ellen lőtte találatai felét… A 44 éves volt válogatott „mellékállásban” a Feröer-szigetek legjobb profi sakkozói közé tartozik.
  • Az akkori csapatból a mai napig aktív Allan Mörköre, aki az osztrákok ellen mutatkozott be a válogatottban. Jelen pillanatban az Argja Boltfelag játékosedzője, 2001-ig 54-szer szerepelt a válogatottban.
  • Allan bátyja, Kurt Mörköre volt annak a csapatnak az egyik legjobb játékosa. A középpályásként és csatárként is bevethető K. Mörköre pékként kereste eredetileg a kenyerét, később kétszeres gólkirály és 37-szeres válogatott lett, ráadásul még a norvég élvonalban is megfordult.
Ahogy a magyar szurkolók igyekeznek kitörölni emlékezetükből a máltai zakót, vagy a liechtensteini ikszet, úgy felejtenék el nagyon szívesen az osztrák drukkerek 1990. szeptember 12-ét, a Feröer-szigetek elleni megalázó vereséget.

A „landskronai csoda” után tizennyolc évvel ismét találkozhat egymással a két válogatott feröeri pályaválasztás mellett, és hogy az emlék mennyire fájó még az osztrákoknak, arról elég az 1–0-s zakóba belebukó Josef Hickersbergert meghallgatni.

„Az, hogy egy csoportba kerültünk Feröerrel, már önmagában egy ok volt arra, hogy lemondjak az Eb után” – tréfálkozott a „sógorokat” a 2008-as kontinenstornán irányító Hickersberger, mikor megkérdezték a tizennyolc évvel ezelőtti meccsről.

„Komolyra fordítva a szót: megnézem a meccset tévén, de egy porcikám sem kívánja, hogy ott legyek a helyszínen. Örülök, hogy nem leszek ott, nem akarok emlékezni arra a bizonyos, tizennyolc évvel ezelőtti találkozóra…” – tette hozzá.

Pedig Hickersbergernek magáról a Feröer-szigetekről nem lehetnek rossz emlékei, hiszen a ’90-es Eb-selejtezőt a svédországi Landskronában rendezték. Hogy miért? A válasz egyszerű: a szigetországban nem volt egyetlen füves pálya sem…

Szóval, egy csapat pálya nélkül, tizenegy amatőrrel, ráadásul még egy bojtos sapkás kapussal – az osztrákok nem véletlenül számítottak sétagaloppra. Aztán nagyon meglepődtek: a sapkás kapus, Jens Martin Knudsen (aki akkor épp targoncásként dolgozott egy halfeldolgozó üzemben, és kézilabda-válogatott, illetve tornászbajnok is volt) remekül védett, a feröeriek valahogy mindent megúsztak, Torkil Nielsen pedig egy védelmi- és kapushiba után betalált.

A hátralevő fél órában a ’90-es vb-t is megjárt Polsterék képtelenek voltak áttuszkolni a labdát a gólvonalon, így teljes lett a meglepetés: a Feröer-szigetek 1–0-ra győzött, az osztrákok meg megszégyenülten kullogtak haza.

A csapatot pellengérre állította a sajtó, Hickersbergert azonnal kirúgták, de ez nem enyhítette a megaláztatást: valószínűleg erre a visszavágón aratott 3–0-s osztrák győzelem sem volt képes.

Az emlék még tizennyolc év után is élénken él mindkét ország fociszeretőiben, így Martin Olsennek, a 18 meccsből 18 vereséget produkáló feröeri szövetségi kapitánynak nem kell pluszmotivációt nyújtania csapatának a szombati vb-selejtező előtt…

„Ez lesz az a meccs, amely előtt semmit nem kell mondanom. Az Ausztria elleni meccs mindig is különleges lesz nekünk” – mondta az októberi selejtezők után posztjáról leköszönő szakvezető.

A LANDSKRONAI CSODA


FERÖERI ÉRDEKESSÉGEK

  • A válogatott első mérkőzését 1930-ban játszotta, a Shetland-szigetek ellen. A shetlandiek 5–1-re nyertek…
  • Első nemzetközi mérkőzésüket 1988-ban, Izland ellen játszották (0–1).
  • 1986-ig homokon (!) játszották a meccseket, ekkor épültek meg az első műfüves pályák. Ma már természetesen UEFA-előírásoknak is megfelelő stadionjuk van.
  • Hivatalos meccsen 3–0 a legnagyobb különbségű győzelmük, San Marino csapatát „gázolták el” Eb-selejtezőn.
  • Összesen eddig hat, tétmérkőzésen aratott győzelme van a nemzeti csapatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik