Gordon Strachan: meggyőződésem, hogy ezek a skót srácok történelmet írnak

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.23. 12:23
Gordon Strachan (Fotó: Getty Images)
Nem túlzás azt állítani, hogy Skóciában optimistán várják a Magyarország elleni, utolsó fordulós Európa-bajnoki csoportmérkőzést. A skót válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Gordon Strachan a Scottish Sun hasábjain, míg a mögöttünk hagyott idény végéig a West Hamet irányító David Moyes a BBC-nek nyilatkozott az összecsapásról.

Senki se aggódjon amiatt, hogy a skót játékosok fáradtak, vagy netán levertek lesznek két kemény csoportmeccs után” – ezzel a felütéssel kezdi cikkét Gordon Strachan, aki játékosként Sir Alex Ferguson tanítványa volt az aranykorát élő Aberdeenben, majd a Manchester Unitedben is, edzőként pedig többek között a Celticet, majd négy évig a skót nemzeti együttest is irányította.

A jelenleg a Dundee technikai igazgatójaként dolgozó 67 éves szakember szerint Steve Clarke tanítványai mentálisan készen állnak a vasárnap esti csörtére – már csak azért is, mert a Svájc elleni döntetlen helyreállította a skótok önbizalmát, ráadásul a szurkolók és a sajtó részéről érkező dicséretek is extra magabiztosságot kölcsönözhetnek a játékosoknak.

„Ha bárki bement volna a Svájc elleni meccs után az öltözőbe, garantálom, hogy egy olyan csapatot látott volna, amely úgy érezte, hogy képes lenne visszamenni a pályára és lejátszani még egy összecsapást” – fogalmazott Strachan. Szerinte a mentális állapot és az önbizalom lesz a döntő faktor, a vízfogyasztás és az elemzők munkája ezzel szemben „csupán” egy-két százaléknyi előnyt jelenthet a mieink ellen.

„A lényeg az, hogy fizikailag mindenki készen álljon a topfutball kihívásaira, s ebből a szempontból minden skót játékos a legmagasabb szintet képviseli. Ezenkívül az eredmények határozzák meg a játékosok hangulatát, nem pedig az, hogy  mennyit alszanak. – folytatta a tréner, majd a saját tapasztalait hozta fel példának. – Mi annak idején rendszeresen éjszakáztunk, mert etetni kellett a gyerekeket, így négy órát aludtunk, de másnap ugyanúgy lejátszottuk a soron következő mérkőzést. Próbáld Sir Alex Fergusonnak elmondani, hogy kimerült vagy! Emlékszem egy idényre, amikor rengeteg meccset játszottunk, ő pedig berontott az öltözőbe, és ennyit mondott: »Majd én megmondom, mikor vagytok fáradtak!«, majd kiviharzott a teremből.”

Strachan hozzátette: Steve Clarke tanult a három évvel ezelőtti hibájából, amikor túlhajtotta a játékosait, most viszont könnyített edzésekkel készül a sorsdöntő csatára.

Jó megérzésem van. Az előző meccs előtt úgy éreztem, hogy a középpályásnégyesünk jól fog szerepelni a svájciak ellen, és a Kölnben látottak alapján szerintem Stuttgartban is ők fognak dominálni. (...) Ezek a játékosok az életük nagy lehetősége előtt állnak, s ők már eddig is csodás emlékekkel ajántékozták meg a nemzetet. Az egész ország mögöttük áll, én pedig hiszem, hogy megcsinálják” – írja Gordon Strachan, aki saját elmondása szerint családi körben tekinti meg az összecsapást.


„Scott McTominayre van szükség a magyar tizenhatoson belül” – így David Moyes, aki jelenleg a BBC szakértőjeként nyilatkozott Berlinben. A legutóbb az angol élvonalbeli West Hamet irányító tréner meglátása szerint a Manchester Unitedben játszó középpályás sokoldalúsága, illetve válogatottban látott gólérzékenysége lehet a skótok legnagyobb fegyvere a magyar válogatott ellen, főleg annak tükrében, hogy a skót támadósor eddig nem teremtett komoly veszélyt az ellenfelek kapuja előtt.

Moyes szerint McTominay legnagyobb erénye az, hogy remekül érkezik meg a második hullámban a 16-oson belülre. Azt írja, az előző idényben minden követ megmozgatott, hogy a fővárosba vigye, de végül nem tudták nyélbe ütni az üzletet. A 61 éves tréner ezután Szoboszlai Dominikra hívta fel a figyelmet, mondván, az ő féken tartása akár McTominay feladata is lehet.

Szoboszlai egy energikus játékos, aki rendkívül fizikummal van megáldva, és hatalmas területet képes bejátszani. Az ő kordában tartása nehéz feladat lesz, de lehet, hogy ez lesz McTominay feladata – már csak azért is, mert Skócia nem engedheti meg magának, hogy kinyíljon. A magyar válogatott Németország elleni produkciója megmutatta, mennyire veszélyes ellenfél” – fogalmazott Moyes.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik