Friss
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Menetrend
június 18., péntek
21:00
0 - 0
június 19., szombat
június 20., vasárnap
TOVÁBB AZ EB TELJES PROGRAMJÁRA
Tabella
A-B
C-D
E-F
C-csoport
M
GY
D
V
GK
P
NED
2
2
0
0
5-2
6
UKR
2
1
0
1
4-4
3
AUT
2
1
0
1
3-3
3
MKO
2
0
0
2
2-5
0
D-csoport
M
GY
D
V
GK
P
CZE
1
1
0
0
2-0
3
ENG
1
1
0
0
1-0
3
CRO
1
0
0
1
0-1
0
SCO
1
0
0
1
0-2
0
TOVÁBB AZ ÖSSZES CSOPORTÁLLÁSRA
CSILLAG PÉTER, DÖMÖTÖR CSABA (Róma) 2021.06.11 08:49 Frissítve: 2021.06.11 09:11

Összeurópai futballünnep: Rómában elkezdődik az eddigi legfurcsább Eb

A himnuszok már jól szólnak, a Stadio Olimpico feldíszítve, az azúrkék különvonat is befutott Firenzéből: Rómában pénteken elkezdődik minden idők legkülönösebb Európa-bajnoksága.

 

Rómában, útban a Stadio Olimpicóhoz a máig vitatott sorsú, és a helyén hagyott, tizenhét és fél méter magas obeliszk, a Mussolini-emlékmű előtt vezet el az út, igaz, az Eb-re érkező futballrajongók szeme alighanem a színes UEFA-logókra téved először (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 
Eb 2020: Rómában készülnek a rajtra – KÉPGALÉRIA

Odabent javában zajlik a hangpróba, az olasz himnusz dallamai a falakon is átdübörögnek az üresen visszhangzó Stadio Olimpicóból, az Európa-bajnoki nyitány előtti nap délutánján sétáló bámészkodók, békésen bicikliző gyerekek élvezik a római nyarat a stadionpark Tevere felőli sétányán. A tűző napsütésben hófehéren ragyog a carrarai márványból készült, 1932-ben átadott, tizenhét és fél méter magas Mussolini-obeliszk, rajta hatalmas, szögletes betűkkel a fasiszta miniszterelnök neve és a Dux – latinul Vezér – szó olvasható. A történelem amúgy is óhatatlanul otthagyja lábnyomát a futball ünnepi helyszínein, ha azonban képzeletben egymás mellé rakjuk az utóbbi két nagy torna nyitó mérkőzésének színterét, szinte abszurd politikai tréfával találjuk szembe magunkat. A világbajnokság Oroszország–Szaúd-Arábia (5–0) meccsén, 2018 júniusában a moszkvai Luzsnyiki Stadion előtt álló nyolcméteres Lenin-bronzszobor adta a helyi díszletet a FIFA-dekoráció mellé, az olasz fővárosban pedig a máig vitatott sorsú, ám mindeddig helyén hagyott Mussolini-emlékmű kínálja az előteret az UEFA- és Eb-logókkal felöltöztetett stadionhoz.

KUDARCBÓL SZÜLETETT DICSŐSÉG

Ha Európa-bajnokságról van szó, az olaszoknak önkéntelenül is mindig felötlik 1968, a válogatott egyetlen Európa-bajnoki győzelmének éve. A Corriere della Sera csütörtöki száma oldalas interjút közölt Giancarlo De Sistivel, a hatvanas évekbeli aranynemzedék középpályásával, aki hasonlóságot vélt felfedezni az akkori és a mostani csapat helyzete között: „Ahogyan a kihagyott kétezertizennyolcas világbajnokság fájdalmas kudarcot jelentett, mi is nagy csapás után álltunk talpra, hiszen az ezerkilencszázhatvanhatos angliai vb-n általános megdöbbenésre kikaptunk Észak-Koreától. Remélem, a történelem ismétli önmagát, és a három évvel ezelőtti veszteség most is valami nagy siker előkészítőjének bizonyul.”

Persze, nem a huszadik századi sötét emlékek furcsa ápolása miatt mondják egyesek, hogy történelmi futballtorna kezdődik péntek este az Olaszország–Törökország mérkőzéssel Rómában. Ha a jelző talán némiképp túlzó is – a valódi jelentést inkább az említett stadionőrző alakok tevékenysége tükrözi –, a 2020 nyaráról elhalasztott és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése nyomán 2021-ben is következetesen „UEFA EURO 2020” néven futtatott esemény kétségtelenül különleges idők rendkívüli programsorozata. A tizenegy országban, különböző városokban – köztük Budapesten – rendezendő Európa-bajnokság a koronavírus okozta bénultságból éledező, egészséges életritmusához visszatérő világ gyógyulásának a jele, a széttagolt lebonyolítási rend pedig akár a páneurópai eszme, az európai szellem, a kulturális-történelmi összetartozás nemes megnyilvánulása is lehetne. Amikor az akkori UEFA-elnök, Michel Platini előállt a meglepő ötlettel a 2012-es Eb kijevi záró napjaiban, az 1960-ban életre hívott – akkor még Nemzetek Európa-kupájának nevezett – sorozat hatvanadik évfordulójának méltó megünneplésével indokolta az összeurópai futballfesztivál tervét. A szlogen bevált, 2016-os hivatalba lépése után szlovén utódja, Aleksander Ceferin is zökkenőmentesen folytatta a PR-kampányt, hangoztatva, mennyire nemes kezdeményezés Dublintól Bakiig, Szentpétervártól Rómáig a földrész minden sarkába elvinni az Eb-érzést. Mindez tényleg szépen hangzik, a valóság azonban – mint a belső viszonyokat talán leginkább ismerő Keir Radnedge újságíró rávilágított – jóval árnyaltabb: Michel Platini tulajdonképpen kényszerből rántotta elő a cilinderből a varázsmegoldást, miután az anyagi válság közepette akkoriban nemigen akadt jelentkező a 2020-as torna megrendezésére, leszámítva a felemás megítélésű Törökországot. A törököknek azonban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és az európai futball francia vezetője előzőleg megüzente, ne tartsanak két vasat a tűzben, döntsenek a párhuzamosan futtatott Eb- és az isztambuli olimpiai pályázatuk között – választásuk pedig az olimpiára esett, mint tudjuk, hiába.

CSERE AZ UTOLSÓ PILLANATBAN

Az olasz válogatott szerdai edzésén megsérült Lorenzo Pellegrini, a Roma 24 éves középpályása, és az orvosi vizsgálatok megállapították, izomhúzódása miatt nem játszhat az Európa-bajnokságon. Ha az Európai Labdarúgó-szövetség jóváhagyja az Olasz Labdarúgó-szövetség kérését, helyére Gaetano Castrovilli, a Fiorentina szintén 24 éves középpályása érkezik, kiegészítve az olasz keretet.

Aztán a sorsolás szeszélye folytán mégis Törökország lesz az Eb-rajt egyik főszereplője, ha nem is házigazdaként, de a Senol Günes szövetségi kapitány vezette csapat révén résztvevőként. Nagyobb figyelem hárul azonban a huszonhét veretlenül megvívott mérkőzéssel a háta mögött esélyesebbnek számító olasz válogatottra, amelynek vasúti kocsijai a mérkőzés előtti napon befutottak a Termini pályaudvar lezárt vágányára. A nemzetközi futballban szokatlan utazási módot nem véletlenül választotta a csapat, az Olasz Labdarúgó-szövetség partneréül szegődött olasz vasúti társaság azúrkékre festett, az olasz zászló színeit is visszaadó szerelvényt bocsátott az együttes rendelkezésére. A covercianói központot csütörtökön elhagyó keret az ünnepi vonattal robogott Firenzéből a mérkőzés római helyszínére, az északolasz kultúrfellegvárból az ország fővárosáig tartó utazással jelképesen is összekötve a – történelmileg egyébként erős regionális szembenállásokkal terhelt – olasz vidékeket.

A Termini pályaudvarra begördült a hazai válogatottat szállító vonat: Giacomo Raspadori (balra), Domenico Berardi és Leonardo Spinazzola Firenzéből indult, a csapat az utazása során jelképesen összekötötte a különbözőségeiről ismert olasz vidéket (Fotó: Getty Images)

Úgy tűnik, a hasonlóságok és különbözőségek, a közös identitás és a nehezen feloldható ellentétek meghatározzák a pénteken kezdődő Európa-bajnoksághoz társított üzeneteket, és ahogyan a sportág 19. század gyökerei óta minden időszakban, a futball valósága most is képet ad korunk jellemző folyamatairól, változásairól. Figyelemre méltó összeállítást készített például a La Gazzetta dello Sport, látványos világtérképen tüntetve fel az Eb légiósainak szülőhelyét: a grafikonból kiderül, a mezőnyben szereplő 622 játékosnak több mint tíz százaléka, hatvanöt futballista nem abban az országban született, amelynek a mezében pályára lép a következő hetekben. Talán némiképp meglepő, hogy a huszonnégy csapatos Eb-kínálatból mindössze két együttes, Lengyelország és Németország szerepeltet kizárólag országhatáron belül született labdarúgókat, Wales keretét például tizenegy külföldről érkezett játékos erősíti. A listán Törökország (hat játékos) a második, utána következik Skócia és Portugália (öt-öt labdarúgó), majd jön Horvátország, Finnország, Svájc és Magyarország négy-négy futballistával (nálunk Willi Orbán, Loic Nego, Holender Filip és Nikolics Nemanja bővíti a statisztikát). A futballvilág elmúlt húsz-harminc évének tapasztalata, hogy a hagyományos keretek egyre halványulnak, a szabad piac megkönnyítette a játékosmozgást, a helyüket, boldogulásukat, megélhetésüket kereső labdarúgóknak a földrajzi határok – nemzeti kötődéstől függetlenül is – gond nélkül átjárhatók. Hogy ez az ösvény hova vezet, nem tudhatjuk, illetve mégis: mint minden út, először ez is Rómába.

A Stadio Olimpicóban pénteken 21 órakor az Olaszország–Törökország mérkőzéssel elkezdődik minden idők legfurcsább Európa-bajnoksága.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
Törökország–Olaszország, Róma (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A szokásos utcai életkép: az Eb nyitó mérkőzése előtt a csecsebecseárusok asztalai roskadásig megteltek sálakkal, zászlókkal (Fotó: Dömötör Csaba)
2021.06.18 09:00:23

Foci Eb 2020 RÓZANT JÁNOS

VIDEÓELEMZÉS. A franciák ellen, ha valamelyik támadónk a védelemre vezeti a labdát, biztos lehet benne, hogy Kanté érkezik...

2021.06.17 20:32:46

Foci Eb 2020 HATÁR DÁVID (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Frank de Boer csapata Depay és Dumfries góljával nyert az osztrákok ellen.

2021.06.17 17:10:53

Foci Eb 2020 BALÁZS DÁVID (összefoglaló), RÁCZ PÉTER (percről percre)

Belgium ezzel a győzelemmel már biztos továbbjutó két mérkőzés után.

2021.06.17 14:31:01

Foci Eb 2020 HARMATH ÁKOS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre).

Andrij Sevcsenko csapata a hollandoktól elszenvedett vereség után Észak-Macedónia ellen javított.