Elhunyt édesanyjáért is bizonyítana az Eb-n: Joao Cancelo

NUNO TRAVASSOS (Maisfutebol)NUNO TRAVASSOS (Maisfutebol)
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 11:35
null
Joao Cancelo végtelenül hálás édesanyjának, aki azonban nem élhette meg fia pályán elért sikereit (Fotó: AFP)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak játékosait. A sorozat harmadik részében Nuno Travassos, a Maisfutebol újságírója mutatja be a portugál válogatott védőjét, Joao Cancelót.

 

„Köszönöm, hogy megvilágítottad az utamat, édesanyám!”

Joao Cancelo 2014. január 25-én debütált a Benfica első csapatában, a Gil Vicente elleni Ligakupa-mérkőzésen. Éppen egy évvel korábban vesztette el az édesanyját, Filomenát egy közúti balesetben, közel a „sasok” (a Benfica beceneve – a szerk.) edzőközpontjához, Lisszabontól néhány kilométerrel délre. Az akkor 18 éves Joao is az autóban ült, könnyebb sérüléseket szenvedett, öccséhez, Pedróhoz hasonlóan – jelenleg a Vitória Guimaraes U19-es csapatában játszik –, aki 9 éves volt ekkor. Édesapjukat, Josét vitték ki a repülőtérre, és már későre járt, amikor hazafelé tartottak…

Cancelo édesapja Svájcban dolgozott, hogy több pénzt keressen a családnak, édesanyja pedig három munkahelyen tevékenykedett, hogy jobb életet tudjon biztosítani a gyermekeinek, akik idejük nagy részét a nagyszülőknél töltötték Barreiróban, egy Lisszabontól délre fekvő iparvárosban.

Cancelo, aki ekkoriban már rendszeresen edzett a Benfica felnőttcsapatával, arról a napról álmodott, amikor olyan anyagi lehetőségei lesznek, hogy elmondhatja a szüleinek, nem kell többet dolgozniuk.

„Elvesztettem az életem fényét, az életem értelmét. Szeretlek, életem asszonya. Bárhol is vagy, én veled vagyok. Azt akarom, hogy vigyázz rám, és védd meg apát és a testvéremet. Belül halott vagyok, de erős leszek, a világ legnagyobb büszkeségét fogom neked adni. Te vagy az életem, nélküled semminek sincs értelme. Nyugodj békében, édesanyám” – írta Cancelo néhány nappal a tragédia után a közösségi oldalán.

A gyász miatt Cancelo csaknem egy hónapot az otthonában töltött. Nem akart edzésre járni, azt is fontolóra vette, hogy felhagy a labdarúgással, de egy beszélgetés az apjával mindent megváltoztatott. Ezt követően egy határozott küldetéssel tért vissza: büszkévé kell tennie az édesanyját.

Joao Cancelo Rijad Mahrezzel az oldalán, kezében a Premier League győztesének járó serleggel (Fotó: AFP)
Joao Cancelo Rijad Mahrezzel az oldalán, kezében a Premier League győztesének járó serleggel (Fotó: AFP)

Alig négy hónappal később a fiatal jobbhátvéd két gólt szerzett, amellyel a Benfica U19-es együttese megnyerte a korosztályos bajnoki címet, 2014 januárjában pedig bemutatkozott a klub első csapatában egy Ligakupa-mérkőzésen. Jorge Jesus – aki akkoriban első alkalommal volt a gárda vezetőedzője – ezután egyszer adott neki még lehetőséget. A Porto ellen, az évad utolsó fordulójában léphetett pályára – ekkor már biztos volt a Benfica bajnoki címe –, így részese volt a diadalnak.

Meglepő módon, az idény végén, két, a Benfica első csapatában lejátszott mérkőzéssel a háta mögött 15 millió euróért eladták a spanyol Valenciának, amely ekkor szerződtette a portugál vezetőedzőt, Nuno Espírito Santót.

Cancelo három év alatt csaknem 100 mérkőzést játszott a Valenciában. Ez olyan időszak volt neki, amelyben sokat fejlődött, a hibáiból pedig sokat tanult. 2017 áprilisában gólt szerzett a Deportivo La Coruna ellen, ami után félreérhető mozdulatot tett, mintha csendre intené a szurkolókat, akik ezt követően végig, a lefújásig kifütyülték őt.

„Rosszul éreztem magam lelkileg, ezért volt ez a reakcióm. Nem a szurkolók hibája volt az eset. A gesztusomat félreértették, nem nekik szólt. Inkább beszélek arról, hogy mi történik az életemben”
– mondta el a portugál játékos.

Tiszteletlenség. Ez mindig is Cancelo egyik jellemvonása volt. A Benfica U15-ös csapatában egyszer csúnyán nekiment az edzőjének, Bruno Lagének – 2019-ben portugál bajnoki címig vezette a Benficát –, mert elégedetlen volt, hogy nem játszott az évad hajrájában. Napjainkban már apa-fia kapcsolatról beszél vele kapcsolatban, és hálás neki a megrovásokért, amiket tőle kapott.

Védekezésben és támadásban is egyaránt hasznos ember lehet (Fotó: AFP)
Védekezésben és támadásban is egyaránt hasznos ember lehet (Fotó: AFP)

A védő mindig nagy szívvel játszik, de idővel megtanulta, hogy jobban irányítsa az érzelmeit. A szenvedély azonban továbbra is jellemző rá, amivel a drukkerek tudnak azonosulni. Erre jó példa, amikor a Valencia-szurkolók álló ovációval búcsúztatták el, ő pedig sírva fakadt.

„A hozzáállását meg kell dicsérni. Tudta, hogy távozni fog, de játszani akart. Ez is mutatja, hogy milyen személyiség. Nem volt könnyű élete eddig, de fantasztikus karakter, rengeteg érzelemmel. Örülök, hogy megismerhettem” – mondta róla Marcelino García Toral, a Valencia akkori vezetőedzője.

Cancelót kölcsönadták az olasz Internek, majd megvásárolta a Juventus, amelyben Cristiano Ronaldo mellett játszhatott, az elmúlt két évadot pedig már az angol Manchester Citynél töltötte, Josep Guardiola irányítása alatt. A nemrégiben véget érő idény jól mutatja Cancelo taktikai fejlődését, de az érettsége nagyrészt a lelki oldaláról fakad, ezt az is alátámasztja, hogy egyre fontosabb láncszem lett a portugál válogatottban.

2016 szeptemberében debütált a nemzeti csapatban, és az első három találkozóján egyaránt gólt szerzett – igaz, Gibraltár, Andorra és a Feröer-szigetek ellen –, de nem került be a 2018-as világbajnoki keretbe. Ezt követően a Nemzetek Ligája csoportkörében minden találkozón játszott, de a döntőben – amelyet Portugália 1–0-ra megnyert Hollandia ellen – nem jutott szóhoz.

Azóta már biztosabb a helye a válogatottban, és úgy tűnik, készen áll arra, hogy Portugália egyik kulcsfigurája legyen az Európa-bajnokságon.

„Tudom, hogy édesanyám nagyon büszke az utamra. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az ő. Ma már mindenem megvan, van egy gyönyörű kislányom és egy fantasztikus családom. Megérdemelte volna, hogy lássa a sikereimet, jobban, mint bárki más. Tudom, hogy büszke rám” – mondta el Cancelo a Canal 11 televíziós csatornának adott interjújában. A 27 éves labdarúgó édesanya emlékéért szeretne még többet bizonyítani.

Fordította: Varga Ádám

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik