Cs. M. 2021.06.09 16:53 Frissítve: 2021.06.09 17:06

Eb 2020: a számítások szerint Belgium a fő esélyes, Magyarország a 21.

A Nielsen Holdings cég tulajdonában lévő, többek közt futballstatisztikákkal is foglalkozó Gracenote számításai szerint a belgáknak van a legtöbb esélye a végső győzelemre a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon. Őket szorosan, ugyanúgy 14 százalékkal az angolok, majd a vb-címvédő franciák követik. A magyar válogatottat a 21. helyre rangsorolják, s 32 százalék esélyt adnak arra, hogy Marco Rossi csapata továbbjut a csoportjából.

A Gracenote számításai szerint a belga labdarúgó-válogatott a pénteken kezdődő Európa-bajnokság legfőbb esélyese (Fotó: AFP)

A Nielsen cég tulajdonában álló Gracenote vállalat – amely sok más egyéb adat mellett futballstatisztikákkal is foglalkozik – közzétette az előrejelzéseit a június 11-én kezdődő Európa-bajnokságra. Az 1998-ban létrejött Gracenote egymillió szimulációt futtatott le a saját adatbázisa alapján, s ezt követően adta hírül a végeredményt.


AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG MENETRENDJE
A RÉSZTVEVŐ VÁLOGATOTTAK KERETEI 
A FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK MENETRENDJE, EREDMÉNYEI

Számításaik szerint Belgiumnak valamivel több mint 14 százalék esélye van arra, hogy megnyerje a kontinenstornát, de mögötte szorosan ott van a szintén 14 százalékot kapó Anglia is. A Gracenote megemlíti, hogy bár saját világranglistáján csak a hatodik helyre teszi az angol válogatottat, az, hogy többségében hazai pályán léphet pályára Gareth Soutgate együttese, jelentősen növelte az esélyeit.

Anglia mindhárom csoportmérkőzését otthon játssza, s amennyiben megnyeri a kvartettjét, a nyolcaddöntőben is Londonban léphet pályára. Ezen felül az elődöntőt, s az esetleges döntőt is hazai környezetben vívhatja meg.

Az említett két nemzetet a vb-címvédő Franciaország követi 12 százalékkal, majd Spanyolország (10%), Olaszország (9%) és a legutóbbi Eb-t megnyerő Portugália (8%) következik. A szimulációk szerint Németországnak (6%) kevesebb sansza van a végső győzelemre, mint Dániának (7%).

A magyar labdarúgó-válogatott esélyei az Eb-győzelemre nem érik el az egy százalékot a Gracenote-nál, de Marco Rossi gárdája a 21. helyen lett rangsorolva, megelőzve Szlovákiát, Finnországot és Észak-Macedóniát.

A számítások szerint ennyi esélye van az egyes válogatottaknak, hogy megnyerjék a tornát (Forrás: Gracenote)

A cég statisztikusai azt is kiszámították, hogy a csoportból való továbbjutásra mekkora esélye mutatkozik a 24 nemzetnek. Spanyolországnak, Angliának, Hollandiának, Olaszországnak és Dániának több mint 90 százalékot gondolnak erre, míg a Magyarországgal egy csoportba kerülő három topválogatott közül Németországnak 87, Franciaországnak 81, Portugáliának pedig 71 százalékot.

Válogatottunknak 32 százalék esélyt ad a Gracenote a továbbjutásra – ennél kevesebbet csak a belgákkal, az oroszokkal és a dánokkal egy négyesbe sorsolt finneknek tippelnek, de ez természetesen nagyban függ a kvartettek erősségétől is.

A számítások alapján a piros vonal feletti csapatok jutnak tovább a csoportkörből (Forrás: Gracenote)


A döntő legvalószínűbb variációit is felvázolta a cég. Ez alapján Anglia–Belgium finálét rendeznek majd, de erre is csupán 2.9 százalék esélyt látnak. Ezt követi az Anglia–Olaszország, a Dánia–Belgium, a Spanyolország–Belgium, a Spanyolország–Franciaország és az Olaszország–Spanyolország összecsapás.

 

 

 

 

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).