Eb 2020: így lehet pontegyenlőség a 2. helyen az angolok csoportjában

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.22. 11:48
null
A csehek úgy lépnek pályára a Wembleyben, hogy két forduló után vezetik a D-csoportot (Fotó: AFP)
Kedden a D-csoportban rendezik meg a záró fordulót a 11 helyszínes labdarúgó Európa-bajnokságon. A horvátok a skótokkal, a csehek az angolokkal mérkőznek 21 órától. A kvartett érdekessége, hogy még minden csapatnak van esélye bejutni a legjobb 16 közé. Végigvettük a lehetséges verziókat, és kiderült, négyféleképpen is pontegyenlőség alakulhat ki a második és harmadik helyezett között. 


Ha a D-csoport záró fordulójában egyik meccsen sem születik döntetlen, akkor az eddigi eredmények és a harmadik forduló párosítása alapján négyféleképpen is pontegyenlőség alakulhat ki a második és a harmadik helyezett között.

1. Ha a horvátok megverik a skótokat, az angolok pedig a cseheket, akkor Anglia hét ponttal csoportelső, Horvátország és Csehország pedig egyaránt négy ponttal zár. Mivel egymás ellen 1–1-et játszottak, így a sorrendet közöttük a három csoportmérkőzés alapján kialakult gólkülönbség dönti el. Ez jelenleg a cseheknek +2, a horvátoknak –1, tehát Horvátországnak a csehek minimális, egygólos veresége esetén legalább háromgólos különbséggel kell nyernie ahhoz, hogy biztosan második legyen.

Ha a csehek két góllal kapnak ki az angoloktól, és a horvátok eggyel nyernek a skótok ellen – vagy a csehek eggyel veszítenek, a horvátok pedig kettő különbséggel nyernek –, akkor a két csapat között a gólkülönbség is azonos lesz. Ebben az esetben a három csoportmeccsen több gólt szerzett válogatott a második. Ha ez is megegyezik, a fegyelmi pontverseny rangsorol, ha az is azonos, akkor a két ország közül az kerül előbbre, amelyiknek nagyobb az UEFA-együtthatója.

2. Ha a horvátok megverik a skótokat, a csehek pedig az angolokat, akkor Csehország hét ponttal csoportelső, Horvátország és Anglia is négy-négy ponttal végez. Mivel az egymás ellen meccsüket az első körben 1–0-ra angolok nyerték, ezért ők a másodikok, a horvátok pedig a harmadikok.

3. Ha a skótok nyernek a horvátok ellen, az angolok pedig megverik a cseheket, akkor Anglia hét ponttal csoportelső, Skócia és a Csehország négy-négy ponttal fejezi be a csoportküzdelmeket. Mivel az első fordulóban Csehország 2–0-ra legyőzte Skóciát, így a csehek a másodikok, a skótok pedig a harmadikok.

4. Ha a skótok nyernek a horvátok ellen, a csehek pedig megverik az angolokat, Csehország hét ponttal csoportelső, Anglia és Skócia egyaránt négy ponttal zár, és mert egymással 0–0-t játszottak, így közöttük a három csoportmérkőzés alapján kialakult gólkülönbség rangsorol. Ez jelenleg a skótoknak –2, az angoloknak +1, tehát az angolok minimális, egygólos veresége esetén a skótoknak legalább háromgólos győzelemre van szükségük a második helyhez.

A skótok kétgólos győzelme és az angolok egygólos veresége esetén a két válogatott gólkülönbsége is azonos lesz. Ekkor a három mérkőzésen elért több szerzett gól határozza meg a sorrendet. Ha ez is azonos, jön a fegyelmi pontverseny. De ha még ezis azonos, akkor a két ország közül az kerül előbbre, amelyiknek nagy az UEFA-együtthatója.

Ha a fegyelmi pontverseny dönt, akkor az érintett csapatoknak kiosztott lapok ill. sárga lapos figyelmeztetések száma dönthet, így állnak most a csapatok:

Sárga lapok
Horvátország: Caleta-Car, Brozovic, Kovacic, Lovren
Csehország: Boril, Masopust
Skócia: McGinn, O'Donell
Anglia: Foden
Piros lap nem volt.

 

D-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 22., 21.00, GLASGOW

HORVÁTORSZÁG–SKÓCIA

♦ A horvátok az első körben 1–0-ra kikaptak Londonban az angoloktól, majd Glasgow-ban 1–1-et értek el a csehek ellen.

♦ A pótselejtezőn kijutott skótok egy 2–0-s vereséggel nyitottak Glasgow-ban a csehek ellen, ezt követően pedig gól nélküli döntetlent játszottak Londonban az angolokkal.

♦ Bármilyen hihetetlen, a skótok még veretlenek a horvátokkal szemben. 2000 és 2013 között ötször meccseltek, az első három találkozó döntetlent hozott, a legutóbbi kettő viszont a szigetországiak győzelmével végződött, mindkettőre a 2014-es brazíliai vb selejtezőjében került sor (1–0 és 2–0). A jelenlegi horvát csapatból a zágrábi találkozón Mateo Kovacic és Ivan Perisic, a glasgow-in Luka Modric és Perisic szerepelt.

♦ Miután Perisic gólt szerzett a csehek ellen, ő lett az első horvát labdarúgó, aki négy nagy tornán is eredményes tudott lenni. A 2014-es vb-n és a 2016-os Eb-n kétszer, a 2018-as vb-n háromszor volt eredményes. Egyúttal honfitársai közül a kilencedik, aki elérte a 100-szoros válogatottságot.

♦ Az angolok elleni mérkőzés legjobbjának megválasztott Billy Gilmour pozitív koronavírustesztje miatt leghamarabb július 1-jén térhet vissza. A Chelsea – 20. születésnapját épp az Eb megnyitójának napján ünneplő – skót középpályása a brit házi rangadón életében először volt kezdőjátékos a válogatottban, a horvátok elleni meccset viszont biztosan ki kell hagynia.


D-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 22., 21.00, LONDON

CSEHORSZÁG–ANGLIA


♦ A csehek 2–0-ra megverték Glasgow-ban a skótokat, majd ugyanott 1–1-et játszottak a horvátokkal.

♦ A mindhárom csoportmeccsüket Londonban játszó angolok egy horvátok elleni 1–0-s sikerrel nyitottak, ezt követően azonban csak egy 0–0-ra voltak képesek az ősi riválisnak számító skótokkal szemben.

♦ Az önálló Csehország létrejötte óta csak négy alkalommal találkoztak, a mérleg két angol győzelem, egy döntetlen és egy cseh siker. Ha a jogelődnek tekintett Csehszlovákia elleni meccseket is belevesszük, akkor a szigetországiak szemszögéből 11–4–3 a mutató.

♦ A két csapat az Euro 2020 selejtezőjében is egy csoportban szerepelt, az angolok úgy végeztek az élen, hogy a nyolc meccsükből hetet megnyerve hat pontot vertek rá a másodikként szintén továbbjutó csehekre. Gareth Southgate csapata a Wembleyben 5–0-ra kiütötte a cseh válogatottat– a mostani Eb-n az angolok eddigi egyetlen gólját lövő – Raheem Sterling azon a selejtezőn mesterhármast ért el. A háromoroszlánosok legértékesebbnek tartott játékosa, Harry Kane (120 millió euró) akkor büntetőből volt eredményes, ezúttal viszont mindkét csoportmeccsen lecserélték, előbb a 82., majd a 74. percben. Az ötödik angol találat egy öngólból esett.

Az egyetlen cseh győzelem a 2019. októberi visszavágón született, amikor Prágában 2–1-re nyertek a hazaiak, az angoloknak pedig a selejtező sorozatban ez volt az egyetlen vereségük. Harry Kane korai tizenegyesgólját az a Jakub Brabec egyenlítette ki, aki most is ott van a keretben, viszont eddig csak a kispadon kapott helyet, és azóta is ez az egyetlen találata címeres mezben. A csehek hajrában elért győztes góljának szerzője, Zdenek Ondrásek viszont hiányzik az Eb-ről.

♦ Miután az angolokkal pénteken játszott skótok közül Billy Gilmourpozitív koronavírustesztet adott, az angol szövetség bejelentette, hogy bár a keret minden tagjának hétfői koronavírustesztje negatív lett, két játékosukat, a szintén a Chelsea-t erősítő Ben Chilwellt és Mason Mountot elkülönítették. Ők ugyanis kapcsolatba kerültek Gilmourral, ezért további tesztek várnak rájuk. Kettejük közül Mount kiesése jelentene nagyobb veszteséget az angoloknak, mert a középpályás mindkét csoportmeccset végigjátszotta, míg Chilwell egyetlen percnyi játéklehetőséget sem kapott eddig az Eb-n, a horvátok ellen még a keretben sem volt benne.

D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország1–0
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország0–2
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország1–1
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia0–0
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia
AZ ÁLLÁS
1. Csehország 2 1 1 3–1 +2 4
2. Anglia 2 1 1 1–0 +1 4
3. Horvátország 2 1 1 1–2 –1 1
4. Skócia 2 1 1 0–2 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik