Eb 2020: futball-lázban – Enisz Bardiék meglepetést okoznának

VLADIMIR BULATOVICS (Ekipa)VLADIMIR BULATOVICS (Ekipa)
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 10:39
null
Az exújpesti Enisz Bardi (jobbra) versenyt fut az idővel, hogy bevethető állapotban legyen az Eb-n (Fotó: Imago Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Újoncként is nagyot alakítanának az Eb-n az északmacedónok, megcélozzák a nyolcaddöntőbe jutást.



Észak-Macedónia tulajdonképpen már most történelmet ír, hiszen a finnekhez hasonlóan a nyáron először szerepel Európa-bajnokságon, a csapat eddigi szereplésének köszönhetően pedig euforikus hangulat van az országban. Goran Pandev, Elif Elmasz, Enisz Bardi és a többiek már most hősök, attól függetlenül, hogy mi történik a kontinenstornán. A csupa szív kis balkáni országnak óriási fegyvertény a sikeres kvalifikáció, s Igor Angelovszki szövetségi kapitánynak az a célja, hogy folytatódjon a tündérmese. A szakember szeretné, ha az együttes nem lábjegyzet lenne, hanem jól teljesítményt nyújtana az Eb-n.

A KAPITÁNY: Igor Angelovszki
A Rabotnicskival elért sikerek után először Ljubinko Drulovics segítője lett a válogatottnál, majd 2015-ben átvette a csapat irányítását. Az első munkanapján rögtön Olaszországba utazott, hogy meggyőzze Goran Pandevet, térjen vissza a nemzeti együttesbe. A németek legyőzése után nehezen találta a szavakat, szerinte a diadal olyan érzés, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot.
EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS
Goran Pandev     az északmacedón futball történetének legnagyobb alakja. Az Interrel 2010-ben Bajnokok Ligáját nyerő futballista három évvel később lemondta a válogatottságot, de 2016-ban visszatért, és újjászületett. Harminchét évesen még mindig a Genoa játékosa, a legutóbbi idényben megszerezte századik gólját a Serie A-ban.
A HALASZTÁS NYERTESE
A válogatott történetében először szerepel két testvér az együttesben. A szlovák Spartak Trnavában futballozó, egy évvel ezelőtt sérüléssel bajlódó Milan Risztovszki újonc, bátyja, Sztefan ellenben már tíz éve stabil kerettag a nemzeti együttesben.
A VÁLOGATOTT DALA
Az Észak-Macedóniában népszerű Visz Riszovi együttes Odime na Evropszko, azaz „Megyünk az Európa-bajnokságra” című szerzeménye, amely kifejezetten a tornára készült. A dal főhajtás a Goran Pandev vezette labdarúgó-válogatott előtt, amelynek tagjai feltűnnek a számhoz készült videoklipben. Még szép, hiszen mégicsak nemzeti hősök.

„Nem elégedhetünk meg a kijutással. A nyolcaddöntőben akarunk szerepelni, és hiszem, hogy olyan játékosaim vannak, aki meglephetik Európát”   – mondta a 45 éves edző. Az optimizmus részben a közelmúlt eredményeiből fakad. A csapat simán megnyerte Nemzetek Ligája-csoportját, majd a pótselejtezőben Szkopjéban megverte Koszovót, aztán Tbilisziben Grúziát.

Ezt a márciusi vb-selejtezőben a Németország elleni 2–1-es idegenbeli bravúrgyőzelemmel sikerült tetézni, nem véletlen tehát, hogy Észak-Macedóniában önbizalommal telve várják az Európa-bajnokságot.

Angelovszki vélhetően a tornán is kitart a 3–5–2-es felállás mellett, és méltán tekinthetjük a középpályát a legerősebb csapatrésznek. A jobb szélről befelé haladva itt a Dinamo Zagrebet erősítő Sztefan Risztov­szki, Boban Nikolov (Lecce), Enisz Bardi (Levante – igaz, ő koronavírusos, így az első csoportmeccsről lemaradhat), Arijan Ademi (Dinamo Zagreb) és Ezgjan Alioszki (Leeds) játszhat. Mindegyikük főszereplő volt az elmúlt években. A középpálya remekül játszik össze az elöl játszó „olasz duóval”, Pandevvel és Elmasszal, viszont egy támadó, Ilija Nesztorovszki (Udinese) biztosan hiányzik majd sérülés miatt. Angelovszkinak van B-terve is: ha nem működik a három belső védős rendszer, 4–2–3–1-re áll át a csapat, és Pandev marad az egyedüli csatár.

Észak-Macedónia Ausztriával, Ukrajnával és Hollandiával csap össze a C-csoportban, vélhetően az első két bukaresti meccsen dől el, továbbjut-e, a gárda ezt követően utazik Amszterdamba az oranje elleni találkozóra.

„Szerintem minden román drukker minket támogat majd – mondta Nikolov, aki a román Hagi Akadémián nevelkedett.   –   A helyiek buzdításával meglephetjük Ausztriát és Ukrajnát. Ezután pedig még inkább feltüzelve csaphatunk össze a hollandokkal.”

 

A várható alapcsapat
A várható alapcsapat


Fordította: Szeli Mátyás

 

EB 2020
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik