Eb 2020: régen minden jobb volt – pesszimisták az osztrákok

ANDREAS HAGENAUER (Der Standard)ANDREAS HAGENAUER (Der Standard)
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 12:52
null
Sasa Kalajdzic (14) bátor és gólveszélyes csatár, sokat tehet az osztrákok jó szereplés érdekében (Fotó: Imago Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Hiába a jó eredmények és az ígéretes játékosok, az osztrákok pesszimistának mutatkoznak.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

A Bayern Münchentől távozó David Alaba a népszerűséget tekintve is más szintet képvisel, ám arról megoszlanak a vélemények, hogy balhátvédként vagy a középpályán kell-e játszania. Vitathatatlan, ő az osztrák, azon belül is a bécsi humor nagykövete. A müncheni évek után sem a német németet beszéli, hanem gyakran színesíti nyilatkozatait vicces bécsi szófordulatokkal.

A HALASZTÁS NYERTESE

A 23 éves Sasa Kalajdzic fantasztikus idényt zárt a német Bundesligában szereplő VfB Stuttgartban, 33 bajnoki mérkőzésen pályára lépve 16 gólt szerzett, ennek köszönhetően stabil kezdő lett a válogatottban. Tavaly májusban erre nem lett volna sok esélye, hiszen akkorra épült fel súlyos sérüléséből.

A VÁLOGATOTT DALA

Reinhard Fendrich I am from Austria (Ausztriából jöttem) dala érzelmes, kissé talán szirupos nóta, amely nem hivatalos himnusszá vált. Amikor felcsendül, a stadionban a szurkolók azonnal bekapcsolódnak, a dicső osztrák múltról, az olvadó gleccserekről és a gyerekek könnyeiről énekelnek, valamint arról, miért irigylik a gólyákat.

Ausztria másodszor jutott ki az Európa-bajnokságra (ha nem számoljuk, hogy 2008-ban házigazdaként eleve ott volt). Az öt évvel ezelőtti felvezető vélhetően arra helyezte volna a hangsúlyt, hogy az ország ismét beleszeretett a futballba, felidézné az elvárásokat és a parkban Bayern- vagy Barcelona-dresszek helyett osztrák mezben futballozó gyerekek idilli képét.

Most azonban más a helyzet.

Noha Ausztria kiegyensúlyozottan teljesítve második lett selejtezőcsoportjában Lengyelország mögött, nem mondhatni, hogy az ország különösebben izgatott lenne. Vélhetően azért, mert a válogatott felkészült volt, hozta a kötelező győzelmeket, de a hasonló erősségű vagy jobb csapatok ellen szenvedett. Nem voltak meglepetések, amint katarzis sem.

Mint sok más országban, Ausztriában is van egy mondás – „Früher was alles besser” –, amely szerint régen minden jobb volt. Ez egyszerű módja annak, hogy az ember kellemes emlékeket idézzen fel és nosztalgiába révedve lássa a jelent és a jövőt.

Pedig az osztrákoknak talán még sohasem volt ilyen erős együttesük.

A Real Madridba szerződő David Alaba a vezér, Franco Foda szövetségi kapitány rajta kívül is remek játékosokra számíthat. Közülük többen (Marko Aranutovic, Julian Baumgartlinger, Aleksandar Dragovic, Andreas Ulmer) bizonyítottak már, mások (Martin Hinteregger, Stefan Lainer, Valentino Lazaro, Marcel Sabitzer) a legjobb korban vannak, míg több fiatal (Christoph Baumgartner, Philipp Lienhart, Sasa Kalajdzic) remek idényt zárt klubjával.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Franco Foda a valaha volt egyik legjobb edző – a győzelmi mutatót tekintve legalábbis –, valóban nehezen érthető, mi a gond.

A kapitányt és együttesét sok kritika éri, amiért túlzottan eredményközpontú futballt játszik. A csapatkapitány Julian Baumgartlinger azt mondta, Ausztria korábban emelt fővel halt meg, ami újabban valóban nem jellemző rá. Ez persze rendben van, amíg az eredmények jönnek, de a rossz vb-selejtezős kezdés (a dánok 4–0-ra nyertek Ausztriában) után Foda ezt mondta:  „Át kell gondolnunk a helyzetünket, de nem szabad elfeledni az elmúlt éveket.”

Más szóval: „Früher was alles besser.”

Mindezek fényében érdekes torna vár a gárdára. Vajon megcsodálhatjuk-e a játékosok egyéni képességeit, meglepetést szereznek-e? Ha igen, az ország ismét beleszerethet a futballba, és Arnautovic-, Alaba-, Kalajdzic-mezes gyerekeket láthatunk a parkban…?

A KAPITÁNY: FRANCO FODA

A mainzi születésű edző sikeres játékos-pályafutása során kétszer pályára léphetett a nyugatnémet válogatottban, majd 1997-ben az osztrák Sturmhoz szerződött. Azóta is az országban dolgozik, 2017 óta szövetségi kapitány. Nemrégiben a Neuénak nyilatkozva elmondta, leginkább mi fogta meg Ausztriában: „A gyerekek az iskolába érve papucsra cserélték a cipőjüket, szépen beakasztották a szekrénybe a kabátjukat. Ez nekem és a feleségemnek is tetszett, mert tisztaságot, fegyelmezettséget tükrözött, Németországban más volt a helyzet.”

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Szeli Mátyás

EB 2020
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik