Eb 2020: a halasztás ára, avagy a hollandok nem tartoznak a favoritok közé

BART VLIETSTRA (Volkskrant)BART VLIETSTRA (Volkskrant)
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 10:29
null
Virgil van Dijk (pirosban) az ősszel súlyos térdsérülést szenvedett a Liverpoolban, azóta sem épült fel – kihagyja az Eb-t (Fotó: AFP)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. A hollandok eleinte örültek a halasztásnak, de Virgil van Dijk sérülése és Ronald Koeman távozása aggodalommal tölti el őket.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

 Frenkie de Jong. A holland kommentátorok általában a játékosok vezetéknevét használják, őt viszont rendre Frenkie-ként emlegetik. Cselei, megoldásai, magabiztossága sokakat Johan Cruyffra emlékeztetnek. A szerény játékost jószerével az egész ország kedveli.

A HALASZTÁS NYERTESE

A csatár Wout Weghorst az elmúlt évben meghatározó játékossá nőtte ki magát a Bundesligában szereplő Wolfsburgban. Rajta kívül többen vannak, akik ugródeszkaként tekintenek az Európa-bajnokságra, Steven Berghuis, Denzel Dumfries és Donyell Malen egyaránt szeretne a holland élvonalnál erősebb bajnokságban futballozni.

A VÁLOGATOTT DALA

Wolter Kroes Viva Hollandia című szerzeményének szövege nem éppen kifinomult, de fülbemászó dallama népszerűvé tette. A dal a Viva Colonia feldolgozása, amelyet a kölni karneválon és a helyi klub meccsein szoktak énekelni. A nóta a 2008-as Európa-bajnokságon robbant be, amikor az oranje az előző világbajnokság két döntősét (Olaszország, Franciaország) győzte le a csoportkörben.

A hollandok megkönnyebbültek, amikor kiderült, hogy a világjárvány miatt elhalasztják az Európa-bajnokságot. Ez ugyanis azt jelentette, hogy Memphis Depay teljesen felépülhet térdsérüléséből és jó formában várhatja a tornát. A helyzet azonban rosszabbá vált, mert időközben a csapatkapitány Virgil van Dijk súlyos sérülést szenvedett, Ronald Koeman szövetségi kapitány – akinek vezetésével 2014 után jutott ki ismét nagy tornára a válogatott – pedig az FC Barcelonához távozott.

A középső védő Van Dijk kiesése azért is érzékeny veszteség, mert vezérként is fontos szerepet játszott az együttesben. Egy másik veterán, Daley Blind ráadásul bokasérülést szenvedett, az elmúlt két hónapban alig játszott. Ha mindez nem lenne elég, a szurkolók még mindig nincsenek meggyőzve arról, hogy a szeptemberben kinevezett Frank de Boer a megfelelő választás a szövetségi kapitányi posztra.

Vitathatatlan, a korábbi Ajax-játékos nehéz feladat előtt áll. Noha – érkezése előtt – a hollandok a selejtezőben nem voltak mindig lehengerlő formában, a németek elleni 4–2-es idegenbeli siker hitet adott. Koeman Hollandiája rugalmas volt, elszánt és sohasem adta fel, amiről Németország is megbizonyosodhatott azon a hamburgi estén. A csapat gerince pedig erős; Van Dijk mellett Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum és Memphis Depay egyaránt húzóember volt. A csapat főleg 4–2–1–3-as felállásban játszott, időnként 3–5–2-re váltott. De Boer most azt várja játékosaitól, hogy meccs közben is váltsanak alakzatot.

Távozása előtt Koeman azt mondta, a hollandok nem tartoznak a favoritok közé, és De Boer is hasonlóképpen vélekedik: „Szerintem valahol a negyedik és a nyolcadik legerősebb csapat vagyunk az Eb-mezőnyt tekintve. Elég jók vagyunk az elődöntős szerepléshez, persze az aranyérem megszerzése a célunk. A csapaton belüli jó hangulat és az önbizalom fontos tényező lesz.”

Memphis Depay szerint az oranje jó irányba halad: „Őszinte csapat a miénk, mindig próbáljuk jobb teljesítményre sarkallni egymást.”

Meglátjuk, sikerül-e.

A KAPITÁNY: FRANK DE BOER

Talán a sors írta meg, hogy Frank de Boer (részben) hazai rendezésű Európa-bajnokságon vezesse hazáját, játékosként már megtette 2000-ben. Akkor remek szabadrúgással vezette elődöntőbe csapatát, ám a négy között elhibázott két tizenegyest. Később edzőként csúfos kudarcot vallott az Internél és a Crystal Palace-nál, majd az Atlantánál is nehézségekbe ütközött, nem véletlen, hogy bizonyítani akar. Feleségének, Helennek bútorüzlete van Edamban, időnként besegít neki a kiszállításba.


A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Szeli Mátyás

EB 2020
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik