H. D. 2021.04.23 13:29 Frissítve: 2021.04.23 14:31

Eb 2020: Dublin és Bilbao sem rendez mérkőzéseket – hivatalos

Az Európai Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Bilbao és Dublin sem lesz társházigazdája a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott Európa-bajnokságnak. Előbbi helyére Sevilla ugrik be, míg az ír főváros mérkőzéseit Szentpétervár és London veszi át.

A szentpétervári stadionban az eredetileg tervezettnél több meccset rendeznek az Eb-n (Fotó: AFP)

 

 
Védettségi igazolvánnyal lehet sportrendezvényen részt venni
Eb 2020: az UEFA megerősítette, Budapest célja a telt házas meccsrendezés
Eb 2020: májusban újabb jegyértékesítési szakasz kezdődik
A 18 év alattiak védettségi igazolvány nélkül is mehetnek sporteseményre
4 millió beoltottnál látogathatók az itthoni sportrendezvények
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG MENETRENDJE

Az UEFA végrehajtó bizottsága a pénteki videokonferencián München, Bilbao és Dublin sorsáról döntött. Korábban ez a három város nem adott választ a megadott határidőig arra a kérdésre, hogy a nyári Európa-bajnokságon beenged-e majd nézőket a stadionokba – mint ismert, Aleksander Ceferin ehhez a feltételhez kötötte, hogy az eredetileg kijelölt városok társházigazdák maradjanak.

Mint arról péntek délelőtt beszámoltunk, a német szövetség honlapján megjelent közlemény szerint júniusra a járványhelyzet javulását várják, így az első számú forgatókönyv szerint legalább 14 500 nézőt beengednek majd a 75 ezer fő befogadására is alkalmas müncheni Allianz Arénába.

Így a német válogatott a bajor fővárosban fogadhatja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot, majd a Bayern stadionja július 2-án egy nyolcaddöntőnek is otthont ad.

A sajtóhíreknek megfelelően azonban Bilbaóban és Dublinban sem lesznek Eb-mérkőzések. Előbbi helyére Sevilla ugrik be (30 százalékos kapacitással), míg a dublini csoportmérkőzéseket Szentpétervár, a nyolcaddöntőt pedig London veszi át.

A bilbaói és dublini mérkőzések eddig eladott jegyeit törölte az UEFA, a vásárlók teljes visszatérítést kapnak, és elsőbbséget élveznek majd az új helyszínre kijelölt mérkőzések jegyértékesítésének kezdetekor. Emellett azt is bejelentette az európai szövetség, hogy törlik a csapatkövető („Follow My Team”) jegyeket is az beutazási korlátozások okozta bizonytalanság miatt.

„Szorgalmasan dolgoztunk a házigazda szövetségekkel és a helyi hatóságokkal a biztonságos és ünnepi környezet biztosítása érdekében. Nagyon örülök, hogy az egész kontinensen, minden mérkőzésen fogadhatunk nézőket a válogatott futball ünnepén” – idézi a közlemény Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a budapesti Puskás Arénában – az eredeti terveknek megfelelően – három csoportmérkőzés (amelyből kettőt a magyar válogatott játszik) és egy nyolcaddöntő lesz. A társrendezők közül egyedüliként az MLSZ célja az, hogy „a lehető legtöbb szurkoló” legyen a helyszínen, vagyis adott esetben telt ház előtt rendezhesse meg a találkozókat.

A többi rendező város közül Szentpétervár és Baki egyaránt 50 százalékos stadionkihasználtságot jelölt meg. Az oroszok április végéig még jelezhetik, ha mégis több nézőt tudnak befogadni, Azerbajdzsánban pedig negatív koronavírusteszthez kötik az országba történő belépést. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow 25–33 százalékos kapacitással számol, de előbbi három városban még nőhet az arány, ha javul az egészségügyi helyzet. London egyelőre 25 százalékos befogadóképességet vállal, ám az angol fővárosban bíznak benne, hogy a júliusi négyes döntő mérkőzésein (a két elődöntőben és a fináléban) több néző foglalhat majd helyet a Wembley lelátóin.

EB 2020, F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország 
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország 
2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).