Csak kapufáig jutottak az angolok a Skócia elleni presztízsmeccsen

KORMANIK ZSOLT (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)KORMANIK ZSOLT (összefoglaló), BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.18. 20:50
null
A nagyot küzdő skótok nem csak Tyrone Mings életét keserítették meg a londoni meccsen (Fotó: AFP)
Anglia labdarúgó-válogatottja gól nélküli döntetlent játszott Skóciával a labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti londoni mérkőzésén. Az angoloknak volt egy kapufájuk, de akadt gólszerzési lehetőségük a versenyben maradásért harcoló skótoknak is – a döntetlen igazságosnak mondható.

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT
ANGLIA–SKÓCIA
0–0
London, Wembley Stadion, 22 500 néző. Vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
ANGLIA:
Pickford – R. James, Stones, Mings, Shaw – Rice, K. Phillips – Foden (Grealish, 63.), Mount, Sterling – Kane (Rashford, 74.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
SKÓCIA:
Marshall – McTominay, Hanley, Tierney – O'Donnell, McGinn, Gilmour (Armstrong, 76.), McGregor, A. Robertson – Dykes, C. Adams (Nisbet, 86.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a skótok az első perctől minden erejüket megfeszítve harcolnak majd – ezt diktálta a presztízs, és ezt diktálta a csoportállás is, hiszen a nyitányon elszenvedett vereség rájuk húzta az úgynevezett „győzelmi kényszert”.

S hát leginkább a legendás küzdőszellemükre építhettek, hiszen játéktudásban, kombinativitásban az angolok jobbak – gondolhattuk előzetesen, majd az első húsz perc alapján is, melyben egy szöglet után John Stones kapufát fejelt, míg Raheem Sterling labdaszerzését követően Mason Mount közelről alig lőtt a kapu mellé.

John Stones kapufát fejelt (Fotó: AFP)
John Stones kapufát fejelt (Fotó: AFP)

 

De a helyzetek kimaradtak, a skótok sikeresen megemésztették a kapujuk előtt történteket, és a folytatásban nemcsak azt jegyezhettük fel, hogy a lescsapdájuk többször is jól működött, hanem azt is, hogy a 32. percben kis híján ők szerezték meg a vezetést: Stephen O'Donnell szép és pontos kapáslövését követően a vetődő Jordan Pickford bravúrral ütötte ki a labdát a jobb alsó elől.

Az első félidő hajrájában erősödött az angol fölény, és a szünet utáni percekben is Gareth Southgate legénysége birtokolta többet a labdát, ám ha a skót védelem körbeadogatása után a hazaiak el is jutottak beadásig, a belső védők rendre kifejelgették a labdát.

Jordan Pickford nagy védése (Fotó: AFP)
Jordan Pickford nagy védése (Fotó: AFP)

 

Az egy pont azonban nem volt elég a skótoknak, a három reményében át-átcsaptak a túlsó térfélre, szögleteket harcoltak ki, és a 62. percben Lyndon Dykesnak akadt egy életerős közeli bombája, amelynél Reece James a kapu torkából fejelte ki a labdát.

Vajon bírják-e a skótok az utolsó húsz percet? S vállalnak-e kockázatot az angolok a győzelem érdekében? Southgate mindenesetre frissített a támadógépezeten, levitte például az Eb-n a kaput egyelőre nem eltaláló Harry Kane-t, ám Marcus Rashford beállása sem hozott fantáziát csapata péntek esti fakó futballjába. A skótok ereje olyannyira nem fogyott el, hogy többször is hosszan és sikeresen adogattak az angol térfélen – a londoni közönség többségét adó hazaiak nagy bosszúságára.

A végjátékban a Clarke-fiúk sem tudtak gólhelyzetet kialakítani – sőt egyszer az ő kapujuk előtt alakult ki labdakereső tömegjelenet, a vége szabadrúgás kifelé, nem beszélve Andrew Robertson faultgyanús, lábra lépős belépőjéről az alapvonal közelében, amely felett a játékvezető és a VAR-szoba is szemet hunyt…

Az eredmény azonban nem változott, a skót drukkerek boldog énekléssel jutalmazták a nagy küzdelemben kiharcolt egy pontot, a továbbjutási esély megőrzését.

Andrew Robertson (3) és Stephen O'Donnell (2) a lefújás után (Fotó: AFP)
Andrew Robertson (3) és Stephen O'Donnell (2) a lefújás után (Fotó: AFP)

 

A csoport másik mérkőzésén
Horvátország–Csehország 1–1

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

ANGLIA
KAPUSOK: 23 – Sam Johnstone (West Bromwich Albion), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Sheffield United)
VÉDŐK: 21 – Ben Chilwell (Chelsea), 16 – Conor Coady (Wolverhampton), 24 – Reece James (Chelsea), 6 – Harry Maguire (Manchester United), 15 – Tyrone Mings (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Atlético Madrid – Spanyolország), 2 – Kyle Walker (Manchester City), 22 – Ben White (Brighton)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 26 – Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), 8 – Jordan Henderson (Liverpool), 19 – Mason Mount (Chelsea), 14 – Kalvin Phillips (Leeds), 4 – Declan Rice (West Ham United)
TÁMADÓK: 18 – Dominic Calvert-Lewin (Everton), 20 – Phil Foden (Manchester City), 7 – Jack Grealish (Aston Villa), 9 – Harry Kane (Tottenham), 11 – Marcus Rashford (Manchester United), 25 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Németország), 10 – Raheem Sterling (Manchester City)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

SKÓCIA
KAPUSOK: 12 – Craig Gordon
(Hearts), 1 – David Marshall (Derby – Anglia), 21 – Jon McLaughlin (Rangers)
VÉDŐK: 3 – Andrew Robertson (Liverpool – Anglia), 5 – Grant Hanley (Norwich City – Anglia), 26 – Scott McKenna (Nottingham Forest), 6 – Kieran Tierney (Arsenal – Anglia), 2 – Stephen O'Donnell (Motherwell), 15 – Declan Gallagher (Motherwell), 16 – Liam Cooper (Leeds United – Anglia), 24 – Jack Hendry (Oostende – Belgium), 13 – Greg Taylor (Celtic), 22 – Nathan Patterson (Rangers)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 – John McGinn (Aston Villa – Anglia), 8 – Callum McGregor (Celtic), 17 – Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), 4 – Scott McTominay (Manchester United – Anglia), 14 – John Fleck (Sheffield United – Anglia), 23 – Billy Gilmour (Chelsea – Anglia), 18 – David Turnbull (Celtic)
TÁMADÓK: 25 – James Forrest (Celtic), 11 – Ryan Christie (Celtic), 20 – Ryan Fraser (Newcastle United – Anglia), 9 – Lyndon Dykes (QPR – Anglia), 10 – Ché Adams (Southampton – Anglia), 19 – Kevin Nisbet (Hibernian)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Steve Clarke

A D-CSOPORT PROGRAMJA
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország 1–0
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország 0–2
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország 1–1
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia 0–0
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 2 1 1 3–1 +2 4
2. Anglia 2
1 1
1–0 +1 4
3. Horvátország 2 1 1 1–2 –1 1
4. Skócia2
1
10–2–21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik