Eb 2016: hurráoptimizmus az északíreknél, „szenzációs siker”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 12:45
null
Az északír sajtó Kyle Lafferty játékát dicsérte a budapesti meccs után (Fotó: Szabó Miklós)
Miközben a magyar válogatott környékén játékos, vezető és szurkoló a sebeit nyalogatja az Észak-Írországtól elszenvedett vasárnapi 2–1-es hazai Eb-selejtezős vereség után, a belfasti sajtón hurráoptimizmus lett úrrá, és már a kontinensviadalon látják az északír csapatot.

 

Legalábbis ez derül ki a Belfast Telegraph tudósításából. „Kyle Lafferty érettsége 2016-ra Franciaországig repítheti Michael O’Neill fiait” – olvasható a visszatekintő címében. A lap szenzációsnak nevezi a válogatott budapesti győzelmét, és a jól játszó Lafferty szerepét emelik ki, akiről egy éve még elmarasztaló írások jelentek meg hozzáállása és kilengései miatt, ezúttal azonban már az északírek vezéregyénisége volt.

„Franciaország, két évetek van, hogy felkészüljetek, úton vagyunk!” – írja a szerző, Steven Beacom, majd azon pillanatban higgadtságra is inti magát, ám hozzáteszi, hogy az új rendszerben még a selejtezőcsoport harmadik helye is pótselejtezőt ér.

A cikk szerint a magyarországi eredmény reményt ad arra, hogy Észak-Írország emlékezetes selejtezőknek vágjon neki: a legutóbbi világbajnoki kvalifikációs sorozattal összevetve már most jó a mutatója, hiszen akkor csupán egy győzelmet számlált. Az északír becsület helyreállítására tehát remekül szolgált a tegnapi összecsapás, már csak azért is, mert a vb-selejtezőkön Luxemburgtól is kikapott a csapat, a tavaly szeptemberi 3–2-es vereség volt labdarúgásuk mélypontja.

A győztes találatot Laffertynek adó északír sajtó egyébként megjegyzi: a Norwich City támadója 10. gólját szerezte a válogatottban, ezzel már túltesz George Besten, és holtversenyben a 9. helyen áll az eredményességi ranglistán – egyedüli aktív játékosként az élmezőnyben.

A BBC-nek nyilatkozó Michael O’Neill is Lafferty játékát emelte ki gyorsértékelésében. „Sokat fog profitálni ebből. Nem volt jó az előző szezonja, keveset játszott, de beszéltem vele, és pozitív volt a hozzáállása. Néha egyénieskedésre van szükség a jó formához, és ez történt most is” – mondta az északír kapitány, akinek két és fél év alatt ez csak a második győzelme volt.

„Ezt a három pontot úgy maximalizálhatjuk, ha Feröer ellen is begyűjtjük a hármat a következő meccsen. A feröeriek elleni találkozót követően két nagyon kemény idegenbeli meccs jön, de az elsődleges cél, hogy azoknak már hat ponttal vágjunk neki” – tekintett a görögök és a románok elleni meccs elé O’Neill.

EB-SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 1–2 (0–0)

Budapest, Üllői út, 20 672 néző. Vezette: Aytekin (német) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Magyarország:
Gulácsi – Vanczák, Juhász, Lipták – Gyurcsó (Lovrencsics, 58.), Varga J., Tőzsér, Balogh B. – Rudolf (Kovács I., 70.), Nikolics (Priskin, a szünetben), Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Pintér Attila
Észak-Írország:
Carroll – McLaughlin, McAuley (Cathcart, 72.), A. Hughes, Brunt – C. Evans, S. Davis, Norwood (McKay, 79.), Baird – K. Lafferty, Ward (McGinn, 66.). Szövetségi kapitány: Michael O'Neill
Gólszerző: Priskin (75. – 1–0), McGinn (81. – 1–1), Vanczák (88. – öngól, 1–

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik