Európa-liga: Szalai és Sallai csapata kiesett, az MU nyert

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 20:53
null
Szalai Attila és a sevillai Juszef en-Nesziri fejpárbajt vív a csütörtöki mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
Szalai Attila (Fenerbahce) és Sallai Roland (Freiburg) csapata egyaránt kiesett a labdarúgó Európa-ligából: a nyolcaddöntő csütörtöki játéknapján Szalaiék 1–0-ra legyőzték a Sevillát, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz, míg Sallaiék másodszor is kikaptak a Juventustól (0–2). A Manchester United kettős győzelemmel jutott túl a Real Betisen, a Feyenoord 7–1-re kiütötte a szétesően futballozó Sahtart. 

 

REAL BETIS–MANCHESTER UNITED 0–1

Jól kezdett a múlt héten tetemes hátrányt összeszedő Betis, Juanmi nagy helyzetet hagyott ki a 9. percben, kisvártatva a 41 éves Joaquín eltalálta a kapufát – aztán rendezte sorait a vendégcsapat. A United játékosainál volt többet a labda az első félidőben, a szünet előtti pillanatokban Facundo Pellistri ki is egyenlítette a „kapufaversenyt”.

A második játékrész elején is adódott lehetősége a Betisnek, csakhogy megint kimaradt, és a büntetés már nem maradt el: Marcus Rashford gyors egymásutánban eltékozolt két lehetőséget, a harmadikat kihasználta – mintegy 20 méteres, alsó sarkos lövése az idénybeli 27. gólját hozta, egyben beállította a végeredményt, 0–1. VIDEÓ ITT!

FENERBAHCE–SEVILLA 1–0

Szalai Attila végig a pályán volt a Fenerbahcéban, amely hamar cserére kényszerült: a belga válogatott Michy Batshuayi megsérült, hordágyon vitték le a pályáról, Joshua King állt be a helyére a 19. percben. A vezetést azonban nem ő, hanem Enner Valencia szerezte meg az első félidő hajrájában – az ecuadori gólgyáros egy kezezés miatt be-VAR-ozott tizenegyest értékesített nagyon magabiztosan, 1–0. VIDEÓ ITT!

A Fener futott az eredmény után, a második félidőben drukkerei kissé túltolták a támogatást, különféle tárgyakkal célba vették a Sevilla kapusát, Marko Dmitrovicsot (a volt újpesti kapus egy körrel korábban, a PSV ellen is céltáblává vált…), el is találták – rövid ideig állt a játék. Hiába azonban a lélektani hadviselés, az újraindult játék során az isztambuliaknak nem sikerült betuszkolniuk a második gólt – ők kiestek, az El-specialista Sevilla versenyben maradt.

FREIBURG–JUVENTUS 0–2

Sallai Roland nélkül veselkedett neki a Freiburg az egygólos összesítésbeli hátrány reménybeli ledolgozásának, amely majdnem nehezebb lett az első félidő derekán, Dusan Vlahovics ugyanis gólt szerzett, de a VAR lesállást jelzett, VIDEÓ ITT!

A következő videobírós közbelépés már jobban jött a torinóiaknak: Federico Gatti lövése Manuel Gulde karjáról vágódott le, ami a védőnek a második sárga lapot hozta el, az emberelőnybe kerülő Juventus büntetőt kapott, és Vlahovics némi szerencsével gólra is váltotta azt a 45. percben, 0–1. VIDEÓ ITT!

A Freiburg derekasan küzdött az emberhátránnyal, a 62. percben csereként megérkezett Sallai is, de nem sikerült áttörni a torinói védelmet, sőt a végjátékban a vendégek megduplázták előnyüket: a csereként beálló Federico Chiesa előbb kapufát lőtt, aztán egy percen belül a kapuba is betalált, 0–2. VIDEÓ ITT!

FEYENOORD–SAHTAR 7–1

Már a 9. percben megszerezte a vezetést a Feyenoord: a felezővonalnál megszerzett labdával indult az akció, amelynek végén Santiago Giménez egy csel után, a tizenhatoson belülre lépve lőtt a kapuba, 1–0. VIDEÓ ITT!

A letámadás kisvártatva újra eredményre vezetett, a Sahtar képtelen volt kihozni a labdát, elcsenték azt a rotterdamiak, és a csapatkapitány Orkun Kökcü laposan a hosszú sarokba lőtt, 2–0. VIDEÓ ITT!

Egy kezezés miatt megítélt tizenegyes még az első félidőben alkalmat kínált a hollandiai születésű, török válogatott labdarúgónak, hogy megduplázza góljai számát, meg is tette – Kökcü a jobb alsóba vágta a labdát, 3–0. VIDEÓ ITT!

A második félidő elején ismét egy súlyos hiba csúszott a Sahtar labdakihozatalába, a rotterdamiak részéről ezúttal Usszama Idrisszi büntetett távoli lövéssel, 4–0. VIDEÓ ITT!

Jó tíz perccel később a marokkói jobb lába ismét lendült, a 14 méterről eleresztett hatalmas Idrisszi-lövés nyomán a lécről vágódott a labda a hálóba, 5–0. VIDEÓ ITT!

Nem volt még vége… Következett Alireza Dzsahanbahs (6–0, VIDEÓ ITT!), majd Danilo Pereira (7–0, VIDEÓ ITT!) Kevin Kelsy révén a szépítés összejött (VIDEÓ ITT!), 7–1-es kiütéssel fejeződött be az egyoldalú mérkőzés.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Fenerbahce (török)–Sevilla (spanyol)
1–0 (E. Valencia 41. – 11-esből)
Továbbjutott: a Sevilla, 2–1-es összesítéssel.
Freiburg (német)–Juventus (olasz) 0–2 (Vlahovics 45. – 11-esből, Chiesa 90+5.)
Továbbjutott: a Juventus, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel.
Real Betis (spanyol)–Manchester United (angol) 0–1 (Rashford 56.)
Továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel.
Feyenoord (holland)–Sahtar Doneck (ukrán) 7–1 (S. Giménez 9., Kökcü 24., 38. – a másodikat 11-esből, Idrisszi 49., 60., Dzsahanbahs 64., Danilo Pereira 67., ill. Kelsy 87.)
Továbbjutott: a Feyenoord, 8–2-es összesítéssel.

Később
Arsenal (angol)–Sporting CP (portugál) 1–1 (Xhaka 19., ill. Pedro Goncalves 62.) – tizenegyesekkel 3–5
Továbbjutott: a Sporting, 3–3-mal, tizenegyesekkel
Union Saint-Gilloise (belga)–Union Berlin (német) 3–0 (Teuma 18., Amani 63., Lapoussin 90+4.)
Továbbjutott: az Union Saint-Gilloise, 6–3-as összesítéssel
Real Sociedad (spanyol)–Roma (olasz) 0–0
Továbbjutott: a Roma, 2–0-s összesítéssel
FERENCVÁROS–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (M. Diaby 3., A. Adli 81.)
Továbbjutott: a Leverkusen, 4–0-s összesítéssel

A negyeddöntő és az elődöntő sorsolását pénteken készítik el; a ceremónia 13 órakor kezdődik a svájci Nyonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik